Gemeente ‘betreurt’ uitstel Utrecht Marathon, maar ‘accepteert het besluit’ Gemeente ‘betreurt’ uitstel Utrecht Marathon, maar ‘accepteert het besluit’

Gemeente ‘betreurt’ uitstel Utrecht Marathon, maar ‘accepteert het besluit’

Gemeente ‘betreurt’ uitstel Utrecht Marathon, maar ‘accepteert het besluit’
Archiefbeeld van de marathon in Utrecht. Foto's: Bas van Setten.
De gemeente Utrecht betreurt de keuze van de organisatie van de Utrecht Marathon om het evenement uit te stellen, maar vindt ook dat het uiteindelijk aan de organisatie zelf is ‘om te wegen of ze een veilig en volwaardig evenement kunnen organiseren’. Dat schrijft het college van burgemeester & wethouders als reactie op de schriftelijke vragen van de Utrechtse CDA-fractie. 

De gemeente Utrecht betreurt de keuze van de organisatie van de Utrecht Marathon om het evenement uit te stellen, maar vindt ook dat het uiteindelijk aan de organisatie zelf is ‘om te wegen of ze een veilig en volwaardig evenement kunnen organiseren’. Dat schrijft het college van burgemeester & wethouders als reactie op de schriftelijke vragen van de Utrechtse CDA-fractie

“We vinden het ontzettend jammer dat de Utrecht Marathon niet plaatsvindt op zondag 3 april aanstaande”, is te lezen in de beantwoording van de schriftelijke vragen. “Sportevenementen als de Utrecht Marathon zijn een belangrijk middel voor sportstimulering en het bevorderen van sportdeelname.”

Begin februari werd bekend dat de marathon dit voorjaar niet door kon gaan. De coronacrisis heeft volgens de organisatie, Golazo Sports, te veel vertraging, tegenslag en onzekerheid opgeleverd om het evenement begin april te organiseren. CDA wilde onder andere weten wat de gemeente vond van de door de organisatie gegeven reden.

De fractie wilde opheldering over de afgelaste Utrecht Marathon en de rol die de gemeente hierin speelde. De partij noemde het een teleurstelling voor de deelnemers en de stad, maar snapt dat de coronacrisis grote impact heeft gehad op het organiseren van grote evenementen. Omdat het mes aan twee kanten snijdt, wilde de partij met schriftelijke vragen openheid creëren over de situatie.

Kortere voorbereidingstijd 

Het college heeft er begrip voor dat er tijdens voorbereiding voor de marathon veel onzekerheid was. “In het najaar 2021 en ook in de eerste weken van 2022 was het onzeker welke kant het zou opgaan met covid-19 en beperkingen voor de evenementenbranche. De voorbereidingstijd was daarmee korter dan normaal.”

Tekst loopt door onder afbeelding

“De hele evenementenbranche is hard getroffen, en daarmee ook organisatoren van sportevenementen. Ervaren personeelsleden hebben de branche verlaten in de covid-19 periode om wat anders te gaan doen, zowel bij sportorganisaties als bij leveranciers. Dit heeft ook gevolgen gehad voor Golazo Sports. De organisator heeft uiteindelijk geconcludeerd dat het evenement onder de huidige omstandigheden door hen op deze datum niet op een verantwoorde manier kan worden georganiseerd.”

‘Betreuren de keuze’

“Het is de keuze van de organisatie om het evenement niet door te laten gaan. We betreuren de keuze, maar het is uiteindelijk aan de organisatie om te wegen of ze een veilig en volwaardig evenement kunnen organiseren.” Het besluit van de organisatie wordt dan ook geaccepteerd en er wordt gesproken over een nieuwe editie dit najaar.

Ook stelde de fractie van het CDA onder meer voor om de marathon te combineren met het 900-jarig bestaan van Utrecht, door bijvoorbeeld de route langs prominent Utrechts erfgoed te laten lopen. “Als het evenement plaatsvindt in de periode van de viering van Utrecht 900 jaar Stadsrechten, van 2 juni tot 11 november, kijken we samen met Golazo Sports welke verbindingen er mogelijk zijn.”

Bekijk hier de volledige beantwoording van de schriftelijke vragen.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Nou marathonlopers van Utrecht, jullie weten wat jullie te doen staat,
  Niet lullen maar gewoon fijn een rondje hardlopen op 3 April, het parcours is ook al bekend, pak er eentje van de voorgaande edities.
  Zet wat familie, vrienden en enthousiastelingen om het parcours wat veiliger te maken, en gewoon gaan met die banaan. Zo deed men dat vroeger ook en ging prima.

  Wat een geneuzel door een stelletje natte watjes, zelfs mondkapjes moeten af in de trein!
  Maar een rondje rennen in de buitenlucht is een brug te ver?

 2. Erwin

  Koelhoofd slaat de spijker op z’n kop: gewoon gaan lopen op 3 april!!
  En gratis tip voor de gemeente: ga met een andere organisatie in zee!

 3. Wim

  Tss. de gemeente ‘accepteert het besluit’.
  Wat dachten ze dan, Poetin erop af sturen om ze te dwingen?

 4. JdV

  Mooi zo. Hopelijk komt van uitstel afstel. Prima dat mensen willen sporten. Graag op eigen kosten en zodat dit geen overlast veroorzaakt voor de rest van de inwoners. Iets meer dan 40 km rennen? Er zijn genoeg atletiek/schaats/wielerbanen waar dit prima kan. Veel plezier.

 5. Wim

  Wat voor domme commentaren hier , het organiseren en veilig laten verlopen in deze tyd vraagt wel wat meer.
  De achterkamertjes personen kunnen zich dat niet voorstellen.

 6. Erwin

  @wim: klopt, dat kan ik mij inderdaad niet voorstellen. In andere steden gaan dit soort evenementen gewoon door. Wat een rare sneer trouwens naar mensen die hierop reageren, nergens voor nodig.

 7. Moniek

  Er valt wel te leven met het besluit.

 8. RABE

  Koel Hoofd, je hebt gelijk. Niet lullen maar rennen.

 9. Koel Hoofd

  @Wim
  Maak jezelf niet zo belangrijk.
  Het is een lokale marathon geen olyumpische spelen.

 10. BdV

  Wim heeft natuurlijk wel gelijk, als er amper iets aan te organiseren valt, zou de organisatie niet begin februari hebben aangegeven dat ze het niet voor elkaar gaan krijgen. Ik sluit niks uit, maar ik geef weinig garantie op een mooi evenement als er massaal gehoor wordt gegeven aan de oproep om gewoon te gaan lopen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).