Gemeente geeft groen licht voor Ringpark Dichterswijk: “Eerst zorgen dat we het rondje kunnen lopen” | De Utrechtse Internet Courant Gemeente geeft groen licht voor Ringpark Dichterswijk: “Eerst zorgen dat we het rondje kunnen lopen” | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente geeft groen licht voor Ringpark Dichterswijk: “Eerst zorgen dat we het rondje kunnen lopen”

Gemeente geeft groen licht voor Ringpark Dichterswijk: “Eerst zorgen dat we het rondje kunnen lopen”
De gemeente Utrecht heeft een startnotitie afgegeven voor een ‘ringpark’ in Dichterswijk. Vanaf nu gaat er vanuit de gemeente meegedacht worden over de realisatie van het park, een idee van bewoners uit de wijk. Enige voorwaarde is dat de initiatiefnemers voor de co-financiering zorgen.

De gemeente Utrecht heeft een startnotitie afgegeven voor een ‘ringpark’ in Dichterswijk. Vanaf nu gaat er vanuit de gemeente meegedacht worden over de realisatie van het park, een idee van bewoners uit de wijk. Enige voorwaarde is dat de initiatiefnemers voor de co-financiering zorgen.

Een kleine twee jaar geleden kwamen drie landschapsarchitecten uit de wijk al met de opzet voor een ringpark in Dichterswijk. Berdie Olthof, Marc Nolden en Michiel Huls bedachten een aaneenschakeling van water en groen in een ring om de wijk om zo de leefbaarheid in het gebied te vergroten.

“Het is goed dat het nu een project bij de gemeente is geworden en dat er ambtenaren op worden gezet,” vertelt Huls. “We gaan nu eerst zorgen dat we het rondje kunnen lopen. We willen opstarten bij de noordelijke kant, het NS-terrein achter het Trimbos-instituut. Het liefst zorgen we daar voor een pontje over de Kruisvaart.”

Attracties

Het park moet meerdere attracties gaan kennen. Naast het kunnen lopen van ‘het ringetje’ en het pontje wordt ook de Veilinghaven verder aangekleed met bijvoorbeeld vonders om in de zon te kunnen zitten. Ook moeten er evenementen komen. “We zien graag jaarlijkse evenementen naar het park komen. Denk aan hardloopwedstrijden voor scholen of een festival over dichtkunst. Stand-up poëzie ‘Bij de dichter’ of zoiets, we zitten natuurlijk in de Dichterswijk.”

Daarnaast zien Huls en zijn kompanen graag iets blijvend in het park. “Het lijkt ons mooi om op delen van het rondje dichtregels te plaatsen die wat vertellen over de cultuur en geschiedenis van deze wijk.”

Vrienden

De enige kanttekening die de gemeente bij deze startfase van het project heeft is de financiering voor de uiteindelijke uitwerking. Gemeente: “Er is op dit moment nog geen dekking voor het Ringpark als totaal. Er is een gedeeltelijke financiering voor het Ringpark beschikbaar vanuit het wijkgroenplan en het Meerjaren Groenprogramma. Het is van belang dat de initiatiefnemers de co-financiering organiseren.”

“Dat is ook gebruikelijk,” zegt Huls. “We willen graag een stichting ‘Vrienden voor het Ringpark’ oprichten, zodat de bewoners ook echt een belangrijke rol krijgen toebedeeld in dit project.”

Het hele plan is hier te zien.

600 209 141211 600 210 141218 141205 ringpark licht 141205 ringpark licht 600 01

5 Reacties

Reageren
 1. Felix van Vugt

  Hier word ik blij van. Hoop dat het daadwerkelijk gerealiseerd wordt. De buurt kan wel wat meer groen gebruiken. Hulde aan de initiatiefnemers! En heel mooi dat de gemeente hier aan mee gaat werken.

 2. Paul

  Ik woon er niet eens maar ben altijd erg enthousiast over zulke initiatieven om meer groen te realiseren in Utrecht.

 3. Jiri

  Leuk dat dit initiatief wordt opgepakt.

 4. Boudewijn Oremus

  Waarom moeten de projectontwikkelaars van de NS woningen tegenover het water van de Kruisvaart projecteren Dit zijn branche vreemde acties voor de NS?
  Naar mijn mening willen de bewoners van de Dichterswijk het Ringpark uitbreiden tot en met de brug aan de Jan Foreeststraat. (d.i. tweede Assenlijstraat)
  Dus m i j n visie is g e e n bussen en g e e n woningen!. M e e r groen!!
  Boudewijn
  Reviuskade 106

 5. Boudewijn

  correctie: w e l een busbaan; geen woningen; m e e r groen!! + ringpark rondom
  boudewijn

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).