Geen geld voor extra zwembad bij zwembad De Krommerijn in Utrecht Geen geld voor extra zwembad bij zwembad De Krommerijn in Utrecht

Geen geld voor extra zwembad bij zwembad De Krommerijn in Utrecht

Geen geld voor extra zwembad bij zwembad De Krommerijn in Utrecht
Zwembad De Krommerijn. beeld: Google Maps
Het college van B&W zegt dat er geen geld is voor een extra zwembad bij zwembad De Krommerijn. Het college reageert hiermee op vragen die D66, CDA en PvdA eerder hadden gesteld.

Het college van B&W zegt dat er geen geld is voor een extra zwembad bij zwembad De Krommerijn. Het college reageert hiermee op vragen die D66, CDA en PvdA eerder hadden gesteld.

De politieke partijen zeggen dat zwemwater schaars is in Utrecht en dat de zwemclubs behoefte hebben aan meer capaciteit. “Gebrek aan capaciteit is een belangrijke oorzaak voor de zeer lange wachtlijsten voor de zwemles.” De partijen hebben daarom geïnformeerd naar het toevoegen van een 25-meterbad bij Zwembad De Krommerijn.

De bouw van een nieuw zwembad loopt flink in de papieren. Volgens het college zou een 25 meterbad met 8 banen bijna 16 miljoen kosten en een bad met 14 banen bijna 22 miljoen. Dit geld is er volgens het college niet.

Wel nieuw zwemwater waar Utrecht groeit

Het college ziet wel mogelijkheden om zwemwater toe te voegen op plekken waar de stad groeit. Dit betekent dat er een zwembad komt bij het Máximapark. Voor dit zwembad is wel geld beschikbaar. Dit geld kan volgens het college niet gebruikt worden voor Zwembad De Krommerijn omdat uitbreiding van dit zwembad niet nodig is voor de groei van de stad.

Voor de lange termijn, in 2032, is eventuele herbouw van zwembad Den Hommel aan de orde. Ook hierbij speelt de groei van de bevolking. Met name in de nieuwe wijken Cartesiusdriehoek, Beurskwartier en de Merwedekanaalzone.

Tenslotte laat het college weten begin 2023 opnieuw onderzoek te laten doen naar de behoefte aan zwemwater voor sportzwemmen, banenzwemmen, leszwemmen, doelgroepen en recreatie als gevolg van de bevolkingsgroei.

34 Reacties

Reageren
 1. LvH

  Ik hoop dat er wel wat geld beschikbaar is om de huidge zwembaden wat energiezuiniger te maken. Bij de kwakel zag ik flink wat wolken naarbuiten stijgen bij het recreatiebad alsof het buitenbad gewoon open was.

 2. Lexus

  Ik kom nog uit een tijdperk waarin mensen bij mooi weer massaal naar het zwembad gingen. Dat was doorgaans een betrekkelijk eenvoudige accommodatie en de toegang kostte maar een prikje; er bestonden ook nog voordelige abonnementen en tienbadenkaarten. Nu zie ik zelfs bij het warmste weer nog maar weinig mensen naar het zwembad gaan en, wat eigenlijk nog gekker is, dat zwembad is ook nog vaak gesloten terwijl de mussen van de hitte van het dak vallen en op tijden dat mensen ongetwijfeld graag zouden willen zwemmen. Misschien is dit, met de huidige hoge entreeprijzen, een reden waarom de mensen de zwembaden links laten liggen en elders verpozing en verkoeling zoeken.

 3. Bart

  Hadden ze het heerlijke andere bad maar nooit moeten slopen, de Krommerijn was vroeger een heerlijke plek voor de “vernieuwing” waardoor je in het recreatiebad op een drukke zomer over de hoofden kunt lopen.

 4. Realist

  Een paar kunstwerken, wat subsidies op ‘cultuur’ en fietsfaciliteiten minder en dan is dat geld er gewoon. Daarnaast groeit Oost volgens de prognose erg hard dus die vlieger gaat niet op.

 5. JdV

  Zwembaden zijn onbelangrijk. Fietsboulevards en theaters. Daar moet je je geld aan uit geven. Veel en vaak.

 6. Don

  Gemeente Utrecht doet er alles aan om zoveel mogelijk mensen binnen de stadsgrenzen te persen maar als het om uitbreiden van de hierbij bijbehorende faciliteiten zoals zwembaden parken fietspaden enz enz enz gaat geven ze niet thuis. Alle extra OZB inkomsten zijn blijkbaar nodig om de tekorten van alle mislukte projecten af te dekken.

 7. Geenstijl@Utrecht

  Nee natuurlijk is er geen geld,als je dat uitgeeft aan hobby’s, dan kom je geld tekort voor de echt noodzakelijke investeringen.

