Geen Utrechts restaurant in de Lekker 100 | De Utrechtse Internet Courant Geen Utrechts restaurant in de Lekker 100 | De Utrechtse Internet Courant

Geen Utrechts restaurant in de Lekker 100

Geen Utrechts restaurant in de Lekker 100
Geen enkel Utrechts restaurant staat genoteerd in de Lekker 100, de jaarlijkse rangschikking van restaurants in Nederland. Het is het vierde jaar op rij dat de culinaire gids Lekker geen plekje inruimt voor een Utrechts restaurant. 

Geen enkel Utrechts restaurant staat genoteerd in de Lekker 100, de jaarlijkse rangschikking van restaurants in Nederland. Het is het vierde jaar op rij dat de culinaire gids Lekker geen plekje inruimt voor een Utrechts restaurant. 

Karel V lukte het voor het laatst om een plekje te bemachtigen op de prestigieuze lijst. Inter Scaldes uit Kruiningen staat dit jaar op plek 1 gevolgd door De Librije uit Zwolle en restaurant De Leest uit Vaassen.

In de top 500, die later deze week bekend wordt gemaakt, stonden vorig jaar nog wel de Utrechtse restaurants Amberes, Podium onder de Dom, Karel V, Simple en Restaurant Willhelminapark.

27 Reacties

Reageren
 1. Frank van der K.

  Utrecht is en blijft een culinaire woestijn. Helaas helaas.

 2. Peter Blok

  Lobbyen lijkt me. Zo gaat dat vaak.

 3. Scherpschutter

  Tja. Utrecht is -enigszins gechargeerd- nu eenmaal primair een stad voor hipsters, studenten en tokkies. Volk dat niet veel te besteden heeft. Bovendien is het centrum verschrikkelijk slecht bereikbaar voor auto’s, wat mensen die iets te besteden hebben ook afschrikt.

  Een culinair meer hoogstaand etablissement heeft geen enkel bestaansrecht in Utrecht. De vraag bestaat eenvoudigweg niet.

 4. jeroen kaakdorst

  Onbegrijpelijk dat topzaken als Podium onder de Dom en Simple niet voorkomen in de Lekker 100.

 5. Martijn van de Waalberg

  Scherpschutter: met Kruiningen, Vaassen, Cadzand, Nuenen en Maasbracht in de top 10 geloof ik niet dat bereikbaarheid het grootste obstakel is. Ook zou ik het cbs eens naslaan op het gemiddeld inkomen rond de stad Utrecht; je maakt mij niet wijs dat er in Kruiningen veel meer rijken wonen dan in Utrecht, het gooi en de heuvelrug bij elkaar.

  Feitenvrij gezwets weer, met de gebruikelijke agenda dat auto’s tof zijn en Scherpschutter nog toffer want geld en verstand van eten en de rest van Utrecht niet.

 6. herman

  Goed nieuws!
  De zogenaamde culinaire toprestaurants ontlenen hun bestaan vooral aan het bezoek van de onderwereld. Blijkbaar is er weinig fout geld in Utrecht, dus geen vage figuren met foute foto’s en ingehuurde dames die een vorkje komen prikken.

  In Utrecht wonen veel gewone gezellige mensen die uit eten gewoon een uitje vinden en daar is een ster ofzo helemaal niet voor nodig.

 7. Marko

  @Scherpschutter, Utrecht telde in mei dit jaar 1360 miljonairs. Lijkt mij genoeg voor 1 sterrenrestaurant.

 8. Scherpschutter

  @Martijn van de Waalberg 24/10/2016 – 13:33

  “Scherpschutter: met Kruiningen, Vaassen, Cadzand, Nuenen en Maasbracht in de top 10 geloof ik niet dat bereikbaarheid het grootste obstakel is.”

  Mijnheer, ik geloof niet dat het in Cadzand of Nuenen heel erg lastig zal zijn om een parkeerplaats in de buurt van het restaurant te vinden. U? Wakker worden.

  “Ook zou ik het cbs eens naslaan op het gemiddeld inkomen rond de stad Utrecht;”

  Mijnheer, meer dan 30% van de bevolking is onder de 29 jaar. Utrecht is de jongste stad van Nederland en jongeren hebben geen geld. Dan zijn er ook nog 60.000 man met een uitkering (in welke vorm dan ook). Dat is al de helft van de populatie die waarschijnlijk niet regelmatig even op stand gaan eten. Jan Modaal kun je ook van het lijstje schrappen.

  Waar blijven uw feiten?

