‘Gemeente draait prostitutie Zandpad de nek om’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Gemeente draait prostitutie Zandpad de nek om’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Gemeente draait prostitutie Zandpad de nek om’

‘Gemeente draait prostitutie Zandpad de nek om’
De registratie van prostituees in Utrecht heeft ernstige vertraging opgelopen. Volgens exploitant Wegra, dat de meeste bootjes op het Zandpad beheert, is de gemeente doelbewust bezig de bedrijfstak de nek om te draaien.

De registratie van prostituees in Utrecht heeft ernstige vertraging opgelopen. Volgens exploitant Wegra, dat de meeste bootjes op het Zandpad beheert, is de gemeente doelbewust bezig de bedrijfstak de nek om te draaien.

Prostituees in Utrecht moeten zich voor 1 oktober geregistreerd hebben bij de GG&GD, anders mogen ze niet werken in de bedrijfstak. Die maatregel werd door de gemeente vorig jaar november ingesteld om te voorkomen dat er te jonge vrouwen in de prostitutie terechtkomen en om vrouwenhandel tegen te gaan.

Maar feitelijk kunnen de vrouwen zich pas vanaf april inschrijven bij de gemeente. Daarnaast moeten zij zich registreren bij de Kamer van Koophandel. RTV Utrecht liet dinsdagavond een door Wegra opgenomen telefoongesprek horen waarin een medewerkster van de GG&GD een prostituee adviseert zich niet als prostituee, maar bijvoorbeeld als kapster in te schrijven. Dat is een economisch delict en bij wet verboden.

Op dit moment is pas 21 procent van de dames van lichte zeden als zodanig geregistreerd. “De gemeente maakt te weinig capaciteit vrij om dit adequaat in te vullen”, zegt Cees Jobben van Wegra. “De gemeente doet ook geen enkele moeite om haast te maken. Bij het kantoortje van de GG&GD op het Zandpad kunnen de vrouwen zich niet registreren. Wanneer zij vervolgens een afspraak willen maken, is er vaak niemand beschikbaar.”

Volgens Jobben is sinds de registratieplicht het aantal Oost-Europese vrouwen enorm toegenomen, van zo’n 25 naar 60 procent. Daartegenover is het aantal West-Europese prostituees, waarvan tachtig procent de Nederlandse nationaliteit heeft, gehalveerd van 70 naar 36 procent.

“Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te concluderen dat de Oost-Europese vrouwen het slachtoffer zijn van mensenhandel”, zegt de exploitant. “Of denk je nu echt dat er in Sofia een vrouw zit die denkt: hey, laat ik eens op het Zandpad in Utrecht gaan werken?”

Jobben verwacht dat per 1 oktober een groot gedeelte van zijn ramen leeg zal blijven. “Dat houd ik natuurlijk ook niet eeuwig vol. Op die manier kan ik na een paar maanden de tent wel sluiten.”

De gemeente laat in een reactie weten dat de registratie helemaal niet achterloopt. Volgens een woordvoerder van burgemeester Aleid Wolfsen willen veel vrouwen zich simpelweg niet registreren, of komen zij niet opdagen op een afspraak. De woordvoerder erkent dat de gemeente prostituees adviseert zich niet als zodanig in te schrijven, maar “als werkzaam in een algemeen dienstverlenend beroep”. Wolfsen heeft zijn ambtenaren inmiddels geïnstrueerd daar scherper op te letten.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).