Geen nieuw crematorium bij Kovelswade in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Geen nieuw crematorium bij Kovelswade in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Geen nieuw crematorium bij Kovelswade in Utrecht

Geen nieuw crematorium bij Kovelswade in Utrecht
Protestbord van omwonenden.
Er komt geen crematorium op de begraafplaats Kovelswade. Dat laat de gemeente Utrecht weten. Het plan van twee uitvaartondernemers zou niet haalbaar zijn.

Er komt geen crematorium op de begraafplaats Kovelswade. Dat laat de gemeente Utrecht weten. Het plan van twee uitvaartondernemers zou niet haalbaar zijn.

Vorig jaar werd duidelijk dat er plannen waren om een nieuw crematorium te bouwen bij begraafplaats Kovelswade nabij de Koningsweg. Buurtbewoners organiseerden zich al snel om te protesteren tegen het plan. Zij vreesden voor overlast door onder andere uitstoot van het crematorium, verkeersoverlast, parkeeroverlast en luchtvervuiling. De bewoners hebben ook een petitie aangeboden aan de gemeente, die door ruim 1600 omwonenden en andere medestanders is ondertekend.

De gemeente Utrecht stond positief tegenover het plan. Maar uit het haalbaarheidsonderzoek van de gemeente blijkt dat de realisatie van een crematorium op Kovelswade, zoals die door de twee initiatiefnemers is voorgelegd, niet haalbaar is.

Zo is er geen ideale locatie gevonden voor het crematorium; op één van de geplande locaties liggen nog graven waarvan de rechthebbenden geen voorstander zijn van verplaatsing. Een alternatieve locatie kan rekenen op bezwaren van de Vereniging Nederlands Gemeenten vanwege geurhinder. Een ander bezwaar dat er speelt gaat over de parkeermogelijkheden. Er zou, per plechtigheid, ruimte moeten zijn voor 50 voertuigen. Er is geen ruimte om dit te realiseren.

Dit alles heeft de gemeente doen besluiten om het initiatief om een crematorium te realiseren af te wijzen.

9 Reacties

Reageren
 1. Hetty van de Geer

  Ik ben hier heel erg blij mee, wat een opluchting! Ik wil allereerst de Gemeente Utrecht bedanken, dat ze van dit plan hebben willen afzien. Ten tweede natuurlijk hartelijk dank aan de opstellers en alle ondertekenaars van de petitie, en aan alle anderen, die op welke manier dan ook , bijvoorbeeld door het ophangen van spandoeken, geprotesteerd hebben tegen de komst van een crematorium op Kovelswade. Zonder jullie actie was op dit prachtige, sfeervolle kerkhof een crematorium neergezet,met alle overlast voor omwonenden van dien. Nogmaals: heel hartelijk bedankt!

 2. forta

  Het gaat om (groot) geld dus reken maar dat er gezocht gaat worden naar een andere locatie.
  Probeer maar niet om dat ding op een van de lege velden van begraafplaats Tolsteeg neer te plempen! Reken in dat geval alvast maar op GROOT VERZET uit de Bokkenbuurt, Tolsteeg en het aansluitende deel van Hoograven!!

 3. Dirk

  Fijn voor de bewoners en terecht ook denk ik. Ik begrijp het argument geurhinder (alleen het idee al) en denk dat je als gemeente dit soort ondernemingen buiten de dichtbebouwde gebieden van je stad wilt hebben.

  Ik verbaas me echter over het argument parkeeroverlast. Het betekent slechts dat anderen dan buurtbewoners ook gebruik maken van de publieke parkeerplaatsen. Waarom verwarren mensen aardig gebaar van de gemeente zoals publieke grond die al ruimte inneemt van voetgangers, fietsers en automobilisten als een plicht van de gemeente om een parkeerplek te garanderen voor hun huis? Als je niet te ver wilt lopen dan leg je die parkeerplekken toch aan op eigen grond?

 4. BdV

  Ja ja, iedereen is tegen, maar liever toch ook geen wachtlijst voor opa en oma.

 5. Karla

  Goed gedaan, bewoners! Hou er wel rekening mee dat het verkiezingstijd is en dat de gemeente iets meer rekening houdt met bewoners dan normaal. Maak dus alvast plannen voor na de verkiezingen, als een nieuwe college aan de slag gaat.

 6. Cico

  @Dirk: ik denk dat het andersom is, dat bezoekers van een crematie hun auto in de wijk zetten. Dat kunnen flinke gezelschappen zijn.
  Ik weet niet of het betaald parkeren is daar aan de Koningsweg, maar bij de naastliggende Intratuin staan er ook meerdere waarschuwingsborden over fout parkeren met een hoop uitroeptekens, dus het wordt er nogal serieus genomen.

 7. Hetty van de Geer

  Karla, ik denk, dat U dit goed gezien hebt! Vandaag viel er namelijk een Wijkbericht van de gemeente in de brievenbussen van omwonenden van begraafplaats Kovelswade. Met als kop: ” Haalbaarheidsonderzoek afgerond:” Een crematorium op begraafplaats Kovelswade is NU niet haalbaar”. Let op het woordje NU. Dat impliceert, dat een crematorium op Kovelwade wellicht op een LATER tijdstip (ineens) weer wel mogelijk is. Het zou goed kunnen, zoals Karla schrijft, dat als de zetels in maart verdeeld zijn, een nieuw haalbaarheidsonderzoek het tegendeel gaat aantonen van het huidige haalbaarheidsonderzoek. Dit is namelijk ook al gebeurd met “haalbaarheidsonderzoeken” inzake betaald parkeren. Dus, omwonenden en andere tegenstanders van dit crematorium: houdt de vinger aan de pols, ogen en ogen open! Houdt kranten, gemeenteraadsverslagen en wijkberichten goed in de gaten Er zouden zich nog wel eens onverwachte wendingen inzake “crematorium Kovelswade” kunnen gaan voordoen.

 8. Hetty van de Geer

  Even een aanvulling op mijn laatste reactie betreffende Kovelswade: Het woordje “nu” stond in het Wijkbericht van de Gemeente Utrecht met kleine letters geschreven. Ik heb hier in mijn reactie hoofdletters van gemaakt, om het woordje NU te benadrukken. En vervolgens vergeten, te vermelden, dat in het Wijkbericht het woordje “nu”in kleine letters geschreven is. Mijn excuses voor eventuele misverstanden, die hierdoor kunnen zijn ontstaan.

 9. Ger

  Raar dat de gemeente niet als argument geeft dat er zeker 1600 inwoners tegen het plan waren en het daarom niet doorgaat. Is dat zo moeilijk om toe te geven aan de wens van inwoners?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).