Geen papieren bonnetje meer bij fietsstallingen, maar sleutelhanger met barcode - De Utrechtse Internet Courant Geen papieren bonnetje meer bij fietsstallingen, maar sleutelhanger met barcode - De Utrechtse Internet Courant

Geen papieren bonnetje meer bij fietsstallingen, maar sleutelhanger met barcode

Geen papieren bonnetje meer bij fietsstallingen, maar sleutelhanger met barcode
De pilot in de fietsenstalling in de Zadelstraat die de gemeente afgelopen september heeft gehouden is geslaagd. Binnenkort krijg je bij het stallen van je fiets in een fietsenstalling geen papieren bonnetje meer, maar eenmalig een pasje (sleutelhanger) met een barcode erop.

De pilot in de fietsenstalling in de Zadelstraat die de gemeente afgelopen september heeft gehouden is geslaagd. Binnenkort krijg je bij het stallen van je fiets in een fietsenstalling geen papieren bonnetje meer, maar eenmalig een pasje (sleutelhanger) met een barcode erop.

De komende maanden wordt het nieuwe systeem bij alle fietsenstallingen in de stad ingevoerd. Door het digitaal in- en uit checken van de fietsen ontstaat voor de gemeente een nog beter beeld van het gebruik van de stallingen en hoe daar verbeteringen in kunnen worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan de aanpassing van openingstijden, een efficiëntere inzet van medewerkers of het aanpassen van stallingsmogelijkheden.

Pilot Zadelstraat geslaagd

Om de digitalisering goed in te voeren, heeft de gemeente in september samen met de beheerder U-Stal een pilot uitgevoerd in de stalling Zadelstraat. Tijdens de proefperiode zijn de systemen getest, leerden de medewerkers de nieuwe apparatuur gebruiken en is er ervaring opgedaan met in/uitchecken door middel van het gratis barcode-pasje.

Voortaan krijgt je in de aangesloten stallingen dus geen papieren bonnetje meer. De eerste keer ontvang je bij binnenkomst een gratis barcode-pasje. Dit pasje bewaar je en gebruik je ook de volgende keren bij het stallen van de fiets. Ook wordt op je fiets een kleine barcode-sticker geplakt. Beiden worden vervolgens gescand om in te checken. Als je de fiets weer ophaalt, worden uw barcode-pasje en barcode-sticker opnieuw gescand.

10 Reacties

Reageren
 1. NAj

  Ben benieuwd hoe dit gaat werken?

  Ik heb 2 fietsen, wat als ik de andere meeneem, krijg ik dan een nieuwe pas of als ik m’n sticker verlies doordat de fiets een dagje in de regen staat?

  Ik zou liever, zoals de titel vermeld een sleutelhanger ontvangen, dat lijkt me praktischer, aangezien je tegenwoordig overal een pasje ontvangt.

  Verder lijkt dit me een goed concept, heb namelijk het idee dat men bij Vredenburg niet kijkt of de bonnetjes matchen met het bonnetje aan de fiets.

 2. NAj

  Oh, en laatste vraag; werken de matrixborden met de aantallen fietsen dan ook beter?

 3. Willem

  @NAj: Het is geen pasje maar veeleer klein kaartje a la bonuskaart die aan je sleutelbos kan.
  Stickers blijven goed ondanks regen.
  In- en uitchecken gebeurt met barcodelezer die de unieke combi van pasje en sticker controleert.

 4. E.

  @NAj Het pasje is een sleutelhanger en dus fietsgebonden (je krijgt dus per fiets een sleutelhanger en barcode). Sticker is weer en windbestendig.

  Het systeem werkt echt super goed! Ik vind de fietsenstallingen echt een top service van de gemeente.

 5. Dirk

  Ik ben zelf een beetje klaar met al dat handmatige inchecken en uitchecken. Waarom moet ik het werk doen dat een machine ook automatisch kan doen. Ik wil dus een permanente tag aan mijn fiets die scanbaar is wanneer je door een poort (ofzo) loopt en dan gewoon naar binnen en naar buiten kunnen lopen zonder dat er een tweede controle plaatsvindt (sleutelhanger). Die gebeurt nu toch ook al niet en is een wassen neus.

 6. Martijn Schroevers

  Ik krijg liever 2 stickers met dezelfde barcode. Mijn portemonnee zit al vol met pasjes. Een stickertje met een extra barcode kan je dan weer op een ander pasje plakken. Zo liften mijn AH bonuskaart en mijn airmilespas ook al mee op mijn OV chipkaart.

 7. Rob

  “Door het digitaal in- en uit checken van de fietsen ontstaat voor de gemeente een nog beter beeld van het gebruik van de stallingen en hoe daar verbeteringen in kunnen worden aangebracht.”

  Ja en niet te vergeten de mogelijkheid om de inviduele fietser te volgen en precies bij te houden waar iedere fietser geweest is! Niets is frustrerender voor de overheid dan een groep mensen die ze niet kunnen volgen, dus na het opstellen van camera’s die overal de auto kentekens vastleggen en het vervangen van de strippenkaart door de OV-chipkaart die precies bijhoudt welke ritjes je gemaakt hebt, zijn nu de fietsers aan de beurt.

 8. Ferry

  Ik heb de barcodesticker ook op mijn fiets.
  Het werkt als volgt:
  Een sticker op het frame en een klein soort sleutelhangertje met dezelfde barcode. Deze hangt aan mijn fietssleutel.
  Je hoeft geen naam ed. Op te geven dus ben je annoniem.
  Bij binnenkomst worden de 2 codes gescand. Bij het verlaten van de stalling worden ze ook weer gescand. Dus je moet altijd 2 codes kunnen tonen. Met een valse sleutel heb je maar 1 code en kom je er niet uit. Altijd beter dan die bonnetjes.

 9. Johan

  @rob: de codes/pasjes zijn niet op naam en dus anoniem

 10. maria

  Helemaal eens met Rob !!!
  Hoe was het ook weer ? Big brother…….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).