Geen levende kreeften en krabben meer op Utrechtse markten; verkoop wordt verboden Geen levende kreeften en krabben meer op Utrechtse markten; verkoop wordt verboden

Geen levende kreeften en krabben meer op Utrechtse markten; verkoop wordt verboden

Geen levende kreeften en krabben meer op Utrechtse markten; verkoop wordt verboden
Foto ter illustratie
Levende krabben en kreeften zijn straks niet meer te vinden op de Utrechtse markten. De Utrechtse fracties van de Partij voor de Dieren en de SP dienden daartoe donderdag een motie in en die werd gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad.

Levende krabben en kreeften zijn straks niet meer te vinden op de Utrechtse markten. De Utrechtse fracties van de Partij voor de Dieren en de SP dienden daartoe donderdag een motie in en die werd gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad.

Volgens de Partij voor de Dieren levert de verkoop van levende kreeften en krabben ‘onnodig en excessief leed’ op van het moment dat de dieren gevangen worden tot het moment dat ze verkocht worden.

De partij vindt verder dat de verkoop van levende kreeften en krabben niet samengaat met een diervriendelijk Utrecht en verantwoord ondernemen. Daarom moet er volgens de fractie een verbod komen op de verkoop op markten. Het verbod geldt niet voor winkels.

Steun

De motie van de Partij voor de Dieren werd gesteund door ChristenUnie, DENK, GroenLinks, PVV, PvdA, Stadsbelang Utrecht en Student & Starter. CDA, D66 en VVD stemden tegen.

In Amsterdam is verkoop van levende kreeften en krabben vanaf 1 januari verboden en het verbod komt er nu dus ook in Utrecht. De motie draagt het college van burgemeester en wethouders op om uiterlijk in maart volgend jaar met meer informatie te komen over het verbod.

 

21 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Het in leven houden van een overheid levert onnodig veel leed op voor mensen die werkelijk niets anders doen dan vrijwillige transacties met andere mensen. Wat mij betreft zijn overheden dan ook per 1 januari verboden.

  Wat gaan we nou beleven zeg…Een paar lokale plantsoenenharkers die denken te kunnen bepalen wat wel en niet op een markt verkocht mag worden? Ga even heel gauw wat nuttigs doen. Ik bepaal zelf wel wat ik eet.

  Voor straf haal ik dit weekend vier levende kreeften, die ik onder met een toost op de dierenpartij zo het kokende water in zal laten glijden.

 2. Ewrin

  Goed besluit.
  Wel apart dat en binnenkort wel een visvangfestival mag worden gehouden. Lekker consequent.

 3. Gerard

  Scherpschutter, zou je willen ophouden werkelijk ieder artikel dat geheel, gedeeltelijk of slechts zijdelings met de overheid te maken heeft, te misbruiken om je fundamentalistische anti-overheidssentiment aan anderen op te dringen? Na ettelijke honderden fulminaties van jouw hand, weten we het nu wel. Negen van de tien keer heeft je mening niets te maken met het onderwerp van het artikel maar gebruik je het artikel slechts als kapstok om weer lekker leeg te kunnen lopen.

  DUIC, ik zit niet te wachten op persoonlijke meningen die niets te maken met het bericht waar ze onder worden geplaatst. Als DUIC een café was geweest, was Scherpschutter al lang naar buiten gewerkt. Waarom hier niet?

 4. Chris

  @Gerard: dank!
  En verder volkomen eens met dit verbod, en graag ook die viswedstrijd verbieden zoasl hierboven al vermeld

 5. JdV

  Alle dieren zijn gelijk. Maar sommige dieren zijn gelijker dan anderen. Zoals kreeften in een winkel andere kreeften zijn dan kreeften op de markt klaarblijkelijk.

 6. Ton

  Is dat niet al verboden ?
  In de wet staat dat ‘het welzijn en de gezondheid van het dier voldoende en op elk moment is gewaarborgd’ moet zijn.

 7. Duurzame visser

  Tijd voor een landelijk verbod maar dat zal met het huidige krabinet niet snel gebeuren. Dus fijn dat lokale overheden zich achter dit verbod scharen.

 8. Scherpschutter

  @Gerard

  Nee.

 9. Scherpschutter

  @JdV

  Kom op. U weet toch hoe het werkt?

  Er bestaat geen enkele juridische grond waarop dit verbod in rechte stand kan houden. Nul. Niets in de marktverordeningen, geen landelijke verboden op verkoop van levende schaaldieren, helemaal niets…Dus dit is vermoedelijk gegooid op een extreme stretch van een of ander lokaal reglementje van orde. Juridisch brandhout. Een beetje advocaat maakt hier kreeftengehakt van.

  Dus wat doet de (al langer totaal ontspoorde) gemeente? Ze pakken alleen de kleinste en armste jongens als marktkraamhouders, en natuurlijk niet de viswinkels die vaak onderdeel van juridisch tot de tanden gewapende ketens zijn of in bredere zin zakken hebben die diep genoeg zijn om het gevecht aan te gaan.

  Het is een aanval op de vrijheid van de laagste soort. Een bewuste en gerichte aanval op mensen die juridisch verweer economisch niet kunnen veroorloven.

 10. Lombokker

  Komt er nu ook een verbod op onverdoofd slachten van zoogdieren?

