Geen nieuwe maatregelen om geurreclames in Utrecht tegen te gaan Geen nieuwe maatregelen om geurreclames in Utrecht tegen te gaan

Geen nieuwe maatregelen om geurreclames in Utrecht tegen te gaan

Geen nieuwe maatregelen om geurreclames in Utrecht tegen te gaan
De reclameborden met geurverspreider. Beeld: McDonalds
Er zijn geen nieuwe maatregelen nodig om geurreclames, zoals recent van McDonalds in Utrecht, tegen te gaan. Dat laat het college van B&W weten op vragen van GroenLinks. De hamburgerketen had een reclamebord geplaatst bij Hoog Catharijne die de geur van friet verspreidt.

Er zijn geen nieuwe maatregelen nodig om geurreclames, zoals recent van McDonalds in Utrecht, tegen te gaan. Dat laat het college van B&W weten op vragen van GroenLinks. De hamburgerketen had een reclamebord geplaatst bij Hoog Catharijne die de geur van friet verspreidt.

McDonalds deed in Utrecht en Leiden onlangs een experiment met reclameborden die naar friet ruiken. De keten plaatste frietbakjes in billboards, die de geur vervolgens verspreidden in de omgeving. Ook in andere reclameborden zouden weleens geurdispensers zijn gebruikt.

De Utrechtse fractie van GroenLinks was niet te spreken over het gebruik van geurreclame en vindt dat het een grens over gaat. “De strijd om de aandacht van de consument is daarmee niet meer alleen af en toe storend, maar potentieel ook invasief. Aan een geur is moeilijk te ontsnappen”, stelt de fractie. GroenLinks wil dat het college van burgemeester en wethouders (B&W) maatregelen neemt tegen de ‘geurterreur’ en vroeg om opheldering.

Het college is het eens met GroenLinks dat geurreclame in de openbare ruimte onwenselijk is. Maar het college onderstreept ook dat de geuren niet ‘onbegrensd’ zijn verspreid, maar in een beperkte straal rondom het billboard. Verder is voor deze reclame geen gebruik gemaakt van een reclamebord van de gemeente, maar stond het op het zogenoemde Event Space van Hoog Catharijne, onder het bollendak. “De rechthebbenden van die locaties hebben hier toestemming voor gegeven, daarbij is de gemeente niet betrokken.”

Volgens het college ging het om een ‘actie die enkele uren duurde.’ De McDonalds wilde onderzoeken of een geur een net zo memorabel kenmerk is als het logo of de tune, volgens de gemeente.

Juridisch

Het is wettelijk ook een moeilijke kwestie volgens het college. “Er is bijvoorbeeld moeilijk onderscheid te maken in verspreiden van geur voor reclamedoeleinden of de geur die bijvoorbeeld van een bakker of parfumerie komt.” In de huidige reclameverordening wordt geur niet beschreven, maar wordt wel aangegeven dat reclame geen hinder mag veroorzaken. De gemeente kan dus wel handelen indien geurreclame als hinderlijk wordt ervaren. Aanvullende maatregelen zijn dus niet nodig volgens het college.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Johnny

  Ik volhard al jaren de geur die een bepaalde kebabzaak naar buiten ventileert en heb nooit van hen iets gekocht. Ook de mac zal ik voortaan hetzelfde behandelen, ben al maanden niet meer in de mac geweest.

 2. Moniek

  @Johnny
  Ik was al geen liefhebber van McD maar nu men dit soort agressie uitprobeert, zal ik ze honderd procent gaan negeren.

 3. Reclamefolder

  ‘Aan een geur is moeilijk te ontsnappen’.. Aan visuele reclame wel dan? Moet ik met mijn ogen dicht rondlopen ofzo? En dan te bedenken dat ze tegenwoordig van die achterlijke televisies hebben waar hele reclamefilms op spelen. Laat me in het openbaar met rust joh.
  De eerste reactie dat ik dan niet in Utrecht had moeten wonen in.. 1-2-3!

 4. Zonnewende

  Helemaal eens met GL.
  – geur kun je niet van ‘wegkijken’ zoals je bij visuele reclame wel kan. Al heb ik ook grote bezwaren tegen bewegende visuele reclame. Want daar wordt automatisch je aandacht naartoe getrokken. Dat is evolutionair bepaald.
  – geur verspreiding met als enige doel reclame maken is onnodig en daardoor is de hinder niet te rechtvaardigen. In tegenstelling tot bakkerijen en parfumerieën. Daarbij verspreiden die het in hun pand en komt het dan deels naar buiten. Dat is wat anders dan verspreiding in de openbare ruimte.
  – de Event space wordt neem ik aan via aanvraag en toestemming geregeld? Dan kun je toch aangeven dat dit onwenselijk is?

