De grootste studentenverenigingen van Utrecht starten deze week met de #ThisIsHowWeDoIt campagne om seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Gezelligheidsvereniging C.S. Veritas trapt het initiatief af met een posteroverhandiging aan burgemeester Sharon Dijksma.
“We starten deze campagne in de Utrechtse introductieperiode, omdat niet alleen onze leden, maar alle studenten zich bewust moeten worden van het probleem”, zegt Laura Baartmans, Praeses Collegii van Veritas. De vereniging startte het initiatief en denkt dat het belangrijk is om studenten zo vroeg mogelijk bewust te maken van het probleem.
Burgemeester Sharon Dijksma is blij dat dit initiatief juist uit studentenverenigingen komt. “De bewustwording moet uit de studenten zelf komen en dan helpt het als hun eigen verenigingen met zo’n initiatief komen.”
Neemt toe
Volgens het CBS is 3 procent van de bevolking van 16 jaar en ouder in 2020 slachtoffer geweest van enige vorm van fysiek seksueel geweld. Ook de burgemeester ziet dat de meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag de afgelopen jaren zijn toegenomen. Ze denkt niet dat het steeds meer gebeurt, maar dat het wel bespreekbaarder wordt en het daardoor zichtbaarder is. “Deze campagne gaat daar ook bij helpen”, zegt ze.
De campagne zal gelijk zichtbaar zijn binnen de Utrechtse gezelligheidsvereniging Veritas. Volgens Baartmans is onlangs een werkgroep opgericht en kunnen leden een vertrouwenspersoon bereiken om hun ervaringen te delen. “Ook gaan we tijdens onze eigen introductieperiode de nieuwe leden voorlichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag.”
12 Reacties
ReagerenGoed idee.
Even over de foto: is het een bewuste keuze om bij de beeldvorming rond dit onderwerp mannen geheel buiten het plaatje te laten? Hebben de mannen van Veritas een paar weken vrij, als dit onderwerp op de agenda staat?
@ Ted
Misschien bestaat het bestuur van Veritas dit jaar toevallig alleen uit vrouwen ?
Kan toch ook ?
Dat had zeker gekund Ton (in another universe), maar is niet zo. Wel grappig dat je het vraagt want je versterkt het punt. Een korte google-zoektocht leert namelijk: de overige vier bestuursleden, allen op het oog buiten deze kwestie gelaten, heten Jan, Koen, Wisse en Quinn 🙂
@ Ted
Dan is het dus de vraag of Jan, Koen, Wisse en Quinn de oproep ook ondersteunen.
Ik heb geen reden om daaraan te twijfelen, Ton. Maar het beeld wat Veritas neerzet is: grensoverschrijdend gedrag is een vrouwending wat aangepakt kan worden door vrouwen. Vind ik jammer.
Het is mooi als die bestuursmannen (en mannelijke leden) het op de achtergrond ook heel erg vinden, al dat grensoverschrijdend gedrag. Maar mannen kennende (niets menselijks, etc.) vinden ze het stiekem wel lekker dat de vrouwen deze koe bij de horens vatten, en zij zelf niet de eigenaar van dit probleem worden. Ik dacht dat we op het punt waren aanbeland dat dit een maatschappelijk probleem was, geen vrouwenprobleem.
@Ton: Geldt dan ook ‘geen ja is nee’? Lijkt me inderdaad juist goed als ze zich gezamenlijk op een podium zetten.
Wow, ga je er nu van uit dat iedereen op deze foto een vrouw is? Mogen ze dat zelf bepalen? Laat gender identity lekker buiten deze discussie… de boodschap staat daar los van.
Leuk gevonden Tom 🙂
Ik ga daar inderdaad vanuit. En dat heeft gelukkig geen onmiddellijke gevolgen voor hun gender, als een onbeduidende reaguurder als ik daar vanuit gaat. Ze bepalen het nog steeds zelf.
Voor jouw gemoedsrust pas ik mijn stelling aan: stèl dat mijn vermoeden klopt, dat ze alleen de vrouwen op dit onderwerp hebben gezet, dan zou dat m.i. de zaak geen goed doen.
Ik proef in het artikel en bij de reacties een zekere luchtigheid over dit onderwerp. Het is een probleem wat met pijn en schaamte omgeven is en daarom verzwegen wordt. Het CBS cijfer, 3% voor het ‘afstandelijke’ jaar 2020, is hoog. Velen, vrouwen, maar ook mannen, lopen voor de rest van hun leven met een verborgen trauma rond. Onderdrukken, vergeten en/of verwerken van zo’n ervaring is bijna onmogelijk. Je draagt het de rest van je leven met je mee.
@ Massegast
Bedankt voor je terechte reactie.
Goed punt van Ted, was krachtiger geweest als juist de mannen ook op deze foto hadden gestaan.
“Volgens het CBS is 3 procent van de bevolking van 16 jaar en ouder in 2020 slachtoffer geweest van enige vorm van fysiek seksueel geweld.”
En dat was alleen al in een jaar dat men thuis opgehokt zat en de sector vermaak en beleving gesloten….
Dus ja, waar zijn de Veritas gentlemen eigenlijk op deze foto?
Of maakt het ze niet zoveel uit dat hun vriendinnetje ook slachtoffer kan worden? Alleen al vanuit dat perspectief (blijf met je poten van mijn vriendinnetje af) hadden ze er ook op moeten staan.