 11. buurtbewoner

  beschaving is respectvol omgaan met alle dieren, die bij je wonen, die je tegenkomt in natuur, parken enz, maar ook die je in je mond stopt!

 12. Herman Gallé

  @Lombokker: Als u opgelet had zou u (moeten) weten dat door de Partij voor de Dieren voor de tweede maal een wetsontwerp is ingediend om een eind te maken aan het onverdoofd ritueel slachten. Deze gruwelijke praktijk in joodse en islamitische kringen had al voorbij kunnen zijn als destijds de VVD de rug had gehouden en niet was gezwicht voor de joods-islamitische lobby in de Eerste Kamer. De oplossing ligt nu andermaal bij de 2e en 1e Kamer. Ze kunnen de beschaving weer een beetje laten groeien.

 13. Koel Hoofd

  Hoe blijft het krab, langoustines, kreeft en andere ‘fruit de mer’ met pootjes (allemaal spinachtigen en die worden massaal vermoord in de stad) dan vers?
  Waar houdt dit op?
  Mogen we straks ook mosselen niet meer vers in de pan mogen gooien omdat ze dan pijn hebben? Of oesters (hap zeesnot) niet meer leven doorslikken om ze langzaam levend te laten oplossen in een mix van maagzuur en witte wijn of bubbelies?
  Stop dan ook maar gelijk met de zoetwaterparel productie want vrouwen (Kaag behoort tot de parelsnoertjes clan) kunnen zich ook met plastic kraaltjes versieren, of is dat dan weer zinloze milieubelasting?

 14. Thuisblijver

  Ik koop mijn kreeftjes altijd bij de groothandel. No problem.

 15. Ronald

  Kan iemand van de verantwoordelijke fracties mij uitleggen waarom levende krabben en kreeften niet op de markt maar wel in de winkel verkocht mogen worden.

 16. Danny

  Maar de grachten leegvissen, is geen probleem.

 17. AbelDeAlmeida

  Geen probleem twee tot drie keer per jaar op vakantie naar Spanje of Portugal en daar kan ik de beste verse kreeft eten die in Europa bestaat. Als vooraf neem ik ook nog een paar toostjes met fois gras van canard. En als het weer kan naar Gambia of Angola en daan is het smullen. Ho ja en het kost veel minder dan hier.
  Alles wat hier verboden word kan je ergens anders vrij doen eten en drinken en meestal goedkoper.

 18. Robert Veldt

  Op is dit nog wel te begrijpen maar idd totaal niet consequent (en schaaldieren zoals mosselen en oesters worden ook levend verkocht/gekookt of wordt er tussen dieren ook weer onderscheid gemaakt?

 19. Len

  Haha, ik vind de eerste reactie van @SS ditmaal wel on point. Een mooie beknopte maar allesomvattende van het bekende repertoire.

 20. Toine Goossens

  Laten we wel wezen, de partij voor de dieren is een heel innovatieve partij. Niet alleen mensen hebben rechten, maar ook hun hersenspinsels. Een zeer gevaarlijke ontwikkeling.

  Straks begint Scherpschutter aan het opzetten van belangengroepen en politieke partijen van zijn spinsels die hij hier ter berde brengt. En waarom zou hij dat niet mogen, maar een partij die dierenhersenspinsels beweert te vertegenwoordigen wel?

  Een samenleving is altijd wederkerig. De rechten die de een kan claimen, kunnen ook door iedere willekeurige ander geclaimd worden. Het framen van onwenselijk gedrag, in dit geval de straatverkoop van zekere schaaldieren, geeft iedereen in Utrecht het recht om te gaan framen over gedrag en gewoontes van aanhangers van de partij van de dieren.

  Het resultaat is het afscheid nemen van de wereld van Kant en het toetreden tot de wereld van Hobbes. De wereld van de strijd van allen tegen allen. Die strijd is in gang gezet en wordt gaande gehouden door, zich links noemende personen. Wie het niet met hen eens is, noemen zij namelijk rechts. En daarmee drijven zij die hen op grond van hun geweten en op grond van de geschiedenis tegenspreken in een frame, met als enig doel hen het spreken en invloed uitoefenen onmogelijk te maken.

  In Viginia, US, is een republikeinse gouverneur gekozen in een staat die nog met met een grote meerderheid naar Biden ging. De oorzaak? Via onderwijsinstellingen dwongen democraten alle bewoners hun normen en waarden op. Dat pikken de kiezers niet. Het zijn levensgevaarlijke ontwikkelingen. Het gaat niet meer om politieke doelen, maar om het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen vermomd als het nastreven van het goede.

  Dat is in Utrecht ook al lang gaande. Ik heb er vaak op gewezen hoe de stad verdeeld wordt door elitair denken over gedrag en handelen van anderen wat bewust worden uitgesloten. Ook nu.

  Dat is een zeer gevaarlijke ontwikkeling. De klimaatverandering is een bedreiging die alleen op basis van volledige solidariteit, op basis van het parallel lopen van belangen op valt te lossen. Kant en niet Hobbes. Linkse dromers wordt eindelijk wakker voordat het te laat is.

 21. Moniek

  Na uw uitvoerige uiteenzetting waar u ter adstructie zelfs Amerikaanse verkiezingen bij haalt, ben ik toch nieuwsgierig geworden: wat vond Kant nu eigenlijk van dierenleed, in het bijzonder bij schaaldieren, meneer Goossens?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).