Emotionele inspraakavond tippelzone “Geen hoeren in onze wijk” - De Utrechtse Internet Courant Emotionele inspraakavond tippelzone “Geen hoeren in onze wijk” - De Utrechtse Internet Courant

Emotionele inspraakavond tippelzone “Geen hoeren in onze wijk”

Emotionele inspraakavond tippelzone “Geen hoeren in onze wijk”
Foto's Robert Oosterbroek
Er waren veel frustraties onder de honderden aanwezigen bij de inspraakavond over de mogelijke komst van de tippelzone naar de Boteyken. De omwonenden die gisteravond naar het AC De Meern waren gekomen begrijpen niet hoe de gemeente bij deze locatie terecht is gekomen.

Er waren veel frustraties onder de honderden aanwezigen bij de inspraakavond over de mogelijke komst van de tippelzone naar de Boteyken. De omwonenden die gisteravond naar het AC De Meern waren gekomen begrijpen niet hoe de gemeente bij deze locatie terecht is gekomen.

De bezorgde bewoners waren massaal naar de bijeenkomst gekomen. Er waren zoveel aanmeldingen dat de gemeente besloot om verschillende rondes in te lassen. Dit bleek echter niet voldoende te zijn. Mensen die zich niet hadden aangemeld, of te laat waren, mochten niet naar binnen. Buiten en binnen het zalencentrum stonden verschillende bewoners met borden hun ongenoegen te uiten. Af en toe werd er geschreeuwd.

Het huidige plan voor tippelzone Boteyken

Waar gaat de discussie over?

De huidige tippelzone aan de Europalaan moet volgend jaar wijken voor woningbouw. In de Merwedekanaalzone worden 6.000 tot 10.000 nieuwe woningen gebouwd. De huidige tippelzone, met een groep van ruim zestig sekswerkers, moet daarom verhuizen. De gemeente heeft uitgezocht op welke plekken het werk voortgezet kan worden en kwam uit op twee locaties: de Elektronweg bij Lage Weide en de Boteyken bij Strijviertel.

Gemeenteambtenaren en politiemedewerkers probeerden gisteravond uitleg te geven aan de omwonenden over wat de komst van tippelzone zou betekenen voor de omgeving. De boodschap was positief ingestoken. De tippelzone zou zorgen voor een veilige werkplek voor de straatprostituees en de overlast zou tot een minimum beperkt blijven. Er werd ook gewezen op het feit dat er bijna geen problemen zijn bij de zone op de Europalaan.

De omwonenden lieten zich niet overtuigen. In een direct gesprek met de wethouder gaven de bewoners aan dat ze het onbegrijpelijk vinden dat er mogelijk gekozen gaat worden voor deze locatie. Ze noemden het locatieonderzoek een farce. De emoties liepen soms hoog op, en het taalgebruik ging daarin mee. Er waren hier geen voorstanders van de tippelzone op de Boteyeken.

Aanwezigen lieten via geeltjes weten wat ze van de plannen vonden:

Fotoverslag

12 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Het is m.i. een historische blunder geweest van voormalig burgemeester Wolfsen om het Zandpad met de bootjes te sluiten. Een lokatie waar feitelijk niemand van de omwonenden last van had en wat ook buiten Nederland grote bekendheid had. Het bevoegd gezag had m.i. alleen wat creatiever om moeten gaan met de bekende criminaliteitsverschijnselen. De ‘botte bijl methode’ heeft m.i. veel meer schade en procedures opgelevert dan algemeen nut.

 2. stefan

  Komen er ook jongens die je kan huren? Dan vind ik deze tippelzone vlak bij mijn huis een prima idee.

 3. Katja

  Sinds sluiting Zandpad is de ASW opgezadeld met dubieuze “massagesalons” (meer als 10 !), maar gemeente doet niets.

 4. P. Orna

  @ Wim Vreeswijk

  Ik weet niet of je dat soort bekendheid wil als stad. Daarnaast is het een beetje gelul van je, er was wel degelijk sprake van heel erg veel verschillende vormen van overlast. dat je prostitutie maar moet accepteren is één van de grootste drogredenen ever, waar alleen de onderwereld garen bij spint.

  Hoerenlopers gaan maar eens porno kijken en zelf aan hun trekken komen ipv anderen de vernieling in helpen.

 5. Janszen

  De wijken Kanaleneiland en Transwijk hebben weinig last gehad van de tippelzone. Alles werd daar goed geregeld. Je kon er als vrouw rustig langs fietsen.
  Maar dat zijn natuurlijk mijn ervaringen. En NEE, ik werk niet voor de gemeente, ben geen prostitué maar woon al meer dan 25 jaar dichtbij de tippelzone.

