Geluidsdichtheid TivoliVredenburg nog steeds niet naar behoren | De Utrechtse Internet Courant Geluidsdichtheid TivoliVredenburg nog steeds niet naar behoren | De Utrechtse Internet Courant

Geluidsdichtheid TivoliVredenburg nog steeds niet naar behoren

Geluidsdichtheid TivoliVredenburg nog steeds niet naar behoren
De geluidsdichtheid is ruim een week voor de opening van het gloednieuwe TivoliVredenburg nog niet zoals het zou moeten zijn. Belangrijk is dat het geluid van de ene zaal niet doorlekt naar de andere, maar bij de popzaal (Ronda),  jazzzaal (Cloud Nine) en de kamermuziekzaal (Hertz) is dit wel het geval. Het gaat vooral om lage tonen bij housemuziek. 

De geluidsdichtheid is ruim een week voor de opening van het gloednieuwe TivoliVredenburg nog niet zoals het zou moeten zijn. Belangrijk is dat het geluid van de ene zaal niet doorlekt naar de andere, maar bij de popzaal (Ronda),  jazzzaal (Cloud Nine) en de kamermuziekzaal (Hertz) is dit wel het geval. Het gaat vooral om lage tonen bij housemuziek. 

Het Utrechtse college schrijft in een brief aan de gemeenteraad: “Dit is vanuit het oogpunt van gelijktijdige programmering van deze zalen niet acceptabel, met name niet tussen de popzaal en de kamermuziekzaal.” De zalen zullen voorlopig niet tegelijkertijd gebruikt kunnen worden.

Er zijn nog meer knelpunten in het gebouw, zoals niet goed sluitende deuren, een te warm kantoor, sluiproutes naar de popzaal en nog niet goed afgestelde brandmeld- en klimaatinstallaties.

9 Reacties

Reageren
  1. bladibla

    Lang leve de moderne architectuur en moderne bouwkunst! Altijd hetzelfde geval bij nieuwe gebouwen. De kosten rijzen altijd de pan uit (lopen altijd op tijdens bouwen), maar de afwerking is altijd ruk. Grappig trouwens dat dus de meerwaarde van alle zalen in 1 gebouw nu ook soort van weg is, aangezien er niet gelijktijdig geprogrammeerd kan worden. Eigenlijk vind ik het wel grappig 😉

    Lang leve de vooruitgang!

  2. LL

    Klopt, alles was vroeger altijd in één keer goed en er werden nooit fouten gemaakt.

  3. Lekkage

    Sinds architectuur een kunstopleiding is geworden is lekkage de normaalste zaak. En tijdens of na de bouw een Ingenieursbureau inhuren om al deze Geluids- Water- Warmte lekkages te verhelpen is de oorzaak voor de budgetlekkage.
    Architecten zouden zich aldus weer wat meer op de detaillering van hun ontwerpen moeten richten. Scheelt een hoop geld van de opdrachtgever lees gemeenschap.
    Daarnaast gaat de aansprakelijkheid van de architect niet verder dan zijn honorarium en hij krijgt zelfs geen boete of rekening. Sterker nog hij stuurt een extra factuurtje voor de extra uurtjes

    Toch gek dat de architect met slechte technische ontwerpen weg komt. De opdrachtgever zit met de gebakken peren.

    Rare wereld….

  4. Bert Nolen

    Vroeger was alles beter vooral het weer en de toekomst….

  5. Pim

    Wat een boel cynisme hier. Waar gehad wordt vallen spaanders. Helemaal bij dit soort complexe gebouwen. Vroeger was alles beter? Vroeger was n poppodium eenvoudiger en stelden we minder strenge eisen tav oa geluid.

    Het is heel gemakkelijk om de architect hierop af te rekenen. Een architect coördineert en huurt voor zaken als akoestiek externe bureaus in die daarin zijn gespecialiseerd. Het zou mij niks verbazen dat veel in dit gebouw zelfs voor hen nieuw is. Ga d’r maar eens aanstaan: een popzaal en n kamermuziekzaal in 1 gebouw. Let wel: dat programma verzint de architect niet zelf he!!!
    Ieder nieuw opgeleverd gebouw heeft te kampen met kinderziektes. Die zijn er om opgelost te worden.

    Ik heb t volste vertrouwen dat dat lukt en dat jij, bladiblA, straks ook trots bent op ons nieuwe Tivoli!

  6. Bladibla

    Ik ben benieuwd wat ik van de zaal vind.

    Als een architect al niet meer verantwoordelijk is, wie dan wel? Je kunt wel externen inhuren, jij blijft verantwoordelijk. Mij hoor je niet zeggend at er vroeger nooit fouten gemaakt werden, maar het valkt me wel op dat er met ieder nieuw gebouw met complexe gebouwbeheerssystemen iets mis is.

  7. Bladibla

    Toevoeging:

    Dit soort problemen zijn alleen te verhelpen met ouderwets lapwerk, als het al opgelost kan worden. Als concerten niet tegelijkertijd gehouden kunnen worden is de meerwaarde van de grote hoeveelheid zalen zo goed als weg en zijn de kosten van dit megalomane bouwwerk, waarvoor wij als inwoners garant staan, voor een deel weggegooid geld. Met andere woorden: dan had het voor minder geld en minder zalen afgekund.

    Overigens valt me vaak al op tijdens de bouw van grote nieuwe gebouwen (als je nog door het gebouw heen kunt kijken), dat de afwerking erg slecht is (alles wat niet past wordt met purschuim gedicht, geen wonder dat je geluidslekkages krijgt), daar hoef je geen bouwkunde voor gestudeerd te hebben.

  8. Pim

    Vroeger was meestal de architect de bouwheer. Tegenwoordig staat hij vaak als adviseur naast andere adviseurs. Daarom is het wat te kort door de bocht om m van deze fout te beschuldigen. Ook de relaties in de bouw zijn veranderd, sinds de uitvinding van de fiets

  9. Pim

    En aannemers maken ook fouten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).