Gekraakte panden aan de Burgemeester Reigerstraat ontruimd - De Utrechtse Internet Courant Gekraakte panden aan de Burgemeester Reigerstraat ontruimd - De Utrechtse Internet Courant

Gekraakte panden aan de Burgemeester Reigerstraat ontruimd

Gekraakte panden aan de Burgemeester Reigerstraat ontruimd
Eén van de krakers wordt gearresteerd. Foto's: Bas van Setten
De politie heeft zondagmiddag vier gekraakte panden aan de Burgemeester Reigerstraat ontruimd. Vijf verdachten zijn aangehouden.

De politie heeft zondagmiddag vier gekraakte panden aan de Burgemeester Reigerstraat ontruimd. Vijf verdachten zijn aangehouden.

De vijf personen die zijn gearresteerd bevonden zich op het dak van de gekraakte panden. In totaal deden er zo’n vijftien krakers mee aan de actie.

De politie kreeg zondagmiddag de melding dat er een kraakactie gaande was bij de Wagendwarsstraat, een straat die parallel loopt aan de Burgemeester Reigerstraat. De melding kwam van een omwonende die zag dat de krakers zich in één van de tuinen van de gebouwen bevonden. Ook Marcel Paping, eigenaar van de panden, werd gewaarschuwd.

(Tekst loopt door onder de foto)

Paping zegt dat de panden zondag werden gekraakt. De krakers spreken dit echter tegen. Zij beweren dat ze ruim twee dagen geleden de leegstaande gebouwen zijn ingetrokken. Krakers menen huisrecht te hebben na aantal uren en dan mag er niet zonder tussenkomst van een rechter ontruimd worden Zij spreken dan ook van een illegale ontruiming.

Parkeergarage
De vier panden aan de Burgemeester Reigerstraat staan al zo’n vier jaar leeg. Eerder deze maand kaartte de Utrechtse afdeling van de VVD het probleem van de leegstaande panden al aan. Voor de verbouwing van de panden zouden meerdere vergunningen door de gemeente zijn verstrekt. Eén van die vergunningen is volgens de VVD voor het bouwen van een ondergrondse parkeergarage voor bewoners.

Voor deze parkeergarage moest ook een helling geplaatst worden aan de achterzijde van het pand. Deze helling mondt uit in de Wagendwarsstraat en bewoners van deze straat zouden protest hebben aangetekend tegen de parkeergarage. Uiteindelijk heeft de gemeente Utrecht het laatste onderdeel van de vergunning niet verleend volgens de VVD.

“Hierdoor is een situatie ontstaan dat een pand nu langdurig leegstaat en niet verder wordt verbouwd, hetgeen negatieve impact heeft op het winkelgebied en buurtbewoners”, aldus de VVD.

De leegstaande panden aan de Burgemeester Reigerstraat.

19 Reacties

Reageren
 1. Sjaak

  Okee, kraken mag niet: so far so good.
  Maar panden leeg laten staan en laten verkrotten en vervolgens willen slopen is onacceptabel. Het zijn prachtige panden!!!

 2. Vlad

  Ik vind het absoluut belachelijk dat deze panden gesloopt mogen worden.. heeft Utrecht dan helemaal niets geleerd (kuch Hoog Catherijne)? Daarnaast is het ook van de zotte dat er op deze locatie en in tijden van deze woningnood 4 jaar leegstand kan plaatsvinden, onbegrijpelijk..

 3. Dimir

  @vlad: Waar staat dat ze gesloopt worden? Gaat om een verbouwing toch?

 4. Yvonne

  Kraken voor een dak boven je hoofd is niet helemaal meer van deze tijd. Maar kraken om dit soort leegstand aan te pakken is geoorloofd. De eigenaar moet hoognodig realistische plannen voor die panden maken, de buurt betrekken en aan de slag gaan.

 5. Marcel 59

  @Sjaak & Vlad: Deze panden worden helemaal niet gesloopt! Zoals in het artikel staat, is het de bedoeling ze te verbouwen.
  Natuurlijk is het treurig, dat gedoe met vergunningen en procedures al 4 jaar moet duren. Aan de andere kant kan je omwonenden niet zomaar het recht op verweer ontzeggen.
  Het opdelen van een plan in meerdere vergunningen kan soms een voordeel opleveren, maar dus ook een patstelling veroorzaken. Daar moeten zowel aanvragers als de gemeente goed over na blijven denken.

 6. Karel

  Zoals bovenstaande reacties al bewijzen. Kraken KAN een maatschappelijke functie hebben, zoals kraken ook heeft gehad. Daarom is een algemeen kraakverbod ook een stomme beslissing. Overlastgevende krakers konden en kunnen gewoon onder bestaande wetgeving aangepakt worden.

  Vastgoedbonzen als Paping kunnen nu ongestoord hun gang gaan en de gemeente heeft zelf nauwelijks dwangmiddelen on deze geldwolven in bedwang te houden. Het maatschappelijk spel was soms erg goed tussen krakers en gemeenschap. Overlast dient ten alle tijden aangepakt te worden.

