Geen versoepeling coronamaatregelen; huidige stijging besmettingen ‘zorgelijk’ | De Utrechtse Internet Courant Geen versoepeling coronamaatregelen; huidige stijging besmettingen ‘zorgelijk’ | De Utrechtse Internet Courant

Geen versoepeling coronamaatregelen; huidige stijging besmettingen ‘zorgelijk’

Geen versoepeling coronamaatregelen; huidige stijging besmettingen ‘zorgelijk’
De aankomende kerstdagen blijft het advies van maximaal drie gasten thuis ontvangen gelden. Dat hebben minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge vanavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

De aankomende kerstdagen blijft het advies van maximaal drie gasten thuis ontvangen gelden. Dat hebben minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge vanavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Het aantal coronabesmettingen liep de afgelopen dagen weer op. Het RIVM noemt de huidige stijging ‘zorgwekkend’. Vanwege de cijfers heeft het kabinet besloten geen versoepelende maatregelen te nemen.

De ‘gedeeltelijke lockdown’ die half oktober werd ingevoerd blijft dus van kracht. Dus de horeca blijft gesloten, buiten mogen maximaal vier personen samen zijn en thuiswerken blijf de norm. Ook geldt sinds 1 december een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes.

Bekijk hier het overzicht van alle coronaregels die nu gelden.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Meer besmettingen worden veroorzaakt door meer mensen die zich niet de regels houden. Veel voorheen brave burgers menen inmiddels ook dat zij in deze ‘feestmaand’ wel boven de wet mogen staan. Samen met de funshoppers, de kerkgangers, de studentenverenigingen en alle andere schijt-aan-corona groeperingen werken zij er hard aan om nog voor de Kerst een total lockdown voor elkaar te krijgen. En wie vanavond goed heeft geluisterd heeft gehoord dat die ook al voor over twee weken is aangekondigd. Fijne feestdagen!

 2. Manou De R.

  Toch maar een keer iets meer gewicht gaan toekennen aan al die studenten die elkaar na middernacht opzoeken en zich lam drinkend betasten en het allemaal niet meer afdoen als “een feestje moet kunnen”.
  Ondertussen houdt deze groep het hele Corona circus al bijna een jaar uitstekend in stand.

 3. Len

  Het volk, inclusief risicogroepen waar het allemaal om te doen is, spreekt door wat we momenteel in diens natuurlijke gedrag terugzien en accepteert daarvan de gevolgen. Dat moet een overheid, die door dit zelfde volk haar bestaansrecht ontleent, niet tot in den treure willen beteugelen.

  Wat willen we nou eigenlijk precies en waarom?

 4. Scherpschutter

  De trend in de ziekenhuisopnames is al weken dalende, dus het gaat prima zo. De tests? Het zal allemaal wel…Er zit geen enkele correlatie tussen IC-opnames, ziekenhuisopnames en positieve PCR tests (niet te verwarren met besmettingen). Ook de virusdeeltjesaantallen in het rioolwater laat een dalende trend zien.

 5. Lexus

  De reacties van Manou de R., Len en Scherpschutter zijn waarschijnlijk representatief voor de houding van steeds meer mensen die geen zin hebben zich aan de regels te houden. Ik ben het wat dat betreft met Gerard Brugmans eens. Een verdergaande, misschien zelfs wel complete lockdown komt hiermee steeds dichterbij. Grotendeels eigen schuld, dikke bult.

 6. Johan

  Scherpschutter heeft een beetje moeite om het nieuws bij te houden.
  Geeft niet hoor, beste man, je hebt het al zo druk met je reacties hier.
  Even bijpraten maar dan.
  De dalende trend in de ziekenhuis- en IC-opnames is ondertussen al een week tot stilstand gekomen. Inmiddels lijkt er weer een lichte stijging ingezet.

 7. Piet

  Ik geloof het nu wel, het gezeur over wel of niet “feestdagen”. Ik sla het over. Als niet gelovige zeggen de kerstdagen me niets. De overgrote meerderheid van het land gelooft niet meer. Wat valt er dan te “vieren”?
  Nederland heeft deze toestand grotendeels aan zichzelf te danken, het koopgootgedrag.

