Geen avondvierdaagse in Máximapark vanwege paar klagende buurtbewoners | De Utrechtse Internet Courant Geen avondvierdaagse in Máximapark vanwege paar klagende buurtbewoners | De Utrechtse Internet Courant

Geen avondvierdaagse in Máximapark vanwege paar klagende buurtbewoners

Geen avondvierdaagse in Máximapark vanwege paar klagende buurtbewoners
Er is in Leidsche Rijn met ontzetting gereageerd op een paar buurtbewoners die klagen over evenementen bij Castellum Hoge Woerd in het Máximapark. De avondvierdaagse kan onder andere geen doorgang vinden door de bezwaarmakers. “We hebben eindelijk iets leuks in Leidsche Rijn, krijg je dit.”

Er is in Leidsche Rijn met ontzetting gereageerd op een paar buurtbewoners die klagen over evenementen bij Castellum Hoge Woerd in het Máximapark. De avondvierdaagse kan onder andere geen doorgang vinden door de bezwaarmakers. “We hebben eindelijk iets leuks in Leidsche Rijn, krijg je dit.”

Afgelopen week publiceerde Johan de Boer, voorzitter van de stichting Vrienden van het Máximapark, een opiniestuk in het Algemeen Dagblad. Hierin riep hij op om morgenavond een tegengeluid te laten horen bij de raadsinformatieavond over Castellum Hoge Woerd.

“Bij Castellum Hoge Woerd mogen per jaar vijf evenementen worden georganiseerd waar meer dan duizend mensen op af komen,” licht De Boer nu toe. “De organisatie van de avondvierdaagse wilde hier graag van start gaan, maar dat kan niet doordat er bezwaar wordt gemaakt vanuit een paar bewoners. De avondvierdaagse hier zou nu vier van de vijf dagen in beslag nemen. Dat kan natuurlijk niet, dan komt de exploitatie in gevaar.”

De Boer baalt vooral dat er nu een plek is in Leidsche Rijn is waar dingen kunnen gebeuren die voor de hele wijk leuk zijn en dat een paar bewoners alleen denken in eigen belang. “Hebben we eindelijk iets leuks in Leidsche Rijn, krijg je dit,” verzucht De Boer. “Eén van de bezwaarmakers is nota bene naast het Castellum komen wonen vlak voordat het werd opgeleverd.”

Morgen is er een raadsinformatieavond over de situatie. De Boer roept Leidsche Rijners op om hun stem te laten horen. “Ik heb de laatste dagen veel reacties gekregen van buurtbewoners die het met mij eens zijn. Hoe meer mensen er morgen bij zijn, hoe meer we de raadsleden kunnen overtuigen dat het om een heel klein groepje bezwaarmakers gaat en dat de wijk van de plek gebruik wil maken. Je hoort op dit soort avonden vooral de klagers, dat moeten we voorkomen.”

Gekoppelde berichten

38 Reacties

Reageren
 1. waldorff

  Wat leuk dat De Speld ook een stuk heeft geplaatst op DUIC! Want dat kan toch serieus niet waar zijn???

 2. Erik

  En dan vragen de inwoners van LR zich nog af waarom de rest van de stad op hun stadsdeel neerkijkt…

 3. Herman

  Leidsche Rijjn bewoners zijn speciaal naar dit oord gevlucht voor rust. Kan me voorstellen dat je dan niet gestoort wil worden door die herriemakende kinderen.

 4. Marcel

  Beste DUIC,

  Met heel veel plezier volg ik jullie site al jaren. Menig vriend vraagt mij of ik aandelen van jullie bezit. Zo vaak raad ik jullie aan om.te volgen.

  Ik waardeer jullie om de objectieve verslaggeving. Leuke artikelen over de stad. Gewoon een goede informatievoorziening!!

  Echter de laatste tijd heb ik het gevoel dat de kwaliteit iets afneemt, het gevoel dat de artikelen vluchtiger worden dat er minder tijd wordt genomen voor echte journalistiek. Maar zoals een echte fan wuif ik mijn eigen kritiek over jullie krachtig weg.

