Gemeente hangt Utrechtse vlag halfstok Gemeente hangt Utrechtse vlag halfstok

Gemeente hangt Utrechtse vlag halfstok

Gemeente hangt Utrechtse vlag halfstok
De gemeente heeft maandag de Utrechtse vlag halfstok gehangen ‘voor alle burgerslachtoffers die zijn gevallen bij het hevige geweld afgelopen weekend’. Dat laat burgemeester Sharon Dijksma weten op X.

De gemeente heeft maandag de Utrechtse vlag halfstok gehangen ‘voor alle burgerslachtoffers die zijn gevallen bij het hevige geweld afgelopen weekend’. Dat laat burgemeester Sharon Dijksma weten op X.

Dijksma schrijft: “We volgen de situatie in en rondom Israël met grote zorg.” Verder schrijft de burgemeester op sociale media: “Onze gedachten gaan uit naar Utrechters met naasten in de getroffen gebieden.”

Verschillende steden in Nederland gaan anders om met de situatie, zo hijst onder meer Amsterdam de Israëlische vlag, maar weer andere gemeentes lijken daar bewust niet voor te kiezen.

59 Reacties

Reageren
 1. Truus

  De Israëlische vlag op het stadhuis net als in 020

 2. Golanhoogten

  Hele goede beslissing om geen Israëlische vlag te hijsen. Wat er momenteel in Israël gebeurt is echt verdrietig, maar het zou ook echt walgelijk zijn om de worsteling van de Palestijnse bevolking zo te beledigen.

 3. Conflict

  De Utrechtse vlag halfstok lijkt mij de beste keuze. Zolang Israel gebied van de Palestijnen bezet is er geen ‘goede kant’ daar.
  Triest dat dit conflict zo lang moet voortduren.

 4. Jan

  “ maar weer andere gemeentes lijken daar bewust niet voor te kiezen.” En burgemeester, wat was uw keuze hierin om dit niet te doen?

 5. Geenstijl@Utrecht

  Hoewel ik het niet eens ben met het Israëlische beleid ten opzichte van de Palestijnse bevolking, keur ik deze terreur daden tegen vrouwen en kinderen af.
  Als je vouwen en kinderen afslacht,ben je niet meer dan een beest,ongeacht je religie,of voor welke zaak je ook strijd.
  Ik hoop dat men in Nederland wakker gaat worden.

 6. Selma

  Goedemorgen mevrouw Dijksma. Het is Israel dat is aangevallen, dus hoort daar niet de vlag van Israel te hangen, een beetje in lijn met andere gebeurtenissen in de wereld?
  Maar misschien bent u nog zo vol van alweer een nieuwe nevenfunctie dat dat feitje u is ontschoten. Kan gebeuren he.

 7. Yoshua

  De Utrechtse vlag halfstok, nog niet eens de Nederlandse vlag.
  Laat wel weer de duistere kant zien van Dijksma.
  Gaat Dijksma ook 386.000 euro schenken aan Israël?.
  We hebben een eeuwenoude Joodse gemeenschap in de stad.

  Gaat Dijksma 386.000 aan Afghanistan schenken?
  Ook wonen er veel Afghanen in de stad.
  Ik ben benieuwd hoe Dijksma dit gaat oplossen.

 8. Uuu

  @ Truus

  Nee, geen Israëlische vlag op het stadhuis. Ook geen Palestijnse. Dat lijkt op een politieke steunbetuiging aan een staat en het gaat hier om het herdenken van burgerslachtoffers die ten prooi vallen aan terreur EN oorlog. De eigen Utrechtse vlag halfstok of een vredesvlag halfstok.

 9. Scherpschutter

  Als je de hele stad vol hangt met Oekraïnse vlaggen als symbool tegen extreem agressief geweld van Rusland (zo werd het uitgelegd door de gemeente) dan is het wel heel heel vreemd dat diezelfde gemeente besluit om geen Israëlische vlag te heisen na het barbaars agressieve geweld van Hamas.

  Heis die Israëlische vlag graag.