 8. Volkszwemmer

  Toegangsprijs tot Kromme Rijn in de maanden waarin het door de gemeente geëxploiteerd wordt is 2 x de prijs van de andere gemeentelijke zwembaden. En als je ‘n abonnement hebt bij de andere gemeentelijke zwembaden dan is dat -zelf met bijbetaling- niet geldig. Dit artikel gaat daar niet over, maar ik vind dit zo brak en elitair dat ik het graag even in de openbaarheid gooi.

 9. Chef Plongeur

  We – de gemeente en haar inwoners – kunnen ons niet permiteren de uitgaven zoals we ze nu hebben voort te zetten. De kosten vpor bewoners rijzen de pan uit. In alle opzichten. We moeten dus niet zozeer meer geld vinden voor de gemeentelijke schatkist maar keihard in luxe snijden. Zwembaden, kunstwerken, ik houd ervan. Maar daarvoor moet veel geld opgehaald worden bij bewoners. En het water staat veel mensen aan de lippen. Wanneer de economie weer langdurig aantrekt en mensen hun reserves weer wat hebben kunnen laten aangroeien kan wel weer gekeken worden wat voor lixeprojecten mogelijk zijn. Tot die tijd: houd het zwembad voor lessen, en laat verder de mensen lekker in open water zwemmen. Daar is er ruim genoeg van in Utrecht. Alle onzinnige verboden opheffen dus. Scheelt ook kosten voor overbodig toezicht. Dat kan beter elders op toezien.
  En voor mensen die “open water is gevaarlijk” gaan roepen:
  A) Schijnveiligheid is gevaarlijker.
  B) Van leven ga je dood.

 10. HenQ

  Misschien wat minder massasportevenementen organiseren, fietsboulevards, theaters, grote pleinen.. puur voor prestige en andere socialistische hobbies.. dan is er ruim genoeg geld. Zwemmen is heerlijk en moet voor iedereen bereikbaar zijn

 11. Tanja Nijman

  En dit is het college dat de mond vol heeft van Gezond Stedelijk Leven? Lijkt me dat een zwembad daar zeker bij hoort. Je wilt toch dat iedereen meer beweegt?
  Focus en prioriteiten, dames en heren, en de juiste graag!

 12. Greet Huizer

  Er is MEER dan genoeg geld. Er zijn miljarden. Maar die verdwijnen in de zakken van de allerrijksten in deze stad. Die gunnen elkaar het geld. De armen worden steeds armer, De rijken steeds rijker…………… En voor hen die geen geld hebben voor een privézwembad…. wordt álles maar dan ook álles door het zieke Neo Liberalisme afgepakt.

 13. Je Zus

  @HenQ (of een ander)

  Het zal je misschien verbazen, maar de grote sportevenementen worden hierheen gelokt om het bedrijfsleven te spekken. Dat is dus een neoliberaal rechtse hobby en geen socialistische hobby. Allesbehalve zelfs.

  Het bedienen van de elite middels prestigieuze cultuur is ook al geen linkse hobby, want die willen juist cultuur voor iedereen. Je kan je dus de vraag stellen of Groen Links wel zulk links beleid voert (neen dus) en d’66 was al nooit een linkse partij, want afsplitsing van de VVD.

  Kap eens met je overduidelijk zeer rechts gemotiveerde politieke framing. Je bent trouwens het zoveelste alter ego van 1 en dezelfde reaguurder. Opzichtig.

 14. passalacqua

  idd volkszwemmer, heel herkenbaar, ik stond ook met open mond bij krommerijn deze zomer met een abonnement, de reden van meerprijs is de ligweide zei men, maar het verschil bijbetalen bleek onmogelijk, weird

 15. Flipper

  @Henq
  U preekt voor eigen parochie als voorzitter van de vrienden van de stichting

 16. Rose

  Gemillimeter. Voor mij hoeft er geen extra zwembad te komen, maar hoeveel zwembaden, kunst en andere verleidelijke dingen kun je wel niet aanleggen als je die idioot dure en nutteloze wegverbreding achterwege laat?

 17. Bill

  Utrecht heeft blijkbaar geen weet van haar eigen bouwplannen. Er komen direct om zwembad Krommerijn duizenden woningen rond de Galgenwaard, de Archimedeslaan en het Utrecht Science Park. Wellicht wordt daar ook nog kantorenpark Rijnsweerd aan toegevoegd. Dus dit is ook een plek “waar de stad groeit”, gemeente Utrecht

 18. Wim

  Geld is uitgegeven aan het onnodig opzeggen van het goedkope energiecontract want ze wilde ook weer het beste jongetje van de klas zijn .
  En ja aan aan de boulevards die over een paar jaar weer verbreed moeten worden.

