Gedumpte hanen in Utrechts Julianapark mogen voorlopig blijven | De Utrechtse Internet Courant Gedumpte hanen in Utrechts Julianapark mogen voorlopig blijven | De Utrechtse Internet Courant

Gedumpte hanen in Utrechts Julianapark mogen voorlopig blijven

Gedumpte hanen in Utrechts Julianapark mogen voorlopig blijven
De vele hanen die leven in het Julianapark nadat ze daar gedumpt zijn, mogen daar voorlopig blijven. Volgens wethouder Lot van Hooijdonk zijn het er wel veel, maar zorgen ze niet voor grote problemen.

De vele hanen die leven in het Julianapark nadat ze daar gedumpt zijn, mogen daar voorlopig blijven. Volgens wethouder Lot van Hooijdonk zijn het er wel veel, maar zorgen ze niet voor grote problemen.

De Partij voor de Dieren vroeg donderdagavond om aandacht voor de vele hanen die leven in het Utrechtse park. De verschillende dieren zijn daar gedumpt en onlangs heeft een omwonende geklaagd over de hanen.

De politieke partij wilde van de gemeente weten of de gedumpte hanen rustig kunnen blijven leven in het park. Wethouder Lot van Hooijdonk liet weten dat de ‘verwilderde huisdieren’ voorlopig in het park kunnen blijven. “Blijkbaar zijn er toch mensen die met name hun haan over het hek van het park zetten. Er is dan ook een overbevolking van hanen in het park.”

Lastig

Van Hooijdonk sprak wel over een lastig vraagstuk, omdat er dus in ieder geval één omwonende is die er last van heeft, maar ook is bekend dat bezoekers van het park de hanen juist gezellig vinden. Omdat er geen sprake is van een dierenwelzijn-, volksgezondheid- of veiligheidsprobleem is, heeft de gemeente besloten dat de vele hanen voorlopig in het park kunnen blijven.

Ook kwam nog een ‘ongelukkige’ formulering in een brief ter sprake. In het schrijven zou hebben gestaan dat mensen die overlast hebben van de hanen ze zelf zouden kunnen verplaatsen. Dat is niet de bedoeling benadrukt de wethouder.

25 Reacties

Reageren
 1. Gonny

  Wat een rare beslissing. De hanen en kippen lopen helaas niet alleen in het park maar komen de wijk in omdat de concurrentie is in het park van de hoeveelheid hanen te groot is.Daarnaast ben ik ervan overtuigt dat meerdere omwonenden last hebben van het hanengekraai dag en nacht, de poep en de omgewoelde tuinen. In 2016 is er ingegrepen om dit probleem op te lossen door de hanen te vangen en naar een andere omgeving te brengen dus zonder dierenleed. Hoe moeilijk is dat om dat nu weer te doen.

 2. Sjaan

  WIj komen speciaal naar dit park om de mooie hanen te bewonderen en overwegen zelfs om er stiekem eentje mee te nemen voor in onze eigen tuin. Het is een heerlijke beestenbende in het Julianapark wat ons betreft en we worden erg vrolijk van het hanengekraai (spreek ik als omwonende).

 3. Wim Vreeswijk

  En wat is hierover de mening van de Partij voor de Omwonenden ?

 4. woutvr

  Ik zou zeggen: @Sjaan, leef je uit er zijn er genoeg. Zelf wil ik er wel een voor de soep en had eigenlijk gedacht dat wel meer mensen dat zouden willen. Geniet ook erg van de dieren, maar ja, woon er niet in de buurt

 5. Bernhard

  Vind ‘t altijd wel grappig, die loslopende kippen en hanen. Lekker zo laten.

 6. Co

  Typisch gevalletje Rijdende Rechter, die hanen waarover een enkeling weer zo nodig aan de bel moet trekken.
  Een beetje dierlijk leven in het park maakt het juist aantrekkelijk.
  Hanengekraai klinkt heel wat prettiger dan het altijd maar voortjakkerende verkeer over de Amsterdamsestraatweg en de Marnixlaan.
  Dat de hanen er nog maar heel lang en gelukkig van hun vrijheid mogen genieten.

