Geluk zit in een klein hoekje | De Utrechtse Internet Courant Geluk zit in een klein hoekje | De Utrechtse Internet Courant

Geluk zit in een klein hoekje

Geluk zit in een klein hoekje
Foto: Floris van Bodegraven
Heb je een idee voor uw buurt, wijk of de stad? En zijn meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds van de gemeente. Honderden initiatieven zijn al ondersteund met een bijdrage. Deze uitgave aandacht voor ‘het hoekje van Lombok’. De hechtheid van de gemeenschap verdween na het ter ziele gaan van de buurtvereniging. Bewoners besloten de buurt op te fleuren.

Heb je een idee voor uw buurt, wijk of de stad? En zijn meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds van de gemeente. Honderden initiatieven zijn al ondersteund met een bijdrage. Deze uitgave aandacht voor ‘het hoekje van Lombok’. De hechtheid van de gemeenschap verdween na het ter ziele gaan van de buurtvereniging. Bewoners besloten de buurt op te fleuren.

Twee bruine gft-containers staan op het pleintje van de J. de Kinkerstraat in Lombok. Het onkruid puilt eruit, maar er moet nog meer bij. Op het pleintje werken buurtbewoners Nanette, Jos, Carin en sociaal makelaar Mustafa hard om de pas gerenoveerde bloembakken onkruidvrij te maken.

“Ik heb geen idee wat het is, maar het was er anderhalve week geleden nog niet”, zegt Nanette terwijl ze hardnekkige takken onkruid tussen de bloemen vandaan trekt. Samen met Jos, Carin en Mustafa beheert ze de bloembakken, die tot voor kort er nogal verwaarloosd bij lagen.

Dit deel van Lombok, het buurtje tussen de Vleutenseweg, het Wolff en Dekenplein, de Daalsetunnel en het spoor, vormde jarenlang een hechte gemeenschap. Op het pleintje werden buurtfeesten en -barbecues gehouden, Sinterklaas bezocht de gezinnen met jonge kinderen en tijdens voetbalkampioenschappen veranderde de buurt in een zee van oranje vlaggetjes. Sinds de buurtvereniging zo’n twee jaar geleden ter ziele ging, verdween dat. Alleen de zware metalen constructie van de uitvouwbare tent herinnert nog aan die tijd.

De bloembakken rond het pleintje werden jarenlang bijgehouden door de omwonenden, maar de laatste twee jaar niet meer. “Mensen werden te oud om het nog te doen, of zijn verhuisd”, vertelt bewoner van het eerste uur Carin. “In sommige gevallen hadden ze er gewoon geen zin meer in.” Carin is in de wijk geboren en woont er al haar hele leven. Ook haar kinderen zijn echte Lombokkers. Ze zag hoe het buurtje langzamerhand uit elkaar groeide. Er ontstonden kloven tussen oude bewoners als zijzelf en nieuwkomers als Nanette en Jos, maar ook tussen autochtone en allochtone families. “Ik had nooit geen problemen met ze”, zegt Carin, “Maar iedereen raakte een beetje in zichzelf gekeerd.”

Van dumpafval naar blauwe bloemetjes

Ook het pleintje leed daaronder. Pizzadozen en bierflesjes slingerden achteloos rond, afval werd in de bloembakken gegooid, het groen verwilderde.  Sociaal makelaar Mustafa van stichting Me’kaar bracht een groep bewoners uit de buurt bij elkaar, om na te denken over hoe het ‘hoekje van Lombok’ weer een gezellige buurt kan worden. “We wilden de buurt weer laten participeren, verbinden”, zegt hij.

Eén van de voorstellen was het opknappen van de bloembakken. Na een aanvraag bij het Initiatievenfonds kwam er geld voor nieuwe planten en konden de betonnen bakken worden gerepareerd. Groenbeheerder Martijn Wolters van de gemeente Utrecht adviseerde welke planten het beste groeien in plantenbakken. Inmiddels staan de grote bloembakken er dankzij de zorg van de buurtbewoners weer goed bij. Kleine blauwe bloemetjes richten hun koppen vanuit het groen naar de zon.

Het project an sich is niet zo groot. Toch zorgt het volgens Nanette voor verbetering. “Als je samen op pad gaat om handtekeningen te verzamelen, merk je dat je wat krediet krijgt van de buurt”, zegt ze. “In eerste instantie reageerden de mensen wat gesloten, maar later hielpen ze ons met tuinslangen als we die nodig hadden.” Zelf heeft ze ook beter contact met haar buren gekregen. Ze komen regelmatig bij elkaar over de vloer en Nanette en Jos kregen tijdens de Ramadan lekkere gerechten.

Dat is wat sociaal makelaar Mustafa met de samenwerking wil bereiken: de onderlinge drempel verlagen. De bewoners hopen met dit soort projecten de buurt weer een beetje een eenheid te maken. Carin: “We proberen het wijkje van vroeger terug te halen.”


Initiatievenfonds ondersteunt plannen voor buurt, wijk of stad

Het Initiatievenfonds is een gemeentelijke fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Dit zijn voorbeelden van hoe mensen zich inzetten voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. De gemeente Utrecht waardeert dit soort initiatieven met een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

Kijk op utrecht.nl/initiatievenfonds voor de voorwaarden en het aanvraagformulier.

Meer weten? Neem dan contact op met een sociaal makelaar in jouw wijk of een medewerker van het wijkbureau (telefoon: 14030).

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.


 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).