 9. andreasvdwal

  Gelukkig zijn wij in Utrecht gewoon gebleven en zijn wij wars van lijstjes en top 100 of wat dan ook en weten we gewoon zelf waar we goed en lekker kunnen eten. Wie voor het eten een lijstje nodig heeft is geen kenner.

 10. j. de vries

  Tja, het eten is soms nog wel redelijk in Utrecht. De entourage en de bediening daarentegen zijn ook in de betere etablissementen vaak om te huilen. Dom, ongeïnteresseerd, jong (studenten) en lui personeel. Krappe tafeltjes en stoeltjes die in een ruimte worden gepropt om maar zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen. In de regio is meer plek, meer trots op het horecavak en meer interesse in het leveren van een goed product. In Utrecht maakt het niet zoveel uit, de klant komt toch wel en weet niet beter. Zelfs zeer slechte zaken houden het vaak nog behoorlijk lang vol. Maar als je in Kruiningen, Vaassen of Cadzand zit moeten mensen speciaal naar jou toekomen en moet je dus wel presteren. Van die paar lokale bewoners kun je echt niet leven, in tegenstelling tot Utrecht. Daar zit hem het verschil.

 11. Cico

  @Martijn vd W: Kruiningen ligt vlakbij Vlaanderen. De bourgondische, rijke Belgen zijn de klandizie, niet de Kruiningse aardappelboer die ernaast woont. Bovendien rij je sneller om voor iets exclusiefs dan een generieke hamburgertent, veredelde snackbar of ander vet vreten met een strikje eromheen.

 12. Martijn van de Waalberg

  @Scherpschutter:

  Feiten waarmee ik aantoon dat u uit uw nek kletst schud ik zo uit m’n mouw: Amsterdam staat welgeteld 15 keer genoteerd in de top 100, Utrecht 0; het moet in het centrum (laten we zeggen dat de restaurants zitten in de grachtengordel, oud-west, jordaan, pijp) van de hoofdstad wel echt verschrikkelijk eenvoudig zijn om rond te rijden en te parkeren. Oh wacht, daar klopt helemaal niks van. Jammer, niet erg scherp van u.

  Dan feiten die weerleggen dat er in een stad met een aantal met 30% jongeren en/of 60.000 mensen met een uitkering (?) onmogelijk een of meerdere toprestaurant(s) kan/kunnen zijn:
  – U kletst sowieso over uitkeringen in Utrecht: CBS telde er op 14 oktober jl. 32.440 in Utrecht. In Amsterdam meer dan 100.000. Beide rond de 10% van het aantal inwoners, ik denk dat we kunnen concluderen dat dat geen scherpe indicator is voor het aantal goede restaurants.
  – Het percentage jongeren onder de 25 in Amsterdam? 28,5. Zonder de groep 25-29 al bijna evenveel als de 30% onder de 29 in Utrecht waar u mee koketteert. Zegt dus niks over goede restaurants, ook niet scherp van u.
  – Uitkeringsgerechtigden, jongeren en Jan Modaal opnoemen en verder niets valt onder ‘if you can’t convince them, confuse them’. Er zijn naast die – verder niet door u gedefinieerde – groepen nog wat mensen die wel een cent te makken hebben: 16.500 huishoudens in Utrecht hebben meer dan 81.000 aan besteedbaar inkomen, waar prima een diner van €150 vanaf kan zo nu en dan. Marko heeft u ook al gewezen op het aantal miljonairs, maar die gaan volgens u natuurlijk bij voorkeur eten in Kruiningen of Maasbracht, vanwege de parkeergelegenheid.

  U weet zelf ook wel wat u maar wat leutert, maar het is wel zo nuttig en plezierig om u er even aan te herinneren.

 13. John

  Tsja. Ons gemeentelijk bestuur blijft maar ruimte scheppen voor nog meer nieuwbouw voor studenten en starters. Waarmee de eenzijdigheid van de bevolkingssamenstelling verder versterkt wordt. En ruimte voor diversiteit steeds verder afneemt. En dus ook de vraag naar kwalitatief goede restaurants uitblijft. Utrecht, een en al eenheidsworst.

 14. Wer

  ik weet zeker dat er wel Utrechtse in de top 8000 staan 😉

 15. Jaap

  @ J de Vries. Vergeleken met Amsterdam (wat een arrogante ellende!!!) en Rotterdam hebben we hier echt wel wat pareltjes bedieningswise. Het zijn er wel veel te weinig, dat ben ik met je eens. Plus in een sterrenzaak mag je ook wel een ander niveau verwachten lijkt me. Ik vind Florent, de Watertoren, C’est ça en Ambères wat dat betreft echt een verademing!

