Burgemeester doet geen concessies voor feesten Koningsdag | De Utrechtse Internet Courant Burgemeester doet geen concessies voor feesten Koningsdag | De Utrechtse Internet Courant

Burgemeester doet geen concessies voor feesten Koningsdag

Burgemeester doet geen concessies voor feesten Koningsdag
Foto: Bas van Setten
Er worden definitief geen feesten georganiseerd op het Stadhuisplein, Domplein en de Neude komende Koningsdag. De ondernemers zouden nog wel in gesprek willen gaan met de gemeente, maar burgemeester Jan van Zanen doet geen concessies.

Er worden definitief geen feesten georganiseerd op het Stadhuisplein, Domplein en de Neude komende Koningsdag. De ondernemers zouden nog wel in gesprek willen gaan met de gemeente, maar burgemeester Jan van Zanen doet geen concessies.

De ondernemers op de pleinen hoopten langer door te mogen gaan komende Koningsdag dan de huidige eindtijd van 18.00 uur. Het oprekken naar 20.00 uur is volgens de burgemeester echter geen optie. De capaciteit voor gemeente en hulpdiensten ontbreekt.

“Twee uur langer doorgaan betekent ook later schoonmaken na Koningsdag, wat leidt tot extra nachtelijke overlast en hinder”, aldus Van Zanen. De binnenstad is bovendien langer afgesloten voor bewoners en bedrijven en het openbaar vervoer.

Feestelijk

Het uitgangspunt van de viering van Koningsdag moet feestelijk, veilig, en beheersbaar zijn voor bezoekers en bewoners. De burgemeester vindt dat er al een aanzienlijke inzet nodig is om het nu voor elkaar te krijgen.

“Het is jammer dat niet alle ondernemers zich in staat voelen maximaal gebruik te maken van de mogelijkheid binnen dit kader om een evenement te organiseren op de aangewezen locaties en pleinen. Wij willen geen concessies doen aan de minimale eisen voor de veilige viering van Koningsdag.”

De ondernemers op de pleinen stoorden zich ook aan het feit dat supermarkten grote hoeveelheden alcoholische drank kunnen verkopen terwijl zij onderworpen worden aan strenge controles. De gemeente zegt daarover graag in gesprek te gaan met supermarkten, maar kan moeilijk afspraken maken om de omzet van de ene ondernemer te beperken voor een andere.

24 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Kijk, eindelijk weer een standvastige burgervader, Hulde!
  Ik voorspel nu reeds dat onze klagende en eisende horecabroeders gewoon weer met hun tentjes hun biertjes staan te tappen op KD. Bleek het toch allemaal (weer) opportunistische dreigtaal.

 2. JdV

  Voorspelling: ondernemers kiezen eieren voor hun geld en gaan alsnog feesten organiseren die om 18.00 uur stoppen. Met een flauwe smoes als sociaal gevoel of klanten niet teleur willen stellen uiteraard, maar eigenlijk omdat ze het geld niet willen mislopen.

 3. Binnenstadbewoner

  Hou toch op zeg. 2 uur langer door is extra overlast. Vorig jaar gaf de gemeente de dag na Koningsdag doodleuk vergunningen voor verassingsoptredens van brassbands door de hele binnenstad. Beste ambtenaren er zijn ook heeeeel veel bewoners die hier juist zijn komen wonen voor wat reuring. Als ik ooit ook een grijze zeikstraal ben geworden verhuis ik wel weer naar een dorp.

 4. Peet

  Binnenstadsbewoners danken burgemeester van zanen
  Onze burgermeest
  Wijze man
  Hulde

 5. [email protected]

  Groot gelijk Burgemeester …………..genoeg is genoeg.

 6. Gerard Brugmans

  Fantastisch, hulde voor onze burgemeester! Hopelijk snappen die utrechtse ‘horecaondernemers’ nu eindelijk dat veel omwonenden hun asociale gedrag echt meer dan zat zijn. Laat dit het begin zijn van een lange periode waarin het welzijn van binnenstadbewoners belangrijker is dat het commerciële belang van de bierdealers!

 7. Rientjoooo

  Die rien vd hoek van cafe de zaak,,hoor je nooit over de enorme overlast voor de omwonenden
  De sfeer op het stadhuisplein ganzenmarkt eo is dank zij cafe ubica en cafe de zaak volledig verziekt

 8. Blackmail

  Chantage gemeente mislukt

 9. Support your locals

  Het kost de ondernemers geld, daarom wordt er niets georganiseerd….. Dat was ook de reden om dit aan te kaarten bij de gemeente, dat is keurig netjes gegaan en er is niet “gedreigd” zoals in de media wordt gesuggereerd.
  We zullen zien wat er gaat gebeuren, de eerste grote (privé) initiatieven dienen zich al aan op FB. Superleuk natuurlijk. Kijken hoe de gemeente dit gaat handhaven?

