Gemeente gaat zich meer inzetten voor intersekse Utrechters Gemeente gaat zich meer inzetten voor intersekse Utrechters

Gemeente gaat zich meer inzetten voor intersekse Utrechters

Gemeente gaat zich meer inzetten voor intersekse Utrechters
Archieffoto Stadskantoor
De gemeente Utrecht wil een betere stad zijn voor intersekse personen. Daarom ondertekent wethouder Linda Voortman vandaag een speciale verklaring om hier aan bij te dragen. In Utrecht zouden zo’n 4000 intersekse personen zijn.

De gemeente Utrecht wil een betere stad zijn voor intersekse personen. Daarom ondertekent wethouder Linda Voortman vandaag een speciale verklaring om hier aan bij te dragen. In Utrecht zouden zo’n 4000 intersekse personen zijn.

Intersekse personen zijn geboren met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Andere intersekse personen hebben wel de volgroeide geslachtskenmerken van 1 sekse maar een mix van vrouwelijke en mannelijke hormonen, chromosomen of genen.

Het gaat hierbij volgens onderzoekers om een kwetsbare groep mensen. Daarom wil de gemeente hun graag ondersteunen. Wethouder Linda Voortman tekent namens de gemeente De Nederlandse Intersekseverklaring.

Eerste gemeente

De gemeente Utrecht is de eerste gemeente in Nederland die de verklaring ondertekent. De ondertekening is een gezamenlijk initiatief van de gemeente en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID).

“Door deze verklaring te ondertekenen draagt Utrecht actief bij aan de acceptatie en emancipatie van intersekse personen. Utrecht is een stad voor iedereen en waar iedereen zichzelf kan zijn. Met deze ondertekening en acties komen we weer een stap dichterbij een Utrecht waar dit voor iedereen geldt”, aldus wethouder Linda Voortman.

Miriam van der Have (directeur NNID): “NNID is verheugd dat Utrecht de eerste stad is in Nederland die intersekserechten actief aan het beleid wil toevoegen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er sprake is van taboe, stigma, en discriminatie, wat leidt tot isolement en onzichtbaarheid van intersekse mensen. Ik hoop dat nog vele andere gemeentes en organisatie het voorbeeld van Utrecht mogen volgen”.

Meer doen

De gemeente wil nu meer gaan doen voor deze groep mensen. Zo gaat de gemeente zich inzetten voor de zichtbaarheid van seksediversiteit en wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van opleidings- en bewustmakingsprogramma’s.

9 Reacties

Reageren
  1. Wim

    We zoeken problemen gewoon op kunnen er lekker weer wat ambtenaren mee bezig zijn.
    Los eerst eens de problemen op van de achterstands wijken.

  2. Binnenstadbewoner

    Leuk hoor, maar als dat al cijfer van 4.000 klopt – dit is nog nooit gemeten dus een slag in de lucht – dan gaat het hier maar om 1,1 % van de in totaal circa 350.000 inwoners … . Moet er nu voor elk fractionele groepering in Utrecht apart beleid komen? Lijkt me van niet. Dus gemeente: concentreer je op de kerntaken!

  3. Yoshua

    Ik ken iemand met deze kenmerken.
    Maar om haar daarom een kwetsbaar persoon te noemen vindt ik iemand onnodig kwetsen en een vorm van uitsluiten.
    Belachelijk dat wanneer iemand die net iets anders is dan, ja dan wat?
    Direct een stempel op de drukken dat dit wel een heel speciaal persoon moet zijn en ook nog eens kwetsbaar.
    Door juist mensen van een stempel te voorzien krijg je juist dat anderen die dat vreemd vinden dit niet accepteren.
    In een stad als deze zou je niemand in een hokje moeten plaatsen als gemeente bestuur maar juist iedereen als gelijke behandelen.
    Wie zijn er straks aan de beurt, mannen met baarden, of mensen die stotteren?

  4. Scherpschutter

    @Binnenstadbewoner 22/6/2020 – 12:01
    “Moet er nu voor elk fractionele groepering in Utrecht apart beleid komen? Lijkt me van niet.”

    Volmondig: ja! Absoluut! Ook wij gevechtshelikopters verdienen een gemeente die zich voor ons inzet en overal cursussen verzorgt zodat mensen meer begrip voor ons gevechtshelikopters krijgt.

  5. Lombokker

    Beste Linda. Loop eens een keer ‘s avonds laat van de Damstraat naar de JP Coen, en dan weer terug. Dan kun je zien wat de echte problemen hier in Utrecht zijn. En daarmee bedoel ik niet de straatnamen.

  6. Bernhard

    Tja. De diversiteits- en in inclusiviteitsreligie is alomtegenwoordig.

  7. MJPD

    @Yoshua
    “Maar om haar daarom een kwetsbaar persoon te noemen vindt ik iemand onnodig kwetsen en een vorm van uitsluiten.”

    Er lijkt een generatie van watjes te zijn ontstaan, die zich om het minste of geringste (collectief) benadeeld, bevooroordeeld en met name “gekwetst” voelt. Een kwetsbaar persoon kwetsbaar noemen is kwetsbaar. Wat een kletspraat weer.

    En verder wat Lombokker zegt. Dat werd gisterenavond in de VI-uitzending overduidelijk in de persoon van “Dries A.”. De collectieve verongelijktheid druipte er vanaf, direct op de teentjes getrapt en in de verdedigingsmodus springen. Terwijl enkel de harde feiten worden benoemd.

  8. Koel Hoofd

    @Yoshua, ik ben het nooit met je eens, maar nu voor 100%
    Politiek heeft soms ondoorgrondelijke wegen om inclusiviteit exclusief uit te dragen.

  9. JJ

    Het ruikt hier op dit medium en onder dit artikel ernstig naar de conservatieve jaren ’50 spruitjeslucht en een beetje bruin. Verder zie ik vooral zure, cynische, sarcastische mannetjes reageren die heel vaak boos (en gefrustreerd) zijn en de wereld niet meer lijken te begrijpen. Zielig eigenlijk ook wel. Ze hebbe nallen zelf niet zo door hoe de buitenwereld hen ziet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).