Gedoe over subsidie paardenraces Maliebaan in Utrecht; is het welzijn van de paarden in gevaar? Gedoe over subsidie paardenraces Maliebaan in Utrecht; is het welzijn van de paarden in gevaar?

Gedoe over subsidie paardenraces Maliebaan in Utrecht; is het welzijn van de paarden in gevaar?

Gedoe over subsidie paardenraces Maliebaan in Utrecht; is het welzijn van de paarden in gevaar?
De race op de Maliebaan in 2017
De gemeente Utrecht heeft een subsidieaanvraag voor een paardenrace op de Maliebaan afgewezen omdat dieren niet gebruikt zouden moeten worden op evenementen. De organisatie, de Diergeneeskundige Studenten Kring, is teleurgesteld in dit besluit en maakt bezwaar.

De gemeente Utrecht heeft een subsidieaanvraag voor een paardenrace op de Maliebaan afgewezen omdat dieren niet gebruikt zouden moeten worden op evenementen. De organisatie, de Diergeneeskundige Studenten Kring, is teleurgesteld in dit besluit en maakt bezwaar.

Voor liefhebbers van paardenraces is de wedstrijd op de Maliebaan een hoogtepunt. Tijdens de zogeheten kortebaandraverij strijden pikeurs, die in een karretje zitten achter de paarden, tegen elkaar om zo snel mogelijk een afstand af te leggen. De wedstrijd wordt georganiseerd ter ere van het lustrum van Diergeneeskundige Studenten Kring en werd ook tijdens eerdere lustra georganiseerd.

De organisatie heeft subsidie aangevraagd voor de kortebaandraverij maar de gemeente Utrecht heeft die ‘uit voorzorg’ geweigerd omdat “onvoldoende duidelijk is of bij deze kortebaandraverij het welzijn van de paarden is gewaarborgd.” Ook de Dierenbescherming heeft laten weten dat het evenement “in strijd is met de erkenning van de intrinsieke waarde van het dier: het geeft blijk van weinig respect en degradeert het dier tot spelobject.”

De gemeente Utrecht heeft sinds 2019 nieuw beleid, de nota Dierenwelzijn, waarin ook staat dat de gemeente invloed wil uitoefenen op evenementen waar dieren worden gebruikt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bezwaar

Nu staat de paardenrace dus op de tocht. De Diergeneeskundige Studenten Kring laat weten teleurgesteld te zijn en gaat bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente. Ze hebben de subsidie namelijk wel nodig voor de race. Het gemeentebestuur schrijft nu al dat de subsidieregels en de nota Dierenwelzijn “onvoldoende grond bieden om de subsidie af te wijzen, omdat paardenraces hierin niet als specifieke afwijzingsgrond worden genoemd”.

De gemeente schrijft daar verder over: “We onderzoeken hoe we ons bestaande beleid rondom dierenwelzijn bij subsidieverlening juridisch beter kunnen borgen.” Ook kan de aanvraag voor de evenementenvergunning moeilijk geweigerd worden, omdat de activiteit niet in strijd is met de regels.” Het is dus nog even afwachten wat de uiteindelijke uitkomst gaat zijn.

Reactie Diergeneeskundige Studenten Kring

“De focus van de Maliebaandag ligt op de drafsport en kortebaandraverij. Vanuit de Diergeneeskundige Studenten Kring willen we dit evenement gebruiken om de dialoog te starten rond deze sport, en om meer bewustzijn creëren over alles wat hierbij komt kijken. De focus van deze dag zal dan ook educatie zijn, waarbij onder andere lezingen zullen worden georganiseerd over de wetenschap die bij deze sport komt kijken en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Dit is dan ook de reden dat wij de subsidie graag willen ontvangen. Op een dag als deze kun je namelijk bij uitstek de kloof tussen de wetenschap en de maatschappij overbruggen. Daarnaast wordt het dierenwelzijn van de paarden zelf nauwlettend in de gaten gehouden door verschillende experts die hier tijdens de Maliebaandag op toezien.”

44 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Het qrlzijn van veel mensen komt in gevaar door dit soort zogenaamd fasoen van clubjes als deze studenten en partij vd dieren.

  Doe eens normaal laat ons eeuwenoude leuke dingen doen en ga je druk maken om echte problemen in de wereld of nog beter ga ook van leven genieten in plaats van dit gezeur.