  Na het lezen van bovenstaand artikel kan dat helaas niet meer. Wat een Telegraaf-stijl! Wat een stemmingmakerij! Wat erg dat juist jullie hier nou ook aan meedoen. Het kopiëren van een artikel een smeuïge kop erboven zetten en hopen dat het scoort…..

  Als je het artikel in de AD en hierboven lees dan begrijp ik de reacties. Maar hoe het in het AD stond en bij jullie nu staat is wel heeeeeeeel kort door de bocht. Als jullie je iets maar dan ook iets meer hadden verdiept…. ik hoop echt dat jullie dat nog doen en het artikel wat evenwichter neerzetten.

  Ik ben overigens totaal geen partij in deze en heb ook geen mening in het geheel. Wel in bovenstaand artikel. Als ik dat alleen zou lezen zeg ik ook wat een zielige zeurpieten. Maar dit artikel slaat dus werkelijk waar helemaal nergens op.

  Groet Marcel

 5. Joris

  Ik ben blij dat er in ieder geval een paar van die vreselijke klagers de stad uit zijn vertrokken, tot zover het positieve geluid betreffende dit treurige kansloze bericht.

 6. NAj

  Ik heb slechte ervaringen met loop evenementen in LR. Zo vond vorig jaar iemand met oranje machtshesje het nodig om de politie te bellen omdat een moeder hem bedreigt zou hebben omdat ze haar zoontje niet mocht ophalen die het parcours had doorkruist. Als deze pipo er vaker staat snap ik het wel

 7. Michiel

  Mensen mensen! Een artikel over Leidsche Rijn!!! Kom maar weer met alle standaard en open deur reacties!!! Maar voordat je reageer, lees aub eerst nog even het best gelezen artikel van vorige week: terug: http://www.duic.nl/nieuws/carlas-conditorie-verhuist-na-klachten-uit-oog-in-al/

 8. Peter

  Wat een eenzijdig stuk. Wel eens van hoor en wederhoor gehoord? Waarom komen de klagende omwonenden niet aan het woord in dit artikel? Zij worden hier weggezet als zeurpieten, maar je zult maar ern huis hebben gekocht en de locatie ernaast wordt steeds meer een evenemententerrein in plaats van een museum. Past in hetzelfde rijtje als het Ledig Erf waar bewoners ook worden weggezet als zeurpiet terwijl de horeca steeds de grenzen verlegt. DUIC is hierin niet journalistiek maar populistisch bezig.

 9. Andreas van der Wal

  Jammer dat zo’n mooi evenement wat toch voor een breed publiek is niet doorgaat. Wat betreft evenementen in park transwijk zoals het sneeuwbal festival zal men wel eens wat kieskeuriger mogen zijn bij de gemeente. Dit jaar zijn er ruim 70 klachten ingediend ivm de overlast. Maar daar doet de gemeente dan vrijwel niets aan.

 10. Pascal

  Dat de gemeente dit kasteelgedrocht midden in een voorheen rustige woonwijk heeft geplet en om de exploitatie rond te krijgen in het geniep steeds meer herrie-evenementen wil doordrukken plaatst dit artikel misschien in een ander perspectief.

 11. erwin

  Tja, je moet toch wat als je in LR woont…
  Overigens wel redelijk absurd om naast het Castellum te gaan wonen en dan te gaan klagen.

 12. Marko

  Het gaat hier om de start van een wandeltocht, niet om een rockconcert. Hoeveel overlast kan dat zijn? Typisch voor Leidsche Rijners lijkt mij. Als ze van sfeer hadden gehouden hadden ze wel in Utrecht gewoond. Leidsche Rijn, het Almere van Utrecht. Smaakloos, kraakloos, zoutloos en fantasieloos.

 13. Dirk

  Het probleem is niet dat er nimby’s zijn die lopen te klagen, want dit soort levende doden heb je overal, Dat de gemeente de normen zo streng maakt dat ze daadwerkelijk gelijk krijgen is het probleem.

  De pijlen moeten gericht worden op de gemeente. Als ze willen dat er levendigheid ontstaat, dan moeten ze dat fatsoenlijk ondersteunen met slim beleid.