 10. Peter

  Man man man en dat noemt zich een stad. Waarom kan het wel in kleine dorpjes op de Veluwe en niet in Utrecht? Die ene dag in het jaar komop zeg, volgend jaar maar gewoon helemaal afschaffen? Ik woon in de binnenstad juist om wat te beleven! Nu rijden de bezemwagens ook om 5:30 door de straat en scooters hoor je de hele nacht door, en boeit dit nee, omdat je zelf er voor kiest in de binnenstad te wonen.

 11. Robbert Kalff

  De (gemeente/veiligheids) eisen zijn zijn nodig helaas, omdat het volk zich niet kan ‘gedragen’ De Burgemeester maakt de juiste keuzes in deze. Maar de mensen die denken dat ondernemers rijk worden van zulke evenementen hebben het mis. De kosten om een plein feestje neer te zetten zijn zo hoog dat er inderdaad meer biertjes zouden moeten verkocht worden tegen een hogere prijs om het nog rendabel te maken, gevolg nog meer mensen die hun biertje bij de supermarkt halen. Maar daar ligt dan weer een andere taak voor de brouwers. Die maakt het niet uit waar jij je biertje haalt. one way or the other verkopen zij toch wel. De prijs van alcohol (bier) in de winkel moet flink omhoog om de boel echt te trekken.

 12. Erik

  100% eens met “binnenstadbewoner”, wat een triest gedoe weer dit. Pas op dat je stad niet gaat leven hoor! En als je daar als bewoner in de binnenstad last van hebt: moet je daar gewoon niet gaan wonen! Dat is hetzelfde als klagen over geluidsoverlast naast een voetbalstadion. Lopik heeft vast nog wel een plekje over voor dat soort mensen. Maar nee, wederom een leuk feest naar de ratten in deze stad en mogen we weer uitwijken naar steden die wél normaal een feest durven te vieren.

 13. cameo

  Wakker worden Erik!
  Ook andere steden halen de riem aan! Dat is écht niet voor niets. En hou eens op met zeiken over die binnenstadbewoners… Hoezo niet daar gaan wonen??? Ik ben er geboren en zie onze leefomgeving steeds verder vercommeraliseren.

  Jij komt je bij ons uitleven en als je het zat bent vertrek je fijn naar je rustige huis en duik je bed in om je roes uit te slapen zonder gestoord te worden . Wij mogen ongevraagd visite op andermans feestje blijven en daarna de klerezooi opruimen!
  Snap nou eens dat het niet alleen koningsdag is!!! Het gaat het hele jaar door. Ook als jij eens geen zin hebt om uit te gaan en voor de tv hangt om daarna rustig je nest in te kruipen.

  Dat hersenloze gemiep over “niets te doen in Utr, alweer een feestje verknalt”
  Er is meer dan genoeg te beleven in de stad en anders ga je maar dag in/uit zelf een feestje organiseren maar dan wel voor je eigen deur. Kijken hoe lang je het volhoudt!(en je buren)

 14. niet die vorige Peter

  De ganzenmarkt en het stadhuisplein zijn er de afgelopen jaren enorm op vooruit gegaan. Mede dankzij cafe de zaak, ubica , Deans . Als plein-bewoner zijn deze bedrijven meer als aanspreekbaar als ik overlast ervaar. Overlast zal in een centrum van een stad anders beleefd moeten worden als in een woonwijk , punt! Het is al eeuwen herrie in Utrecht. Eens dus ook met binnenstadbewoner.

 15. ceeteewee

  Prima toch. Ik heb persoonlijk toch al niets met die dag. Behalve dan de ergernis over de extreme milieu verontreiniging door al dat weggeworpen zwerfafval, veelal veroorzaakt door jongeren en wellicht nog Groen Links stemmers ook.

 16. Henk

  In 15 jaar heb ik de feestjes van leuk, beheersbaar en veilig zien transformeren naar groot grote grootst, hard harder hardst en druk drukker drukst. Ik kan me goed voorstellen dat dit enorm veel druk legt op overheid en veiligheidsdiensten. Eenmaal is de maat vol zijn de limieten bereikt en moet het weer wat afgebouwd worden, ik denk dat het verstandig is dat de gemeente deze keuzes nu maakt. Ik begrijp ook dat als je jong bent, wil feesten én schijt hebt aan andere mensen dat je denkt dat nu je hele KD verpest wordt. Ik denk dat dit reuze mee zal vallen. Mijn tip: vind wat vrienden, begin vroeg met pilzen, eet een burgertje rond 6 en je ligt heerlijk in je nest om 8.

