Geen trappen meer lopen: Domtoren krijgt een lift | De Utrechtse Internet Courant Geen trappen meer lopen: Domtoren krijgt een lift | De Utrechtse Internet Courant

Geen trappen meer lopen: Domtoren krijgt een lift

Geen trappen meer lopen: Domtoren krijgt een lift
Foto: Robert Oosterbroek
Het icoon van Utrecht, de Domtoren, krijgt vanaf volgend jaar een tijdelijke lift. Daarmee wordt de top van de toren ook bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. Dat antwoordde wethouder Everhardt donderdagavond op vragen van de VVD.

Het icoon van Utrecht, de Domtoren, krijgt vanaf volgend jaar een tijdelijke lift. Daarmee wordt de top van de toren ook bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. Dat antwoordde wethouder Everhardt donderdagavond op vragen van de VVD.

De tocht over 465 traptreden is een stevige en mooie wandeling naar de top van de Domtoren. Maar niet iedereen is in staat om op deze manier boven te komen. Nu de Domtoren de komende vijf jaar in de steigers staat is het volgens de gemeente een uitgelezen kans om ook een tijdelijke lift te bouwen die voor bezoekers van de Dom te gebruiken is.

Wethouder Everhardt: “We willen een lift voor een zo’n breed mogelijk publiek realiseren. Hiermee zal de top voor iedereen, dus ook voor mindervaliden, goed bereikbaar worden.”

De lift moet vanaf volgend jaar in gebruik zijn. Er loopt nog een veiligheidsonderzoek en er wordt nog gekeken hoe de lift gefinancierd gaat worden. De lift is straks te gebruiken op tijden dat er niet gewerkt wordt aan de Domtoren. Hoelang de lift in gebruik zal zijn is niet bekend. De werkzaamheden aan de toren gaan zo’n vijf jaar duren.

8 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  Van de nood een deugd maken, wat een goed idee!

 2. Jasper

  Minder origineel dan het lijkt. 20 jaar geleden was er ook een tijdelijke lift.

 3. Adriaan

  Dit lijkt vooral goede sier maken met de ARBO wet danwel loonkostendrukken. Je kunt bouwvakkers niet telkens heen en weer laten lopen met spullen en alles met een kraan is ook niet altijd handig.

 4. Utrechtse

  Toch leuk dat ik dan ook weer een keer Die Dom dan opkan.

  Ik herinner me dat ik, misschien wel 10/15 jaar geleden, met een sterk wiebelende lift op een stormachtige dag naar boven ben geweest. Volgens mij een kunstproject.
  Terug ben ik gelopen. Dat zou nu allemaal niet meer lukken dus leuk dat zo’n wethouder hier een positieve draai aan geeft.

 5. Jochie

  Precies wat G.H. zegt: Het komt er op neer dat de toch al benodigde lift dus ook wordt opengesteld voor bezoekers. Mooi toch

 6. Bert

  “Er wordt nog gekeken hoe de lift gefinancierd gaat worden.”

  De essentie van Utrechtse politiek in 1 zin

 7. Herman

  In 1986 was er ook een lift en was de voorkant van de Domtoren omgetoverd tot een Saturnus raket. Dat wil zeggen er stond een stellage met beschilderde platen voor.

  De toenmalige lift was best gammel en geeft ook wel eens stilgehangen ergens op tig meter hoogte…..

 8. Wim

  Dus we gaan aan twee kanten een torenhoge constructie tegen het meest iconische bouwwerk van Utrecht plakken? Aan een gemiddeld monumentaal gebouw mag geen boutje noch balkje veranderd worden en de toren – die door een historische storm – alleen is komen te staan gaan we nu inpakken aan twee kanten met grote metalen constructies? Wat vind Utrecht hiervan?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).