Geheimen van de stad: Voetballen op het dak van Ikea | Geheimen van de stad: Voetballen op het dak van Ikea – De Utrechtse Internet Courant

Geheimen van de stad: Voetballen op het dak van Ikea

Geheimen van de stad: Voetballen op het dak van Ikea
Foto: Marieke Scholman
In 1996 opende de Zweedse meubelgigant Ikea een locatie in Utrecht. Het is een groot succes en er moest worden uitgebreid. Er was wel ruimte aan de noordkant, maar daar lagen al een paar voetbalveldjes. Een creatieve oplossing werd gezocht.

In 1996 opende de Zweedse meubelgigant Ikea een locatie in Utrecht. Het is een groot succes en er moest worden uitgebreid. Er was wel ruimte aan de noordkant, maar daar lagen al een paar voetbalveldjes. Een creatieve oplossing werd gezocht.

In 1954 was er rond Utrecht een grote gemeentelijke herindeling. Het Amsterdam-Rijnkanaal was af en er was een groot deel van de toenmalige gemeente Oudenrijn aan de oostkant van dat kanaal komen te liggen. Aan de westkant werd de gemeente Vleuten-De Meern gesticht en het oostelijk deel kwam toe aan de gemeente Utrecht. Er ontstond nu als het ware een schiereiland, tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal: het huidige Kanaleneiland.

De stad Utrecht moest uitbreiden en het bestemmingsplan Kanaleneiland ging dan ook uit van woningbouw en een groot deel aan de zuidkant werd een industrieterrein. Een ideale plek voor een woonboulevard.

Tussen de woningen en het industrieterrein werden een aantal voetbalvelden aangelegd, die in gebruik werden genomen door KDS. ‘Kracht Door Samenwerking’ was een in 1934 opgerichte club, die de vele voetballiefhebbers uit de nieuwe wijk naar zich toetrok. In de jaren ‘60 en ‘70 kwamen er veel mensen uit Suriname naar Nederland. Zij stichtten in 1963 de voetbalvereniging Faja Lobi, naar een bekende bloem in Suriname: ‘vurige liefde’. Faja Lobi had als thuisbasis sportpark Lunetten. Dit sportpark werd gedeeld met drie andere voetbalverenigingen en was daarmee overbezet.

Fusie

In 2008 werd vanuit de gemeente en VSU (tegenwoordig SportUtrecht) het idee geopperd om te gaan praten met voetbalvereniging KDS. Deze vereniging was gehuisvest op sportpark Aziëlaan, een groot complex voor een club die op dat moment bij de senioren één heren- en één damesteam in de competitie had. Beide verenigingen zagen een fusie wel zitten. In 2009 besloten de clubs Faja Lobi en KDS te fuseren. Het sportpark op Kanaleneiland werd hun thuiscomplex en de naam werd Faja Lobi KDS.

In 1996 kwam er op het industrieterrein Kanaleneiland een Utrechtse vestiging van Ikea, maar er blijkt geen ruimte voor uitbreiding omdat er een paar voetbalveldjes in de weg liggen. Nauwelijks bekomen van alle fusieperikelen werd Faja Lobi KDS benaderd door IKEA. De club wilde dolgraag in de buurt van Kanaleneiland blijven en ook de gemeente Utrecht was van mening dat op deze locatie het sportcomplex moest blijven.

De directie van de Ikea heeft toen architecten en ingenieurs aan het werk gezet om op zoek te gaan naar een oplossing. Dat werd een constructie waarbij het sportcomplex bovenop een nieuwe parkeergarage van IKEA werd geplaatst en de club ging hiermee akkoord.

Dit betekende wel dat Faja Lobi KDS een tijdelijke vervangende huisvesting moest zoeken. Het werd een terugkeer naar Sportpark Lunetten. Dat gebeurde in augustus 2010. De bouw van het nieuwe complex startte in juli 2012 en twee jaar later werd het complex officieel geopend door wethouder Gilbert Isabella, voorzitter Tom Bainathsah van voetbalclub Faja Lobi KDS en storemanager van IKEA Utrecht Nanda de Bruin. Aan voetbalclub Faja Lobi KDS de eer om zich als eerste voetbalvereniging in Nederland niet de ballen op het dak te schieten, maar op het dak te gaan voetballen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).