Gemeente doneert 368.000 euro aan Marokko: ‘Dit raakt ook de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht’ Gemeente doneert 368.000 euro aan Marokko: ‘Dit raakt ook de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht’

Gemeente doneert 368.000 euro aan Marokko: ‘Dit raakt ook de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht’

Gemeente doneert 368.000 euro aan Marokko: ‘Dit raakt ook de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht’
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht is van plan 368.000 euro te doneren aan Marokko. Op 8 september is het Noord-Afrikaanse land getroffen door een zware aardbeving waarbij meer dan 2.800 mensen omkwamen. Daarnaast verloren duizenden gezinnen hun huis. “Dit raakt ook de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht diep”, zegt burgemeester Sharon Dijksma.

De gemeente Utrecht is van plan 368.000 euro te doneren aan Marokko. Op 8 september is het Noord-Afrikaanse land getroffen door een zware aardbeving waarbij meer dan 2.800 mensen omkwamen. Daarnaast verloren duizenden gezinnen hun huis. “Dit raakt ook de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht diep”, zegt burgemeester Sharon Dijksma.

Naast de meer dan 2.800 doden zijn ook nog eens meer dan 2.500 mensen gewond geraakt. Ook de materiële schade is enorm. “Net zoals bij de aardbeving in Turkije en Syrië eerder dit jaar gaat het om een natuurramp in een land waar veel van onze inwoners hechte banden mee hebben”, schrijft het college van burgemeester en wethouders.

Omdat de gemeente wil laten zien dat deze ramp Utrecht aan het hart gaat is zij van plan geld te geven. Het idee is dat er 1 euro per inwoner wordt gedoneerd en dat komt neer op een totaalbedrag van 368.000 euro. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het plan.

Pot

Het geld wordt betaald vanuit een pot waar momenteel maar 159.000 euro inzit. De overige 209.000 euro komt uit een pot van tegemoetkomingen voor energiekosten van maatschappelijke organisaties. De verwachting is namelijk dat dit lager uitvalt dan eerder werd gedacht.

Tot slot schrijft het college dat er op dit moment geen duidelijk beleid is hoe wordt omgegaan met verzoeken om noodhulp in het geval van natuurrampen. “Dat vinden wij niet wenselijk en hierover zullen wij u (De gemeenteraad, red.) separaat informeren.”

VNG

De 368.000 euro gaat naar het VNG Fonds, dat gemeentes in getroffen gebieden van Marokko, maar bijvoorbeeld ook in Turkije en Oekraïne, bijstaat. “De VNG heeft besloten om het VNG Fonds open te stellen voor donaties om Marokkaanse gemeenten te ondersteunen bij de grote wederopbouwopgave”, is te lezen op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

26 Reacties

Reageren
 1. Nico

  Zou alleen even aan de koning vragen of dat wel mag, lijkt me dat hij geld genoeg heeft.
  Terwijl het triest is wat zijn onderdanen daar overkomt en de wereld niet mag helpen.

 2. Alphons Mantel

  de koning van Marokko bezit 6 miljard euro , dus die kan de schade makkelijk zelf betalen

 3. Derk van Dorth, kandidaat gemeenteraadslid

  Het is goed om vluchtelingen te helpen, maar toch niet vanuit de gemeentekas aan een ander land?

 4. Nina

  Goede gedachte, maar dit lijkt mij een taak voor de landelijke overheid. Utrecht heeft al een begrotingstekort van 6-7 miljoen.

 5. Stuif

  Toe maar hoe veel aan Libië volgens mij heb de koning ook heel veel geld daar

 6. Tommas

  Daar gaat geld van Utrechters, bedankt Gemeente Utrecht. Het geld opmaken + meer beloven dan dat er is, wie verzint het.

 7. Berend

  Goed gebaar, hopelijk komt het bij de mensen terecht die het nodig hebben.

 8. Yoshua

  Lijkt me beter dat geld te geven aan Libië dan aan het rijke Marokko.
  Koning Mohammed VI heeft aangegeven geen hulp te willen.
  Koning Mohammed VI zou dit nooit zeggen wanneer er maar een onderdaan een probleem ervaart door de aardbeving.
  Hij heeft zelf al bloed gegeven in een ziekenhuis van Marrakesh.
  Koning Mohammed VI zegt er is geen probleem met wat dan ook, hulp geef je, maar aan mensen die het echt nodig hebben.
  Geld geven terwijl ze het niet eens willen hebben.
  Blijkbaar is er geen respect voor Koning Mohammed VI vanuit het westen.

  Libië is al 12 jaar een puinhoop en straatarm.
  Kom op Burgemeesteres, geef het geld aan de armen in Libië die in grote nood verkeren.
  Mensen in Libië zijn echt alles kwijt en hebben helemaal niets meer.
  Wat een gestoord plan, geld geven aan mensen die het zelf in overvloed hebben en voorbij gaan aan een ongekende humanitaire ramp in Libië.

