Gemeente: ‘In 2025 moet op 20% van Utrechtse daken zonnepanelen liggen’ | De Utrechtse Internet Courant Gemeente: ‘In 2025 moet op 20% van Utrechtse daken zonnepanelen liggen’ | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente: ‘In 2025 moet op 20% van Utrechtse daken zonnepanelen liggen’

Gemeente: ‘In 2025 moet op 20% van Utrechtse daken zonnepanelen liggen’
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
In 2025 moet op 20 procent van de Utrechtse daken zonnepanelen liggen. Deze doelstelling heeft de gemeente zichzelf opgelegd.

In 2025 moet op 20 procent van de Utrechtse daken zonnepanelen liggen. Deze doelstelling heeft de gemeente zichzelf opgelegd.

Om dit te bereiken moeten op de daken van de gemeentelijke panden zonnepanelen worden aangelegd. “Naar huidige inzichten zullen alle beschikbare oppervlakken op of nabij gebouwen binnen het kernvastgoed (gebouwen binnen de vastgoedportefeuille die een beleidsdoel dienen en in volledig eigendom van de gemeente zijn, red) nodig zijn voor het realiseren van innovatieve, duurzame energieopwekking zodat de doelstellingen voor het eigen kernvastgoed behaald kunnen worden”, aldus de gemeente Utrecht.

In 2014 ging het postcoderoosproject van start. Dit project houdt in dat leden van coöperaties en van Vereniging van Eigenaren een korting kunnen krijgen op de energiebelasting wanneer zij investeren in zonnepanelen op het dak van derden. De gemeente heeft hiervoor een aantal panden beschikbaar gesteld en er zijn drie pilotprojecten gestart.

Zonneveld
Dit heeft ertoe geleidt dat er op twee panden zonnepanelen liggen en een derde project is in voorbereiding. Bij de Meijewetering langs de A2 wil de gemeente een zogenoemd zonneveld – zonnepanelen op de grond – van ongeveer 1 hectare aanleggen.

Daarnaast wordt onderzocht of er zonnepanelen kunnen worden aangelegd op de geluidswal langs de A12 bij de wijk Veldhuizen. Ook wordt onderzoek gedaan naar de financiële, ruimtelijke en ecologische haalbaarheid van zonne-energie-eilanden op de Haarrijnse Plas.

Dit jaar wordt een plan van aanpak gemaakt voor de realisatie van de doelstelling van 20 procent.

12 Reacties

Reageren
 1. Marcel

  Waar bemoeit de gemeente raad zich mee? Over 20 jaar ? Dus DEZE raad gaat iets zeggen voor over 20 jaar? Politiek? Of doen ambtenaren dit? De gemeente kijkt waar ze het geld van haar bewoners aan uit gaat geven? Dat is ook een vorm van democratie?
  Beetje inspraak? Voorlichting? Vraag en antwoord.?

 2. Gerben

  Hoi Marcel, heeft u niet goed opgelet op school? Hoe linkser de gemeenteraad, hoe minder inspraak van bewoners.

 3. Cor

  @Marcel: U verbaast zich erover dat politici zich niet beperken tot hun eigen verkozen termijn en ideeën opperen die van invloed kunnen zijn op burgers? Curieus.

 4. Scherpschutter

  Man man man, waar zijn we nou toch mee bezig….

  Je moet vrijwel iedere beschikbare m2 in Nederland volgooien met zonnepanelen om aan de energievraag te kunnen voldoen. Wereldwijd wordt tegelijk de ene na de andere kolencentrale geopend. Het energienetwerk is er niet klaar voor (opslag). Dit heeft echt werkelijk geen enkele praktische zin. Nul! Het is puur het afkopen van de op hol geslagen onderbuik, met geld van de belastingbetaler.

  Allemaal geld dat ook in de ontwikkeling van nieuwe wél rendabele technologie gestoken had kunnen worden. Wanneer kappen we eens met die klimaatidioterie?

 5. Herman

  Prima verhaal om al die daken vol met zonnepanelen te plempen, er zijn zoveel daken van scholen, loodsen, kantoren enz. enz.

  Maar waarom dan is hemelsnaam zonneweilanden? groene ruimte is schaars en daken zijn er voldoende, waarom, waarom dan die schaarse ruimte zo slecht gebruiken?

 6. Harm

  2040? Beter nu!!

  Weilanden worden volgegooid omdat daken ‘teveel gedoe’ zijn. Hoe stimuleer je de huiseigenaar?

 7. blm

  Sluit me aan bij @Herman, genoeg daken die geschikt zijn, overheids/bedrijfsgebouwen maar stimuleer ook particulieren die hun daken willen gebruiken voor opwekking energie… en hou groen wat groen is. Aan de ene kant worden de bushokjes-daken groen gemaakt, worden burgers gevraagd tegels in de tuin eruit, groen erin en wordt hierboven voorgesteld om groene gebieden (naast de A2/A12 nog wel – fijnstof -) vol te leggen met panelen. Vind het niet consequent en tegengesteld… zonneparken op daken! of anders deze daken groen maken.

 8. Renate

  Ik hoop dan ook dat de gemeente bij de vergunningen van opbouwen in woonstraten niet toelaat dat bestaande zonnepanelen in de schaduw komen te liggen.
  Ik ga alles in werking zetten om dat te doen voorkomen in mijn straat!

 9. Reactionaire rechtse zak.

  Maakt u zich niet te druk. Die hele klimaathype loopt nu al op z’n einde. Voor de vorm mogen er op koningsdag nog wat ‘rebelse’ jongeren geregisseerd in het water springen en er wordt nog even goed geld aan ‘n Zweeds meisje met asperger verdiend, that’s it.
  De stem vanuit de wetenschappelijk realistische hoek om het vermeende klimaatprobleem o.a. met moderne, veilige kerncentrales op te lossen wordt almaar sterker. Wellicht wordt al over ‘n paar jaar met de voorbereiding voor de bouw begonnen en over twintig jaar zitten we er weer warmpjes, schoon en veilig bij met onze nieuwe kerncentrales.

 10. trol

  Gaan we weer: Extreem Nimby gedrag van de gemeente. Het interesseert ze niets dat het vaak niet heel rendabel is (productiekosten/uitstoot/CO2 etc) t.o.v. wat het oplevert. Maar dat is uiteraard niet belangrijk, aangezien dat niet in Nederland plaatsvindt. (typisch groen gedrag) Verder graag een garantie dat de panelen naar westerse maatstaven zijn gemaakt, dat wil zeggen geen (Chinese) moderne slavenarbeid etc.

 11. Katja

  Gemeente mag ze bij mij neerleggen, maar betaal het dan ook maar.

 12. bee

  als je je energie kon opslaan dan had je er zelf nog wat aan.
  nu ben je aan het opwekken voor de energiemaatschappij war je voor je opgewekte energie die je afstaat ook nog eens belasting over moet betalen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).