Gelderse politici dreigen verbreding A27 bij Amelisweerd te dwarsbomen uit woede over opgekochte boerderijen Gelderse politici dreigen verbreding A27 bij Amelisweerd te dwarsbomen uit woede over opgekochte boerderijen

Gelderse politici dreigen verbreding A27 bij Amelisweerd te dwarsbomen uit woede over opgekochte boerderijen

Gelderse politici dreigen verbreding A27 bij Amelisweerd te dwarsbomen uit woede over opgekochte boerderijen
De A27 bij Amelisweerd
Gelderse politici dreigen een stokje te steken voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd in Utrecht. Dat heeft te maken met de gang van zaken rond het opkopen van zes boerderijen in Gelderland, door het Rijk. Volgens de provincie is daarover niet met hen overlegd, wat leidt tot woede bij de Statenleden.

Gelderse politici dreigen een stokje te steken voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd in Utrecht. Dat heeft te maken met de gang van zaken rond het opkopen van zes boerderijen in Gelderland, door het Rijk. Volgens de provincie is daarover niet met hen overlegd, wat leidt tot woede bij de Statenleden.

Hoe zit het precies? De verbreding van de A27 bij Amelisweerd zou leiden tot extra stikstofuitstoot. Die uitstoot moet worden gecompenseerd, in de buurt van de Natura 2000-gebieden waarvoor de stikstof gevolgen heeft. Eind augustus werd bekend dat het Rijk daarom zes boerderijen in Gelderland heeft opgekocht. Door deze bedrijven op te kopen, wordt de hoeveelheid stikstof die ze uitstoten verlaagd. Die ‘stikstofruimte’ kan dan weer gebruikt worden voor de verbreding van de A27.

De provincie Gelderland heeft in 2020 met het Rijk afgesproken dat de provincie geïnformeerd wordt, als er in het kader van de stikstofuitstoot plannen zijn voor het opkopen van boerenbedrijven. In het geval van de zes boerderijen die in augustus zijn opgekocht, is er volgens de provincie Gelderland geen overleg geweest. En daar zijn de Gelderse Statenleden boos over.

Motie

Een meerderheid van de Gelderse Statenleden – waaronder alle coalitiepartijen- heeft nu via een motie kenbaar gemaakt hoe ze over de gang van zaken denken. Ze noemen het ‘zeer kwalijk’ dat er geen overleg is geweest en vinden het handelen van het Rijk ‘afkeurenswaardig’.

De politici roepen de provincie nu op om niet mee te werken aan het intrekken van de Gelderse natuurbeschermingswetvergunningen (vergunningen die boerenbedrijven nodig hebben om stikstof uit te mogen stoten, red.) zolang de afspraken worden geschonden. Als de provincie deze vergunningen niet inneemt, mag het Rijk de stikstofruimte niet gebruiken voor het verbreden van de A27 bij Amelisweerd.

Spoedvergadering

Het breed gesteunde voorstel van de Gelderse Statenleden wordt woensdag besproken in een spoedvergadering. Dan moet ook duidelijk worden wat de gedeputeerde met het voorstel doet.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
 1. Rutger

  En wat is de Utrechtse Provincie aan het doen? Daar ligt de taak om tot een beter alternatief te komen maar vooralsnog zijn ze in Gelderland beter bij de les.

 2. Lexus

  Vrienden van Amelisweerd die steun krijgen van Gelderse-boerenpolitici. Het moet niet gekker worden. Als die weg maar niet verbreed wordt.

 3. Klaasjan

  Alleen al het begrip “stikstofruimte” is niet in de haak. Er is veel teveel stikstofdepositie en door een handjevol boerderijen elders te laten stoppen, praten we over de druppel op de bekende gloeiende plaat. Ik moest denken aan de middeleeuwse aflaten. Dan hebben we het nog niet eens over de recente uitspraak die de zaak nóg meer blokkeert. Het resultaat van dit wanbestuur, nl. uitstel of afstel van de wegverbreding, juich ik van harte toe.

