Gemeente actiever met verwijderen van fietsen op de Neude in Utrecht Gemeente actiever met verwijderen van fietsen op de Neude in Utrecht

Gemeente actiever met verwijderen van fietsen op de Neude in Utrecht

Gemeente actiever met verwijderen van fietsen op de Neude in Utrecht
De afgelopen weken heeft de gemeente bij meerdere acties tientallen fietsen weggehaald op de Neude. Rondom het bekende plein in Utrecht is het vaak heel druk met geparkeerde fietsen. Sinds enkele weken haalt de gemeente actief fietsen weg die nabij de bibliotheek staan.

De afgelopen weken heeft de gemeente bij meerdere acties tientallen fietsen weggehaald op de Neude. Rondom het bekende plein in Utrecht is het vaak heel druk met geparkeerde fietsen. Sinds enkele weken haalt de gemeente actief fietsen weg die nabij de bibliotheek staan.

Fietsen, fietsen en nog meer fietsen. De hele binnenstad lijkt er soms vol mee te staan. De Neude is zo’n verzamelplek, maar sinds enkele weken moeten fietsers wel beter opletten waar ze hun rijwiel neerzetten. Fietsen die daadwerkelijk op het plein staan lijken voorlopig ongemoeid gelaten, maar fietsen die aan de kant van de bibliotheek staan worden weggehaald. De afgelopen weken zijn er tientallen rijwielen ingeladen en meegenomen.

Deze fietsen staan volgens de gemeente namelijk gevaarlijk geparkeerd. Het zou hier gaan om een doorgaande- en vluchtroute. Eerder werden alleen fietsen weggehaald die daadwerkelijk voor de ingang van de bibliotheek stonden, maar vanwege de aanzuigende werking worden sinds kort alle fietsen verwijderd die hier staan. “Wanneer wij hier niet handhavend zouden optreden wordt de doorgang en vluchtroute dus al snel volledig geblokkeerd door geparkeerde fietsen.”

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Peter van Zoest

  Ok, dus het plein mag gewoon volgeplempt worden met rijwielen. Bizar.

 2. Pierre

  Heel goed, weg met al dat geparkeerde blik. Complete vervuiling van de stad. De meeste fietsen staan 99% van de tijd stil. Totaal onzinnig dat iedereen maar een eigen fiets moet hebben. De gemeente moet inzetten op meer deelfietsen. En mensen die zo nodig een eigen fiets willen gaan maar lekker fietsen op het platteland, waar ruimte zat is.

 3. Wim

  Pierre, wat is dit weer voor een rare gedachte, mensen niet hun eigen fiets gunne,
  ze moeten ze gewoon in de fietsen staliing plaatsen.

 4. TJA…

  Naast de bibliotheek is een fietsenstalling. Gratis en bewaakt en eigenlijk altijd wel met nog voldoende plek.

 5. Kees Truijens

  Goede actie. Maar alleen op de Neude? Voor mij zijn lopen en het OV nog de enige mogelijkheden om me verplaatsen. Ook trottoirs staan in de binnenstad vol met neergeplempte fietsen.

 6. Marcel Bayer

  Eindelijk. Nu het plein zelf nog. De gemeente is veel te lankmoedig met het handhaven, terwijl er zoveel wordt geïnvesteerd in gratis boven- en ondergrondse stallingen. Gewoon onze mede-stadsbewoners weer een stuk collectieve verantwoordelijkheid bijbrengen.

 7. Ptje

  “De hele binnenstad lijkt er soms vol mee te staan“
  LIJKT?????

 8. W

  Mijn auto kan ik ook niet overal hier in Utrecht gratis parkeren!
  En ook al betaal ik wegenbelasting, dan moet ik toch ook nog parkeerbelasting betalen.
  Ok, prima.
  Maar het wordt weleens tijd dat ik dan in mijn stad niet hoeft te struikelen over die verkeerd geparkeerde fietsen! Er zijn hier inmiddels genoeg fietsenstallingen! Je moet alleen je gedrag! wijzigen en je hersenen, mindset, op fiets= parkeren in fietsenstalling zetten!

