Geen doemscenario’s of lastige grafieken bij Het Klimaatmuseum: ‘Het debat kan creatiever’ | De Utrechtse Internet Courant Geen doemscenario’s of lastige grafieken bij Het Klimaatmuseum: ‘Het debat kan creatiever’ | De Utrechtse Internet Courant

Geen doemscenario’s of lastige grafieken bij Het Klimaatmuseum: ‘Het debat kan creatiever’

Geen doemscenario’s of lastige grafieken bij Het Klimaatmuseum: ‘Het debat kan creatiever’
Een grijpmachine voor afval en een diamanten ring van fijnstof – het is te vinden in Het Klimaatmuseum op Utrecht Centraal. Museumoprichter Laura van Rutten (34) vertelt dat zij al veel positieve reacties heeft gekregen over het tijdelijke pop-up museum: “Mensen zijn op zoek naar plekken om het over duurzaamheid en het klimaat te hebben.”

Een grijpmachine voor afval en een diamanten ring van fijnstof – het is te vinden in Het Klimaatmuseum op Utrecht Centraal. Museumoprichter Laura van Rutten (34) vertelt dat zij al veel positieve reacties heeft gekregen over het tijdelijke pop-up museum: “Mensen zijn op zoek naar plekken om het over duurzaamheid en het klimaat te hebben.”

Van Rutten is van mening dat doemscenario’s en lastige klimaatgrafieken een groot publiek niet aanspreken. “Het klimaatdebat kan wat creativiteit gebruiken”, aldus Van Rutten en daarom heeft het het pop-up museum een positieve en artistieke invalshoek gekregen. De tijdelijke etalages zijn zo duurzaam mogelijk: de houten museumelementen zijn van ecoplex (duurzaam hout) en op bepaalde plekken liggen resten van mos ter versiering.

Zeven kunstwerken

“De 7 werken in deze ruimte zijn door 7 hele diverse kunstenaars gemaakt. Er staat in een hoek bijvoorbeeld een kunstwerk van een HKU-studente en in een andere hoek een werk van een biodesigner”, vertelt Van Rutten.

Wat tussen de kunstwerken opvalt is de ‘Febo-automaat’ van kunstenaar Emma van der Leest. De klassieke muur heeft geen kroketten of hamburgers voor een euro, maar een duurzame parfum of zelfgemaakt leer. In de toekomst moeten duurzame producten zo makkelijk verkrijgbaar zijn volgens de kunstenaar, dat ze als het ware ‘uit de muur’ kunnen komen.

Eigen inbreng

Met de tentoonstelling hoopt de oprichter het op een andere manier over duurzaamheid en milieu te hebben. Daarvoor heeft ze achterin de ruimte een grote wand ontwikkeld waar mensen eigen ideeën en standpunten over ons milieu kunnen toevoegen.

Ze vertelt: “Als we een ideale wereld kunnen voorstellen door middel van onze creativiteit, dan kunnen we die uiteindelijk ook kunnen creëren. Aan het einde van de pop-up willen we de creatieve duurzame ideeën horen van het publiek.”

Tekst gaat door onder afbeelding

Het is de bedoeling dat mensen zich laten inspireren door de kunstenaars en vervolgens zelf iets maken. De afgelopen week zijn er al vele tekeningen, teksten en gedichten gemaakt.

“Mensen zijn op zoek naar plekken om het over duurzaamheid en klimaat te hebben. Je kan op sociale media van alles delen en doen, maar de behoefte om het er persoonlijk over te hebben is er ook. In deze pop up store worden veel gesprekken gevoerd”, vertelt de oprichter enthousiast.

Kick-off

De pop-up store is nog twee weken te bezoeken op Utrecht Centraal. De kunstwerken gaan na de periode in principe weer terug naar de kunstenaars. Toch hoopt Van Rutten dat het museum verder gaat. “Dit is de kick-off van ons pas opgerichte museum. Het zou natuurlijk heel tof zijn als we met het museum kunnen gaan reizen!”

4 Reacties

Reageren
  1. Harry

    Hebben ze ook een heerlijke bank voor al die mensen die inmiddels de niet te stoppen propaganda wel weten en klimaatmoe zijn?

  2. Scherpschutter

    Wat een verfrissende invalshoek! Eindelijks eens geen gepolitiseerd geleuter! Alleen daarom al zou ik het museum graag eens een bezoekje brengen en milieuverbeterende zaken zijn natuurlijk altijd interessant! Wie is er niet geinteresseerd in een beter milieu tenslotte?

    Of het daadwerkelijk zal werken (als in: gesprekken tot stand brengen tussen klimaatapocalyps-gelovigen en realistische klimaatfeitzinnigen) weet ik zo net nog niet. Heel veel mensen doorzien de corrupte gepolitiseerde ‘wetenschap’ in het klimaat- en milieudebat en hebben de rug al lang geleden richting de apocalyps-gelovigen gekeerd. Heel scherp geconstateerd door deze dame. Realistische feitzinnigen overtuig je naar mijn beleving niet met creativiteit…maar met feiten. En die feiten spreken voor zich: heel weinig aan het handje.

    Maar al bij al een erg leuk idee dat volgens mij deelnemers uit beide kampen zou moeten aanspreken. Chapeau!

  3. Nina

    Voor het milieu moet je dingen laten, niet dingen doen.

    Helaas wil het nog niet landen….

  4. Koel Hoofd

    Voor het milieu moet je dingen laten…
    Zoals bijvoorbeeld pop museums die de klimaatdiscussie een creatieve wending moeten geven?
    Ongetwijfeld gesubsidieerd door onze vooral niet duurzame gemeente?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).