 4. bureaulesswatts

  Ondertussen verdwijnt aan de andere kant van de stad een heel Amelisweert per jaar in de muil van een – wat men noemt- biomassacentrale om het warmtenetwerk mee te voeden. Of, verdween in Estland 258.000 ha bos sinds 2001 .

 5. Katja

  Dreigen ? DOEN !!!!

 6. Hans

  Dwars-Bomen!

  🌲🌿🌳

 7. Adriaan

  Klinkt als achterhoedegevecht.
  Ik ga er van uit dat er in die overeenkomst met de boeren een afspraak staat dat ze op last van een dwangsom gaan stoppen met boeren en dat ze geen aanspraak op die stikstofvergunning meer gaan maken. De rest klinkt dan als red tape: uitstoot is gestopt.

 8. Jos

  bureaulesswatts

  U verspreidt vanuit rechtse hoek verspreidde desinformatie.

  Hetgeen u zegt was ooit waar, maar is al enkele jaren niet meer waar.

 9. Koel Hoofd

  Verhandelbare stikstofruimte en CO2-ruimte, wat een farce.
  Die emissierechtenhandel is pure oplichting want gassen houden geen rekening met regio grenzen. En op het moment dat het molecuul wordt uitgestoten vervalt het eigendomsrecht omdat het niet meer te achterhalen is wie die ene molecuul heeft uitgestoten.
  Maar het westen gelooft heilig in die achterlijke rekenmodellen gebaseerd op idealistische edoch theoretische aannames want er valt veel geld te verdienen met gebakken groenelucht aflaten waar uiteindelijk de burger voor betaalt.

  Want de kosten van groene aflaten worden door de hele keten doorberekend en komen bij de consument terecht, zonder dat er ook maar iets gebeurd om het milieu/klimaat te verbeteren. Er worden wel mensen stinkend rijk door… Bijvoorbeeld Elon Musk die met de verkoop zijn emissierechten Tesla winstgevend maakt, terwijl dat bedrijf niet eens winstgevend is maar groen gebakken lucht. Maar ja, je moet wel degelijke financiele kennis hebben om een financieel jaarverslag te kunnen begrijpen, de meeste beleggers reageren echter op de tweets van chief twit. (twit = silly or annoying person)

  China en India gaan intussen gewoon door met op grote schaal openen van kolencentrales en zowel natuur, klimaat en milieu gaan er aan door de “groene energie transitie” en ‘moralistische geopolitiek’ dankzij de grondstoffen die zonder enige vorm van milieubescherming maar wel met mensenrechtenschendingen worden gedolven of geoogst en over de hele wereld worden getransporteerd….

  Vandaag heeft de wereld 8 miljard inwoners, in de jaren vijftig/zestig waren dat er nog maar 5 miljard. Dus die emissies worden alleen maar groter dankzij toenemende vraag naar producten dankzij toenemende bevolkingsgroei.
  Er moeten meer condooms gebruikt worden, lijkt me beter en stuk goedkopere oplossing dan handel in fictieve emissierechten.

 10. Nina

  Wat een soap is dit aan het worden…..

  Kunnen we ons nu gaan richten op de enorme armoedeval in ons land?

  Steeds meer mensen lijden honger en kou, we hebben een inflatie van 17%, onze regering heeft het idee opgevat om 40 miljard van ons geld uit te geven om een jaar lang het prijsplafond van energie te betalen (daarna zijn we verstoken van onze sigaar uit eigen doos en moeten we het zelf maar gaan oplossen) en onze economie is aan het instorten.

  Wakker worden graag.

 11. Lexus

  @Koel Hoofd: akkoord wat die emissiezwendel betreft, maar vermindering van de wereldbevolking gaat alleen op lange termijn werken. Om de menselijke soort — en tegelijk een heleboel andere soorten — te laten voortbestaan, zal iedere aardbewoner onmiddellijk anders moeten gaan leven. Ik voorspel: het gebeurt niet, integendeel. Ook van technische ontwikkeling valt op korte termijn weinig tot niets te verwachten, dus het einde nadert met steeds rassere schreden. Wel wil ik de jaren die mij nog resten van de kleine stukjes bos en landgoed blijven genieten die er in de omgeving van Utrecht nog resten.