 7. Tom

  Een gebraden bio haan is ook niet te versmaden😎

 8. Emily van Hees

  Wij wonen in de straat naast het Julianapark. Ik wil graag even duidelijk maken dat er niet één omwonende heeft geklaagd. Er is al 100 keer gebeld met de gemeente maar die kunnen er niets aan doen omdat het “wilde dieren” zijn… Kippenpoep op straat, je tuin is omgeploegd en de vliegen, ratten en muizen zijn niet weg te krijgen. Echt top. Dat je wakker wordt gekraaid is nog het minst erge…

 9. Scherpschutter

  Daar zit iemand binnenkort heerlijk te smullen van een heerlijke coq au vin vermoed ik….

 10. Liesbeth

  De eventuele overlast voor omwonenden even daargelaten… Heeft iemand de afgelopen tijd weleens naar de hennen in het park gekeken? Die worden sinds ruim een jaar helemaal kaalgepikt, vermoedelijk door die vele hanen (want eerder bestond dit probleem nog niet). Nesten met kuikens zijn er ook nauwelijks meer, ik gok omdat ze met al die hanen niet de rust krijgen om te broeden. Wij genieten al jaren enorm van de kippen in het park (en wonen een paar straten verderop dus geen overlast), maar volgens mij vormt het huidige hanen overschot dus juist wel een probleem voor het dierenwelzijn in het park.

 11. Henque

  Er zijn inderdaad veel omwonenden die klagen. Vorige zomer hingen er allemaal posters om handtekeningen in te zamelen tegen de overlast. Zeker in de zomer is het vervelend als je niet met je raam open kan slapen omdat ze om 04.00 ‘s ochtends lawaai beginnen te maken. En doordat het zo enorm druk is wonen ze ondertussen in de woonwijk waardoor het ook geen zin heeft om aan de andere kant van ‘t huis te gaan slapen. Ik zie ook mensen genieten van de kippen en hanen dus ik snap dat je ze niet helemaal weg kan doen. Maar het zijn er nu echt veel te veel.

 12. Linda

  Mijn dochtertje is vorig jaar aangevallen door een haan. Beest had honger..
  Ik ben echt een dierenvriend, maar dit is bijna niet diervriendelijk te noemen als ze zo’n honger hebben… En paar minder hanen mag zeker!

 13. Genny Delder

  Wat een klote beesten, iedere ochtend en nacht word ik weer wakker gemaakt door de hanen. Ze lopen ondertussen mijn straat in met een groepje om vervolgens onder mijn raam te kraaien. Ik woon direct aan de Amsterdamsestraatweg en heb het gevoel dat het nu erger is dan ooit.

  Kunnen meer mensen klachten indienen via de website van de gemeente? Het is park is overbevolkt met hanen!

 14. Kim Jansen

  Aan iedereen die hier in de reacties aan het klagen is. Dien alsjeblieft een officiële klacht in op de website van de gemeente van Utrecht. Op die manier moeten ze er wat mee doen. Deze reacties worden waarschijnlijk niet gelezen door de ambtenaren van Utrecht.

 15. Scherpschutter

  @Genny Delder

  Men neme twee verse stadsparkhanen, die u geheel legaal mag vangen en consumeren.

  Verwijder het hoofd, pluk de veren en verwijder de ingewanden. Snijdt nu alle vleesdelen van de karkassen.

  Neem twee flessen wijn van uitstekende kwaliteit. Voeg 8 tenen knoflook, 4 grote uien, wortelen, veel verse Franse kruiden en wat lavas toe. Laat tenminste 24 (liever 48) uur koud marineren.

  Zet intussen de (in stukken gehakte) karkassen van Utrechtse ex-lastpakken stevig aan in een pan tot ze goed bruin zijn. Voeg water toe, met massa’s ui, bospenen, bleekselderij, witte peper en Maleisische lange peper toe en kook 40 minuten. Zeef na 40 minuten en kook de aromatische kippenbouillon sterk in tot u ongeveer 1 liter over heeft.

  Maak nu een franse kruidenboter met ragfijn gehakte verse Franse kruiden en plaats in de koelkast voor later gebruik.

