Gemeente gaat optreden tegen felle bouwlampen bij het Stationsgebied in Utrecht Gemeente gaat optreden tegen felle bouwlampen bij het Stationsgebied in Utrecht

Gemeente gaat optreden tegen felle bouwlampen bij het Stationsgebied in Utrecht

Gemeente gaat optreden tegen felle bouwlampen bij het Stationsgebied in Utrecht
Grote en felle bouwlampen op bouwterreinen die nachtenlang onnodig branden. Dat kan niet de bedoeling zijn, vinden de Utrechtse ChristenUnie en Partij voor de Dieren. Het veroorzaakt slapeloze nachten voor omwonenden, is slecht voor de natuur en het is onnodig energieverbruik, vinden de partijen. Wethouder Eelco Eerenberg is het daarmee eens en zegt daarom ‘stopgesprekken’ met verantwoordelijken te gaan voeren.

Grote en felle bouwlampen op bouwterreinen die nachtenlang onnodig branden. Dat kan niet de bedoeling zijn, vinden de Utrechtse ChristenUnie en Partij voor de Dieren. Het veroorzaakt slapeloze nachten voor omwonenden, is slecht voor de natuur en het is onnodig energieverbruik, vinden de partijen. Wethouder Eelco Eerenberg is het daarmee eens en zegt daarom ‘stopgesprekken’ met verantwoordelijken te gaan voeren.

“Momenteel wordt er veel gebouwd in Utrecht, bijvoorbeeld rondom het Stationsgebied. Denk hierbij aan de Galaxy Tower en Wonderwoods”, stelt de Utrechtse ChristenUnie. “’s Nachts branden bij deze bouwlocaties grote, felle bouwlampen. We begrijpen dat de lampen ‘s nachts bijdragen aan (sociale) veiligheid, maar zien ook een aantal bezwaren. De lampen zijn niet alleen vervelend voor omwonenden om in te kijken, maar zorgen ook voor energieverspilling en lichtvervuiling.”

“Het is zo dat het soms verplicht is om een bouwterrein te verlichten, bijvoorbeeld als het gaat over de veiligheid omdat mensen vroeg beginnen daar te werken”, geeft wethouder Eelco Eerenburg toe. “Het kan soms ook een verzekeringskwestie zijn, en daar zijn andere oplossingen voor. Bijvoorbeeld met infrarood in plaats van met felle lampen.”

Veiligheidsplan

Als er grote bouwplannen in de stad zijn, zijn bouwprojecten verplicht om een veiligheidsplan te maken, legt de wethouder uit. “Dat beoordelen wij dan altijd. Een van de uitgangspunten waarop wij beoordelen is dat er zo min mogelijk licht gebruikt wordt. En dat als het gebruikt wordt, dat het toe te wijzen is aan het aspect veiligheid.”

De wethouder zegt toe met de bouwprojecten die zich niet aan de afspraken over het licht houden in gesprek te gaan. Hij verwacht dat dat voldoende moet zijn om een einde te maken aan de lichtoverlast.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

22 Reacties

Reageren
 1. ilvy

  Goed zo, eindelijk. Neem ajb ook de velden bij Kampong mee. De omgeving daar is overbelicht en ondanks klachten van bewoners van naburige flats is het nog steeds niet aangepast!

 2. Adriaan

  Dus je mag je bouwplaats niet meer beveiligen met licht en camera’s tegen het boevengilde?
  Wat een kruideniers/symbool-politiek weer.

 3. guus

  Goed om te lezen dat de Christen Unie en de Partij voor de Dieren hun prioriteiten goed op orde hebben. Aanpakken die misstanden.

 4. Lombokker

  Die lampen hangen daar om te voorkomen dat allerlei gespuis er met de materialen van de bouwbedrijven vandoor gaat. Als dat gebeurt duurt de bouw veel langer en wordt ook veel duurder, want die kosten worden uiteindelijk weer aan de klant doorberekend.
  De politici die hier over klagen zouden zich eens druk moeten maken over de criminaliteit die hier de oorzaak van is; met name de lage strafmaat en de ongelofelijke naïviteit van onze rechterlijke macht.

 5. Scherpschutter

  Die lichten staan natuurlijk niet aan om vogels weg te jagen, maar om de homo kleptomanus in de nacht weg te houden…Hoe gaan deze nuttelozw politici de veiligheid waarborgen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Niet. Het interesseert ze geen moer.

  En dat geleuter over licht… Ga dan niet in een stad wonen of hang een bloody gordijn op. Hoe moeilijk is het?

 6. Angelique

  Misschien moet die bouwlui ook eens stoppen met zo asociaal om 6 uur ‘s ochtends iedereen wakker te maken omdat ze zo nodig vroeg willen beginnen met werken.