 12. Hans

  @ Koel Hoofd i.z. overbevolking “ Er moeten meer condooms gebruikt worden, lijkt me beter en stuk goedkopere oplossing dan handel in fictieve emissierechten.”

  Zeker! Geboortebeperking is heel verstandig. Maar weet wel dat armoede en het krijgen van kinderen in derdewereldlanden onlosmakelijk met elkaar verweven verschijnselen zijn. Kinderen zijn voor mensen die niets bezitten een bron van gezinsinkomen middels allerlei baantjes. Kinderen zijn tevens een belangrijke vorm van oudedagsvoorziening. Wil je dus overbevolking bestrijden dan zul je aan mondiale armoedebestrijding (lees herverdeling van geld en goederen) moeten doen.

 13. De Echte Utrechter

  Alles wat de verbreding tegen gaat juich ik toe. Zoals elke echte Utrechter al jaren doet. Go Gelderland.

 14. Realist

  @ bureaulesswatts 15/11/2022 – 12:46. En verdwijnt er in Azië een grote hoeveelheid kostbare natuur om grondstoffen te winnen voor onze energietransitie.. De idioterie rondom dit stukje snelweg stelt daarom helemaal niets voor, symboolpolitiek.

 15. Barber

  Ik heb in amelisweerd mijn eerste hermelijn zien rondscharrelen.
  Dat soort belevenissen moet wat mij betreft beschikbaar blijven voor de Utrechter .
  IN ZIJN ” ACHTERTUIN ” !!!!
  Er ligt genoeg asfalt daar.

 16. Herman

  Utrecht maakt die weg breder, ook voor dir boeten uit Gelderland.. Echt boeren snappen landsbelang niet.

 17. Jos

  @ Realist
  Volgens jouw logica hoeft niemand iets te doen, want alle kleine stukjes doen er volgens jouw logica op het grote geheel niet toe, omdat dat grote geheel het altijd wint…..

  Echter….al die kleine stukjes ZIJN het grote geheel.

  Doe je niets aan die kleine stukjes, dan gaan wij er niet aan (want dat gaan we toch al), maar dan gaat de wereld van iedereen in de toekomst er uiteindelijk aan. Die van je kleinkinderen en achterkleinkinderen.

  En je hebt gelijk dat er een groep mensen een flink slaatje uit de transitie slaat. Klopt. Een deel van de mensen doet alles alleen uit eigen gewin. Op de korte termijn slaat dat ergens financieel gezien ergens op, op de lange termijn niet.

  Wat met de mensen na jou?

  Je beweegt je richting de dood tijdens je leven en je bouwt aan de wereld van morgen. Je bedenkt verhalen voor diegene na jou. Dat is jouw invloed.

  Bureaulesswatts heeft geen gelijk trouwens. Aan hetgeen hij beschrijft is al een poos geleden een eind gekomen.

  Wat je trouwens ook vergeet, is dat het stukje groen voor Utrecht en Utrechtse begrippen wel van enorm belang kan zijn. Want er is simpelweg niet zo heel veel in de omgeving.

  Je gaat ook voorbij aan het feit dat de snelweguitbreiding het probleem niet gaat oplossen. Eerder gaat verergeren de komende 10 jaar. Voor de problemen zijn simpelere en goedkopere oplossingen te bedenken.

 18. Loretta Steenbeek

  Het wordt tijd dat elektrische auto’s verplicht worden.. En mbt die verbreding: ondergronds die handel. Zodat de natuur weer weelderig kan tieren. Weg met verbreding, mensen doen er maar een kwartiertje langer over…. zo niet, dan toch.. met dat onzinnige gehaast.

 19. Jeroen

  Kap eens met dat Excel management. Laat boeren gewoon zitten en verbreed die A27 gewoon. We zitten onszelf dwars met boekhoudkundig geneuzel. En ga nou niet doen alsof die streep bomen nou zoveel natuurwaarde heeft, want dat heeft het niet. Je kan prima naar de Heuvelrug als je bos wil zien.

 20. Pieter

  Welkom!!! Ook steun uit Katmandu of Luttjebroek is welkom.