 16. Jelle

  @scherpschutter: dat niet, maar t is wel een ontzettend eind rijden voor de meeste Nederlanders. Daarnaast kun je door het gebrek aan (goed) ov er inderdaad alleen met de auto naartoe, waardoor een gezamenlijk wijnarrangement geen optie is.

  Het feit dat Amsterdam bijvoorbeeld wel meerdere malen langskomt laat zien dat bereikbaarheid op dat punt geen enkel probleem is.

 17. Marcel

  Ach, het is de Lekker maar. Dat blad krijgt ieder jaar een enorme kritiek te verwerken vanwege de rare keuzes die ze maken. Heb in meerdere restaurants in Utrecht beter gegeten dan in een restaurant uit de Top 10, dus het is ook nog allemaal eens relatief…

 18. Scherpschutter

  @Martijn van de Waalberg 24/10/2016 – 16:57

  Mijnheer, ik volsta hier even met het corrigeren van uw eerste zogenaamde debunk, waarbij u kennelijk de groep AOW’ers voor uw eigen gemak even weg fantaseert uit de groep ‘uitkeringstrekkers’. Dan heb ik gegeten en gedronken. Als u al begint met dergelijk broddelwerk, dan neem ik niet eens de moeite meer voor de rest.

  Verder staat het u uiteraard vrij om tegen ettelijke tonnen aan investeringen een restaurant met sterrenaspiratie te openen in Utrecht, waar verder geen enkele ondernemer er zich de vingers aan brandt. Wat kan een cijferartiest als u gebeuren?

 19. Ireentje

  @ John

  Daaristieweer: Scherspchuttert!

 20. Scherpschutter

  @Jelle 24/10/2016 – 22:38

  Mijnheer, u kunt in een sterrenrestaurant gerust om een bob-wijnarrangementje vragen hoor. Dan krijgt u in ieder glas ongeveer 1/3e van hoeveelheid wijn die u normaliter zou krijgen. Voldoende om te kunnen genieten van de wijn-spijscombinatie. Op een zes gangen diner drinkt u dan twee glazen wijn en kunt u gewoon rijden.

  Bovendien is het centrum van Amsterdam vele malen makkelijker bereikbaar dan het centrum van Utrecht en parkeert u nagenoeg altijd dichterbij uw bestemming dan in de totale verkeersdystopie die Utrecht heet.

 21. Arne

  Wie gaat er nou met de auto als ze uit eten gaan? Aperitiefje, flesje wijn en dan zeker terug rijden? Mag hopen dat de mensen die iets te besteden hebben volgens Scherpschutter iets meer verstand hebben.

 22. Coen

  @ Scherpschutter?

  Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaaaaaaa.

  Nog nooit in Amsterdam geweest zeker. Amsterdam beriekbaarder dan Utrecht. Utrecht, vanaf snelweg tot parkeerplaats jaarbeurs met de auto> max. 5 minuten buiten de spits. Amsterdam stuk van 3-5 km afleggen buiten de spits > ietsepietsie langer. en ietsje hogere parkeertarieven en een compleet gebrek aan parkeerruimte. Of je moet bij de VU gaan parkeren.

  Maar zoals de afgelopen week goed blootgelegd, je lult maar wat,

  Daarnaast is iedereen die ook maar met een slok alcohol in de auto stapt een onverantwoord iemand, tenzij je ergens in de middag 1 glas wijn drinkt, daarna goed eet en ergens lang daarna weer gaat rijden.

  Zegt wat over de zogenemaande elite in dit land, die ook lijstjes nodig hebben en overprijsde restauramnts om een goed gevoel over zich zelf te krijgen en om een leuke avond te hebben. Geldgeldgeld. Ik ken een aantal eetcafé’s waar de smaak en kwaliteit van eten zoveel beter is dan in een sterrenrestaurant en waar ik 15 euro betaal EN waar ik een hele leuke avond met mijn vrienden heb, met super leuk, lief en vriendelijk persooneel; op 3 minuten wandelen van mijn huis aan de rand van het centrum. Kan ik ook een drankje drinken.

  Overigens, zegt ook wel wat over de grote hoeveelheid ongelukken waarin alcohol een rol speelt in deze landelijke gebieden met vaak erg dure auto’s en vaak de zogenemaande BN’ers. Mercedes’jes en BMW’tjes. Wel erg kut voor die slachtoffers, maar ja, meneer en mevrouw hebben dan wel heerlijk gedineerd met een wijntje en een bob-wijn-arragnementje. Waarom trouwens toch altijd die eigenschap van kakkertjes om overal verkleinwoordjes van te maken. Valt het dan minder op hoe erg ze verslaafd zijn aan alcohol?