  Haal de gemarineerde vleesdelen uit de rode wijn marinade, wentel ze door de bloem en zet in een gloeiendhete pan aan in een scheutje olie tot u een heerlijk korstje op alle delen heeft. Haal de kipdelen nu uit de pan. Maak de pan vooral niet schoon, maar voeg een nieuw scheutje olie toe en voeg ongeveer 800 gram ui toe en een heel klein schepje suiker toe. Karameliseer tot bruin en voeg dan 3 tenen knoflook toe, tezamen met extra wortelen en bleekselderij. Sudder zeer zacht.

  Voeg nu de rode wijnmarinade met groenten en al toe en reduceer tot ongeveer 1/3e over blijft. Voeg nu de gereduceerde kippenbouillon toe, de gebruineerde kipdelen en opnieuw een heel klein beetje lavas. Stoof op 80 graden voor een uur of 8. Vlak voordat u serveert brengt u de massa tot 100 graden en doet u het vuur uit.

  Monteer de massa met een royale hoeveelheid van de eerder gemaakte Franse kruidenboter om een gebonden massa te verkrijgen. Breng op smaak met peper, zout en (een klein geheimpje van de chef…) een heel klein scheutje Thaise vissaus (nam pla). Uw saus zou zeer glanzend moeten zijn en goed moeten kleven aan een pollepel. Vlak voor serveren nog wat ragfijne bieslook en peterselie er overheen ter garnering.

  Bon appetit!

 16. Zuilen 030

  Laat die hanen, ga je druk maken om die vieze duiven in de hele stad.

 17. wollie

  Alouette, gentille alouette,
  Alouette, je te plumerai.

 18. Frank Peters

  Ik woon naast het Julianapark in Utrecht en we hebben massaal met tientallen bewoners ons beklag gedaan bij de gemeente. Maar vinden dit niet hun verantwoordelijkheid. Ondertussen lopen er elk jaar meer en meer hanen rond die vanaf 5 uur in de ochtend iedereen wakker maakt met het lawaai en andere overlast.
  Er zijn zelfs verschillende brieven geschreven naar de gemeente vanuit verschillende bewoners door de overlast. Maar we mogen ze niet vangen en de gemeente doet er niets aan, maar elk jaar groeit de overlast.

  Van Hooijdonk moet eens wat beter zijn huiswerk doen en niet zo’n onzin in de media verkondigen. Misinformatie op zijn zachtst gezegd.

 19. Rutger van Raalten

  Ik sluit mij graag aan bij de reactie van Liesbeth. Ook wij genieten net als vele anderen van de beestenboel in het park, maar ik zet wel grote vraagtekens bij de hoeveelheid hanen in verhouding tot de kippen. De hanen nemen de kippen met grote regelmaat te grazen en dat zie je duidelijk terug in veel beschadigde huid/veren. Dat is geen dierenwelzijn zoals de gemeente aangeeft. Ik vermoed dat vanwege de drukte en ‘hanengedrag’ veel kippen ‘vluchten’ naar de aangrenzende straten. Ik zie hun verspreiding met de weken toenemen, en er zijn ook nog eens veel nieuwe kippen/hanen (nu nog kuikens) op komst. De overlast bij direct aanwonenden is dan ook reëel en mijn verwachting is dat deze zal toenemen. Kortom: kippen, hanen en andere beesten in het park zijn fantastisch en moeten zeker blijven, maar de verhouding en hoeveelheid raakt in toenemende mate uit balans.

 20. John

  Verlate reactie en inmiddels wat ‘cruciale’maanden verder:

  Eens met de mede-bewoners van omliggende straten/wijken van het Juliana-park. Een paar kippen in de straat/wijk doet best gezellig en dorps aan. En snap ook best dat mensen het leuk vinden om ze te voeren! 🙂

  Ik denk helaas dat het dierenwelzijn niet gebaad is bij de actuele verhouding kippen-hanen, waarbij de laatsten meer schade veroorzaken dan ons lief is door hun ‘haantjes’-gedrag (tegen elkaar kraaien vanaf 5 uur ‘s morgens) en sexueel- en (buiten)huiselijk-misbruik en -geweld van de kippen. Er lopen (en roepen) inmiddels ook al (over het hek gegooide?) pauwen door de wijk.