 19. HenQ

  @je Zus
  Het zal je verbazen, maar wat ik noem was al heel gebruikelijk in landen achter het ijzeren gordijn. Massasportevenementen hoe leeg de gemeentepot ook is, wensdenkend bestuur, propagandistische cultuurevenementen en tot slot plaatsen van stalinistische standbeelden 😬
  Oh, en in het algemeen blind zijn voor ieder standpunt op 2 kilometer links van de bubbel en heel verbaasd zijn bij falen. Geen zelfreflectie. Er zit in Berlijn-Lichtenberg een fantastisch museum voor.

  @flipper Yes, de stichting ken je geschiedenis

 20. HenQ

  @Rose die bak bij Amelisweerd is niet perse alleen maar een gemeenteuitgave, maar vooral een door provincie en rijk. Zwembaden zijn dat wel: sport en recreatie voor alle lagen bereikbaar.. En wie is daar nou op tegen, behalve een activistische gemeente die het voor andere doelen inzet

 21. Pee

  @Je Zus
  Maak van rechts links en je hebt gelijk.

 22. Je Zus

  @ Pee

  Nee hoor. Beleid wat de rijken bevooroordeeld ten opzichte van de armen is rechts (neoliberaal) beleid. Politiek die de belangen van bedrijven of de economie zwaarder weegt dan andere belangen voert rechts neoliberaal beleid. Beleid dat uitgaat van recht van de sterksten is rechts beleid. Etc., etc.. Of het nu door linkse of rechtse partijen gevoerd wordt. Het blijft rechts en neoliberaal beleid.

  Dat is iets dat jij (moedwillig, want framing) maar niet wil begrijpen of wil toegeven. In feite zijn er in Nederland weinig tot geen politieke partijen meer over die links sociaal democratisch beleid voeren. Een partij als Groen Links is de afgelopen decennia meer een liberale partij geworden dan dat ze links is. Het is wel een progressieve partij die zegt op te komen voor het milieu en andere progressieve thema’s als mensenrechten en identiteit, maar niet zo links hoor.

  Tenminste, niet dat waar de definitie links in de politiek voor staat.

  Er is juist te weinig links in de politiek. Daarom wordt de onder- en middenklasse ook zo genaaid.

 23. Je Zus

  @ HenQ reactie 2

  De bak bij Amelisweerd is een Rijksuitgave. Geen provincie-uitgave en geen gemeente-uitgave. Ook niet een beetje. Je zit er weer eens (moedwillig) helemaal naast. Zoals zo vaak. Onder dit of andere alter ego’s.

  @ HenQ reactie 1

  Achter het ijzeren gordijn was in tegenstelling tot de oorspronkelijke ideologie een nieuwe elite aan de macht gekomen (onder Lenin al en onder zijn opvolgers nog sterker) die zich ADELIJK gedroeg (net als nu weer trouwens) in tegenstelling tot de uitganspunten van het communistisch manifest. Dat weet iedere historicus. Er was ook helemaal geen gesloten economisch systeem, want producten werden vanuit het westen geïmporteerd. Net als vele grondstoffen. Men was dus stiekem aangesloten op de kapitalistische economie.

  Je vergelijkingen (door Utrecht met het IJzeren Gordijn te vergelijken> doelbewuste framing> want angst zaaien voor het communisme dat in Nederland, Europa, de Westerse wereld nooit bestaan heeft en nooit zal bestaan) slaan nog niet eens als appels op peren en nog niet eens als tangen op varkens. Het is het vergelijken van Pluto met Mars. Zoiets. Een vergelijking die niet kan en niet bestaat en niet zal bestaan.

 24. Koekie

  Ik kopieer de eerdere reactie van “Je Zus” nogmaals, want ook met zijn reactie(s) gaan de rechtse reaguurders en trollen (uit op de kapitalistische status quo) aan de haal.

  Dit was de oorspronkelijke reactie. Een waarheid als een koe:
  “@HenQ (of een ander)

  Het zal je misschien verbazen, maar de grote sportevenementen worden hierheen gelokt om het bedrijfsleven te spekken. Dat is dus een neoliberaal rechtse hobby en geen socialistische hobby. Allesbehalve zelfs.

  Het bedienen van de elite middels prestigieuze cultuur is ook al geen linkse hobby, want die willen juist cultuur voor iedereen. Je kan je dus de vraag stellen of Groen Links wel zulk links beleid voert (neen dus) en d’66 was al nooit een linkse partij, want afsplitsing van de VVD.

