Gemeente gaat zorgen voor meer openbare toiletten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Gemeente gaat zorgen voor meer openbare toiletten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente gaat zorgen voor meer openbare toiletten in Utrecht

Gemeente gaat zorgen voor meer openbare toiletten in Utrecht
Het openbaar toilet op het Janskerkhof. Archieffoto DUIC
Vanwege het coronavirus waren veel openbare toiletten in Utrecht gesloten. Inmiddels zijn de voorzieningen in de openbare ruimte weer geopend, maar volgens de gemeente is het op sommige plekken nog steeds te beperkt.

Vanwege het coronavirus waren veel openbare toiletten in Utrecht gesloten. Inmiddels zijn de voorzieningen in de openbare ruimte weer geopend, maar volgens de gemeente is het op sommige plekken nog steeds te beperkt.

Zo wijst wethouder Kees Diepeveen erop dat het bijvoorbeeld in de horeca voor niet-klanten nog steeds lastig is om gebruik te maken van het toilet. “Dit terwijl het wel drukker wordt op straat.”

VVD en D66 wezen erop dat de beperkte toiletvoorzieningen vervelend zijn voor iedereen die de stad bezoekt of een rondje gaat fietsen, maar voor mensen met een aandoening problematisch kunnen zijn. Voor hen is het nog belangrijker om een toilet in de buurt te hebben dan voor anderen.

Probleem

De wethouder erkent het probleem en zegt dat er is begonnen met het in kaart brengen van de plekken waar aanvullende maatregelen nodig zijn. Ook zijn er afgelopen week extra toiletten geplaatst bij Paardenveld en worden de uriliften op het Janskerkhof permanent omhoog gezet.

“Naast het plaatsen van deze tijdelijke oplossingen onderzoeken we of we voor langere tijd op meerdere locaties voorzieningen kunnen realiseren. We kijken ook of we de realisatie van de al geplande publieke toiletten, zoals in Lepelenburg, Griftpark en Wilhelminapark kunnen versnellen.”

Tot slot heeft Diepeveen toegezegd de informatie in de HogeNood-app bij te werken. “Zodat de app adequatere informatie gaat geven die toegesneden is op de actualiteit.”

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Paar decennia geleden stond er een openbaar toilet op de Mariaplaats.
  Die dingen kwamen uit Frankrijk en zaten heel ingenieus in elkaar. Voor een gulden zat je op een pot die na elk gebruik volledig werd schoongespoeld (inclusief de wanden) en met muzak op de achtergrond. Alleen ontdekten de junkies dat je het ook kon gebruiken als spuitplek, afwerkplek, slaapplek en gingen de mensen die er daarom niet in konden het maar buiten doen.
  En toen was het ding ook zo weer verdwenen….

 2. MvdH

  Hallo mag ik even, de ondernemersvereniging stadhuiskwartier had samen met het CMU op diverse pleinen openbare Corona proof toiletunits geplaatst En ook op elke locatie een toiletunit waar ook rolstoelgebruikers gebruik van konden maken.
  Juist voor het winkelend en bezoekend publiek.
  Na 4 dagen heeft toezicht en handhaving ze weg laten halen om reden? Past niet in het Straatbeeld, staat in zichtlijn, staat in looplijn. Schade enkele duizenden euro’s. Ze waren voor minimaal 4 weken besteld. Stonden wel in vergunningsplannen ingetekend. Nu gaat de gemeente dezelfde units zelf plaatsen, wat een verspilling.

 3. Kees Truijens

  Ik waardeer het initiatief. Maar wat foeilelijk op dat mooie plein.

 4. W

  Dat zal hier in Utrecht eindelijk wel eens tijd worden!!!
  Bestuurders kunnen niet hopen op en werken aan de wens voor veel! toerisme zonder fatsoenlijke gratis openbare toiletten te faciliteren! Kijk hoe men dat in vakantieland Frankrijk bij voorbeeld doet! In elk dorpje is wel een gratis openbaar wc! Ook voor rolstoellers.
  Alhoewel een grote groep Utrechters niet echt staat te juichen om net zo overlopen te worden door (drugs)toeristen als Amsterdam!
  Terechte zorgen? Soms wel!

 5. W

  Dat hoeft toch niet lang te duren!
  Kom op wethouder Diepeveen……..besluit en handel eens snel!

 6. MvdH

  Beste Kees ,

  Niet heel fraai wellicht maar voor tijdelijk een goede noodoplossing. We hadden ze zelfs graag ,naar een idee van een ondernemer, met passende geprinte zeildoeken bekleed. Maar goed nu is het aan de gemeente. Wellucht handig te weten dat er bijvoorbeeld in een aantal fietsenstallingen ook openbare toiletten zijn.

 7. Luuk Upuuk

  @ Kees Truijens:Dit is een foto van de ouwe toilet die al zeker 2 jaar geleden is vervangen door zo’n ding dat in de grond verzonken is en alleen op koopavond en het weekend omhoog komt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).