Geen wegwerpbekers naast koffieautomaten; Hogeschool Utrecht heeft ‘Bring your own cup’-week Geen wegwerpbekers naast koffieautomaten; Hogeschool Utrecht heeft ‘Bring your own cup’-week

Geen wegwerpbekers naast koffieautomaten; Hogeschool Utrecht heeft ‘Bring your own cup’-week

Geen wegwerpbekers naast koffieautomaten; Hogeschool Utrecht heeft ‘Bring your own cup’-week
De koffieautomaten zonder wegwerpbekers in een van de gebouwen van Hogeschool Utrecht.
Een bezoekje aan Hogeschool Utrecht deze week? Vergeet dan niet om een eigen beker mee te nemen. Van dinsdag 23 mei tot en met vrijdag 26 mei is het namelijk de ‘Bring your own cup’-week op Hogeschool Utrecht, een initiatief van Green Office HU. Een week lang staan er geen wegwerpbekers bij de koffieautomaten om zo de HU verder te verduurzamen. 

Een bezoekje aan Hogeschool Utrecht deze week? Vergeet dan niet om een eigen beker mee te nemen. Van dinsdag 23 mei tot en met vrijdag 26 mei is het namelijk de ‘Bring your own cup’-week op Hogeschool Utrecht, een initiatief van Green Office HU. Een week lang staan er geen wegwerpbekers bij de koffieautomaten om zo de HU verder te verduurzamen. 

Tijdens de ‘Bring your own cup’-week ervaren studenten, medewerkers en bezoekers hoe het is om zonder wegwerpbekers koffie of thee te halen uit de automaten op de HU. Volgens de Green Office van de HU scheelt het 1 miljoen wegwerpbekers per jaar als iedereen zijn eigen beker voortaan meeneemt. 

Vanaf 1 januari 2024 zijn wegwerpbekers in heel Europa helemaal niet meer toegestaan. Per 1 juli 2023 mogen ze zelfs al niet meer gratis worden verstrekt. “Daarom is het goed als iedereen deze paar dagen alvast kan wennen aan de nieuwe situatie die volgend jaar in heel Europa werkelijkheid wordt”, aldus de initiatiefnemers van de HU. 

Receptie

Voor mensen die geen eigen beker hebben meegenomen, zijn er herbruikbare bekers te koop bij verschillende horecapunten op de campus. Daarnaast kunnen mensen die hun beker vergeten zijn alsnog een wegwerpbeker halen bij de receptie in de gebouwen.“Liever niet natuurlijk”, zo schrijft de Green Office. Of de actie er daadwerkelijk voor zorgt dat er deze week aanzienlijk minder wegwerpbekers gebruikt worden, is nog maar de vraag. Er staan namelijk stapels wegwerpbekers klaar bij de receptie. 

De opgestapelde wegwerpbekers die klaar staan bij de receptie in een van de gebouwen van de HU.

7 Reacties

Reageren
 1. Sjaak

  Dit is pappen en nathouden. Zet géén wegwerp bekers bij de receptie. Dan neemt men volgende keer zelf iets mee.
  Bovendien, koffie uit een kopje is smakelijker dan zo’n kartonnen ding.

 2. Hans

  Wat een wonderlijke comeback van iets wat we begin jaren zeventig ook al propageerden binnen onderwijsinstellingen. Inspirator: Rapport van de Club van Rome. Oude koffie in nieuwe bekertjes.

 3. Ab

  @Hans; Het gaat nu juist om nieuwe koffie in oude bekertjes.

  Wel zorgelijk dat dit idee er al decennia is en uitgeprobeerd wordt maar men er blijkbaar nooit in is geslaagd door te pakken.
  Vuile beker in je tas stoppen is niet altijd handig. Afwasplek zou handig zijn, of statiegeld/afwasmachine

 4. Pragmatist

  Ik neem soms mijn eigen beker mee. Alleen een aantal problemen met de bekers die ik heb voor persoonlijk gebruik:

  * Mijn beker is net te klein voor 2 “bekertjes”, waardoor die overloopt bij de tweede. Een knopje om te stoppen met inschenken heeft de automaat niet.
  * Mijn beker is te groot (bijna 1L), waardoor ik wel 8 keer moet laten inschenken. Er staat ook in grote letters F U C K op, weet niet hoe de afdeling waar ik werk daarover denkt. Ik vond het waanzinnig en gebruik het thuis.
  * Mijn glazen beker detecteert de koffieautomaat niet, en dan gooit die alsnog een kartonnen beker in mijn glazen beker. Vooral leuk wanneer die de beker in een half gevulde glazen beker gooit.

  Dus ik zal weer een aparte beker moeten kopen om alleen hier te gebruiken. Misschien een van die zwarte universiteitsbekers.

 5. w

  die troep uit zo’n machine ga je toch niet vrijwillig opdrinken, zelfs niet als t gratis is haha

 6. Alex

  Inderdaad ‘Oude wijn in nieuwe zakken’, oftewel ‘oude koffie in de laptop’.
  Het lijkt me een half doordachte actie. Zorg er als school voor dat studenten & medewerkers de kans hebben om de eigen bekers voor/na gebruik goed schoon en droog te kunnen maken. Maar bied ook de mogelijkheid om bekers te kopen voor mensen die hem vergeten zijn.
  Tevens een leuke actie voor gastsprekers / bezoekers. Kan hun niet eens een koppie koffie aanbieden als ze geen beker mee hebben ;-).

 7. JdV

  Er is onderzoek dat uitwijst dat kartonnen bekers indien goed verzameld naar gebruik minder milieubelasting opleveren dan eigen bekers afwassen. Beetje hetzelfde als dat auto wassen in wasstraat milieuvriendelijker is dan voor de deur.
  http://www.bekerrecycling.nl/nl/file/20110104171933/2/tno-nl.pdf

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).