 14. J0hb0

  Eens met Pascal. Het is een prachtig gebouw. mooie binnenplaats, het idee erachter is goed. Maar de gemeente heeft het echt in de voortuin van bewoners neergezet die daar al jaren wonen. Vanaf die balustrades kijk je zo in hun tuin en hoor je de gesprekken van die mensen in hun tuintje. Als je als gemeente dan ook nog allerlei evenementen wil gaan organiseren kan je toch verwachten dat er tegengas komt.

 15. Enno van Rhijn

  Het is ook niet waar. Wederom misleidende en polariserende beeldvorming. Bewoners zijn niet tegen cultuur, educatie en activiteiten in het Castellum. Zelfs trots. Ik woon zelf op 50 meter afstand. We zijn tegen de frequentie van evenementen met hoge mate van versterkt geluid binnen een woonwijk. 48x is z’n beetje elk weekend in de zomer. De herziening heeft zelfs rekening gehouden met de avondvierdaagse en dat is een prima activiteit. Het is het Castellum wat niet de ruimte wil geven omdat ze anders teveel evenementsdagen met versterkt geluid kwijt zijn en door de onzekerheid is de avondvierdaagse zelf een andere locatie kiest. Dit is geen journalistiek. Dit is propoganda. Er wordt niet geluisterd naar elkaar. Het Castellum is er net en de wijk staat er sinds ca. 1995 of eerder. Jammer hoe mensen niet geïnformeerd standpunten kiezen maar erger hoe partijen wel geïnformeerd misleidend communiceren om de discussie te polariseren. Is dit nu politiek?

 16. Monique

  Waar hebben we het over? 3 of 4 dagen en geen 365 dagen dus.
  Jammer…. Een beetje levendigheid kan het slaapdorp wel gebruiken.

 17. Atilla Vigh

  Wat een onzin verhalen weer over LR. Ik woon al bijna 16 jaar in LR (Langerak) en ik vind het prima. Er is geen verschil tussen LR en andere wijken in Utrecht, behalve dat mensen een compleet misplaatst idee hebben. Ik heb in Zuilen en Kanaleneiland gewoond. Ik ken de stad op mijn duimpje. Natuurlijk is een “oude wijk” anders dan een nieuwbouwwijk. Maar ga eens kijken hoe Voordorp of toen Lunetten net was opgeleverd.
  Verwar LR niet met de aversie die mensen hebben tegen nieuwbouwwijken. Het zijn vaak de mensen die denken dat ze het geld hebben om in een kapitale villa in een wijk in Wittevrouwen ofzo te wonen.

  LR is niets anders dan het voormalige Vleuten-de Meern in combinatie met veel nieuwbouw, met allemaal buurten (zowel oude als nieuwe). Maar besef, net zoals Kanaleneiland als Overvecht wil je de mensen wel wat vertier bieden. In Kanaleneiland ligt park Transwijk. Daar worden veel festivals georganiseerd. Natuurlijk zullen daar mensen ook piepen. En op het winkelcentrum Overvecht zal ook wel de nodige herrie zijn bij een braderie.
  Utrecht is de vierde stad van NL en met die groeitempo zou het wel eens Den Haag kunnen gaan inhalen. In 2030 wonen er naar verluid 400.000 inwoners. Als je nu echt nooit in je leven last wil hebben van enig geluid, ken ik nog wel een paar plekjes in Overijssel en Drenthe. Hoor je helemaal niets, nooit meer………

 18. Bart van den Eijnden

  Helaas klopt dit stuk niet qua feiten. Er mogen 10 evenementen met meer dan 1000 bezoekers in het laatste voorstel van het college. Er zijn juist 5 evenementen van < 3500 toegevoegd om evenementen zoals de avond vierdaagse mogelijk te maken. De genoemde bezwaarmakende omwonenden zijn niet tegen de avond vierdaagse, maar tegen de mogelijkheid van 47 evenementen met geluidsoverlast in hun achtertuin.

 19. BdV

  Fijn. Hierdoor ontstaat weer ruimte voor sensation white.

 20. arjen

  Waarschijnlijk wil de gemeente meer geld zien van Leidsche Rijn omdat al het geld naar Vredenburg gaat. En dan verander je de regels maar weer. En met publiciteitscampagne kom je er wel weer. Wat heeft de gemeente beloofd bij de bouw. Vijf grote evenementen of meer?