 2. Ciska

  Het moet niet gekker worden. Paarden mogen dus alleen nog maar in de wei staan: want geen enkele paardensport mag zo nog, ook niet rijden in een manege, want dat “degradeert het dier tot spelobject”. En een paard als werkdier, foei, dat kan al helemaal niet.

 3. Adriaan

  Zijn we niet steeds gekker aan het worden in deze woke maatschappij….??
  Subsidieregels die duister zijn en geen harde criteria kennen en uit voorzorg niet worden toegekend Diergeneeskunde studenten die zonder onderbouwing van dieronvriendelijk tolererend gedrag worden beticht.
  Ach ja straks mag het niet omdat die paar geproduceerde drollen te veel stikstof uitstoten…….

 4. Baliekluiver

  In de agrarische wereld hebben ze een rare opvattingen over dierenwelzijn. Maar zij die zich diergeneeskundige willen noemen zouden zich helemaal niet met dit soort dubieuze activiteiten bezig moeten houden!

 5. Wim

  Stompzinnig gezeur van Utrecht

 6. Geenstijl@Utrecht

  Tja mens en dier,de één houd ervan,en ander geen zier.
  Ach wat is wijsheid in dit soort kwesties 🤔🤔.

 7. wollie

  paard in het wagentje, student ervoor. opgelost

 8. Realist

  Dit soort beslissingen krijg je dus met een wokelinkse raad. Over iets veel belangrijkers als meer uitstoot en vervuiling door bevolkingsgroei hoor je ze dan weer niet over.

 9. Anne Marie ten Berge

  Of het nu om paarden- of hondenraces gaat: ik begrijp die arme losgeslagen studenten wel. Zij hebben een wethouder in het college. Dierenraces brengen via het gokken op de winnaars, geld in het laatje. Voordat die winsten binnen zijn is men afhankelijk van subsidie die bij het college B&W aangevraagd moet worden. De domme losbollen aan dierengeneeskundestudenten hadden volgens mij beter bij de bank een extra (studie) lening aan kunnen vragen om deze dierenraces als verdienmodel en studieobject te kunnen betalen.

 10. Pieter

  Stop dan alle baan en drafsport in nederland.een paard mag niet meer werken maar in de wei staan nog nooit zulke kolder gehoord gemeente is er geen belangrijkers te doen dan een evenement kapot maken!

 11. Hans

  Renpaard of slachtvee?

  Wat mij betreft worden alle abattoirs in heel Nederland en ver daar buiten morgen nog gesloten en gaan we en masse over op een vegetarisch dieet. In ruil daarvoor mogen deze prachtige paarden zich van mij uitleven, samen met hun baasjes, op onze Maliebaan die dan bovendien weer heel even verlost is van de automobiel.

 12. Mary

  Helemaal terecht dat hier geen subsidie voor wordt verleend. Dit is regelrechte dierenmishandeling en past niet in deze tijd meer. Van Diergeneeskundige Studenten had ik dit zeker niet verwacht, en dit onder het mom van educatie! Te schandalig voor woorden! Ik hoop oprecht dat de Partij voor de Dieren hier iets tegen kan ondernemen. Mensen, schaam je dat je dit kan goedkeuren, deze dieren kwelling! Laten die studenten zelf voor het karretje gaan lopen!

 13. Fred

  Waarom zouden jij en ik middels een subsidie mee moeten betalen aan dit soort studentenfratsen? Betaal lekker je eigen lustrumfeestje?!?!
  Moet hier gemeenschapsgeld aan worden besteed? Besteed dat liever aan jeugd- of ouderenzorg.

 14. woutvr

  Tuurlijk, dat misbruik van paarden moet maar eens afgelopen zijn..

 15. Simon

  Elke sport met dieren moet per direct afgelopen zijn.

 16. Scherpschutter

  @Simon

  Bemoei jij je even met je eigen eigendommen.

 17. Luuk Upuuk

  Dit is bij de beesten af. Waarom moeten vegetariers altijd zo drammerig hun manier van leven aan anderen opdringen?

 18. jan

  mooi, hier laat onze gemeente zien pionier te zijn! op naar afschaffing menselijk vermaak om dieren, weg met de hengelsport, kinderboerderijen, dierentuinen, maneges en huisdieren!

