Een noodkreet van de Utrechtse Romy Seep werd afgelopen week bijna 2.800 keer gedeeld op Facebook. Ze zoekt een passende woning voor haar gezin met een meervoudig complex gehandicapt zoontje. Levert zo’n goed gedeelde oproep nog iets op?
“Mensen reageren heel erg positief”, laat Seep aan DUIC weten. “Ze vinden het schandalig dat het zo verschrikkelijk lang duurt om de juiste woning te vinden. Er zijn zelfs mensen die aanbieden om, als het zo ver komt, ons te helpen met verhuizen. Er zit veel liefdadigheid tussen de reacties. Het is heel fijn dat mensen je zo een hart onder de riem steken.”
Al anderhalf jaar zoekt Seep naar een passende woning. Haar gehandicapte zoontje wordt steeds ouder (en zwaarder) waardoor wonen steeds lastiger wordt. In de vele reacties die ze heeft gekregen zitten ook veel nuttige tips.
“Zo kregen we de tip dat er al twee jaar lang een gehandicaptenwoning leeg staat in Zeist. Dat is lief, maar als we naar een andere gemeente zouden verhuizen, zouden we de voorzieningen die we nu hebben opnieuw moeten aanvragen. Dan is er het risico dat we deze niet meer krijgen. En dat is geen optie. De invalidenbus die we nu bijvoorbeeld hebben, is écht noodzakelijk. We zijn gedwongen om in de gemeente te blijven en dat maakt de zoektocht extreem lastig.”
Reactie gemeente
“We hebben al langer contact met de familie over deze situatie. Omdat het ook in onze ogen te lang duurt, hebben we in november de urgentie uitgebreid waardoor ze meer kans maken op een huis. De bemiddeling voor een woning loopt via het Vierde Huis. We zoeken daarbij naar een geschikte woning waar de familie voldoende ruimte heeft om de zorg te verlenen die nodig is. Helaas is het nog niet gelukt om zo’n woning te vinden. We doen al het mogelijke om te zorgen voor een snelle en goede oplossing voor dit gezin.”
De gemeente laat weten (zie kader) alles te doen wat mogelijk is voor Seep, maar dat merkt Seep niet altijd. “Wat je niet ziet, dat voel je ook niet. Als je eens in de vijf maanden een bericht krijgt, heb je niet het gevoel dat de gemeente echt hard bezig is om iets voor je te vinden. Het zou al heel veel schelen als we bijvoorbeeld maandelijks op de hoogte worden gehouden. Nu zitten we zo vaak in hoop af te wachten, enkel om teleurgesteld te worden.”
Geen bouw aangepaste woningen
Het probleem zit hem volgens Seep in het feit dat er geen aangepaste woningen meer worden gebouwd. Een probleem dat afgelopen week al door PvdA-raadslid Bülent Isik werd aangekaart naar aanleiding van het bericht over Seep. “Ik ben oprecht bang dat mensen met een kleine portemonnee en mensen die zorgbehoevend zijn de stad uitgeduwd worden. Dat is onwenselijk en onacceptabel. De stad is voor iedereen. Ook voor deze mevrouw en haar gezin”, zei Isik hierover.
“Er komt veel nieuwbouw bij in Utrecht, waarvan de gemeente eigenlijk zou moeten zeggen: hier passen we een deel van aan. Maar dat gebeurt niet”, zegt Seep. “Aanpassingen bij woningen worden bij verkoop er zelfs uit gehaald, om weer te dienen als een normale woning. Dat werkt niet; dat is dweilen met de kraan open. Een raadslid zei onlangs nog dat het leek alsof woningcorporaties gehandicapten de stad uit willen pesten. En zo voelt het ook wel een beetje.”
Gekoppelde berichten
Moeder zoekt tevergeefs naar passende woning voor gehandicapt zoontje: “Er is geen houden meer aan”
De Utrechtse Romy Seep heeft voor haar gehandicapte zoontje gisteravond ten einde raad op Facebook om…
4 Reacties
ReagerenIk zie ook alleen maar dat de gemeente zich verschuild in het bureaucratisch woud: “er zijn wachtlijsten, het 4e huis moet het regelen, we hebben een vinkje extra urgentie aangeklikt, etc…..”. Wel als de kippen erbij om op DUIC.nl en op Facebook het imago van de gemeente te redden. Dat dan weer wel, maar 1x in de zoveel maanden contact hebben met de mevrouw…..Dat imago is al verpest. Actie ondernemen betekent dagelijks iets regelen en contact hebben met mevrouw, desnoods bij dat 4e huis naar binnen en zaken eisen of een sociale huurwoning via woningwet aan de markt onttrekken en laten aanpassen. Dat kan binnen een maand gepiept zijn. Er is echter geen wil en dan komt er een politiek/ ambtelijk excuus waarachter de gemeente zich verschuild. En dan maar jezelf afvragen waarom het vertrouwen in de politiek zo afneemt……Tja. Gaat lekker in dat stadspaleis. JMijn eigen ervaring met de situatie op de sociale woningmarkt zijn dezelfde. Ik ben al 2x door fouten van een coöperatie een gegarandeerde woning kwijt geraakt. Daarop heb ik alleen maar afwentel antwoorden gekregen, zelfs van de wethouder, van de SP nota bene. Het was jammer voor me, samenloop van omstandigheden en ik vond wel weer iets anders. Daar moest ik het mee dien. Fouten werden deels erkend maar er werd niks geregeld. Klachten worden niet behandeld en omdat je een mailtje hebt gekregen als afgedaan beschouwde. Iedereeen die de Utrechtse woningmarkt kent weet dat je met tien jaar wachttijd nog niet eens op plek 1 eindigt en weet dat dit dus niet zomaar lukt. Je moet geluk hebben dat je doorschuift op de ranglijst. Schandalige struisvogelpolitiek van de gemeente. Ik roep iedereen op zijn of haar soortgelijke verhaal te delen en misschien wil DUIC deze verhalen inventariseren en delen.
Utrecht jaagt al heel lang gehandicapten de stad uit; daarom woon ik in Nieuwegein
koop dan een huis ipv te huren. waarom moet de gemeente overal voor opdraaien?
@stefan van welke planeet kom jij? Veel mensen hebben niet mogelijkheid te kopen. Lo daarvan: De Gemeente wil iedereen laten participeren. Toegankelijkheid. Krijgt daar geld voor en laat dat vrolijk op de plank. Dezelfde Gemeente besteed wel eindeloos geld aan nonsense dingen voor het oh zo geweldige imago. Tenenkrommend.