 23. Coen

  @ Martijn van de Waalberg

  Hahaha. Mooi!

  Op werkelijke alle aangehaalde punten lult die scheprschutter maar wat uit zijn nek. Hahahahah. En uiteraard volgt meteen weer een reactie van de beste man waarin niet meer over de inhoud wordt gepraat, meneer op de man speelt en verongelijkt zijn gelijk probeert te halen.

  Mooi dat met zo’n kort en helder antwoord van u, compleet met feiten onderbouwd, zo’n schreeuwer zo makkelijk uit het veld te slaan is. Chapeau, ga zo door!

 24. Scherpschutter

  @Coen 25/10/2016 – 12:19

  “Utrecht, vanaf snelweg tot parkeerplaats jaarbeurs met de auto> max. 5 minuten buiten de spits.”

  Rond etenstijd? U weet wel, wanneer mensen uit eten gaan? You must be joking. Sowieso is De Jaarbeurs als parkeerplaats een vrij vermakelijk voorbeeld, aangezien u daarmee juist mijn punt bevestigd. Wie zit er nu te wachten op nog een kwartier moeten lopen naar de binnenstad…?! Utrecht is een verkeershel vergeleken bij Amsterdam.

  “Amsterdam stuk van 3-5 km afleggen buiten de spits > ietsepietsie langer. en ietsje hogere parkeertarieven en een compleet gebrek aan parkeerruimte.”

  Wat een nonsens! Ik kom twee per week in Amsterdam, ben altijd zo in het centrum en kan werkelijk overal meer dan prima parkeren, waarbij ik nooit op meer dan 5 minuten loopafstand van mijn bestemming ben. Goed, het is aan de prijs (die zal ik u geven), maar kom me niet vertellen dat het in verkeersdystopie Utrecht beter(!) parkeren is.

  “Daarnaast is iedereen die ook maar met een slok alcohol in de auto stapt een onverantwoord iemand, tenzij je ergens in de middag 1 glas wijn drinkt, daarna goed eet en ergens lang daarna weer gaat rijden.”

  Wat een volstrekte onzin! Uw lichaam breekt een normaal gedoseerd glas alcohol (zoals een wijntje) in 1 tot 1,5 uur af. Over een diner van meerdere uren kunt u dus gerust een wijntje of twee drinken (de eerste is al afbroken wanneer u aan uw tweede begint) zonder ook maar ooit de wettelijk toegestane normen te overschreiden. Probeert u zich nu toch gewoon eens op feiten te baseren.

  “Zegt wat over de zogenemaande elite in dit land, die ook lijstjes nodig hebben en overprijsde restauramnts om een goed gevoel over zich zelf te krijgen en om een leuke avond te hebben. ”

  Ik ben hier gestopt met het lezen van uw betoog. Met dit soort fact-free abstracte veralgemeniseringen kan ik echt helemaal niets.

 25. Martijn van de Waalberg

  Scherpschutter, de reden dat ik AOW’ers niet direct zou meenemen in de groep mensen die nooit naar de duurste restaurants gaan, is omdat AOW’ers naar alle waarschijnlijkheid de groep vormen die het allermeest van alle leeftijdscategorieën naar de duurste restaurants gaan. Iedereen heeft recht op AOW, en in tegenstelling tot iemand met een WW-uitkering betekent dat voor iemand met een goed pensioen geenszins dat men als ‘uitkeringstrekker’ niet in staat zou zijn om naar een toprestaurant te gaan. Ik begrijp helemaal niks van die ‘debunk’, noch van de redenering dat alle uitkeringsgerechtigden, waaronder AOW’ers, niet gelden als potentiële bezoekers van toprestaurants in Utrecht.

  Vertrekt u verder trouwens rustig precies op tijd naar Librije’s zusje aan de Herengracht of Vinkeles in de 9 straatjes, grote kans dat in die hoeken van de stad legio vrije parkeergelegenheid is hoor, en iedereen kent de altijd stoplicht-, vrachtverkeer-, drempel- en filevrije toegangswegen van het centrum van Amsterdam.

 26. Thom

  @ Coen

  Over schreeuwers gesproken zeg. Tsjonge jonge.

 27. Toine Goossens

  @ Wer,

  Volop gelachen, hier houdt ik wel van.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).