 17. Wonen werk doe je samen

  Cafe ubica en cafe de zaak willen van het stadhuisplein het liefst een doorlopend feestplein maken
  Uiteraard voor eigen gewin
  Ik heb meer malen vernomen , dat bij overlast deze cafees niet aanspreekbaar zijn
  Of ze draaien zich om , lopen botweg weg
  Of ze staan je te belazeren waar je bij staat
  Tja dan krijg je de bewoners tegen je
  Dan moeten ze niet willen,,,

 18. Piet

  Een feessie prima maar waarom feest vieren om zoiets ondemocratisch als het koningshuis.

 19. JOEP

  100 % eens met Cameo juist. Spijker op zijn kop.

  En ik kan veel reacties uit omdraaien.

  Wat maakt het eigenlijk uit of een feestje op Koningsdag nu om 18uur (traditie!) of om 20uur afgelopen is. Zeker als je ook al Koningsnacht erop hebt zitten. Die 2 uur extra feesten, op een feestje wat al op zijn retour is vergroten de feestvreugde niet echt hoor, behalve dat je verlicht je bonnen aan het opzuipen bent. Verstandige mensen verlaten feestjes op hun hoogtepunt.

  Het maakt el verschil voor de afbouw (of rond 22 uur klaar, of na 24 uur klaar). Zeker gelet op het feit dat veel mensen die in de binnenstad wonen (het is de oudste woonwijk van de stad, naast dat delen commercieel centrum zijn) gewoon werken de volgende dag.

  Dat je trouwens in Utrecht, waar op Nederlandse schaal zo’n beetje op iedere avond van de week wel ergens een feestje naar je gaarding te vinden is, gaat klagen omdat er te weinig te doen zou zijn, dan mankeert er toch echt iets aan jezelf. Het vreemde is dat het commentaar pas iets van de laatste 5 jaar ism terwijl het aanbod aan activiteiten iedere week uitdijt. Misschien moet je zelf dingen gaan organiseren als je vindt dat er niks voor jou tussen zit. Maar laat andere mensen buiten jezelf dan niet, best aso. met de gevolgen dealen, terwijl je zelf de dans ontspringt.

 20. Stefan

  Cafe de zaak en Ubica hebben in 2017 welgeteld 2 evenementen georganiseerd. In 2018 maar 1 (Koningsdag). Wij proberen altijd de overlast voor omwonenden te beperken. Wij zijn zeker aanspreekbaar voor omwonenden die overlast ervaren. Naar ons weten wonen er 2 mensen op het plein die naar eigen zeggen zeer veel overlast ervaren. Als er mensen zijn die overlast ervaren gaan wij altijd graag in gesprek om te kijken of wij er aan bij kunnen dragen dat die overlast beperkt kan worden. Alleen maar continu de gemeente bellen of onder dit soort berichten je beklag doen werkt vaak niet mee. Wat mij betreft kan je beter contact opnemen en af en toe samen een kop koffie drinken. Voor ons zijn bewoners die overlast ervaren vaak niet goed te bereiken omdat wij simpelweg niet weten wie het zijn. De overlast valt heus niet altijd te voorkomen maar als je elkaar af en toe spreekt zal er misschien wel wat meer wederzijds begrip zijn. Dus neem gerust contact op. Met vriendelijke groet, Stefan (Ubica) 030-2332800

 21. Gerard Brugmans

  @Stefan:
  Onbewust geef je precies aan waarom het voor omwonenden zo weinig zin heeft om met horecaondernemers te praten. Overlast heet overlast omdat het de overtreffende trap is van last. Overlast is geen onvermijdelijk natuurfenomeen maar gewoon het gevolg van jullie handelen. Jullie kiezen voor een bedrijfsvoering die overlast veroorzaakt omdat je daar meer geld mee kunt verdienen. Overlast valt dus ‘heus wel’ te voorkomen, gewoon doordat je andere keuzes maakt en dan geen overlast meer veroorzaakt. Maar zolang jullie blijven roepen dat overlast onvermijdelijk is, of zelfs “hoort bij de binnenstad” heeft een gesprek geen zin!

 22. Katja

  Goed zo Van Zanen !

 23. Jean

  Ik snap Van Zaanen goed. Toen ik nog in de binnenstad woonde kwamen na zessen de gemeentelijke schoonmakers alles opruimen en ik was de volgende morgen altijd verbaasd hoe ze het voor elkaar hadden gekregen om al die troep op te ruimen. Vaak gaven we ook wat biertjes mee aan de mannen voor na afloop.

  Als die feesten later ophouden dan moet dat hele proces ook later van start gaan. Ik denk dat veel mensen geen idee hebben hoeveel werk die vuilnismannen en schoonmakers verzetten.

 24. Ruud

  Utrecht is hoe langer hoe meer een stad van azijnpissers geworden, de burgemeester voorop. Jammer dat er op geen enkele plaats meer ruimte is voor live muziek. Vele jaren kon dat gewoon voor die ene dag per jaar en had iedereen een leuke dag. Erg sneu, al die restricties en verboden; de zeurpieten hebben gewonnen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).