Gemeente gaat onderzoeken of Februaristaking ook in Utrecht herdacht kan worden Gemeente gaat onderzoeken of Februaristaking ook in Utrecht herdacht kan worden

Gemeente gaat onderzoeken of Februaristaking ook in Utrecht herdacht kan worden

Gemeente gaat onderzoeken of Februaristaking ook in Utrecht herdacht kan worden
Herdenking Februaristaking in 1989 in Amsterdam. Foto: Stadsarchief Amsterdam / Frans Busselman
De gemeente gaat onderzoeken of de Februaristaking van 25 en 26 februari 1941 ook in Utrecht herdacht kan worden. Nu gaat er elk jaar een Utrechtse delegatie naar de herdenking in Amsterdam, maar de gemeenteraad wil graag dat er ook in de Domstad een herdenking wordt georganiseerd.

De gemeente gaat onderzoeken of de Februaristaking van 25 en 26 februari 1941 ook in Utrecht herdacht kan worden. Nu gaat er elk jaar een Utrechtse delegatie naar de herdenking in Amsterdam, maar de gemeenteraad wil graag dat er ook in de Domstad een herdenking wordt georganiseerd.

De Februaristaking van 25 en 26 februari 1941 was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland en het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging. Het protest begon aanvankelijk in Amsterdam, maar breidde zich uit naar andere gebieden, waaronder Utrecht.

Raadslid David Bosch (UtrechtNu!) zei donderdag in de raadsvergadering dat hij het belangrijk vindt om daden van verzet te blijven herdenken. “Mijn fractie vindt het daarom bijzonder dat we voor de herdenking van de Februaristaking elk jaar naar Amsterdam moeten afreizen”, aldus Bosch. “Natuurlijk was Amsterdam het middelpunt van deze staking, maar ook in Utrecht waren er duizenden arbeiders die het werk neerlegden. Dat mag niet vergeten worden, zeker ook niet nu.”

Bosch diende een motie in waarmee het college van burgemeester en wethouders (B&W) wordt gevraagd om, in samenwerking met lokale organisaties, scholen, historici en nabestaanden, te onderzoeken hoe de Februaristaking vanaf nu ook in Utrecht herdacht kan worden.

Ook naar Amsterdam

Burgemeester Sharon Dijksma gaf aan bereid te zijn om te kijken welke initiatieven in Utrecht ontplooid kunnen worden, maar vindt het tegelijkertijd belangrijk dat er ook een Utrechtse delegatie naar Amsterdam blijft afreizen. “Ik hecht er wel aan dat de vertegenwoordiging die we daar hebben blijft”, legde ze uit. De D66-fractie stemde wel voor de motie, maar de partij wil ook onderzoeken of er animo is voor een herdenking in Utrecht ‘omdat andere herdenkingen door vergrijzing helaas leeglopen’.

Met uitzondering van de fractie van Volt stemde de hele Utrechtse gemeenteraad voor de motie van UtrechtNu!. De partijen Utrecht Solidair en DENK waren niet aanwezig.

7 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Na 83 jaar ? Wat een snelle actie van de gemeente.

  2. Blaag

    Waarom toch altijd die onderzoeken?

    Lekker uitstelgedrag, zo komt het over.

    Doe gewoon eens iets, maak een keuze, sta achter die keuze, verantwoord jezelf voor een keuze. Kennelijk mogen keuzes niet meer persoonlijk zijn, maar moeten ze altijd gebackupped worden door een onderzoek.

    Je herdenkt als gemeente of je herdenkt niet. Zo moelijk is het niet.

    In andere gemeentes organiseren comités vol vrijwilligers vaak dit soort zaken. De gemeente kan dit vervolgens ondersteunen en/ of faciliteren.

  3. Lombokker

    Wat veel mensen niet weten: in Utrecht is 26 februari 1941 ook gestaakt tegen de Jodenvervolging, onder andere door arbeiders van de Demka- en de Jaffafabriek. Er zijn echter geen foto’s van, misschien dat het daarom nauwelijks bekend is.
    Bij het kantoor van de voormalige machinefabriek Jaffa aan de Niasstraat bevind zich een monument ter herdenking van gijzelaars die daar in 1945 door de Duitse bezetter zijn gefusilleerd. Wellicht zou dat een geschikte plek zijn voor een Utrechtse herdenking van de februaristaking.

  4. Corm

    @lombokker, helemaal waar en zeer goed idee!
    Ook de NS utrecht staakte mee (voorloper dan uiteraard), maar die plek is in mijn optiek zeer geschikt.

  5. WvR

    @Blaag:
    Vroeg me exact hetzelfde af.
    Ik heb ook al een antwoord: Ja, dat kan.
    Hoe zou het in godsnaam niet kunnen?
    Wil je het, of wil jet niet, is de enige vraag.

  6. .

    Dit gaat echt nergens over. Er is echt absoluut geen enkele reden om dit nog te gaan herdenken. Mensen dit dat toch nog willen blijven doen kunnen prima de korte afstand naar Amsterdam afleggen.

  7. Rutger

    Voor het herdenken van de watersnood moet ik ook ieder jaar naar Zeeland terwijl het toen in Utrecht ook stormde en regende. Maar ik beleef het liever daar waar het hoort. Met de dokwerker en Februaristaking in Amsterdam idem.

    Over de rol van de NS in de oorlog moeten we het in dit perspectief maar niet hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).