Gemeente gaat heel veel fietspaaltjes verwijderen | De Utrechtse Internet Courant Gemeente gaat heel veel fietspaaltjes verwijderen | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente gaat heel veel fietspaaltjes verwijderen

Gemeente gaat heel veel fietspaaltjes verwijderen

In andere gemeenten bleken ze al overbodig en ook in Utrecht zijn ze (te) massaal geplaatst: fietspaaltjes. Dus worden ze door middel van een grootschalige operatie verwijderd. Fietsers raken soms gewond na een botsing tegen zo’n paaltje. Ook in Utrecht staan deze ‘fietspaaltjes’ op soms onlogische plekken. De gemeente werkt daarom mee aan een landelijke proef om hier iets aan te veranderen. 

De wijk Zuidwest is in Utrecht de eerste wijk, waar overbodige fietspaaltjes worden verwijderd. Opvallend veel paaltjes functioneren hier als een soort middengeleider op een tweerichtingen-fietspad. De recent vernieuwde hoofdfietsroute ‘t Goyplein – Furkaplateau laat zien dat dit ook heel anders kan.

Comfortabel rood asfalt met een duidelijke belijning ziet de gemeente graag. Daarom wordt 26 augustus in Zuidwest gestart met het verwijderen van 50 fietspaaltjes op de belangrijke fietsroutes door de wijk. De bestrating wordt direct goed hersteld, zo nodig met duidelijke belijning.

De ervaringen in Zuidwest worden gebruikt om daarna ook andere wijken fietsvriendelijker te maken. Ook wordt in Zuidwest onderzocht hoe op een aantal locaties de fietsinrichting verbeterd kan. Eventueel door verandering van de inrichting. Of door paaltjes, als ze echt noodzakelijk zijn, aan te passen. Bijvoorbeeld door ze zichtbaarder te maken.

In de landelijke pilot is de kruising Rubenslaan/Mesdaglaan een proeflocatie. Hier gaat de parallelweg over in een stukje fietspad, waar auto’s ongehinderd overheen kunnen rijden. Dit fietspad is iets verbreed en in het midden staat nu een paaltje met een inleidende ribbelmarkering. Een fietser merkt daardoor tijdig op dat hij een obstakel nadert. De gemeente wil de ervaringen hiermee en uit andere gemeenten gebruiken om de fietsroutes in Utrecht sneller, veiliger en comfortabeler te maken.

Meehelpen kan. Als u bij locaties waar paaltjes zijn weggehaald asociaal of gevaarlijk verkeersgedrag ziet, kunt u dat doorgeven via: [email protected]

7 Reacties

Reageren
 1. Herbert Boland

  Niet alleen deze paaltjes weg, alle paaltjes weg. Ook die op stoepen. Betonranden waar je je nek over breekt weg. Daarna veel borden weg, verkeerslichten weg of op oranje zetten, zeker in de avond en nacht. Combineer fiets- en voetgangerslichten. Breng zebrapaden terug, gewoon met witte verf. Breng simpele bestrating aan in plaats van de peperdure visuele kakofonie van de Vinex. Maak de straat weer duidelijk, veilig en overzichtelijk voor alle gebruikers. De besparingen zullen in de miljoenen lopen. Het vergt wel een andere mindset en het doorbreken van de macht van de verkeers- en veiligheidsindustrie.

 2. Ulaan

  Oh Herbert! Kom hier! Geweldige kerel! Eindelijk weer eens iemand met visie, en met psychologisch inzicht! En wat prachtig verwoord: visuele kakafonie van de Vinex! Je denkt misschien dat ik je voor de gek houd, maar het tegendeel is waar! Ik ben gewoon razendenthousiast!! De koppeling tussen fiets- en voetgangerslichten is geniaal bedacht, eenvoudige, maar brede zebra’s, welke gek heeft ze ooit weggehaald, zijn een ideale oplossing, het eerder op knipperen zetten van de stoplichten roept iedereen al jaren, en sprokkel al die palen en borden. Het (Utrechtse) verkeer lijkt al jaren op een kerk waar drie dominees tegelijk staan te preken, de één nog nadrukkelijker gebiedend dan de ander, en het resultaat? Niemand luistert en kijkt meer, en gaat zijn eigen gang. Haal ook eens een lap over al die ontzagliujke hoeveelheden verf op kruisingen, met dubbele haaientanden, fietspadaanduidingsblokken, geleidingsstrepen, stopstrepen, verdrijvingsverfplassen, en routeaanduidingsstrepen. Elke kruising oogt inmiddels even overzichtelijk als een naaipatroon van mijn oma. Bedankt Herbert Boland! Je hebt in mij een fervent voorstander! Nu de afdeling infra en wegbeheer nog….

 3. Coen

  ben het ook roerend met Herbert eens, sta bijv. heel lang te wachten bij de stoplichten bij de Bijenkorf richting Smakkelaarsveld op voetgangers die niet komen..

 4. simpleisbetter

  Fietsers- en voetgangersverkeerlichten (vooral de oudere) werken nog op handkracht: je moet op een knopje drukken om ze op groen te krijgen. Als op de rijbaan daarnaast een verkeerslicht voor auto’s wel in een vast patroon omschakelt, ben ik wel jaloers. Soms erger ik me ook gewoon wild. Vooral als je als fietser aankomt, stopt voor rood, op het knopje drukt en het licht springt dan meteen op groen.
  Mijn favoriete haatvoorbeeld is de rotonde bij de Daalsetunnel/Weerdsingel noordwaarts van de Catherijnebaan naar de A’damsestraatweg. Het licht voor de auto’s staat op groen, verkeer vanaf de Weersingel moet daarvoor wachten, maar toch moet je als fietser of voetganger op een knoppie drukken om groen te krijgen. Negeren misschien daarom zoveel mensen die lichtjes?

 5. Markovic

  Handig het weghalen van die paaltjes??? Nu rijden er om de haverklap auto’s en vrachtwagens over de fietspaden waar ze voorheen niet door konden rijden. Met gevolg in mijn straat een groot aantal ongelukken met zwaarder letsel dan voorheen. Een paaltje rijdt namelijk geen dertig per uur over het fietsje heen van de kinderen. En de “oplettende” autobestuurder geeft dan zonder schroom aan dat de fietsers maar beter moeten opletten. Haal de paaltjes niet zonder meer weg maar kijk eerst of de verkeerssituatie dit wel toelaat!!!

 6. Ronald van Voorthuizen

  Beste Markovic, echt gebeurd, of angst?

 7. Ulaan

  Precies, Ronald van Voorthuizen! De weg is geen kinderspeelplaats, en kinderen moeten van jongs af aan leren zich te gedragen in het verkeer. Al forceer je nog zoveel rechten met wetten en dwing je nog zoveel af met voorzieningen, als kinderen geen idee hebben wat voor een gevaar ELK voertuig kan hebben, dan is het dweilen met de kraan open. Je ziet de domste insteek juist in al die kinderrijke wijken: STOP! Wij hebben VOORRANG!, of LET OP, overstekende KINDEREN! Dat maakt kinderen niet wijzer, laat staan alert. Maar zolang ouders met kinderen en al rode stoplichten negeren, en vuistenschuddend moord en brand roepen bij elke passerende auto, verwacht ik weinig heil in dat opzicht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).