Gemeente gaat afvalcoaches inzetten om Utrechters te attenderen op afvalgedrag | De Utrechtse Internet Courant Gemeente gaat afvalcoaches inzetten om Utrechters te attenderen op afvalgedrag | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente gaat afvalcoaches inzetten om Utrechters te attenderen op afvalgedrag

Gemeente gaat afvalcoaches inzetten om Utrechters te attenderen op afvalgedrag
Wethouder Kees Geldof, een buurtbewoner en de afvalcoaches in Overvecht.
In Utrecht zijn vanaf gisteren vijf afvalcoaches ingezet die mensen op straat gaan uitleggen hoe ze hun afval het beste kunnen weggooien. In onder andere de wijken Overvecht en Kanaleneiland wordt nog te veel afval verkeerd geplaatst bij de ondergrondse containers. De gemeente wil dit tegengaan.

In Utrecht zijn vanaf gisteren vijf afvalcoaches ingezet die mensen op straat gaan uitleggen hoe ze hun afval het beste kunnen weggooien. In onder andere de wijken Overvecht en Kanaleneiland wordt nog te veel afval verkeerd geplaatst bij de ondergrondse containers. De gemeente wil dit tegengaan.

In nieuwe opvallende groene jassen lopen de afvalcoaches door de wijk. Bij ondergrondse containers gaan ze in gesprek met omwonenden over afval. Er wordt nog te veel en te vaak afval verkeerd aangeboden. Jaarlijks worden er bijvoorbeeld 100.000 afvalzakken weggehaald bij containers die er niet in zijn gegooid maar ernaast zijn gedumpt. Dit zorgt onder andere voor zwerfafval, een vervelend straatbeeld en slechtere scheiding van afval.

Robert is een van de afvalcoaches. Hij werkte al bij de gemeente maar hij zal het komende jaar alleen maar bezig zijn om bewoners aan te spreken over afval: “We spreken mensen erop aan als ze het afval ernaast gooien maar helpen ook met vragen van bewoners. Vanmiddag zagen we bijvoorbeeld een man met een rollator en een vuilniszak, hij kwam maar moeilijk de stoep op. Wij hebben hem laten zien dat tien meter verderop een opritje zat, zo simpel kan onze hulp zijn. Uiteindelijk willen we gewoon weten waarom mensen hun afval verkeerd aanbieden.”

Grondstoffen

Wethouder Kees Geldof, verantwoordelijk voor het invoeren van Het Nieuwe Inzamelen in Utrecht hoopt dat de afvalcoaches gaan bijdragen aan het tegengaan van zwerfafval: “En het uiteindelijke doel is natuurlijk dat we zo weinig mogelijk restafval overhouden. Doordat mensen hun afval beter gaan aanbieden houden we meer grondstoffen over en minder restafval. Dat is beter voor het milieu, en restafval kost geld en grondstoffen leveren geld op.”

Er zijn zo’n 50 zogeheten hotspots, plekken waar veel afval gedumpt wordt op een verkeerde manier bij de ondergrondse containers. Wethouder Geldof: “Het is belangrijk dat we alert blijven om zo min mogelijk bijplaatsingen te hebben. Daarom gaan we de straat op om de mensen te helpen, voorlichting te geven en aan te spreken op verkeerd aanbiedgedrag waar nodig. Het is extra inzet om Het Nieuwe Inzamelen nog beter te laten verlopen. Want waarom mensen soms afval verkeerd aanbieden is niet altijd duidelijk, daarom moeten we alert blijven en voorlichting geven.”

De pilot met afvalcoaches loopt een jaar.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. Ad Lansink

    Heel leuk dat ze extra coaches in dienst nemen. Maar het probleem is dat de containers propvol zitten. Bij de hotspots kunnen ook extra afvalbakken geplaatst worden of vaker geleegd worden.

    Misschien is dit hoe ik het lees, maar dit lijkt een beetje een schijnoplossing. Het lijkt me dat mensen wel weten hoe ze vuil moeten weggooien, maar nu verhinderd worden om dit te doen. Zij het doordat ze geen pasje hebben of omdat de container vol zit.

  2. Katja

    Men kan beter mensen aanspreken op wat ze zomaar op straat gooien.(etensresten, blikjes, flessen). De straten worden daar meer door vervuild.

  3. Rutger

    Je moet inderdaad uitkijken dat je niet te snel en te veel afvalt, maar om nu mensen in te gaan zetten die mensen op hun afvalgedrag aan te spreken.. Ik vind dat men zich niet zo dik moet maken om dit soort kwesties.

  4. GG Brie

    wat is er op tegen de gemeente te bellen als de afvalcontainer vol is? mijn ervaring: ze komen de zelfde dag om de container te legen.

  5. Harm

    Maak eerst de nieuwe inzameling op orde met zelf metende en signalerende containers zodat het gesmeerd loopt. kijk dan wat er nog bij geplaatst wordt en ga dan is nadenken hoe dat komt en wat je er aan moet gaan doen.

  6. Cico

    Wat zijn de criteria waarop de coaches beslissen wie er af gaat vallen en wie mag blijven?

  7. Willem

    Leuke oplossing.
    Andere oplossing is om wat vaker de containers te legen. Maar ja, dan los je tenslotte slechts de oorzaak van het probleem op.
    Gaan de coaches je weer naar huis sturen met je zak vol plastic, ouwe kranten en flessen..?

  8. Yoshua

    Gewoon die twee wijken gelijkwaardig behandelen zoals alle andere wijken.
    Afval verkeerd aanbieden kost je gewoon € 150.- net zoals in ieder ander wijk.
    Een boete heeft meer effect dan een sociaal niets zeggend praatje met de vervuiler.

  9. Pieternel

    @ GG de Brie

    Mijn ervaring is dat je melding op de stapel meldingen komt en er concreet niets veranderd aan te vollen en vooral te vieze inzamelpunten.

  10. Utrechtse

    Als de gemeente nou gewoon zorgt dat de containers vaker geleegd worden dan zijn die afvalcoaches helemaal niet nodig!!

  11. David

    De afvalbakken in onze straat zijn bijna nooit vol, toch staan er regelmatig vuilniszakken naast. Prima als afvalcoaches dat signaleren en achterhalen waarom het gebeurt. Veel meer last hebben we van het grofvuil (meubilair) wat bijna dagelijks naast de containers wordt gedumpt. Goed als mensen daar op aangesproken worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).