Geen plek voor daklozen tijdens koudweerregeling in Utrecht; wat was er aan de hand? Geen plek voor daklozen tijdens koudweerregeling in Utrecht; wat was er aan de hand?

Geen plek voor daklozen tijdens koudweerregeling in Utrecht; wat was er aan de hand?

Geen plek voor daklozen tijdens koudweerregeling in Utrecht; wat was er aan de hand?
Als de temperaturen onder het vriespunt komen, is er in Utrecht opvang voor alle daklozen. Dat is het idee, maar eerder deze week was er geen plek voor zes mensen die zochten naar beschutting. Wat was er aan de hand?

Als de temperaturen onder het vriespunt komen, is er in Utrecht opvang voor alle daklozen. Dat is het idee, maar eerder deze week was er geen plek voor zes mensen die zochten naar beschutting. Wat was er aan de hand?

In de nacht van maandag op dinsdag klopten zes mannen aan bij de opvangplek aan de Zeehaenkade. Ze wilden gebruikmaken van de zogenoemde koud-weer-locatie. Dit is een regeling in Utrecht waarbij er extra opvang wordt geregeld als de temperaturen onder het vriespunt komen, de gedachte is dat niemand buiten zou moeten slapen als het zo koud is. Ze kwamen er echter niet meer in.

Stichting Goud, die opkomt voor mensen die dakloos en/of thuisloos zijn, liet dit op sociale media weten. Vervolgens vroegen verschillende politieke partijen om opheldering bij de wethouder. “We willen niet dat mensen op straat slapen en al helemaal niet in de vrieskou met alle risico’s op gezondheidsschade van dien. Dit is een humanitaire ondergrens die we als stad moeten bewaken”, werd er gesteld.

Te laat

De wethouder liet weten dat de zes mannen geen bed konden krijgen vanwege het late tijdstip. Net zoals in veel andere gemeenten is de uiterste tijd voor aanmelding 22.00 uur in de avond, maar deze groep kwam veel later. Wel ‘wijkt Utrecht daar in haar barmhartigheid weleens van af’. Dat was nu echter niet mogelijk. De maximumcapaciteit was al bereikt, opschalen ging niet meer lukken vanwege het tijdstip. Daarbij gaf de wethouder ook toe dat deze coulance een aanzuigende werking kan hebben.

Europa

Verder werd door de beantwoording van de wethouder duidelijk dat de groep die laat aankwam in Utrecht bestaat uit een groep die rondreist door Europa, en waarschijnlijk dus geen binding heeft met de stad. De komst van deze mensen is ook lastig voor de organisatie van de opvang, omdat het moeilijker in te schatten is hoeveel mensen behoefte hebben aan een bed en er extra beveiliging nodig is. Ook gaan niet alle verschillende groepen daklozen even goed met elkaar om.

De wethouder en politiek leken met het onderwerp in de maag te zitten, omdat niemand op straat zou moeten slapen maar ook omdat er verschillende (veiligheids)problemen spelen met dakloze arbeidsmigranten en veiligelanders. Duidelijk werd dat het onderwerp terugkomt op de agenda.

10 Reacties

Reageren
 1. Chef Plongeur

  En dan nóg zijn er mensen die vinden dat het bouwen van containerwoningen ‘niet kan’.
  Bóuw die containerwoningen!!! Bouw er véél!!! Oók echte basics voor échte ‘sociale woningen’, voor écht hulpbehoevenden!! @Sharon Dijksma: niet lulluh maar poetsâh!!!

 2. Hetty

  Chef Plongeur, U heeft groot gelijk ! En dan wel zo bouwen, dat deze woningen brandveilig zijn, want daaraan schort het bij dit soort woningen wel eens
  Je kunt het als gemeente, en ook als land niet maken, dat er mensen doodvriezen, en in andere jaargetijden s nachts opgejaagd worden als wild, omdat ze ergens rustig liggen te slapen. Beschaving houdt ook in, dat je moet zorgen voor mensen, die het, om welke reden dan ook niet getroffen hebben. Snel gaan bouwen dus, deze woningen. En dat landelijk !

 3. Tinkel

  In heel Europa moet je je om 17 uur melden. Heel soms pas 19 uur. Dan is 22 uur al heel luxe voor een NOODOPVANG en ook heel laat want al lang flink koud.

  Natuurlijk wil je helemaal niet dat zoiets nodig is. Maar zeker als zwervende groepen aan komen waaien en zich niet aan – in dit geval – heel redelijke regels houden, daar kun je niet op plannen.

 4. Rick

  Waarom zou je als reizende groep daklozen in de winter naar Nederland gaan? Loop lekker richting Spanje en kom in de zomer terug.

 5. eemke

  wauw het gebruik van het woord LUXE vind ik wel heel erg misplaatst in deze .

 6. JdV

  Een groep veiligelanders/toeristen/profiteurs die europa onveilig maakt. Uteecht staat bekend om haar coulance en dat heeft juist een aanzuigrnde werking. Gewoon simpelweg 0,0 regelen voor deze profiteurs. Uitsluitend voor daklozen met regiobinding. Dit soort mensen moeten ze oppakken en per omgaande retoursturen. Lees vooral ook het artikel in het AD van vandaag. Daar staat het heel duidelijk uitgelegd.

 7. Lombokker

  Dit waren veiligelanders, een categorie die overal voor overlast en problemen zorgt. Bij RTV Utrecht een uitgebreider verhaal over dit specifieke geval, en een verklaring door de wethouder:
  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3685019/noord-afrikaanse-daklozen-zorgen-voor-hoofdbrekens-in-de-nachtopvang

 8. Oranje mannetje

  Chapeau! Al deze vormen van barmhartigheid heeft natuurlijk een aanzuigende werking.vooral deze niet welkome gasten moet je het niet te makkelijk maken.

 9. Koel Hoofd

  Gut, de gemeente heeft correct gehandeld, ze kunnen het dus wel… als ze willen…

 10. Hugo

  Helemaal eens met Eemke!

  Tuurlijk is het niet ok om zo laat nog binnen te proberen te komen. En dit zijn ook hoogstwaarschijnlijk geen frisse lui. Ik ben echt niet zo naief.
  Maar dit is BASISopvang. je kunt en mag ze menselijkerwijs niet terug de nacht in sturen.
  Quote:”Buiten moeten slapen met deze temperaturen levensgevaarlijk kan zijn”
  Ik ben nog steeds tegen de doodstraf. Ook als ik die lekker buiten mijn zicht laat uivoeren door het winterweer.

  Dat er geen onderdak gegeven kon worden is een questie van prioriteit (en dus ook geld). En dus niet met ‘het kon niet’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).