Gemaal De Aanvoerder in Utrecht gaat weer uit; vaarverbod Leidsche Rijn eind volgende week opgeheven Gemaal De Aanvoerder in Utrecht gaat weer uit; vaarverbod Leidsche Rijn eind volgende week opgeheven

Gemaal De Aanvoerder in Utrecht gaat weer uit; vaarverbod Leidsche Rijn eind volgende week opgeheven

Gemaal De Aanvoerder in Utrecht gaat weer uit; vaarverbod Leidsche Rijn eind volgende week opgeheven
De Leidsche Rijn in Utrecht. Beeld: Google Maps
Gemaal De Aanvoerder gaat weer uit. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden besloot in juli om het gemaal voor de vierde keer ooit aan te zetten, maar omdat er nu weer neerslag valt en het minder warm wordt kan het gemaal weer uit. Daarmee wordt ook het vaarverbod op de Leidsche Rijn opgeheven.

Gemaal De Aanvoerder gaat weer uit. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden besloot in juli om het gemaal voor de vierde keer ooit aan te zetten, maar omdat er nu weer neerslag valt en het minder warm wordt kan het gemaal weer uit. Daarmee wordt ook het vaarverbod op de Leidsche Rijn opgeheven.

Sinds 18 juli werd met behulp van gemaal De Aanvoerder 7.000 liter water per seconde de Leidsche Rijn in gepompt. Op die manier werd extra zoetwater naar West-Nederland gevoerd om droogte in dat gebied het hoofd te bieden en verzilting tegen te gaan.

Het aanvoeren van zoet water was nodig omdat het zoute zeewater in het westen het land binnen kon stromen, vanwege het lage waterpeil in de Rijn. Er was daardoor te weinig zoetwater om ‘tegendruk’ te geven aan het zoute water. Het zoete water dat naar het westen van Nederland werd gepompt, moest het zoute water dat het land binnenstroomde, terugdringen.

De goede kant op

Nu er weer neerslag valt, de dagen korter worden, het minder warm is – waardoor minder water verdampt – en de Rijnafvoer stijgt, gaat het volgens het hoogheemraadschap weer de goede kant op. Gemaal De Aanvoerder wordt daarom uitgezet. Het Noordergemaal – waar DUIC in augustus op bezoek ging – laat nog wel water in, maar het aantal kubieke meter per seconde wordt teruggebracht van 11 naar 5. 

Het hoogheemraadschap verwacht dat het vaarverbod op de Leidsche Rijn eind volgende week weer wordt opgeheven. De tijdelijke pompinstallaties worden afgebroken. Die voerden water aan om de sloten en weteringen op peil te houden en water naar de Utrechtse grachten te pompen.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
  1. Theo

    Zozo Duic, is er maar liefst 7.000 liter water verpompt? Dat is zo ongeveer hetzelfde debiet als een druppelende kraan gedurende deze periode…

  2. Rick

    Er staat 7000 liter, dit moet zijn “per seconde”.

  3. Guus

    Sinds 18 juli werd met behulp van gemaal De Aanvoerder 7.000 liter water de Leidsche Rijn in gepompt.
    Slechts 7.000 liter? Dat zijn maar 700 emmertjes water, daarvoor hoef je geen gemaal voor aan te zetten. Die 700 emmertjes water geef je dan sneller met de hand door.

  4. Massegast

    Ik zou wel eens willen weten in hoeverre de verzilting in West Nederland met de werkzaamheden van het gemaal De Aanvoerder en het Noordergemaal nu echt teruggedrongen wordt? Ik heb wel eens de fantasie om op de Maasvlakte een kerncentrale te bouwen, niet om electriciteit te produceren, maar om met de geproduceerde warmte in de zomer zeewater te ontzilten. Bruikbaar in West Nederland, maar ook in het verdrogende Brabant. Het zoete water, wat nu door gemaal De Aanvoerder naar West Nederland wordt gepompt, kan dan in de regio Utrecht blijven. Vervolgens levert de kerncentrale haar warmte in de winter aan het nu sterk in uitbreiding zijnde stadsverwarmingsnet in Zuid Holland. Warmte voor het Westland, Rotterdam, Den Haag, Leiden etc.

  5. Peter

    Er staat wat anders, Guus. Zevenduizend liter water per seconde.

  6. Scherpschutter

    @Massegast

    Een kerncentrale om zeewater te ontzilten (de fuck…?) lijkt me ….eh….wat overbodig in Nederland waterland. Het enige dat nodig is, is dat de waterschappen eens kappen met de achterlijke hoeveelheden zoet water richting zee afpompen in het najaar, de winter en het vroege voorjaar. Dat is voor een heel groot deel waar droogte door ontstaat. Te lage grondwaterstand voor aanvang van de zomer.

  7. Koel Hoofd

    Verzilting gaat nog wel een dingetje worden in de toekoms.
    We liggen als deltagebied echt van alle kanten onder vuur door het water.
    Het zeewater wat naar binnen wil, rivierenwater wat naar buiten wil, grondwater wat op en neer gaat en dan valt er nog e.e.a. uit de lucht.
    Koning WA werd ooit uitgelachen om zijn watermanagement, maar hij had dat toen al wel heel goed in de smiezen. Kan onze visieloze politiek nog een fijn puntje aan zuigen.

  8. Utrechtvoorutrecht

    @SS Grondwaterpeil wordt voor de landbouw laag gehouden in de lente. Go boeren! Ik gok dat we die discussie nu ook maar eens gaan voeren.

  9. Bewoner van Utrecht

    @Utrechtvoor utrecht
    Die lage grondwaterstand veroorzaakt op veel plaatsen funderingen die het begeven, met verzakte huizen tot gevolg. “Dankzij” die zogenaamde “helden” van SS dus.

  10. Nina

    @ Koel Hoofd

    Feitelijk zijn wij het waddengebied van Duitsland.

  11. Guus

    @Peter, Nee dat stond er niet “per seconde” dat hebben na aanleiding van mijn opmerking hieraan toegevoegd.

  12. Scherpschutter

    @Utrechtvoorutrecht

    Lijkt me verstandig. Voedsel is best belangrijk. Je moet alleen niet doorslaan en zo achterlijk veel water wegpompen zoals de waterschappen al jaren doen, ondanks vele waarschuwingen van boeren…

    @Bewoner van Utrecht

    De (veelal door links geleide) waterschappen maken er inderdaad al jaren een opvallend potje van inderdaad.

  13. Utrechtvoorutrecht

    @SS Hier dan, in uw taal: https://www.telegraaf.nl/watuzegt/364532376/boer-wil-laag-waterpeil Overigens is dit breed gedeelde kennis.

    Wat u voorstelt is dat het gewoon in mei-augustus wat meer gaat regelen. Fijne wensdenkweek!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).