  Wanneer gaan nu eindelijk eens investeren in functionerend Openbaar Vervoer?

 21. Lexus

  @Jeroen: hoe eerder met zijn allen naar de verdommenis hoe liever! De aarde zou voor alle andere soorten veel aangenamer zijn zonder de menselijke.

 22. Leon

  Prima, toch al een shitidee.

 23. Johan

  Huichelaars daar in Gelderland. Er blijkt (volgens het AD vandaag) volop overleg en afstemming tussen provincie en rijk geweest te zijn. Wat een naar nummertje voor de bühne wordt hier gemaakt.

 24. Pee

  Jos 15/11/2022 – 13:36
  Doe eerst eens een beetje onderzoek want de bomenkap in estland is gewoon nog vol op bezig.
  https://www.greenpeace.org/nl/natuur/46444/ontbossing-in-estland-door-nederlandse-biomassaverbranding/
  Dat komt niet door rechts maar door links .
  Wat jij nu beweert is gewoon door jou zelf bedacht .

 25. Piet

  Het is toch van de zotte dat iets dat 35 tot 60 kilometer verderop ligt zou kunnen bijdragen/compenseren aan de extra uitstoot van de A27 zeker gemeten met een oosten wind wat in NL maar zelden voorkomt.

 26. Knuppel

  @Jeroen Snelweg aanleggen door het groen naar de Heuvelrug zodat iedereen met wat rijden naar het groen kan? Laat u ook de deur van de koelkast openstaan en zet dan de voordeur open om uw koelkast een beetje af te koelen?

 27. Exces

  @ Pee

  Nee, dat kom niet door links. Biomassa komt niet door links. De VVD, CDA en D’66 zijn niet links. Energiebedrijven zijn niet links. Energiebedrijven kopen biosmassa in en verbranden dat voor hun elektriciteitscentrales.

  Groen Links bijv. was bijv. eerst intern verdeeld over Biomassa voor elektriciteit, maar nu al weer een x-aantal jaar tegen. Partij voor de Dieren was altijd al tegen. SP meen ik ook.

  Kap nu eens met die doelbewust (meestal door zeer rechts-conservatief-complothoekje) opgezette polarisatie en het creëren van schijntegenstellingen tussen mensen en het creëren van vijanden. Dat is precies waar zeer rechts (en vijandige mogendheden) op uit is (zijn).

  Vaak trouwens met financiële steun van het internationaal opererend bedrijfsleven, want die spinnen garen bij verdeeldheid. Zij gaan er met de buit vandoor. Voor de bühne presenteert het int. bedrijfsleven zich als d’66-achtig, achter de schermen heulen zij met zeer-rechts. Deed men in WO II al. Alles is namelijk ondergeschikt aan het financiële belang, zodat een kleine selecte groep zeer rijken zich nog verder kan verrijken (en geen belasting en gebruikersvergoedingen. schade hoeft te betalen). Ten koste van alles en iedereen (de kleine man, de middenklasse en de hogere middenklasse) en ten koste van de wereld en de aarde.

 28. Realist

  @Exces. ‘Kap nu eens met..’ wat? De ongemakkelijke realiteit te benoemen? Het waren destijds GL wethouders die goede sier wilden maken door biomassacentrales te bouwen. Ze waren juist de grote aanjagers ervan maar hebben de gevolgen ervan niet overzien. Lees je eerst maar even in voordat je anderen de mond snoert. https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13859/artikel/2371879-jesse-klaver-onder-vuur-over-biomassa

 29. Don

  @Exces slaapt u nog wel goed ? U noemt nog al wat meestal door zeer rechts-conservatief-complothoekje) opgezette polarisatie, creëren van schijntegenstellingen tussen mensen en het creëren van vijanden, waar zeer rechts (en vijandige mogendheden) op uit is (zijn), ten koste van de wereld en de aarde lijkt al met al een dijk van een complot theorie.

 30. Barber

  Groen links is gewoon groen rechts.

 31. Wim

  Exces is een goed voorbeeld van een zich links noemende complotdenker.

 32. Statler

  @Barber: daarmee plaatst u zich wel heel helder in het politieke spectrum.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).