Geen euro naar Libië, maar wel 368.000 euro naar Marokko; hoe maakt de gemeente Utrecht die afweging? Geen euro naar Libië, maar wel 368.000 euro naar Marokko; hoe maakt de gemeente Utrecht die afweging?

Geen euro naar Libië, maar wel 368.000 euro naar Marokko; hoe maakt de gemeente Utrecht die afweging?

Geen euro naar Libië, maar wel 368.000 euro naar Marokko; hoe maakt de gemeente Utrecht die afweging?
De gemeente Utrecht is van plan om 368.000 euro over te maken naar Marokko omdat het land getroffen is door een aardbeving. Tegelijkertijd wordt er geen euro overgemaakt naar Libië, een land dat ook zwaar getroffen is door natuurgeweld. Hoe maakt de gemeente deze afweging?

De gemeente Utrecht is van plan om 368.000 euro over te maken naar Marokko omdat het land getroffen is door een aardbeving. Tegelijkertijd wordt er geen euro overgemaakt naar Libië, een land dat ook zwaar getroffen is door natuurgeweld. Hoe maakt de gemeente deze afweging?

Zowel Libië als Marokko zijn recent getroffen door een natuurramp. In beide landen zijn duizenden slachtoffers gevallen, waarbij het aantal dodelijke slachtoffers in Libië waarschijnlijk veel hoger ligt dan in Marokko. De aantallen zijn echter lastig te verifiëren.

Het college van B&W in Utrecht liet vorige week weten de portemonnee te willen trekken voor Marokko. Voor elke inwoners in Utrecht moet er een euro overgemaakt worden, wat neerkomt op 368.000 euro. Eerder deed de gemeente dit ook na de aardbeving in Turkije. Het college laat echter ook weten dat ze niet van plan is om geld over te maken naar Libië.

De gemeente schrijft namelijk dat het geen beleid is om bij iedere natuurramp in de wereld geld te doneren. Dit is namelijk geen kerntaak van de gemeente. Bij elke crisis wordt dit opnieuw afgewogen.

Marokkaanse gemeenschap

Maar waarom dan nu wel een donatie voor Marokko? Het college schrijft het zo: “Belangrijk in die weging is de link tussen Utrecht en het getroffen gebied. Utrecht kent een grote Marokkaanse gemeenschap. Deze bijdrage is dan ook een teken van solidariteit richting hen en het land waar veel van hun familie woont.”

Overigens is te lezen dat het college ook inziet dat het beleid vragen kan oproepen, daarom zou er gewerkt moeten worden aan een ‘meer eenduidige aanpak op noodhulp’.

De gemeenteraad moet formeel ook instemmen met het plan om geld over te maken. De 368.000 euro komt bij de gemeente uit twee potten met geld; 159.000 euro komt uit de pot voor onvoorziene kosten en 209.000 euro komt uit de pot die eigenlijk bedoeld was als energiecompensatie voor maatschappelijke organisaties. Volgens de gemeente is het aantal aanvragen voor energiecompensatie lager dan verwacht.

Het geld wordt niet direct overgemaakt naar Marokko, maar naar het VNG Fonds.

27 Reacties

Reageren
  1. M.

    Het lijkt me onwenselijk dat lagere overheden bedragen overmaken bij rampen. Wel zou zij wat mij betreft initiatieven van de burgerij of een deel daarvan kunnen ondersteunen met geld en middelen. Daarvoor zou de raad dan telkens een besluit moeten nemen. Aangezien overigens het aantal rampen met de klimaatverandering nog zeer zal toenemen, is het de vraag hoe lang dit volgehouden kan worden.

  2. Mark

    En er zijn ook veel Utrechters met roots in Marokko wiens naasten niet getroffen zijn, of die geen band hebben met het land van hun voorvaderen.

    Ik ben het er volledig mee eens dat wij als rijk land hulp moeten bieden aan deze mensen. Maar het arbitrair weg geven van geld dat daar niet voor bedoeld is, is absoluut niet de bedoeling. De afschuwelijke mentaliteit van ‘het geld is er dus we moeten het uitgeven’ hoort niet thuis in de politiek en het openbaar bestuur.

    In Marokko is geld genoeg, misschien kunnen we hen beter adviseren over hoe ze dit het beste in kunnen zetten.