  Wanneer gaan we nou eindelijk eens wat doen aan de ongebreidelde ruimte en macht die commerciële bedrijven pakken en misbruiken?

  Tabak met vapen, Bayer met bestrijdingsmiddelen, big pharma met geneesmiddelen en onderzoek, auto-industrie met emissienormen, Shell met greenwashing… enz enz…

 5. Realist

  Een meesterlijke zet van de Mac, dat dan weer wel.

 6. Johan Visser

  Fijn en zeeer nuttig Jonnie, zo’n biecht!
  Wil je dit voortaan met je dominee/ priester/rabbijn bespreken svp. Op deze stomme en zeer overbodige reactie zit Nederland niet te wachten…

 7. R. Jansen

  Ik vind dit een behoorlijke opdringerige reclame, dit is ongewenst , het betreft hier
  geurhinder of stankoverlast en dit staat gewoon in het wetboek ( Activiteitenbesluit ) McDonalds is een bedrijf dus kan bij deze weg worden aangepakt .

 8. Balthasar

  overigens ben ik van mening dat ale reclames stompzinnig en storend zijn en verboden moeten worden

 9. R. Jansen

  @Realist

  Zeker maar ook binnenkort van de ontstoppingsdienst, rioolgeur als geurreclame van deze geur/stank binnen 24uur verholpen bel ………

 10. Toine Goossens

  @GroenDrama aanhangers,

  Wij leven in een democratisch land met een diep respect voor de vrijheid van individuele personen. Die vrijheid wordt al 10 jaar consequent bedreigd met allerlei waanbeelden die die vrijheid aantasten. Stop daarmee.

  Bezint u zich niet, dan is de nederlaag bij de volgende landelijke verkiezingen nog veel groter.

 11. Luuk Upuuk

  Dit hele zaakje stinkt.

 12. Bas

  In zekere zin is dit ook voedselverspilling, al kun je discussiëren over de term voeding bij de Mac

 13. Moniek

  @Zonnewende,
  Ik ben het meer dan grotendeels met u eens, maar wat is er mis met ‘geneesmiddelen en onderzoek’? Wilt u een leven zonder geneesmiddelen?

 14. De Antiman

  Jeetje.

  Dit is toch gewoon overlast infeiten?
  Waarom moeten mensen die geur zo opgedrongen krijgen?

  Die Commerciële vetbek zooi uit Amerika.

 15. Scherpschutter

  Zou er nog iets van GroenLinks/PVDA overblijven na de verkiezingen van donderdag? Ik heb een beetje het idee dat Nederland wel klaar is met al dat gewap en dit ziekelijke micromanagen.

  Ik heb het voorgevoel dat er een hele bizarre verkiezingsuitslag aan zit te komen…

 16. Katja

  Bezopen. We worden al vergeven door die vape-stinkers, uitlaatgassen e.d.

 17. Nina

  Nog even en je mag niks meer koken, bakken, stoven, branden, roken of uitstoten. Ook een knoflookadem, zweetgeur, ongewassen haar en parfum worden zo een probleem.

  Mag ik er even op wijzen dat er een begrotingstekort is van meer dan 80 miljoen (…) euro in onze gemeente? Over woke gesproken; de raadsleden lijken dit maar niet tot zich door te laten dringen en komen met dit soort onzinnige vragen.

 18. W.

  @ToineGoossens: haha, ja want McDonalds die ons in de openbare ruimte opzettelijk stank opdringt is de hoeksteen van onze vrijheid en GroenLinks doet de liberale democratie wankelen als ze daar kritisch over nadenkt. Ga nou toch weg. Wie doet er hier nou dramatisch? 😂

 19. Toine Goossens

  Tja @W als u geur als stank betitelt, dan is het gebruik van de openbare weg niet meer voor u weggelegd.
  En ja, iedereen en alles die binnen het Nederlands rechtsstelsel opereert heeft vrijheidsrechten. Rechten die GroenDrama nu al 10 jaar met allerlei flauwekulvragen in de Raad aantast.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).