 8. Len

  @Lexus. Ik analyseer slechts. Alle aannames for better or worse laat ik aan de rest over.

 9. Lexus

  Ik vergat er in mijn reactie nog bij te zeggen dat dit alles buitengewoon triest is voor de risicogroepen, voor de mensen in de verzorgende beroepen en mantelzorgers, en voor al degenen die zich wél aan de regels hielden en zich er ongetwijfeld ook in de toekomst aan willen houden. Die wens ik alle sterkte tegen het asociale volk met hun onverantwoordelijk gedrag.

 10. Lexus

  @Len: Het volk accepteert daarvan juist niet de gevolgen, zoals u beweert. In plaats daarvan gaat het erbarmelijk janken, zoals ik vanmorgen weer uit de media heb kunnen vernemen. Wanneer de overheid dit kinderachtige gedrag niet beteugelt — en daar ziet het helaas niet naar uit, want de regering blinkt uit in laf ontwijkend gedrag — zal het gejeremieer niet meer te harden zijn. Het ziet er alleszins naar uit dat we een heel beroerde tijd tegemoet gaan.

 11. Koel Hoofd

  Corona wordt in stand gehouden door al die types die hun handjes niet wassen (gebrek aan opvoeding) geen afstand houden (dominant gedrag vertonen) en elk zinnig advies negeren (domme betweters)

  Nog een paar weken en we krijgen een totale lockdown waar we vervolgens een jaar in zitten omdat er te weinig corona vaccins zijn.
  Als we volgend jaar december weer vrijgelaten worden, is iedereen opgevoed, is het dominante gedrag afgeleerd en zijn zelfs de betweters ingelezen.
  Toch nog iets positiefs om naar uit te kijken dus.

 12. Hans

  De bijdragen van ‘Scherpschutter’ baren mij de laatste tijd enige zorgen. Dat moet mij van het hart.
  Nog los van de vraag waarom iemand zich zoveel moeite getroost telkenmale kond te doen van allerlei denkbeelden, al dan niet relevant, doet het ontkennen en wegredeneren van feiten mij sterk denken aan wat in de psychologie te boek staat als ‘verdringing en rationalisatie’. Dit samengestelde fenomeen duidt dikwijls op onderliggende sterke angsten. Daar gaat mijn zorg naar uit. Mijn welgemeende advies aan geachte scribent en aan een ieder die geplaagd wordt door heftige gevoelens van angst is om de waarachtig werkelijke stand van zaken eens recht en koelbloedig aan te kijken in plaats van zich ervan af te wenden door het toepassen van drogredenen, het debiteren van halve waarheden en wat tegenwoordig als hobby in sommige kringen wordt beoefend: het koesteren van ‘alternatieve feiten’. Dit aankijken van het object zijner angsten is een bewezen probaat middel gebleken tegen bovenmatige angst. Deze angst, die iemand sterk bij de kladden kan pakken doet het subject zijn toevlucht zoeken tot allerhande sussende fantasieën. Zoals: het gaat de goede kant op, er is slechts sprake van een griepje, ziekenhuizen hebben het in het geheel niet zo druk, enz. Dit is niet gunstig voor de gemoedsrust die een ieder gegund zij. Angst, bij recht in de ogen zien van het gevreesde heeft dan de neiging om plaats te maken voor een meer op de realiteit gebaseerd gepaste respect voor – in dit geval – het verschijnsel ‘besmettelijk coronavirus’. Want dat dit vermaledijde virus infectueus werkt is inmiddels wel voldoende aangetoond. We kunnen dat maar beter onder ogen zien en er vervolgens naar handelen.

 13. herman

  We laten ons nu bijna 9 maanden gijzelen. Gevolg economie, culturele sector, sport en maatschappelijke organisaties zijn kapot gemaakt.
  Er zijn zeker extra doden gevallen, maar durven we ons eens af te vragen of de mogelijke (tijdelijk?) bespaarde doden al die schade waard waren?

