Geen algeheel zwemverbod Merwedekanaal | De Utrechtse Internet Courant Geen algeheel zwemverbod Merwedekanaal | De Utrechtse Internet Courant

Geen algeheel zwemverbod Merwedekanaal

Geen algeheel zwemverbod Merwedekanaal
Er mag gewoon gezwommen in het Merwedekanaal, zoals bij de Munt, maar niet bij bruggen en sluizen. Dat laat wethouder Kees Diepeveen weten op vragen na het ongeluk waarbij een brugspringer op een roeiboot van Viking terechtkwam.

Er mag gewoon gezwommen in het Merwedekanaal, zoals bij de Munt, maar niet bij bruggen en sluizen. Dat laat wethouder Kees Diepeveen weten op vragen na het ongeluk waarbij een brugspringer op een roeiboot van Viking terechtkwam.

Een zwemmer die vanaf de Muntbrug in het water sprong op dinsdagavond 3 juli landde bovenop een roeiboot van Viking. De boot brak hierdoor doormidden. De brugspringer raakte lichtgewond, de roeiers kwamen met de schrik vrij. Het incident was aanleiding voor de VVD, D66 en Student & Starter om vragen te stellen aan wethouder Diepeveen. Want hoe zit het nu precies met het gebruik van het Merwedekanaal?

Ook de roeiverenigingen uitten al langer kritiek op het zwemmen in het kanaal en het handhavingsbeleid. Wethouder Diepeveen laat weten dat er geen algeheel zwemverbod geldt in het Merwedekanaal. Maar omdat het juridisch nog een scheepvaartkanaal is mag er niet gezwommen worden bij de bruggen, sluizen en in de gedeeltes met doorgaande scheepvaart.

Recreatie

De wethouder nuanceert deze situatie ook. “In de praktijk is er geen sprake meer van scheepvaart met grote schepen en is bijvoorbeeld de Munt ook een prachtige recreatieve plek waar veel omwonenden plezier beleven, ook juist door daar te zwemmen.” Daarom is er in 2015 ook besloten om niet een algeheel zwemverbod in te voeren, maar wel te spreken van een negatief zwemadvies.

Het Merwedekanaal zit sowieso in een overgangsfase, vertelt de wethouder. “Het was ooit een historisch nationaal scheepvaartkanaal en is aan het veranderen in stedelijk water met een recreatieve functie. De scheepvaartfunctie is vervallen en langs het kanaal vindt er stedelijke ontwikkeling plaats. Denk aan de ontwikkeling van het Merwedekanaalzone en Beurskwartier. Daarnaast wordt het klimaat steeds warmer, en oppervlaktewater steeds schoner. De behoefte naar zwemwater neemt toe.”

De wethouder benadrukt wel dat de veiligheid voorop staat en dat alle partijen in gesprek blijven over hoe dit het beste gerealiseerd kan worden.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Mokumse dokus

  Amsterdam doet dit zoveel beter, het javastrand bijvoorbeeld is echt een superplek om te zwemmen en in je halfnakie te liggen. En geen boten die opeens je kop eraf varen.

 2. Gerard Brugmans

  Dus het is volgens de wethouder “een prachtige recreatieve plek waar veel omwonenden plezier beleven, ook juist door daar te zwemmen” maar dan wel met “een negatief zwemadvies” en bovendien “in een overgangsfase”. Gelukkig besluit hij met de geruststellende opmerking dat “de veiligheid voorop staat”. Dat lijkt me in het licht van deze onbegrijpelijke en nauwelijks te handhaven informatie-chaos echt een geruststellende mededeling!

 3. Henk

  Iedereen heeft het steeds over de gevaren van het afspringen van de brug door eventuele boten die daar langs komen. En dat de roeiers er nu voor zorgen dat het recreërend publiek nu niet lekker van de brug kan springen.

  Maar springen van een brug is gewoon altijd verboden in Nederland. En dat is niet alleen bedacht door het gevaar van eventuele boten.

  En als ik dan zie dat er kleine kinder van de brug springen daar in de zomer, zonder dat er zelfs ook maar een volwassene in de buurt is dan vraag ik mij ernstig af waarom er niet gehandhaafd wordt daar.

 4. Muntkwartierder

  De wethouder zegt dat de Munt een prachtige recreatieve plek waar veel omwonenden plezier van beleven. Is het de wethouder bekend dat er nu al bijna 5 jaar hekken om deze prachtige recreatieve plek staan en geen enkele omwonenden hier nog maar enig plezier van beleeft. Ik zou zeggen kom eens kijken.

 5. WP

  @Henk, van een brug afspringen is niet perse altijd verboden. Een verbod geldt als er scheepvaart is. Als dat er niet is, zul je geen verbodsbord zien… Dat het dan eventueel nog gevaarlijk kan zijn is een tweede.

  De Merwede had wat mij betreft allang uit die zogenoemde ‘overgangssituatie’ moeten zijn. “Doorgaande scheepvaart”…. Moest ik toch hartelijk om lachen… Hoe lang is het wel niet geweest dat hier de laatste boot door heen ging? De brug is naar mijn weten al zeker de laatste 10 jaar niet meer open geweest, behalve tijdens de vervanging. Ik denk dat die sluisdeuren niet eens meer open kunnen, zo vast zullen ze zitten inmiddels.

  De Merwede is geworden tot een recreatiegebied. De werkelijkheid heeft het papier ingehaald. Het beheer van de Merwede moet als de wiedeweerga over van Rijkswaterstaat naar de gemeente! En er moeten nieuwe afspraken worden gemaakt met de roeiverenigingen: stoppen vóór de muntbrug!

 6. Henk

  @WP

  Springen van bruggen is gewoon verboden volgens mij. Ook als er geen scheepvaart is. Alleen bij gebieden die expliciet zijn aangewezen als zwemwater is het toegestaan. Dat is in ieder geval wat Rijkswaterstaat zegt en noemt daarbij ook een boete van 140 euro.

  Ik ben het er niet mee eens dat de roeiers maar moeten stoppen bij de brug zodat men er af kan springen. Te gevaarlijk. Als er zometeen een kind is verdronken dan is iedereen weer verontwaardigd dat dat allemaal maar mocht zonder toezicht.

 7. Yoshua

  Het is natuurlijk de grootste flauwekul dat roeiers gebruik moeten maken van water, de tijden zijn veranderd.
  Roeien kan uitstekend op het droge, zelfs mijn grootvader had een roeimachine.
  Er zijn computerroeimachines die alles perfect simuleren.
  Uitsluitend roeien toestaan bij temperaturen beneden de tien graden kan een oplossing zijn, liefst alleen op het Amsterdam-Rijnkanaal.

 8. Cico

  Handhaving moet gebeuren door de ouders. Niet door de politie. Het moet niet gekker worden. Blijkbaar vinden de ouders het helemaal okay dat hun kind mogelijk midden in een fietswrak springt. Want stel je voor dat je grenzen stelt en er een conflict met je kind ontstaat, dat kan je er echt niet bij hebben hoor.

  Oplossing zou trouwens een tijdelijke duikplank bij een vrijgemaakt & afgezet stuk kanaal zijn.

 9. Anna

  Goed idee Yoshua. Roeiers op de roeimachines, zwemmers in het zwembad, fietsers op de hometrainer, wandelaars op de loopband, tamagotchi’s in plaats van honden, en GTA in plaats van auto’s. Eindelijk rust.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).