Gemeente gaat Utrechters met schulden vroeg benaderen Gemeente gaat Utrechters met schulden vroeg benaderen

Gemeente gaat Utrechters met schulden vroeg benaderen

Gemeente gaat Utrechters met schulden vroeg benaderen
De aanpak waarmee schulden in een vroeg stadium worden gesignaleerd wordt uitgebreid over heel Utrecht. De gemeente wil hiermee voorkomen dat inwoners te laat aan de bel trekken waardoor geldproblemen onnodig hoog oplopen.

De aanpak waarmee schulden in een vroeg stadium worden gesignaleerd wordt uitgebreid over heel Utrecht. De gemeente wil hiermee voorkomen dat inwoners te laat aan de bel trekken waardoor geldproblemen onnodig hoog oplopen.

In Ondiep is de methode al getest. Sinds twee jaar gaan woningcorporaties met het buurtteam langs bij huurders met een betalingsachterstand. Volgens de gemeente blijkt dan vaak dat er al meerdere schulden zijn. Van de huishoudens die op deze manier zijn benaderd was 86 procent nog niet bekend bij de afdeling schulddienstverlening.

Na de zomer wordt een vergelijkbare aanpak in de hele stad toegepast. Ondertussen blijft de gemeente zoeken naar de ideale benadering. “We monitoren de ontwikkeling van de aanpak en sturen bij waar nodig zodat we niet ‘te vroeg’ contact zoeken, als inwoners nog geen probleem ervaren, maar zeker ook niet te laat wanneer de schulden al te ver zijn opgelopen.”

Corona

Volgens wethouder Linda Voortman is het onvermijdelijk dat de schuldproblematiek als gevolg van de coronacrisis de komende jaren toeneemt. “Het begint vaak met een betalingsachterstand, maar loopt al snel op tot een hoge schuld. Zonder hulp of ondersteuning is het erg moeilijk om uit deze schulden te komen. We willen mensen, juist in deze tijd, snel kunnen helpen.”

7 Reacties

Reageren
  1. Nina

    Misschien is het handiger om uitgebreid les te gaan geven op scholen.
    Waarom wordt niet onderwezen hoe een huishouden financieel moet worden gerund?
    Niet iedere ouder kan het nl. zijn kind uitleggen…….

  2. Bertus

    @Nina: Dit gebeurt op sommige scholen al als onderdeel van de lessen economie of maatschappijleer. Helaas is het geen verplicht nummertje en gebeurt het op een hoop scholen ook niet.

  3. Koel Hoofd

    Met geld omgaan is iets wat ik als kind van mijn ouders heb geleerd.
    Want met geld omgaan betekend keuzes maken omdat je geld maar één keer kan uitgeven, en om meer geld te krijgen moet je arbeid verrichten. Dus begeleiding in keuzes leren maken is noodzakelijk. Dat contact met de harde realiteit leer je wel met zakgeld en ouderlijke supervisie. Maar niet in de abstracte schoolomgeving waar leerlingen wordt aangeleerd dat er overal wel een potje voor is.
    Letterlijk een potje, want eerst is het nepgeld uit een potje, dan is het nepgeld in een virtuele leeromgeving, dan is het virtueel geld waarmee je economische berekeningen kan doen, dan is het echt geld wat uit de subsidiepotten komt.
    En uiteindelijk moet je gaan werken en dan valt die loonstrook vies tegen in de harde realiteit. Want dan heb je allemaal reeele spullen gekocht met virtueel geld wat je met echt geld moet afbetalen.

    Ouders zouden meer aandacht aan hun kinderen moeten geven in plaats van dat uitbesteden aan derden.

  4. JJ

    Grappig dat Nina en Bertus denken dat veel mensen in de schulden zitten door alleen maar hun eigen keuzes.

    In onze maatschappij en economie is ‘schuld’ een eerste klas verdienmodel. Mensen worden vaak in schulden getricked en schuld wordt op schuld op schuld op schuld gestapeld. Bij een beetje tegenslag wordt het snel van kwaad tot erger. Dat heeft niet per sé (en alleen maar) met keuzes van mensen te maken.

  5. Koel Hoofd

    @JJ
    De schuld als verdienmodel is begin jaren negentig (met dank aan de EU en het wetenschappelijk onderwijs) komen overwaaien uit USA. Het ultime neoliberale kapitalistische land waar mensenrechten alleen voor de rijken gelden. Milton Friedman kan voor een hele hoop ellende aansprakelijk worden gesteld. Want hij heeft het mechanisme aangetoond waardoor mensen bereid zijn om zich diep in de schulden te steken en hoe anderen van die schuld gebruik kunnen maken. Die klojo heeft er nog een Nobel prijs voor gekregen ook. Niet zo gek, want die wordt uitgedeeld door de Zweedse rijksbank, dus die werden er alleen maar rijker door.l

  6. Nina

    @ Koel hoofd
    Jammer genoeg kunnen dus niet alle ouders dat hun kinderen bijbrengen. Vandaar.

    @JJ
    En dat is precies wat ze moeten leren; er niet in te trappen dus.

  7. Wim Vreeswijk

    In de terugblik van de jaarrekening 2019 was de gemeente Utrecht nogal juichend over de 84 miljoen die ze zou hebben overgehouden. Zal mij benieuwen in hoeverre ze nog in 2020 klaar hebben staan voor de coronaslachtoffers in 2020 ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).