Geen aanwijzingen voor Utrechtse homolijsten | De Utrechtse Internet Courant Geen aanwijzingen voor Utrechtse homolijsten | De Utrechtse Internet Courant

Geen aanwijzingen voor Utrechtse homolijsten

Geen aanwijzingen voor Utrechtse homolijsten
Meld je aan voor onze nieuwsbrief Uw e-mailadres Aanmelden

De gemeente Utrecht heeft geen aanwijzingen gevonden dat er zogeheten homolijsten werden bijgehouden door de eigen organisatie. Het COC Midden-Nederland en D66 in Utrecht hadden de gemeente verzocht om te onderzoeken of zo’n soort lijst bekend was binnen de gemeente.

Het verzoek kwam na berichtgeving over de gemeente Amsterdam. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden daar sollicitanten afgewezen omdat zij homoseksueel waren en hiervan werden lijsten bijgehouden.

Omdat deze lijsten in Amsterdam bestonden vroegen het COC en D66 zich af of deze er ook in Utrecht waren. De gemeente heeft Het Utrechts Archief en het Kennis- en Kwaliteitscentrum Documentaire informatie (KKCD) van de gemeente Utrecht onderzoek laten doen en er zijn geen aanwijzingen gevonden voor deze lijsten.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Gelukkig. En in deze mooie stad kunnen homoseksuelen 60 jaar later gewoon hand in hand of zoenend over straat. Of wonen in een krachtwijk.
  O nee, dat is helaas niet zo. Dat hebben we de afgelopen jaren veelvuldig ook hier op DUIC mogen constateren. Wat is er nou toch veranderd sinds de jaren 50 dat je als homo niet meer veilig bent in je eigen stad? Daar ga ik eens even lang en goed over nadenken…..

 2. Yoshua

  @jdv, Dus jij gelooft dat homoseksuelen voor 1950 een veiliger bestaan hadden in de stad vergeleken met nu

 3. Cico

  Er is zeker veel veranderd, zoals:
  – Je kan nu ook trouwen
  – Er zijn speciale kroegen en feesten voor homo’s om elkaar te ontmoeten. Stiekem doen hoeft niet, maar mag.
  – Er wordt veel positieve aandacht aan besteed, ook door de gemeente.
  – Je kunt openlijke homoseksueel zijn en een hoge post bekleden zonder voor je carrière te vrezen (geen homolijsten dus).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).