 19. Jeanne

  Grappig dat veel reaguurders altijd ageren tegen subsidie door de gemeente, terwijl zij indien deze subsidie betrekking heeft op dierenmishandeling zij opeens vóórstander zijn van subsidie. Heeeel curieus

 20. Feed

  Luuk weet het verschil niet tussen vegetarisme en dierenmishandeling en is af!

 21. janssen

  Wat een wantrouwend stadsbestuur! Diergeneeskundige studenten zijn elke dag bezig met dierenwelzijn. Waarom de mening van dierenbescherming overnemen? Laat die zich druk maken om goudvisjes in een kom, vogeltjes in een kooi, honden en katten in gevangenschap,in plaats van een wig te drijven tussen de stad en de studenten en hun faculteit.

 22. Hans

  @ Jan
  Je gooit hele partijen kinderen met vele liters badwater weg.

  Huisdieren, maneges, kinderboerderijen. Dat zijn immers allemaal hoogst positieve zaken die bij het dier wat mens heet begrip en liefde aankweekt voor de overige niet menselijke dieren. Bij deze drie instanties worden namelijk, dikwijls vrij duurzame relaties gelegd tussen mens en dier. Daar steekt geen kwaad achter, mits er natuurlijk goed voor de dieren gezorgd wordt. Maar dat is vrijwel altijd het geval.

  En betreffende hetgeen @ LuukUpuuk inbrengt: de link die het vegetarisme zou hebben met dit verbod op de paardensport ontgaat mij eerlijk gezegd. Zie bijvoorbeeld mijn pleidooi voor dit evenement wat samengaat met mijn hartstochtelijk pleidooi tegen het consumeren van vlees en de daarmee gepaard gaande slachtingen. Het ligt allemaal stukken genuanceerder. Ik durf daarbij tevens te wedden dat het merendeel van de studenten diergeneeskunde bestaat uit overtuigde vegetariërs. Zij houden van hun dieren, daar steek ik mijn hand voor in het vuur.
  Trouwens ook voor de dierentuin als educatief instituut breek ik een lans. M.u.v. zoiets als een dolfinarium, dat is een tamelijk ongelukkige omgeving voor de betreffende waterdieren met hun hoge vorm van zelfbewustzijn. Het gedwongen door hoepels moeten springen tast hun waardigheid aan.

 23. DeGroot

  Vreemd verhaal. Als het om dierenwelzijn gaat kunnen we het grootste deel van onze agrarische sector opdoeken. Daarnaast alle sporten met dieren, alle dierentuinen en misschien is het dan ook maar beter om alle huisdieren te verbieden. Want dat is ook onnatuurlijk.
  Maar goed. Het lijkt dat sommige dingen door beginnen te slaan. Misschien is het beter dat de mensheid verdwijnt van de aarde. Zijn alle problemen opgelost!😜

 24. Pragmaticus

  Geen auto’s over die super-praktische middenbaan, die de gemeente in haar dwangmatige infrastructuur haat gaat opofferen, dus dan ook geen paarden. Weg met niet door mankracht aangedreven wielen! Tja, het is in ieder geval consequent…

 25. WvR

  Subsidie? Natuurlijk niet, je financiert je eigen feestje maar.
  Dat is een goede reden voor weigering.
  Het geleuter over het welzijn van de dieren in deze race natuurlijk niet.
  Wat een onzin.

 26. VSA Utrecht

  Wij van Vegan Student Association Utrecht staan helemaal achter de gemeente in haar wens geen subsidies te verlenen aan evenementen waarbij dieren als vermaak worden gebruikt.
  De paarden worden met aversieven (bijv. een zweep) getraind en de onnatuurlijke natuur van de “sport” is een aanslag op hun lichaam (bijv. sneller slijtende gewrichten). Daarnaast zijn er op de eerste foto goed allerlei stress signalen aan de paardenhoofden af te lezen.
  We hopen ten zeerste dat DSK zal overwegen de race met een andere activiteit te vervangen.

 27. Sjaak

  Op andere utrechtse media helemaal niks over dit onderwerp dus zal zo enorm belangrijk is dit niet

 28. Lombokker

  @Redactie
  Ik begrijp niet dat mijn reactie niet wordt geplaatst!
  De nota Dierenwelzijn waar ik in de bijgevoegde link naar verwijs is gemaakt in opdracht van mw. van Hooijdonk, wethouder van Groen Links. Dat ik die partij vanwege hun gedram de “Groene Khmer” noem moet volgens mij kunnen, ik heb hier wel veel hardere kwalificaties voorbij zien komen.