 21. William

  Artikel schets een totaal verkeerd beeld! Dit is geen journalistiek. Het is het Castellum zelf wat niet de ruimte wil geven aan de avondvierdaagse omdat ze anders teveel evenementsdagen met versterkt geluid kwijt zijn en door deze onzekerheid heeft de organisatie van de avondvierdaagse voor een andere locatie gekozen!

 22. Reinier

  Het zou DUIC sieren ook de andere kant van het verhaal te vertellen, over hoe een door de raad goedgekeurd bestemmingsplan via de achterdeur wordt verruimd, zonder te denken aan de belangen van omwonenden.

  En dat het geheel terecht is dat mensen voor hun eigen belang opkomen, zelfs als ze tijdens de bouw van het Castellum hun huis daar hebben gekocht. Want ik ga er vanuit dat die mensen hun beslissing namen op basis van het huidige bestemmingsplan. Dan hoef je het wat mij niet te pikken als de gemeente het plan geniepig verruimt om de exploitatie rond te krijgen.

  Of is het eigen belang van enkele DUIC journalisten om dat niet te doen?

 23. JdV

  Overlast door evenementen is inderdaad een serieuze zaak. Een kleine groep liefhebbers zorgt er voor dat een grote groep niet-liefhebbers om moet rijden of zelfs bepaalde straten helemaal niet kan bereiken. Die terreur moet maar eens stoppen. Wil je een marathon lopen ? Doe dat dan lekker ergens in de polder waar de rest er geen last van heeft. Hetzelfde geld uiteraard voor een skateparade, motorbeurs of muziekfeest.

 24. Peter jager

  Mensen die zich storen aan het geluid dat kinderen maken, die storen zich waarschijnlijk aan alles,…voornamelijk zichzelf..

 25. Joe

  Ik ben wel benieuwd naar de manier waarop het ‘evenement’ wordt georganiseerd. Als het gepaard gaat met versterkte muziek e.d. kan ik me voorstellen dat omwonenden hier niet op zitten te wachten op 4 doordeweekse avonden achter elkaar.
  Verder lijken er dus méér dan duizend mensen op die avondvierdaagse af te komen. Dat is toch ook hartstikke veel? Dan wordt het vanzelf een enorme kermis en dat dan vier avonden achter elkaar. Tuurlijk, je moet niet aan een park gaan wonen en dan gaan zeiken over evenementen, maar wij zien in het nabijgelegen Griftpark het aantal evenementen ook gestaag toenemen (in aantal en in omvang). We wonen er ver genoeg vandaag om er geen last van te hebben dus klagen er ook niet over maar ik kán me iets voorstellen bij het feit dat mensen er op een gegeven moment genoeg van hebben. Als je in de buurt gaat wonen van openbare ruimte voor alledaagse recreatie wil dat niet zeggen dat je te pas en te onpas overlastgevende evenementen hoeft te tolereren.

 26. Jansen

  @ Pascal

  Nee hoor. Je bent gewoon een zeikerd.

  Er zijn geen herrie evenementen gepland in het Castellum en dat gaat ook helemaal niet gebeuren in de toekomst.

  gelet op je stukje tekst ben je een van de klagers. Je komt op mij en anderen over als de boze buurman vroeger uit je straat die voetbal afpakte.

  Iedere wijk heeft levendigheid nodig. Het Castellum stond al lang op de planning. Je inlezen als je ergens gaat wonen is ook een kunst. De klager die er pas recent is komen wonen is al helemaal het einde. Als er het Castellum past in het bestemmingsplan en er is geen sprake van feitelijke overtredingen zijn jullie gewoon zeikerds. Zo is het nu eenmaal gewoon.

 27. Joe

  Nou DUIC het is duidelijk dat er sprake is van zeer gebrekkige berichtgeving in deze. Aan de slag zou ik zeggen en dan nu graag een staaltje echte journalistiek in plaats van eenzijdige berichtgeving (een ingezonden brief in het AD) te herkauwen.

 28. herman

  Leidsche Rijners denken in een maakbare omgeving te zijn gaan wonen.

  Een wijk waarin alles vastligt en je altijd precies weet waar je aan toe bent. dat lijkt toch zo leuk en voorspelbaar.