 14. Hans

  @herman

  Op dit moment raken dagelijks 6000 mensen besmet met het coronavirus. Elke dag overlijden er 50 mensen aan het virus. Honderden mensen per dag lopen een chronische aandoening op t.g.v. de complicaties die zij overhouden nadat zij ziek zijn geworden van dit virus. Dit zijn de actuele cijfers voor Nerderland die het Red-team vandaag meldt. In buurland Duitsland bepleit Angela Merkel nu een harde lock down per onmiddellijk om te voorkomen dat er honderden doden per dag vallen t.g.v. de ziekte die corona heet. Zij moet alle deelstaten op 1 lijn zien te krijgen. Hopelijk gaat dit haar lukken anders wordt kerstmis ook daar een geweldig drama. U vindt dat onze economie schade lijdt? Inderdaad, dat is wat er gaande is op dit moment en wat geheel en al veroorzaakt wordt door het halfzachte beleid wat op dit moment ons kabinet voert. Winkels open, met z’n allen op koopjesjacht op Black Friday, de Ikea open. Hotels open voor mensen die uit eten willen. Etc.etc. En dit alles om de kool en de geit te sparen. Zo modderen we door tot ver in de komende zomer. En krijgen we het virus er dus nooit onder. Uit uw betoog proef ik dat u het zat bent en dat de horeca weer lekker open moet, dat het nu welletjes is en dat we met zijn allen gewoon onze stomme gang moeten kunnen gaan. Geen mondkapjes maar oogkleppen. Overbelaste ziekenhuizen en afgeschaalde, uitgestelde reguliere zorg of niet. Word wakker zou ik zeggen. Het is vijf voor twaalf, wellicht al later dan dat.

 15. Gerard Brugmans

  @Herman, jij begeeft je wel op heel gevaarlijk dun ijs… Durft jij zelf die zwaarbeladen vraag te beantwoorden, en zo ja: wat is dan je antwoord?

 16. Wim

  @ Hans

  👍😆

 17. Scherpschutter

  Johan en Hans hebben kennelijk grote moeite met grafieken uitlezen:

  https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken

  Kijkt u heren toch eens eens wat schitterende en bovenal ook stabiele daling van het aantal ziekenhuisopnames, die bovendien al sinds half oktober(!) ingezet is. Je kunt er bijna een lineaal langs leggen.

 18. Mia

  Grootste stijging besmettingsaantallen in de leeftijdscategorie 13-17 jaar.

  Lijkt mij dat alle middelbare scholen overstappen op online lessen tot eind januari.

  Dit is niet wenselijk, maar inmiddels meer dan noodzakelijk.

 19. Herman

  @Gerard en Hans
  IK vind het vooral jammer dat we de discussie nauwelijks aan durven te gaan.
  Meesten beginnen meteen met statistieken en besmette/overleden familieleden te schermen.
  Alle gevolgen voor economie, cultuur, maatschappij en dergelijke nemen we wel erg makkelijk op de koop toe.

 20. wollie

  is 80% van de reguliere zorg hervat? zo nee, dan is het besmettingsniveau nog te hoog.

  Ik wens iedereen die op een operatie of chemokuur wacht het allerbeste; we duimen voor jullie!

 21. Johan

  https://cdn.nos.nl/image/2020/12/10/698353/1280x720a.jpg

  Voor onze man van de alternatieve feiten.

 22. Hans

  @Herman
  Het is voorwaar niet makkelijk.
  Discussie is prima. Mee eens Herman. Ik zie je punt.
  Maar ik denk dat we met zijn allen moeten zoeken naar middelen om dit virus, deze pandemie, z.s.m. in te dammen. Dat is goed voor mens & economie. Voor horeca, kunst & cultuur.
  Persoonlijk geloof ik in een korte, pakweg 4 weken durende complete lock down. Als het aantal besmettingen dan drastisch zal dalen kunnen we daarna, zeker met het voorjaar en een goed werkend vaccin in zicht alles weer mooi open gooien. Cafés, theaters, restaurants, concertzalen.
  Even niet piepen. Schouders er onder. Dan komt het goed. Lang leve de horeca zou ik zeggen.

 23. Pee

  De maatregelen maken meer slachtoffers dan de kwaal.
  Het is pure gedragsverandering wat men aan het doen is.

 24. Manou De R.

  Even komende dinsdag afwachten met deze oplopende cijfers door al die eigenwijsjes in de stad de hele tijd. Ik zet 5 euro op een harde lockdown.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).