 7. Wim Vreeswijk

  Utrecht zit overvol met criminelen en het is oliekoekiedom om daar de lichten uit te doen want op deze bouwplaats kan men dan ongehinderd bouwmaterialen roven, waarvan de prijs dit jaar al meer genoeg is gestegen

 8. Wies

  Sommige partijen willen én verdichting én meer natuur én migratie én geen licht-luchtvervuiling én minder handhaving op dezelfde plek. Een onhaalbare situatie natuurlijk. Bouwlampen en licht in het algemeen voorkomen criminaliteit.

  Politiek is ook keuzes maken.

 9. GeeWee

  Ander voorbeeld: het lege terrein waar de hallen van de Utrechtse Bazaar stonden wordt ook verlicht. Nogmaals: het terrein is LEEG. En de verlichting wordt ook nog eens ‘opgewekt’ met een diesel aggregaat.

 10. jankanerwatvan

  @ilvy: het is echt niet zo dat de lampen op kampong de hele nacht aanstaan. de lampen gaan uit als er niet wordt gehockeyd. probeer jij trouwens maar eens een hockeybal in het donker te zien, wat tegenwoordig al na 17u is. of vind je dat er na 17u überhaupt niet meer getraind mag? wat zou jouw oplossing zijn?

  daarnaast ben ik benieuwd over welke “naburige flats” je het hebt. die ene bij de galgenwaard? dan had je daar niet moeten gaan wonen, de lichten bij kampong branden langer dan dat die flat er staat. bovendien typisch nimby weer, omdat er een aantal klagers zijn meteen verwachten dat er wat wordt aangepast

 11. Amir

  Voor alle azijnpissende NIMBY’ers: je bouwplaats beveiligen hoeft niet door vanuit een kraan de halve stad uit te lichten. Met een paar groene lampen op grondniveau (bijv. Bouwatch) gaat het ook prima. Bij ons schijnt er ook elke nacht een schijnwerper naar binnen van die bouwplaats dus fijn dat er eindelijk eens op geacteerd wordt. Wel een beetje mosterd na de maaltijd want deze problemen spelen al ruim een jaar.

 12. Herman

  Gaan de Christenunie en PvdD dan in de nacht terrein bewaken met kaarsen en asielhonden?

 13. André van Hulst

  Ik hoop dat die oerlelijke zinloze, toren indondert, keer op keer op keer op keer op keer… waarom toch? waarom hoogbouw? waarom is utrecht zo zelfdestructief? waarom wordt onze cultuur kapot gemaakt?

 14. Geenstijl@Utrecht

  De stad Utrecht heeft vooral last van de stad Utrecht, begrijpt u het nog😜

 15. Hans

  Lichtoverlast is precies wat het is. Laat het bouwbedrijf maar een paar beveiligers inhuren om de zaak in de gaten te houden. Kunnen die lichtbakken uit en heeft de woonwijk er geen last meer van.

 16. Fab

  Het werd en wordt tijd. Kunnen ze dan ook gelijk wat doen aan lichtbakken die op gevels op volle sterkte 24 uur per dag branden – denk o.a.. Rocycle Kaatstraat: binnen fietsen bij kaarslicht, maar de straat moet hel verlicht door hun naambord – want stel toch dat je s’nachts om 4 uur niet goed ziet dat ze daar zitten.

 17. Albert van der Steen

  Beveiligen doe je met beveiligers. En afzettingen. Dan heb je geen lampen nodig. Maar ja. beveiligers zijn duurder dan ledlampen laten branden…………. en wat kan het die asociale projectleiders nou schelen of iemand er last van heeft, vogels zich doodvliegen en mensen niet kunnen slapen. Zelf zitten ze in hun dikke villa, ergens in blaricum tussen de bossen, in de stilte en donkerte van een normale nacht. Voor hen, de hebzuchtigen is er wél ruimte. De hebzuchtigen in deze maatschappij dáár is wat mis mee. Tijd om blaricum vol te bouwen , en wassenaar met deze rotzooi.

 18. Anne Marie ten Berge

  Laat ik nu denken dat er lampen waren uitgevonden die aanspringen bij de beweging(en) van een ‘bezoeker’ .

 19. Wim Vreeswijk

  Wellicht is het een idee om Ledlampen te gaan gebruiken. In de praktijk is namelijk gebleken dat ze goedkoper in het gebruik zijn en veel langer meegaan. Lijkt me een win-winsituatie en iedereen is blij

 20. Eloise Camphuys

  scherpschutter mag wel eens een keer niet reageren. Of zit je met je vingers aan de computer vast die continu op deze site afgesteld staat?

 21. bep

  Hetah wel een paar tandjes minder met al dat licht. Ongelooflijk hoe slordig daar mee omgegaan wordt. De opmerking ‘doe de gordijnen dicht’ vind ik nogal dom, zeker gezien wat er allemaal speelt.

 22. Maarten

  @‘scherp’schutter, gelukkig hoef je als niet-inwoner van deze stad hier jouw meninkje niet te verkondigen. Ga maar lekker stoken op het forum van Stadskanaal.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).