  Kom op mensen, de wereld leeft en verandert constant. Dan is er een evenement, dan opeens een moskee, dan weer een horecazaak, dan weer asielzoekers of opeens een asociale familie.

  We leven niet in een maakbare wereld en ook niet in wereld waarin nooit iets veranderd.

  Jammer, soms maar eigenlijk ook wel fijn.

 29. Sylvester

  Wat een gemiep weer zeg….
  Ik zelf woon 2 straten achter de Maliebaan….
  Hoor je mij klagen over een marathon of een tour de france etc,etc?
  Laat mensen genieten van een evenement wat maar een paar dagen duurt.

 30. Y

  Van mij mag echt alles vind het zelfs jammer dat die snelweg niet is gekomen zit voor mijn deur al muurvast! Zo zijn de regels te streng ook voor de winkelcentra helemaal geen diversiteit oersaai! En wat betreft het hoge woerd prachtig gebouw toplocatie voor hele leuke Dingen. Misschien een idee voor een handtekeningenactie voor plezier in leidscherijn maar natuurlijk wel met grenzen.

 31. Marcopolo

  Ik vind dat jullie allemaal gelijk hebben. Maar wat mij opvalt is dat de voorstanders van evenementen alles leuk vinden en de tegenstanders klagen over de manier waarop DUIC het nieuws presenteert.
  Ga eens over iets belangrijks klagen zoals al die torenhoge gebouwen die tegen Lombok en het station aan gebouwd worden. Daar hoor ik helemaal niets over en straks staan ze daar en is het te laat. Waaien we met z’n allen naar Leidse rijn. Eén voordeeltje, als je onder je surfplank een paar wieltjes maakt, kan je tussen al die gebouwen een behoorlijke snelhied maken.

 32. JdV

  @Sylvester. Leuke evenementen organiseren is prima, maar op een of andere manier zijn het altijd vooral mensen van buiten de stad die daar aan deelnemen. De bewoners van de stad krijgen de overlast en de problemen, de overlastveroorzakers stappen in de auto, laten de rotzooi achter zich en rijden naar hun keurig aangelegde woonerfje buiten in de provincie waar nooit dit soort grote evenement zal worden georganiseerd, want dat geeft teveel overlast. De stad de lasten, zij de lusten.

 33. Eddy

  als klagen dus echt blijkt te helpen dan stimuleert mij dat enorm om ook weer eens te gaan klagen over het regelmatig afsluiten van het mooie Maliebaan- en Singelgebied. Steeds maar weer moeten er zo nodig hordes mensen fietsen, marathonlopen of andere dingen komen doen en kunnen we weer niet goed bij ons huis komen. Grote ergernis.

 34. Paul Valk

  Volgens mij worden hier reputatie beschadigd. Bovendien is de informatie onjuist: het bestemmingsplan voorziet niet – zoals het artikel zegt – in vijf dagen per jaar van meer dan 1.000 bezoekers, maar in tien of misschien zelfs in vijfenveertig van die dagen, namelijk 5 dagen van 3.500 bezoekers en 5 dagen van 7.000 bezoekers en 37 dagen van in beginsel maximaal 1.000 bezoekers , maar dat mogen er ook 1.500 worden.

  Ik kan me niet herinneren dat Castellum-buren ooit hebben geageerd tegen de avondvierdaagse. Die avondvierdaagse past ook prima in het bestemmingsplan. Dat de exploitant de voorkeur geeft aan andere evenementen met een grote opkomst staat hem vrij, maar dat kun je ‘een paar buurtbewoners’ niet verwijten.

  Paul Valk

 35. Toine Goossens

  Heel simpel gezegd is dit een van de gevolgen van het Groen versus Rood denken. Hoe verder de gebruikers van Rood en Groen bij elkaar vandaan wonen, hoe minder zij met elkaar te maken hebben en hoe minder zij met elkaar rekening willen houden.

  Hoe gaan zulke dingen nu in Tuindorp? Daar heeft nu vrijwel elke straat een straatfeest met versterkt geluid. Daar komen geen duizenden mensen samen, maar 100 á 200. Je bezorgt zelf overlast en je leeft mee met de overlast van de achterburen. Rood en Groen versmelten met elkaar. Je neemt en je geeft.