 10. Blaag

  @ Geenstijl

  Keur je dan ook de Isra*lisch* vergeldingsacties op burgers af? Mag je uit wraak zomaar random burgers beschieten en bombarderen? (En ja, ook de bombardementen van Dresden en Hiroshima en Nagasaki zijn misdaden tegen de menselijkheid, ook al zijn de verantwoordelijken daar nooit voor gestraft). Er zijn inmiddels al honderden-duizend Palestijnse slachtoffers gevallen net als de honderden-duizend Isra*lisch* slachtoffers (overigens wonen er in Isra*l ook Palsetijnen). Uiteraard is de terreur van H*m*s zum kotsen en is een aanval op een land vanuit een terreurorganisatie meer dan walgelijk, maar er is hier wel even meer aan de hand

 11. M.

  Als het om misdaden tegen de mensheid gaat had de vlag al vanaf 24 februari 2022 halfstok kunnen blijven hangen. Ik ben daarom geen voorstander van dergelijke gratuïte uitingen door lagere overheden. Het kan onnodig ook op lokaal niveau tot verdere polarisatie leiden. Overigens vind ik het veroorzaken van onschuldige slachtoffers in alle omstandigheden onaanvaardbaar.

 12. Fam Ho

  Lijkt een goede, mooie en wijze keus.

 13. Bill

  De gemeente durft weer geen keuze te maken, buigen voor een volk dat mensen achter auto’s door de straten sleept… Steden met sterk leiderschap durven zich wel te uiten, Utrecht mist dit duidelijk.

  Ondertussen wel pronken met dat veelkleurige zebrapad, zichzelf op de schouder kloppend.

 14. M.

  @Scherpschutter: waar hangen die Oekraïnse gemeentevlaggen dan?

 15. Wim Vreeswijk

  We zullen het wel weer gaan merken qua vluchtelingenopvang in Nederland, het meest overvolle landje van Europa.

 16. W

  @ss: heis..?! 😳

  Overigens heeft de gemeente geen oekraiense vlaggen opgehangen. Fijn dat je weer op dit forum bent om je nepnieuws te verspreiden.

 17. Scherpschutter

  @M.

  Leeft u onder een steen? Het hele gemeentehuis is maandenlang een gigantische Oekraïense vlag geweest middels verlichting. Het was bijna waarneembaar vanuit de ruimte…

 18. Scherpschutter

  @W

  Hoe bedoelt u? Alleen al hele gemeentehuis is maandenlang een Oekraïnse vlag geweest middels verlichting.

 19. Geenstijl@Utrecht

  @Blaag,

  Wat Hamas zaait zullen ze oosten,en in dit geval gebeurt dat,en het trieste is dat burgers daar weer het slachtoffer van zijn,want de aanstichters zitten lekker veilig.

 20. Paul

  Een goede keuze van Sharon Dijksma! Want in dit conflict is niet spraken van een duidelijke eenzijdige dader zoals in Oekraïne.
  Wie haat zaait, zal haat oogsten zegt een oud Nederlands gezegde. De huidige politieke leiders van Israël hebben het land verdeelt en voelen geen verantwoordelijkheid om een vredes proces opgang te brengen.
  Onze media is veelal eenzijdig om alleen de Israëlische kant te belichten, als of er niets daarvoor gebeurd is. Al jaren leven de Palestijnse mensen in een totaal uitzichtloze situatie en daardoor hebben de terreur organisaties aan steun gewonnen. En ook veel Palestijnse mensen wijze het geweld van Hamas af.
  Putin is het gelukt zijn 2e front ( met vriend Iran ) met het westen te creëren als wij naïef blijven over de werkelijkheid.
  In het westen moeten we blijven staan voor wederzijds respect, democratie, en vrede en niet mee laten slepen door de media in dubbele moraal.

 21. Jakob

  De vlag halfstok is een algemeen aanvaard teken van rouw. Verstandig om daar de minst politiek beladen vlag voor te kiezen.

 22. Hetty

  Goed en juist gebaar van de gemeente Utrecht. Aan welke kant je ook staat, oorlog is vreselijk, en dat er slachtoffers vallen eveneens. De mens doet aan de ene kant grootse wetenschappelijke ontdekkingen, maar kan aan de andere kant geen vrede bewaren en oorlogen voorkomen. Ik hoop, dat er snel weer vrede komt in de landen, waar nu oorlog woedt.

 23. Rose

  @M.
  Mee eens. De werkelijke datum ligt zelfs nog veel eerder. Helemaal geen vlaggen nodig.