  Kap eens met je overduidelijk zeer rechts gemotiveerde politieke framing. Je bent trouwens het zoveelste alter ego van 1 en dezelfde reaguurder. Opzichtig.”

 25. Vriend van Lexus

  @ Pee

  Je haalt consequent links en rechts door elkaar op dit forum.

  Feitelijk heb jij een hekel aan linkse mensen die zich als rechtse mensen gedragen. Een zogenaamd links iemand met een (economisch) rechtse agenda is iemand met een rechtse agenda. Zo iemand kan je dus niet links meer noemen.

 26. Realist

  @Je Zus of Koekie of steeds dezelfde opzichtige reageerder. De elite, je zegt het goed maar je snapt er verder weinig van. Het is inderdaad de elite maar het is de linkse elite, de ver van het volk staande elite die liever geld aan idealisme en activisme besteed. Cultuur is alleen maar nog maar cultuur als het van ver komt of vanuit de linker kant van de samenleving. Dat is geen cultuur dat is het uitdragen van links idealisme terwijl de oer Hollandse cultuur aan de kant wordt geschoven want veel te nationalistisch, te blank of te conservatief. In je eigen woorden te spreken; kap eens met die overduidelijke zeer links politieke indoctrinatie.

 27. W

  Je ziet het verschil in aandacht en organisatie tussen de tijd van het jaar dat de gemeente verantwoordelijk is en wanneer de organisatie in handen is van de vereniging. Bij de vereniging is het veel beter geregeld!

 28. Marcel

  En ik doe mee met Koekie door de eerdere reactie van “Je Zus” te kopiëren:

  “@HenQ (of een ander)

  Het zal je misschien verbazen, maar de grote sportevenementen worden hierheen gelokt om het bedrijfsleven te spekken. Dat is dus een neoliberaal rechtse hobby en geen socialistische hobby. Allesbehalve zelfs.

  Het bedienen van de elite middels prestigieuze cultuur is ook al geen linkse hobby, want die willen juist cultuur voor iedereen. Je kan je dus de vraag stellen of Groen Links wel zulk links beleid voert (neen dus) en d’66 was al nooit een linkse partij, want afsplitsing van de VVD.

  Kap eens met je overduidelijk zeer rechts gemotiveerde politieke framing. Je bent trouwens het zoveelste alter ego van 1 en dezelfde reaguurder. Opzichtig.”

 29. Rose

  @HenQ,
  Dat is natuurlijk waar, het een is een rijksplan en het andere van de gemeente. Het was zomaar een ideetje waarvan ik best weet dat niemand zich er iets van aantrekt. Toch vind ik het boeiend en op z’n minst uiterst merkwaardig hoe “we” bakken geld aan een onnodig stukje snelweg willen spenderen (dus bijna letterlijk in een bodemloze put smijten) en series plannen waar de burger écht blij van wordt in de ijskast moeten zetten. Dat soort aardige plannen wordt in ontelbare gemeenten kaltgestellt, want ook daar moet men meebetalen aan het peperdure stukje snelweg dat uiteindelijk helemaal niets gaat oplossen.

 30. JdV

  @rose: utrecht kiest er voor om geen geld te stoppen in de noordelijke rondweg en ondertunneling/overbrugging. Dit zou grote voordelen met zich meebrengen en bewoners zijn voorstander. In plaats daarvan geeft utrecht het geld liever uit aan het inrichten van fietsboulevards of het voor de 5e keer opbreken van straten en singels omdat de vorige 4 pogingen geen resultaat hebben opgeleverd.
  Dan toch liever het rijk die door verbreding iets doet tegen files en voor een betere luchtkwaliteit ondat verleer niet meer stilstaat.

 31. Realist

  @Rose. Het draait allemaal om balans. Geld wordt vooral uitgegeven aan eigen idealen en die leveren weinig op voor het grote geheel. Die verbreding bv is geen bodemloze put maar een investering in de economie en staat ten dienste van heel veel mensen. Meer dan bv een fietsstraat, kunst, cultuur of subsidies aan schimmige werkgroepen. Daar wat minder aan uitgeven en de verbreding én het zwembad kan er gewoon komen… Balans dus.

 32. Flipper

  @HENQ
  Ik ken m’n geschiedenis van het zwembad u ook ?
  Hoe heten de oud directeur van de Krommerijn dan ?
  Beste voorzitter van de vrienden van de wat
  Trouwens die heten Dhr Brouwer woonde in de dienstwoning

 33. Lexus

  @Flipper: wanneer u niet telkens onder water was gedoken, was uw boodschap misschien duidelijker overgekomen.

 34. Flipper

  @Lexus
  U moet niet meer watertrappelen duik eens onderwater en hou u adem in

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).