  Hoe massaler activiteiten in de openbare ruimte worden en hoe sterker activiteiten ruimtelijk uit elkaar worden getrokken, hier wel en daar niet, hoe zwaarder de overlast ervaren wordt. Meedoen geeft geen overlast, buitenstaander zijn wel.

  Ik ben opgegroeid in een industriedorp, met erg veel ijzergieterijen en andere industrie. Stank, roet, verkeer en andere overlast waren soms niet te harden, maar werden desondanks wel geaccepteerd. De onderlinge economische en sociale afhankelijkheid was daar de basis voor.

  Dat is volstrekt weg, zeker in een stad. En daarmee is de nieuwe uitdaging de vraag: wat accepteren wij nog van elkaar en hoe houden wij rekening met degenen die niet meedoen?

  Vrij veel commentaren op, DUIC artikelen die veel reacties opleveren, gaan daarover Het elkaar buitensluiten is hét thema van hoe burgers met elkaar omgaan. Zie ook mijn commentaar bij het nieuwe verkeersbeleid.

 36. Pascal

  @ Jansen

  Roekeloosheid en onwetendheid kleuren je ongenuanceerde reactie. Je bent duidelijk niet op de hoogte van de feiten, die helaas niet liegen. De enige die hier liegt en bedriegt is namelijk de gemeente Utrecht wiens discussie met de omwonenden die hier al jaren wonen (voordat dit project er zou komen), ronduit misleidend genoemd kan worden. Misleidend omdat door steeds bij bewonersbijeenkomsten slecht voorbereide raadsleden nooit het achterste van hun tong laten zien. Over slecht inlezen gesproken. Je verwijt mist ook hier kansloos zijn doel.
  Overigens stond er in het begin helemaal geen Castellum gepland, maar zou het terrein een boomgaard blijven, waarop nooit gebouwd zou worden.

  Natuurlijk moet er levendigheid in een woonwijk zijn, maar terecht zijn de direct omwonenden tegen de frequentie van evenementen met hoge mate van versterkt geluid binnen deze woonwijk. Er zijn 48 evenementen gepland. Achtenveertig! Dit is zo’n beetje elk weekend in de zomer. Ik ken geen andere plek in Utrecht waar zoveel evenementen zijn gepland. En waarom bedriegt de gemeente? Bij aanvang van dit project waren veel minder evenementen gepland, maar omdat theater Kikker de exploitatie niet rond kan krijgen, zijn deze in het geniep in aantal zwaar opgeschroefd. Ronduit belachelijk.

  En nee, ik ben niet een van de klagers, maar ik kan heel slecht tegen gemeentelijke dwaling en misleiding op kosten van jouw en mijn belastingcenten.

  Oh, en ik kom op jou over als de boze buurman vroeger uit je straat die de voetbal afpakte. Ik kan mij niet herinneren dat wij ooit naast elkaar woonden, maar mocht het zo zijn geweest dan kon je vroeger waarschijnlijk de bal, net als nu de kern van de zaak ook al niet goed raken!

 37. Ria

  Benieuwd wat binnenstadbewoners vinden van ekke week tango open air op het stadhuisplein. Dat is maar een half jaar van half negen tot elf uur ‘s avonds, geen hele dag.https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-27653.html?zoekcriteria=%3fzkt%3dUitgebreid%26pst%3dStaatscourant%257CGemeenteblad%26vrt%3dtango%26zkd%3dInDeGeheleText%26dpr%3dAfgelopenMaand%26spd%3d20160315%26epd%3d20160315%26sdt%3dDatumPublicatie%26org%3dUtrecht!Utrecht%2b(Utr)%26orgt%3dgemeente!gemeente%26ap%3d%26pnr%3d1%26rpp%3d10&resultIndex=0&sorttype=1&sortorder=4

 38. ruut

  Wat een slap gelul buurtbewoners woon zelf in de buurt heb meer last van de sportvelden met hun licht en geschreeuw dagelijks dan een keer per jaar vier dagen maar de gene die klagen zouden zelf nooit hebben mogen meelopen jammer voor deze mensen hoop dat ze nooit kleinkinderen krijgen die mee willen lopen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).