 9. Dijkstra

  Gewoon de gemeentebelastingen weer verhogen. Dit gemeentelijk zelf bloedgroep als het huidige dem Kabinet en kijk wat ze voor financiële catastrofe achterlaten. Heeft nix meer met volksvertegenwoordigers te maken. Bah

 10. Bert

  Mag dat uberhaupt? Geld uit het ene potje (tegemoetkomingen voor energiekosten) zomaar in een random ander potje gooien?

  En dan is het ook nog eens waarbij een voorschot wordt genomen op geld wat eventueel niet uitgegeven wordt.

 11. Waltet

  Belachelijk

 12. w

  een euro namens ieder inwoner??? mij is niks gevraagd

 13. w

  @Yoshua
  ga je nou echt rampen vergelijken, en ga jij bepalen welke erger is?

 14. Ties

  Typisch links beleid om te doen alsof dit geld “over” is. Nee mevrouw Dijksma, dat is geld van de belastingbetaler, als kosten lager uitvallen, dan moet dat geld terugvloeien naar de belastingbetaler.

  Doneren aan goede doelen is geen taak van de gemeente. Utrechters die willen doneren kunnen dat prima zelf doen via talloze hulporganisaties.

 15. Massegast

  @Yoshua — Libië is zeer rijk. Rijk aan olie en gas. Zie de cijfers van de IEA en bekijk Wikipedia

 16. Bart

  Maak die euro van mij maar heel snel over naar Libië of Oekraïne, daar is de schade vele malen groter!

 17. RvD

  @Berend. Bij elke ramp ergens in de wereld 380.000 Euro overmaken? Of mag je discrimineren als overheid en zijn Marokkanen belangrijker dan Indiërs, Spanjaarden of mensen uit Swahili?
  Neem aan dat jij al je geld weggeeft en op bijstandsniveau leeft? Zodat het bij mensen terecht komt die het echt nodig hebben. Nee hè…

 18. Geenstijl@Utrecht

  Een koning die miljarden bezit,is niet in staat om zijn onderdanen te helpen met geld,nee hij wacht op donaties vanuit het buitenland.

 19. K

  Een euro per inwoner wat erg als je die tekort komt. Wat een reacties. En dan te bedenken dat mensen uit marokko ook in de 2de wereld oorlog, gestorven zijn om hulp te bieden. Letterlijk gevochten in de oorlog voor Nederland. Niet erg hoor het komt wel goed in onze marokaanse gemeenschap. Wij helpen namelijk elkaar. Iedereen doneert en nee dat gaat echt niet over een euro. Gelukkig is Marokko een groot land hulp komt van overal. En ter informatie de Koning wilt geen hulp. Omdat in 1960 tijdens een zware aardbeving in Agadir. Met het zogenaamd helpen, weeskinderen naar Europa tijdelijk zijn ondergebracht voor zorg. En toen die terug konden keren zijn ze nooit terug gebracht zo maar verdwenen van de aardbodem en als vermist opgegeven. Dit wilt de Koning voorkomen.

 20. Marcel

  De gemeente doneert. Nergens in een verkiezings programma staat wat te doen bij ramp. Ik wordt verplicht te doneren. De gemeente ben ik. Dat is waar politieke partijen de fout in gaan. Je, partij, vertegenwoordigd mij. Je moet mi dus vragen of je zet het in je verkiezingsprogramma. Geen van beiden. Of ik het er mee eens ben wat je vertegenwoordiger doet doet ff niet terzake. Ons systeem van besturen klopt niet meer. Het is verouderd.

 21. Marcel

  @K
  Altijd goed om een mening te hebben. De vraag is alleen: heeft u een brief van de koning die u uitlegt waarom ? Heeft u familie daar? Waarom ik dit vraag? Ben benieuwd waar u het nieuws vandaan heeft dan kan ik daar ook is ff googlen.

 22. Bill

  Toch mooi dat de gemeente zelf niet eens weet dat we per afgelopen maand al over de 370.000 inwoners zitten. Druk op de knop zou genoeg zijn geweest, maar dit typeert wederom het handelen binnen de gemeente.

 23. Wies

  Toch knap @K dat je de koning verdedigt en het westen de schuld geeft. Beetje gek argument überhaupt om een situatie van toen te gebruiken om NU dan geen hulp te accepteren. De koning is volgens jou de heilige maagd Maria. Ik lees toch echt andere verhalen over de beste man.

 24. Ernst van der Heide

  Bijzonder hoe het altijd de mensen zijn die van subsidies en belastingen leven besluiten om het geld van anderen weg te geven aan hun hobbies of wat hun goed doet lijken

 25. G. de Vries

  Het AD vandaag:’Utrecht worstelt met miljoenentekort: dit zijn de gevolgen voor inwoners van de stad’
  Bizar om als Gemeente met miljoenen te smijten terwijl inwoners zelf wel bepalen of ze willen doneren aan het drama wat zich afspeelt in Marokko (of Libië).

 26. Wilma GrootHulze

  Laten we gewoon 5 euro p.p storten !!!
  Voor wie het kan missen ❤️

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).