  3. M.

    @Mark: ik geloof niet dat de gemeente zegt dat het geld er is en dat we dat dus moeten uitgeven, integendeel, alle geld dat er is hebben we hard nodig om de stad en haar inwoners in stand te houden. Maar dat wil wat mij betreft niet zeggen dat we groepen burgers niet kunnen steunen in bepaalde initiatieven, zoals in dit geval hulp aan hun familie en kennissen in een thuisland. Een stad als Utrecht mag inmiddels best kosmopolitisch genoemd worden. Maar die ondersteuning mag wat mij betreft alleen, zoals voor iedere subsidie geldt, gecontroleerd, dus met rekening en verantwoording, gebeuren.

  4. Frank

    De meeste Marokkaanse families in Nederland zijn afkomstig uit het Rif gebergte , plm 800 km verwijderd van het aardbevingsgebied.

  5. Geenstijl@Utrecht

    Het is niet heel erg om hulp te bieden aan getroffenen van een ramp,maar ik vind dit wel erg ver gaan.
    Terwijl de koning van Marokko over miljarden beschikt,budget genoeg om zijn volk te helpen,moeten wij bijspringen omdat het nu eenmaal moet.

  6. Koel Hoofd

    De gemeente zegt dat “het geen beleid is om bij iedere natuurramp in de wereld geld te doneren. Dit is namelijk geen kerntaak van de gemeente. Bij elke crisis wordt dit opnieuw afgewogen.”
    Deugwaanzin ten top wat op pijnlijke wijze laat zien met wie we vriendjes willen zijn en met wie niet, bij wie we een wit voetje kunnen scoren en bij wie niet.
    Libie is gewogen en te licht bevonden (2.200 Libiers in heel NL-CBS) want Marokko (32.000 in Utrechtincijfers) en Turkije (15.000 in Utrecht) wegen veel zwaarder.

    Dat is het politiseren van slachoffers want deze een inclusieve gelijk behandeling geven is toch echt iets heel anders, namelijk gelijke monniken gelijke kappen.
    Dus of allemaal iets of allemaal niets, alle tussenvormen zijn discriminatie.

  7. Peter

    Koel Hoofd,

    Ja precies.
    En het zal natuurlijk ook wel niets te maken hebben met de aanstaande verkiezingen (Lol!).

  8. Sara

    Puur discriminatie! Als Turkije en Marokko donatie kunnen krijgen van vm natuurramp, dan ook aan Libië.
    Als een van de bewoners van Utrecht zeg ik geen geld aan Turkije en Marokko aangezien regering steekjes laten vallen bij afgeven van vergunningen en geen controle heeft uitgevoerd bij bouwprocessen.

  9. Frederich

    Ik snap niet dat mijn gemeentelijke belastingen elk jaar stijgen, als er kennelijk ruimte is om geld te doneren.

  10. Uuu

    Terwijl Libië het geld pas echt nodig heeft als land met ontwikkelingsproblemen en vergaande corruptie. Marrokko wil nota bene zelf zijn problemen oplossen.

  11. Hart

    Besteed dat geld aan de armoede ramp in Nederland.
    .1 Marokko wil niet door ons geholpen worden.2 Libië heeft het harder nodig.
    .3 De koning van Marokko heeft biljoenen op de bank kan hij gemakkelijk ophoesten!
    .4 En waar gaat het geld naar toe ? Naar de hoge rijke heren het volk ziet er weinig van.

  12. Henk

    Dit is echt belachelijk, geef dat geld aan hulpprogramma voor jeugdigen.

  13. Ties

    Utrechters zijn prima zelf in staat een donatie te doen. Het is geen taak van een gemeente, al helemaal niet als die gemeente een tekort heeft van tientallen miljoenen op jaarbasis.

  14. Kittie

    Ik vind het belachelijke dat er niets naar Libië gaat. Daar heeft ook een erge ramp zich voorgedaan…

  15. C

    Ik zou willen dat de gemeente het geld binnen de gemeente besteed. Liever minder gemeente belasting zodat ik zelf kan bepalen waar ik mijn geld naar overmaak.

  16. M.

    @Koel Hoofd en Peter: natuurlijk is het politiek ingegeven. Dat is voor mij ook de reden waarom lagere overheden er niet op deze manier aan moeten beginnen. Overigens is Libië (in tegenstelling tot Marokko) door de aanwezige olie een rijk land, los van de verdeling van de inkomens en vermogens aldaar. De gigantische stortbuien, met als gevolg het doorbreken van de slecht onderhouden dammen, moet ook andere landen, inclusief een laag land als Nederland, ernstig te denken geven.

