Geen grote incidenten tijdens jaarwisseling in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Geen grote incidenten tijdens jaarwisseling in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Geen grote incidenten tijdens jaarwisseling in Utrecht

Geen grote incidenten tijdens jaarwisseling in Utrecht
Vuurwerk. Archiefbeeld DUIC
De jaarwisseling in Utrecht is voor verreweg de meeste inwoners feestelijk en rustig verlopen. Uit de voorlopige rapportages van politie, brandweer en de ambulancedienst blijkt dat er geen grote incidenten waren. Er waren wel diverse meldingen van vuurwerkoverlast, kleine branden, vernielingen en autobranden.

De jaarwisseling in Utrecht is voor verreweg de meeste inwoners feestelijk en rustig verlopen. Uit de voorlopige rapportages van politie, brandweer en de ambulancedienst blijkt dat er geen grote incidenten waren. Er waren wel diverse meldingen van vuurwerkoverlast, kleine branden, vernielingen en autobranden.

In totaal zijn er 14 personen gearresteerd. Dat zijn er minder dan vorig jaar (23). De arrestaties vonden onder andere plaats voor belediging van de politie, woninginbraak, vuurwapenbezit, openbare dronkenschap en mishandeling. Een 13-jarige jongen is aan het begin van de avond gewond geraakt aan zijn been doordat er vuurwerk naar hem werd gegooid.

De brandweer moest maandagavond en – nacht maar liefst 175 keer uitrukken. Dat is aanzienlijk meer dan in 2018 (80), maar minder dan in 2017 (182) en 2016 (189). Er zijn tijdens de jaarwisseling 19 auto’s in vlammen opgegaan. Dat zijn er net zoveel als in de periode 22 december tot en met 31 december 18.00 uur. “Het is te gek voor woorden dat dit soort gedragingen bij de nieuwjaarsviering lijkt te gaan horen. Politie en justitie zetten vol in op het achterhalen van de daders van deze brandstichtingen”, zei burgemeester Jan van Zanen in een reactie op de vernielingen.

De burgemeester bracht maandagnacht een bezoek aan diverse locaties in de stad. “De vrouwen en mannen van politie, brandweer, Jongerenwerk, toezicht en handhaving en ambulancedienst zorgden wederom voor de veiligheid in de stad, zodat velen in Utrecht het jaar feestelijk in konden luiden”, aldus de burgemeester.

10 Reacties

Reageren
 1. Cor Nelis

  Negentien auto’s gaan in vlammen op!! En dan schrijven jullie dat er geen grote incidenten waren?? Ga eens langs bij de slachtoffers en vraag eens hoe zij daar over denken…..

 2. Rietje

  Het feit dat dit geen grote incidenten worden genoemd. Lekker idee van wat een feestje is. Wat een hoop schade. En wat was het vuurwerk afgrijselijk hard. 🙁
  Gelukkig nieuwjaar allemaal. Maak er wat moois van.

 3. Gerard Brugmans

  Wat een rare positieve kop boven een artikel dat verder bol staat van de ellende. Dus alles wat er in de afgelopen dagen is gebeurd noemen we voortaan ‘kleine’ incidenten? Het zelfcorrigerend vermogen binnen de gemeenschap van vuurwerkfundamentalisten was weer helemaal afwezig. Zoals alle verslaafden zijn ze alleen met zichzelf bezig, gaan ze voor de kick van het moment, geven ze niets om hun omgeving en denken ze niet na over de gevolgen op lange termijn. Zo groeit dus met elk ‘klein’ incident het draagvlak voor een algemeen vuurwerkverbod.
  Maar hoe lang duurt het nog voordat VVD en CDA stoppen met het verdedigen van deze inmiddels volledig uit de hand gelopen ‘traditie’? Wanneer neemt Jan van Zaanen zijn verantwoordelijkheid en maakt hij Utrecht vuurwerkvrij?

 4. 04

  Ik deel het sentiment van Rietje. Er werd in totaal denk ik minder vuurwerk afgestoken dan vorig jaar (in de binnenstad althans), maar het knalvuurwerk was erg prominent aanwezig en ging van ‘s middags tot diep, heel diep in de nacht door. Tegen 05:00 was het eindelijk min of meer stil.

  Ik hoop dat er snel een totaalverbod op knalvuurwerk komt, ongeacht de tegenargumenten die enkele prominente reageerders hier telkens aan proberen te voeren. Ik vind het van de zotte dat we er in deze tijd voor kiezen om de stad elk jaar een klein etmaal lang in een quasi-oorlogszone te veranderen.

  Een fijn 2019 allemaal. ?

 5. Dakhaes

  Hoe ver zijn we al gezakt, dat we dit als normaal beschouwen. Nee niet 1 auto in de hens, maar 19. Nee geen grote incidenten!
  Let op volgend jaar wordt leger er bij gehaald
  40 auto’s in de brand in december.
  Plus wat we dan kennelijk als kleine incidenten beschouwen.
  Uitgaan van 0 incidenten en nul auto’s is kennelijk niet normaal.

 6. Angelique

  Wat een geweldig nieuwjaarsfeest was het toch weer. Met volle teugen genoten van de prachtige vuurwerkshow, de heerlijke bubbels en overige positiviteit!

 7. Jeroen

  Het was een heerlijk feestje en zolang er slechts sprake is van materiele schade, hoe zonde ook, is er geen groot incident.

 8. Scherpschutter

  Opnieuw dus vrijwel geen vuurwerkincidenten! Op een bevolking van meer dan 300.000 inwoners! Keurig, keurig, keurig. Daarmee heeft de Gemeente wel heel weinig munitie meer over om in te steken op een verdere uitbreiding van het vuurwerkverbod komend jaar. Chapeau, burgers! Well done. Het was een mooi feestje!

 9. Aniwe

  @Jeroen: Horen, zien en zwijgen? Het zal je auto, waar je zo hard voor gespaard hebt, maar zijn….om nog maar te zwijgen van de prullenbakken, postbussen, bushokjes en ander goed waar wij met zijn allen voor betalen. En wat dacht je van de gehoorschade die deze enorme knallen (later?) teweeg brengen?
  Ook vind ik het zo jammer dat die hele vuurwerktoestand al (hier bij mij in de buurt) om 22.00 uur begint….Het leuke was en is toch altijd dat dit om 24.00 losbarst?! Nee hoor, voor mij mag er een vuurwerkverbod komen. Ik heb het er helemaal mee gehad!

 10. Jeroen

  @Aniwe: Niet lezen? Ik zeg toch: hoe zonde ook. Liever tien auto’s dan iemand’s oog of vingers. Een autobrand is ‘slechts’ materiële schade. Te vervangen, hoewel dat voor niet iedereen gemakkelijk zal zijn. Zeker niet als de auto alleen maar WA verzekerd is. Maar om dat nu een groot incident te noemen. Een auto die op mensen inrijdt, iemand die door een vuurwerkbom om komt. Dat zijn grote incidenten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).