Gemeente gooit het over andere boeg: het Nieuwe Zandpad moet kleiner | De Utrechtse Internet Courant Gemeente gooit het over andere boeg: het Nieuwe Zandpad moet kleiner | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente gooit het over andere boeg: het Nieuwe Zandpad moet kleiner

Gemeente gooit het over andere boeg: het Nieuwe Zandpad moet kleiner
Impressie van Het Nieuwe Zandpad.
De gemeente heeft een vernieuwd voorstel voor het Nieuwe Zandpad gemaakt. Het college wil kleiner starten, meer handhaving inzetten, zoveel mogelijk leegstand voorkomen en plek geven aan sekswerkers die via internet hun klanten werven.

De gemeente heeft een vernieuwd voorstel voor het Nieuwe Zandpad gemaakt. Het college wil kleiner starten, meer handhaving inzetten, zoveel mogelijk leegstand voorkomen en plek geven aan sekswerkers die via internet hun klanten werven.

De gemeente is al jaren op zoek naar kandidaten die de nieuwe prostitutiezone willen bouwen en exploiteren. Het is sinds de sluiting door oud-burgemeester Aleid Wolfsen in 2013 niet gelukt om een oplossing te vinden voor raamprostitutie in Utrecht. Het nieuwe college is desondanks nog steeds van plan om het Nieuwe Zandpad te realiseren.

In het nieuwe voorstel wordt een nieuwe poging gedaan om ‘een veilige, schone en transparante werkomgeving te maken voor sekswerkers, met een minimum aan overlast voor de omgeving’.

Veranderende markt

Het stadsbestuur in Utrecht wil nu een nieuwe tender (aanbesteding) uitschrijven voor de ontwikkeling en exploitatie van het Nieuwe Zandpad. De voorwaarden voor deze tender zijn flink gewijzigd ten opzichte van eerdere tenders.

Volgens het college moesten de voorwaarden worden aangepast door een veranderende markt voor raamprostitutie. De regelgeving zou nu effectiever zijn en knelpunten voor ontwikkelaars en exploitanten zouden zijn weggenomen.

Zo moeten er meer medewerkers van handhaving, hulpverlening en een vertrouwenspersoon komen op het Nieuwe Zandpad. Bovendien gaat het maximum aantal werkruimten terug van maximaal 162 naar maximaal 128.

Nieuwe voorwaarden

Om beter te kunnen controleren wil het college de prostitutiezone niet te snel te groot maken. Er moeten wel voldoende werkruimten zijn voor minimaal 3 exploitanten. Daarom wordt gestart met 96 werkruimten. “Zodra het met deze 96 werkruimten qua bezetting, veiligheid en omgevingsbeheer goed draait, is er ruimte voor uitbreiding naar 128 werkruimten”, is te lezen in de plannen.

De extra handhavers in het gebied moeten overdag en ‘s nachts aanwezig zijn en zo een band kunnen opbouwen met de sekswerkers. Dienst- en hulpverlening komt daarnaast op het Nieuwe Zandpad en wordt uitgebreid met voorlichting en activiteiten om de positie van de sekswerkers te versterken. Er wordt daarnaast gezocht naar een vertrouwenspersoon voor sekswerkers in de stad.

Mocht een exploitant zijn vergunning verliezen door overtreding van de regels dan kunnen de vrijgekomen werkruimten tijdelijk worden verdeeld onder de andere exploitanten. Zo moet leegstand worden tegengegaan.

Internet

Een ander opvallend verschil met eerdere voorwaarden voor de zone is het inrichten van sekswerkers via internet. Uit een onderzoek dat de gemeente vorig jaar deed naar de haalbaarheid van het Nieuwe Zandpad, blijkt dat de raamprostitutie in omvang terugloopt ten opzichte van afspraken die online worden gemaakt.

Op het Nieuwe Zandpad wordt daarom een deel van de werkruimten ingericht voor sekswerkers die via internet hun klanten werven.

De gemeente wil tot slot een deel van de veiligheidsregels ‘effectiever’ maken. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk dat exploitanten de beveiliging van hun bedrijven gezamenlijk organiseren met een gecertificeerd beveiligingsbedrijf.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Utrecht bewoner

  Houd a.u.b. op met dit project. Het heeft inmiddels meer dan 4,4 miljoen gekost en niets opgeleverd. Niemand zit er op te wachten, de omwonenden niet en de sekswerkers na 6 jaar ook al niet.

 2. Katja

  Gewoon huurwoningen van maken met in het midden bomen.

 3. ann

  Wat een verspilling van gemeenschapsgelden.Kappen en inderdaad maak er betaalbare huurwoningen

 4. Wim Vreeswijk

  Persoonlijk heb ik niet zo veel fiducie meer in een dergelijk project als een prostitutiezone omdat tegenwoordig alle contacten ter zake digitaal gebeuren en het fysiek prostitueren steeds meer anoniem gebeurt. De klanten hechten daar veel meer aan dan op enigerlei wijze onder toezicht te staan en’meekijken’ van de Utrechtse overheid en haar ambtenaren

 5. Kees Truijens

  Laat, eventueel op kleinere schaal, de boten op de Vecht weer toe. In een laatste stuiptrekking heeft burgemeester Wolfsen die weg weten te krijgen onder het mom van de bestrijding van mensenhandel. Mensenhandel is afschuwelijk en moet met alle kracht bestreden worden. Maar door die boten weg te halen is mensenhandel verplaatst naar allerlei plaatsen en gelegenheden die veel slechter te controleren zijn.
  En… Is een door de gemeente gefaciliteerd bordeel nu zo’n goed idee?

 6. Massegast

  Zo’n prostitutiezone is niet meer van deze tijd. Via internet kom je wel in de kelderboxen van Kanaleneiland en Overvecht terecht. Streetwise zijn onze bestuurders zeker niet. Zijn bezig met de vorige oorlog.

 7. Marcel

  @utrechtbewoner
  4.4 gekost? Staat dat in de begroting? Niemand wil het meer? U heeft dat onderzocht? Langs de deur gegaan bij omwonenden? Sekswerkers willen het niet? Hoezo?
  Seks werken is ondernemers schap. ZZPers doen dat. Niks mis mee als je het leuk vindt.
  Ik denk dat er een markt voor is maar niet zoals nu de gemeente wil. Laat een ondernemer zijn plan indienen. Dan iemand die verstand van zaken heeft en het liefst iemand die de boten deed er naar laten kijken. Maak er dan iets moois van met groen, bomen, parkeerplaats, hotel, cafe/restaurant en dan zal je zien, wordt een hele gezellige plek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).