  Maar in deze tijden hebben we criminaliteit die massaal gedoogd wordt (fraude, bakfraude, vastgoedfraude, strafbare zelfverrijking, echt grote drugshandel), zeg maar het hogere segment criminaliteit en andere vormen die nauwelijks impact hebben worden loodzwaar bestraft. Klassenjustitie noemden we dat

 7. Hans

  Kraken. Oorzaak: speculatie en woningnood.

 8. Angelique

  Goed zo, aanpakken die flauwekul.

 9. Cico

  Weet iemand wat er eerst in dat pand zat? De pui is al in de jaren ’80 ‘gemoderniseerd’, zo te zien.
  Schitterende blok trouwens. Mooie houten kap, baksteenwerk… doodzonde om zoiets te slopen voor een generieke blokkendoos met plakbaksteen, mege-balkons en een parkeergarage. Anoniem en inwisselbaar.

 10. Tim

  Wat bezielt zo’n eigenaar dan ook om op zo’n mooie plek nabij de binnenstad een parkeergarage te bouwen? Ik had de krakers lekker laten zitten totdat er een echt goed plan ligt(wat nu dan hopelijk het geval is).

 11. Karel

  @ Marcel59

  Vraag je wel af hoe ze verbouwd gaan worden; waarschijnlijk met verdere aantasting van de historische waarde en aantasting van het straatbeeld, voor zover dat nog niet gebeurd was. En dan kun je over 30 jaar ongestoord gaan slopen daar, want dan is het in dezelfde staat op een gegeven moment als de van Seijpesteijnkade.

 12. Marcel 59

  @ Tim: De gemeente verbied nieuwe bewoners zo ongeveer om hun auto op straat te parkeren. Dus moet een er wel iets van een inpandige parkeervoorziening komen. Het zou mij niets verbazen als de gemeente middels een parkeernorm Paping zelfs daartoe verplicht.

 13. Thijs

  Meer dan één huis bezitten is onethsich. Als je naast je huis ook bedrijfspanden bezit, en je er niks mee doet, is het moreel verwerpelijk om ze leeg te laten staan.

 14. Marcel

  Zoals zo vaak. Velen lezen niet en kakelen van alles.
  Halen er van alles bij. Gaat gewoon om een berbouwing. Achterkant van de gevels worden gesloopt. De gevels blijven. Hadden ze dat maar bij HC gedaan en het Vredenburg jaarbeursgebouw. Omdat je ambtenaren hebt die alleen maar ” tegen ” zijn krijg je het gezeur met vergunningen. Wat is erop tegen om een ondergrondse parkeer garage te maken VOOR BEWONERS? Dus niet op straat? Bewoners zijn tegen? Weten ze wel waartegen?
  En krakers? Je blijft van andermans eigendom af. Gewoon afblijven heb je van je ouders geleerd. Normen en waarden?

 15. Marcel

  @Karel
  Tjonge, je hebt t waarschijnlijk erg slecht? Je schrijft over iets waar je niks vanaf weet? Je zou blij moeten zijn dat iemand deze panden heeft en er iets moois van wil maken. Verdiep je er eest in het vervolg ff in?

 16. Sjaak

  @marcel59: in een eerdere versie van het artikel stond wel degelijk dat de gebouwen gesloopt zouden gaan worden.

 17. Vlad

  @Dimir & Marcel 59
  Dit artikel zegt inderdaad niet expliciet dat er sprake is van sloop en nieuwbouw maar Marcel Paping heeft eerder in het AD aangegeven dat hij de panden wil afbreken en heeft daar ook al toestemming voor ontvangen vanuit de gemeente.

  https://www.ad.nl/utrecht/eigenaar-lege-panden-reigerstraat-dreigt-met-dichtspijkeren-als-gemeente-dwars-blijft-liggen~a89ea27e/

 18. Karel

  @ Marcel

  Dus je bevestigd at de historische panden aangetast worden; namelijk hele achterzijde van gevel gesloopt. I rest my case, my point proven.

  In een stad waarin woon-,winkel-,werk-ruimte tekort is bewust panden leeg laten staan, om er later zoveel mogelijk voor te vangen en de zoekenden zoveel mogelijk uit te knijpen. Ja, dat noem ik onethisch ja en rechtstreeks in strijd met de gedachte achter veel wetgeving in dit land; zoals het eigenlijk zou moeten zijn.

 19. Ger

  er is vergunning om de panden geheel af te breken en de voorkant vrijwel exact hetzelfde als nu weer op te bouwen. Ik vond dat eerst ook vreemd maar heb de gevels nog eens goed bekeken, is nu als je goed kijkt ook een zooi (1 pand zwart, kunststof kozijnen, slordige plint). Er ligt nu een goed plan voor het laden en lossen zodat hopelijk de bouw nu snel gaat beginnen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).