 29. Koel Hoofd

  Heeft de gemeente de complete paardensport gecancelled?
  Het is officieel, zonder te verkassen woon ik nu in een zwakzinnigengesticht…

 30. Partij van de Mieren ??

  Raar verhaal…mogen paarden niet meer rennen ? Behandelen de eigenaren hun paarden slecht ? Is er merkbaar lijden door de paarden ??
  Ligt dit aan de pvd? Ofwel de partij van de mieren die dan wel heel erg in een tunnelvisie van micro management is beland…..

 31. Fred

  Sinds Renbaan Mereveld een glofclub is geworden en de Paardenkathedraal een nieuwe bestemming heeft gekregen lijkt de relatie van de stad met paarden zich te beperken tot de faculteit diergeneeskunde.

 32. Mebka

  https://nos.nl/video/2428383-paardensport-leed-of-liefde

 33. Gedagtekassie

  @DeGroot, u heeft helemaal gelijk. Behalve dat het een vreemd verhaal is en dat huisdieren onnatuurlijk zijn. Katten hebben de woningen/nederzettingen opgezocht omdat daar muizen zitten en dus een makkelijk diner. Katten zijn lui, honden zijn wel onnatuurlijk want deze werden gehouden voor het afschrik effect.
  Gedagtekassie is tegen sporten met dieren en het houden van dieren voor consumptie maar weet dat de wereld daar nog niet klaar voor is en is dus ben blij met de discussie die er is.
  Geeft de natuur terug wat je er van neemt en beslis zelf hoe je het doet. Eenvoudiger kan het niet zijn want als jij profiteert dan is iemand of iets het slachtoffer.

 34. Frans de Waal

  @rechts reaguur: 🤣 Heerlijk dit.

 35. BdV

  Een beetje paardenfluisteraar kan het gewoon aan de paarden zelf vragen. Er zullen er best een paar bij zitten die er wel zin in hebben.

 36. Theo

  @ Scherpschutter

  Bemoei jij je even met het nieuws uit Stadskanaal.

 37. Ooginaller

  @Anne Marie ten Berge: of je nu voor of tegen de races bent, dit is werkelijk waar de zotste kolder die ik in tijden heb gelezen.

 38. Martin

  Bijzonder dat je voor zoiets überhaupt subsidie zou kunnen aanvragen. Waarom moet hier gemeenschapsgeld voor gebruikt worden. De studenten schrijven in hun reactie dat ze een dialoog willen starten over de sport. Nou, de gemeente helpt hen daarbij door geen subsidie te geven. Nu kan de dialoog beginnen

 39. Pee

  Er gaat gruwelijk veel geld om in de paardensport maar hier willen ze weer subsidie voor hebben, vraag het anders aan pap en mams die hebben toch wel genoeg.

 40. Utrechtvoorutrecht

  Kun je tegenwoordig subsidie aanvragen voor je lustrum? Mooi, we hebben al 5 jaar dezelfde pakketbezorger. Lijkt me dat iedereen gewoon moet lappen voor een mooi gesigneerd klokkie.

  Voor iedereen hier: de gemeente verbiedt het evenement niet, maar ze wil er ook niet aan betalen. Zowel het eerste (lekker conservatief!) als het tweede (stop met mijn geld uitgeven aan linkse hobbies!) zou voor een groot deel van het publiek hier toch voor applaus moeten zorgen. Eens met @Jeanne dus.

 41. De count

  Vrij onzinnig om gemeenschapsgeld aan een studentenlustrum te besteden, of dit zou een maatschappelijk doel moeten dienen. Die toets is volgens mij niet gedaan, met een vaag pamflet dierenwelzijn in de hand. Typisch geval onberekenbare overheid. Kan me niet zo goed voorstellen dat diergeneeskunde studenten het welzijn van deze dieren in gevaar zouden brengen

 42. Anne Marie ten Berge

  @ Ooginaller, kolder is een hersenziekte bij vee, Bedoelde u mij als een gestoorde koe neer te zetten?

 43. wollie

  red een paard, eet een amazone.

 44. Karla

  @wollie 2 x LOL
  Dankjewel!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).