  17. Ed

    Het is eigenlijk van de zotte dat een gemeentebestuur publieke gelden aanwendt voor een niet publieke zaak en taak.
    Het feit dat er een grote gemeenschap van Marokkanen is heeft werkelijk niets te maken met dit soort besluiten van een gemeente.
    Laat de Marokkaanse gemeenschap dat lekker zelf regelen.
    Werkelijk belachelijk..

  18. Yoshua

    Wat een zwakke mening, we hebben wel een grote Marokkaanse gemeenschap.
    Gros is Berber uit de Rif dat in Utrecht woont.
    Van de Soesie (benaming voor zuidelijke Marokkanen) zijn er minder dan we Libiers in de stad hebben wonen.
    Libiers smeken om hulp, alles ligt in puin.
    Koning Mohammed VI, heeft geen hulp nodig, Mohammed VI is royaal met het compenseren van de financiële schade aan de zuiderlingen.
    Was de aardbeving in de Rif, dan was het een ander verhaal geweest, dat is achtergesteld en straatarm.

  19. Pragmatist

    Gaat men dit aankaarten bij de ombudspersoon waarom er überhaupt gemeentelijk belastingsgeld wordt uitgegeven aan iets waar utrechters niets aan heeft? En tegelijk stellen dat utrechters komende jaren gaan voelen dat het gemeente haar begroting niet goed weet te passen?

    Voelt meer aan als vriendjespolitiek aan andere landen die juist geen goede vriend is.

  20. Geen sjekkel

    Belachelijk
    De koning van Marokko is multi miljardair
    Die koning kan het makkelijk uit eigen zak betalen
    Nu wil b&w de Marrokkaanse gemeenschap in utrecht pamperen
    Die komen voor 99 procent uit het Rifgebergte 800 km van de plek van de aardbeving

  21. Moniek

    @Hart
    Een biljoen is duizend maal een miljard. Ofwel een biljoen is een miljoen maal een miljoen. Wel erg veel voor een koning, áls hij al biljoenen zou bezitten.

  22. Marga

    Wij hebben zelf te maken met natuur rampen zoals in Valkenburg de mensen zijn daar nog geneens er boven op daar wordt geen donatie pot voor gemaakt laten we eerst eens voor ons eigen Nederland zorgen mensen die hier amper rond kunnen komen en ons cabinet laat deze in de kou staan alles wordt duurder om ons heen laten we het geld in onze eigen economie stoppen in plaats van maar weg te geven iedereen doneert aan andere landen mooi gebaar maar sta eens stil 🤫 bij dit land we hebben momenteel met veel daklozen jongeren, ouderen die, op, straat, leven omdat ze de kosten niet kunnen betalen kinderen die thuis niet te eten hebben en op scholen komen die dan iets moeten bijspringen en, dan voetselbanken waar is dan de overheid en gemeentens die maar smijten met ons belasting geld 💶

  23. Derk van Dorth, kandidaat gemeenteraadslid

    Waar inwoners van onze stad ook vandaan komen: hulpverlening aan een ander land , hoe nobel ook, is niet iets voor de gemeente Utrecht!

  24. Y

    Is simpel, Marokkaanse gemeenschap in de grote steden is gewoon heel groot. Dit is een teken van saamhorigheid. Helaas had niemand verwacht dat Libië datzelfde week ook een ramp zou krijgen. Misschien dat andere gemeente of andere landen Libië kunnen helpen. Nederland en specifiek Utrecht kan niet iedereen helpen.

  25. Geenstijl@Utrecht

    @Y,

    Daarom hebben we ook zoveel ellende in de grote steden beste Y,dus saamhorigheid is hier ver te zoeken, ja in de criminaliteit cijfers.

  26. Nina

    Dit is een taak van de landelijke overheid.

    Waarom zou je als gemeente vragen om extra geld van de regering voor bijv. de WMO, als je het geld aan zaken uitgeeft die op landelijk niveau moeten worden geregeld?

    Als gemeente kun je uiteraard de signalen afgeven aan de landelijke overheid die je hoort vanuit je Marokkaanse gemeenschap om te pleiten voor financiële steun aan dat land.

  27. Ridele

    De verkiezingen komen er aan, nog even geduld !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).