  Bovendien trekken zij buiten het park ook (on)gedierte aan, zoals: duiven, muizen en ratten, die wel degelijk een gevaar voor de volksgezondheid vormen. Als is het alleen al voor buiten spelende kinderen. Lijkt mij toch zorgelijk in deze tijd? Laat het een mooie bijvangst zijn dat fauna floreert bij de Corona- en quarantaine-maatregelen (en de rust die het daarvoor met zich meebrengt), maar dat vraagt ook om andere gepaste maatregelen tegen overlast en (over)broeden.

  Nogmaals: het gaat niet om het park zelf, @DUIC; goede zaak dat het park her-ingericht wordt. Doe er nog eens (vervolg-)onderzoek naar!

  Of kunnen we straks ook twee alpaca’s op de stoep verwachten? 😉 Zie: https://www.ad.nl/utrecht/vernieuwde-dierenweide-julianapark-krijgt-deze-zomer-twee-alpaca-s~ac6da808/

  Beste @Lot van Hooijdonk: laat je nog eens juist en volledig informeren en hopelijk wordt er dan op een gepaste manier, uiteraard pas na het zomer-reces, actie ondernomen. Het is je taak. En denk aan die arme dieren. Alvast bedankt!

 21. Bewoner Zuilen

  Het geluid dat de hanen iedere ochtend is zeer verstorend en maakt velen al vroeg wakker, ook in de weekenden. Daarnaast molesteren ze de voortuinen, laten troep achter en is de leefomgeving van een stenen wijk/straat ook niet goed voor de kippen zelf.

  Ik stel voor om in gezamenlijkheid de kippen te vangen en verplaatsen naar een andere locatie. Dit kan bijvoorbeeld via https://dukefaunabeheer.nl/diensten/

 22. Stephen

  Sinds een paar weken is het hanengekraai echt om tureluurs van te worden! Het begint al om 03:00 uur ‘s nachts! En niet ff wat gekraai om het uur, nee om de 5 minuten. Dit is abnormaal en storend! Woon nu al 10 jaar hier, maar dit heb ik nog niet zo heftig meegemaakt. Er moeten meer buurtbewoners zijn die in hun nachtrust verstoord worden, kan haast niet anders. Bij contact met de gemeente geeft men aan dat het wilde vogels zijn (vreemd als ze gedumpt zijn?), dus niet hun probleem. Dit moet echt spoedig opgelost worden! HELP!

 23. h lammerts

  het gaat niet over de hanen in het park maar in de wijken en die begingen om een uur of 4 al te schreeuwen het schaad wel je nacht rust.

 24. Sab

  Ook hier, in de Amperestraat (paar straten bij Julianapark vandaan) worden sinds een jaar alle geveltuintjes omgewoeld door de kippen en hanen. En om 4u ‘s ochtend staat de eerste haan al voor de deur te kraaien. Hoor het helaas door mijn oordopjes heen. Ook de de stoep ligt af en toe bezaaid met kippenstront. Heb dit gemeld bij de gemeente (net zoals meerdere mensen uit deze straat) maar de gemeente pakt absoluut niet haar verantwoordelijkheid hierin.. iedereen krijgt hetzelfde standaard antwoord. Erg teleurgesteld. Tijdje terug een rapportage gezien over loslopende kippen en hanen in Rotterdam, bij de Kuip. Vanwege overpopulatie zijn die kippen en hanen naar een opvang gebracht. Het kan blijkbaar dus wel, maar de gemeente Utrecht blijft volhouden dat er geen sprake is van een probleem of overlast en dat je ze absoluut niet mag verplaatsen etc. Helemaal “grappig” dat van Hooijdonk zegt dat er in ieder geval één iemand overlast ervaart… ik lees hier toch al wat meer reacties over overlast.. erg laf allemaal van de gemeente Utrecht en met name Van Hooijdonk!

 25. Mar

  Ik word ook af en toe al om 4:00/5:00 ‘s nachts wakker van het constante gekraai, en woon in de Elinkwijk, dus niet vlak naast het park.
  En hoewel die scharrelende kippies overdag wel een gezellig plaatje zijn in de buurt, ze horen gewoon niet in de woonwijk te los te lopen. Op sommige plekken wordt er (veel) voer op straat gegooid, ligt er ook extra veel vogelpoep, het is gewoon geen gezicht. Ik hoop dat de gemeente eindelijk actie onderneemt, de overlast zal alleen maar groter worden als de lente komt en de populatie verder toeneemt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).