 6. MR

  Het betreft niet alleen 75 dames, het betreft ook duizenden en duizenden klanten. Blijkbaar is er een markt voor. De heren die gebruik maken van de diensten van de vaak ernstig verslaafde dames waardoor de prijs van de diensten bizar laag is, zouden zich moeten schamen. De reden dat er behoefte is aan een tippelzone moet u zoeken in de behoefte aan goedkope seks en niet wijten aan de kwetsbare groep van dames die er werkzaam is.
  Zonder tippelzone wordt er getippeld op plekken die u en ik niet wensen: bij mij op de hoek en ook bij u op de hoek in de Meern. Het voorstel voor de tippelzone in de Meern is misschien in de buurt maar niet bij u op de hoek!
  Ik fiets met regelmaat langs de huidige afwerkplaats en kan u verzekeren dat het er rustig aan toegaat. Omdat de regels en afspraken duidelijk zijn. De tippelzone is niet de hele dag open, pas ‘s avonds laat wordt er gewerkt en komen de klanten, in hun personenauto’s en de busjes van hun werkgever. De afstand tussen woonarken en woonhuizen bedraagt in de huidige situatie ongeveer vijftig meter en bewoners ervaren vrijwel geen overlast.
  Ik zie in de stad allerlei gedrag waar ik mijn twijfels over heb. Dealgedrag, verkeersoverlast etc.
  Gedrag dat het gevolg is van wonen in de stad. De Meern is geen dorp meer dat zich kan verschuilen achter het zogenaamde dorpse karakter. De verstedelijking brengt met zich mee dat iedereen concessies zal moeten doen. Bij mij in de buurt zijn meerdere coffeeshops, een komen en gaan van klanten. Door beleid en toezicht verloopt dit prima.
  Kom op, de Meern, denk mee en verschuil je niet achter argumenten die anno 2017 bijzonder achterhaald zijn.

 7. Willemien

  Misschien kunnen D’66 en Groen Links in navolging van hun “kindje” leefstraten in het centrum ook een hoerenstraat introduceren.!

  Maar dan wel bij het duurdere segment huizen graag….precies waar de D’66 ers en Groen Linksers merendeel wonen in de stad.

  P.S. helemaal eens met Wim Vreeswijk….Wolfsen wilde nog even “stoer” doen voordat hij de stad verliet na zijn zoveelste blunder. Nou…we hebben het geweten…er is nog steeds niets goed geregeld in Utrecht…en ja…welkom in de 20 e eeuw….prostitutie hoort bij een grote stad, net als auto’s!

 8. P.Orna

  @ MR

  Dat er getippeld wordt op iedere straathoek als de tippelzone sluit is onzin. Bijna alle steden met ooit een tippelzone hebben hem inmiddels gesloten of gaan hem sluiten. Er is daar geen illegale straatprostitutie door teruggekomen. Andere steden sluiten de tippelzones juist vanwege het niet willen faciliteiten van de zware criminaliteit, de pooiers, de maffia, de vrouwenhandel, die achter straatprostitutie schuil gaat.

  Wordt er ergens getippeld, dan kunnen prostituee en hoerenloper gearresteerd worden. Staat mooi op je CV als je je baas moet bellen dat je niet kan komen werken, omdat je opgepakt bent voor hoerenloperij.

  Duizenden mensen, gezinnen, moeten overlast ervaren, omdat er minder dan twintig dames “geholpen (niet dus) worden?

  Dan een ander argument, het zijn overigens geen 75 vrouwen die daar werken, maart een groep die inmiddels kleiner is dan 20; het is goedkoper deze dames op vele manieren uit de prostitutie te helpen dan ze erin te laten.

  De buurt heeft wel degelijk overlast. Kunt u zich de protesten in de jaren negentig nog herinneren vanuit de omliggende wijken?

  En ga maar eens met studenten uit City Campus Max praten over overlast.

  Wel grappig dat hier alleen maar mannen (hoerenlopers?) de problemen bagatelliseren en vinden dat de hoertjes moeten blijven.

 9. Chal

  Ook Tegen?! Teken de petitie, tegen de petitie Boteyken, De Meern

  https://petities.nl/petitions/geen-tippelzone-in-de-meern-boteyken

 10. RM

  Bewoners hoeven gevolgen van beleid te accepteren waar zij nooit achter hebben gestaan, ook niet in de Meern Jij, MR, hoeft ook geen gevolgen van beperkte overlast, ook al is hij beperkt, te accepteren, omdat gemeente, politie en justitie weigeren op te treden.

 11. RM

  RM @ RM

  * “Bewoners hoeven gevolgen van beleid NIET te accepteren “

 12. MR

  @ P.Orna
  In Amsterdam is er dan wel weinig illegale straatprostitutie voor terug gekomen, de dames zijn wel degelijk aan het werk maar zijn niet in het zicht. Spreken telefonisch af en stappen ergens in de stad in een auto waardoor er geen toezicht is met kans op gevaarlijke toestanden. Zie artikel in Parool van januari dit jaar.
  En overigens valt het zo te zien wel mee met de verhouding man/vrouw qua reacties. Door deze reactie van mij alweer 1 reactie van een vrouw erbij.
  Refereren aan protesten in de jaren negentig vind ik flauw, anno 2017.
  En het gaat om zestig geregistreerde mannen en vrouwen die dus een vergunning hebben om er te werken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).