Gemeente geeft opheldering over passen ondergrondse restafvalcontainers | De Utrechtse Internet Courant Gemeente geeft opheldering over passen ondergrondse restafvalcontainers | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente geeft opheldering over passen ondergrondse restafvalcontainers

Gemeente geeft opheldering over passen ondergrondse restafvalcontainers
De gemeente geeft toe dat de restafvalcontainers op dit moment met bijna alle RFID-chippassen te openen zijn. Dit vervalt pas wanneer alle containers geplaatst zijn. 

De gemeente geeft toe dat de restafvalcontainers op dit moment met bijna alle RFID-chippassen te openen zijn. Dit vervalt pas wanneer alle containers geplaatst zijn. 

Een aantal weken terug berichtten wij dat verschillende ondergrondse vuilcontainers in Utrecht te openen zijn met andere passen dan de passen die daarvoor bedoeld zijn. De gemeente heeft nu antwoord gegeven op schriftelijke vragen die daarover gesteld zijn.

In de antwoorden geeft de gemeente toe dat de restafvalcontainers op dit moment inderdaad met bijna alle RFID-chipppassen te openen zijn. Er is echter sprake van een tijdelijke situatie: pas wanneer alle containers zijn geplaatst en bewoners een toegangspas hebben ontvangen, worden de chiplezers op de containers op ‘actief’ gezet.

Hoograven en Overvecht

In de wijken Hoograven en Overvecht zijn alle containers echter al wel geplaatst. Toch kunnen de bewoners daar ook nog steeds met verschillende passen de containers openen. Dit komt doordat de bewoners in eerste instantie via hun pas toegang kregen tot één ondergrondse container, in plaats van twee. Het was volgens de gemeente niet direct mogelijk om dit systeem te veranderen naar twee containers, waardoor werd besloten de containers daarom met bijna alle soorten RFID-passen te laten openen, zodat bewoners voldoende containers tot hun beschikking hebben. De gemeente laat weten dat de containers nog voor de zomervakantie alleen te openen zijn met ‘eigen’ toegangspassen.

Dezelfde situatie geldt ook voor de containers die sowieso open staan. In Leidsche Rijn waren de containers bij plaatsing nog niet uitgerust met een toegangssysteem via de speciale pasjes. Dit gaat in de toekomst veranderen. Daarnaast staan bij dertig hoogbouwlocaties containers open vanwege een proef. In de zomer wordt deze geëvalueerd.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. Natte Otter

    Ben opzich wel benieuwd wanneer hier een container geplaatst gaat worden. Er ligt nu al een jaar een betonnen plaat op de stoep/straat. Super gezellig.

  2. anne

    In de categorie ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ waarom zit er uberhaupt een slot op een container? Hulde aan iedereen die zijn zooi weggooit ipv op straat dumpt!

  3. ACTK

    Helemaal eens met Anne. Absolute overregulering. Waar zijn we bang voor? Dat mensen rotzooi in de containers gooien? Of dat ze, als hun eigen container vol is, stiekem een andere gebruiken?

    Elke Utrechter zou een pas moeten hebben om overal binnen de gemeentegrenzen zijn afval kwijt te kunnen. En mocht je later iets met registratie willen (waarom zou je dat willen, maar goed, als je dat wilt) dan maak je de pas persoonlijk en laat je de container registreren wie de bak opent.

    De vraag blijft: wat is er het grote voordeel van dat ik maar toegang heb tot twee containers? Het antwoord op die vraag was aanzienlijk interessanter geweest…

  4. Vincent Oldenborg

    Op de Tannhauserdreef waren de containers eerst te openen met passen maar al minstens drie maanden heb je überhaupt geen pas nodig om ze te openen. Dat betekent overigens wel dat ik regelmatig zie dat ze gebruikt worden als stortplaats voor bouwafval door obscure busjes die beslist niet uit de buurt komen. Gevolg opstapeling van vuilniszakken uit de flats naast de containers die vervolgens nageplozen worden door handhaving. Ik vind het niet verwonderlijk dat als iemand van zes hoog met een vuilniszak komt, vervolgens de vier voor hem of haar bedoelde containers langssloft en dan de zak achterlaat als alle containers vol blijken te zitten met afval van “vreemdelingen”.

  5. WvR

    @ACTK: Wat mij betreft hoeft dat pasjes systeem ook niet hoor. Sterker nog: Zolang de containers na 3 dagen volzitten, beviel het oude zakken-aan-de-straat-systeem mij beter.

    Maar de vraag blijft: Hoe interessant is het om een pas te hebben om in een willekeurige container binnen de gemeente grenzen afval kwijt te kunnen? Of rij je regelmatig met een husje vuilniszakken rond als hobby?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).