 9. Jolanda

  Dus als over een maand het plein op de Neude weer volstaat met terrassen dan mogen de fietsen gewoon de stoep voor de bibliotheek weer blokkeren?

 10. Pee

  @Pierre
  Daar sluit ik me graag bij aan.

 11. Carlo

  Aan iedereen die over fietsenstalling begint: die zijn dus onbewaakt en sommige zijn zo groot dat dieven er met gemak fietsen stelen met een slijptol en niemand die het merkt. Ik zet mijn fiets dus liever buiten dan in een stalling.

 12. Patricia

  Tja Carlo, dan ga je maar lopen of met het OV.
  Je mag je auto, heel terecht, ook niet overal neerzetten waar jou dat beter uitkomt.
  Dat gaat nu dus ook gelden voor fietsen. Er zijn er simpelweg teveel die in de weg staan. Je went er wel aan. Buiten de stalling is je fiets ook niet veilig, weet ik helaas uit eigen ervaring.

 13. René

  Goede zaak, eens met Marcel Bayer. Nu nog zelfde actie met dezelfde redenen bij het stationsplein. Weg met die honderden fietsen terwijl er 10 meter verder de grootste fietsenstalling is.

 14. Nico

  Ook leuk, eerst is de auto overlast en moet stad uit en nu sorgt de fiets voor overlast. Het moet niet veel gekker worden. Zeer grote fietsenstalling bij het station op loopafstand van centrum maar dat werkt dus niet en zal wel nooit werken gok ik.
  Utrecht ga zo door. Ik zelf ga wel naar een winkelcentrum buiten de stad.B.v. Overvecht of Leidsche Rijn Centrum zat winkels en nog gratis parkeren ook.
  Succes in de stad.

 15. Ans

  Nu station Vaartsche Rijn nog

 16. rmn

  Ach ja. Wat moeten we anders nog met die pleinen? De horeca mag er maar zeer beperkt gebruik van maken. Op een laf marktje hier en daar na worden er bijna geen evenementen meer georganiseerd. Bankjes staan er ook haast niet – stel je voor dat mensen er ook ‘s avonds gaan zitten en iemand voor het slapen gaan vergeet zijn oordopjes in te doen.

  Kortom: Het is toch al doffe ellende. Zet er dan maar fietsen neer. Hebben die pleinen ten minsten nog enig nut.

 17. Teringjantje

  @Ans
  Meer dan nodig, maar daar stond al eerder een artikel over op DUIC. Daar schijnt nog een onderzoek voor nodig te zijn door de gemeente was de uitkomst. Overigens is het op de Ooster- en Westerkade nu sowieso een puinhoop. In plaats van de ene kant af te maken zijn ze nu ook aan de andere kant begonnen met werkzaamheden. Van Ledig Erf tot aan de Jutfaseweg blijft een vervelend en gevaarlijk stuk als fietser. Onder het station rijden dan ook nog aan de lopende band scooters en zelfs geregeld auto’s.

 18. JdV

  @Carlo: Aan iedereen die over parkeergarages begint: die zijn dus onbewaakt en sommige zijn zo groot dat dieven er met gemak auto’s openbreken en niemand die het merkt. Ik zet mijn auto dus liever gratis buiten dan in een garage.

 19. Ganzenmarkt omwonenden

  Kom eens op de vrijdagavond op de Ganzenmarkt Stadhuisplein
  Een en al fietsen
  Ze zetten de fietsen zelfs tegen je voordeur aan
  Terwijl er onder het Stadhuis gratis fietsenstalling is

 20. David jan

  Ik denk dat het slim idee is om op bepaalde plekken een vriendelijke persoon neer te zetten met een foto op zijn jas van een konijn met lsd ogen op een roze fiets ofzo en die je dan kunt aanspreken en die jou dan doorverwijst naar de plek waar je kunt fiets kwijtkunt. Je moet maar net weten waar die ondergrondse parkings zijn. En kun je ook gewoon met geld betalen? Of alleen met je ov chipkaart.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).