 24. Theo

  Ah, er zijn weer schenen om tegen te schoppen dus als donderslag bij heldere hemel is onze zolderkamerreaguurder uit Stadskanaal weer opgedoken op DUIC.

 25. Rottebert Peermans

  Ik ben tégen beide partijen in dit conflict. Burgerslachtoffers altijd kut, maar ook daar heb je verschillende nuances. Een burger die bewust in bezet gebied gaat wonen of een burger die terroristen van dekking voorziet verdient het nooit om te sterven, maar neemt wel bewust het risico.
  Laat dit over aan de landelijke politiek en laten we ons richten op zaken waar we wel iets aan kunnen doen, zoals de woningnood of de overlast van bepaalde groepen in de stad. Ik ben een beetje moe van nutteloze symboolpolitiek voor de bühne, zoals vlaggen en LGBTQ+ zebrapaden en tweets.
  Ga eens aan het werk voor de stad en maak het verschil!

 26. Willow

  Heel goed dat Utrecht geen kant gaan kiezen.

  @geenstijl > misschien handig dat je je verdiept in wat Israel doet tegen de Palestijnen, inclusief kinderen en vrouwen.

 27. Reactionaire rechtse zak.

  Graag zou ik mijn solidariteit met Israël getuigen en daartoe mijn Israëlische vlag uithangen of in de vensterbank draperen, maar uit ervaring weet ik dat dan met grote waarschijnlijkheid mijn ruiten er aan gaan. Niet openlijk, in het daglicht maar ‘s nachts.

 28. Barend

  Twee miljoen mensen zijn in een getto opgesloten en worden als beesten behandeld. Dat die mensen dan een keer uitbreken en zich als beesten gedragen is de onvermijdelijke loop der dingen.
  Zolang niets gedaan wordt aan de uitzichtloosheid van de Palestijnen in Gaza zal deze afschuwelijke terreur de kop op blijven steken

 29. Barend

  Oh ja. En de Utrechters weten niets beters te doen dan op dit forum te kissebissen over de kleur van vlaggen.

 30. W

  @theo: volgens mij is het een nepperd

  @w: je schrijft “Als je de hele stad vol hangt met Oekraïnse vlaggen als symbool tegen extreem agressief geweld van Rusland…”. Als ik schrijf dat dat niet het geval is geweest en de gemeente dat niet gedaan heeft, begin je opeens over verlichting.
  Lekker scherp weer.
  Het is duidelijk dat je ff uit de running bent geweest

 31. Geenstijl@Utrecht

  Laat ik vooral duidelijk maken dat ik het geweld tegen het Palestijnse volk absoluut afkeur,zeker tegen vrouwen en kinderen.
  Maar dat geeft je als terreurorganisatie geen recht om vrouwen en kinderen te doden van de tegenpartij, het is laf en immoreel, en verdient geen steun.
  Ze worden niet voor niets bestempeld als terreurorganisatie, en zullen dus op deze wijze worden vervolgd door Israël.

 32. Uuu

  @ JdV

  Werkelijk smakeloos om hier weer een Israël vs Palestina of omgekeerd van te maken. Precies de reden waarom al die burgerslachtoffers vallen overigens.

  Maar tekenend weer voor een rechts-reaguurder. Die zijn alleen maar uit op stennis schoppen en chaos veroorzaken ipv verbinding en dialoog zoeken.

  We hebben terreur vs burgers en we hebben een staat (oorlog) vs burgers. Dat is het conflict in een notendop. De slachtoffers: onschuldige burgers aan beide zijden.

  @ JdV2 Ooit waren er 6 miljoen Nederlanders en nu zijn het er veel meer. Dus? Gaza is het gebied dat toegewezen is aan Palestijns zelfbestuur, maar ingericht is als een openlucht gevangenis. Volgens de afspraak mogen de Palestijnen dat land inrichten naar eigen inzicht, echter voorkomen de staat Israël en de orthodox kolonisten dat al decennia. Dat is een feit. Maakt nog steeds niet dat terroristen uit Gaza het recht hebben om een ander land aan te vallen en doelbewust burgerslachtoffers te maken.

 33. Jan

  @Yoshua: “We hebben een eeuwenoude Joodse gemeenschap in de stad.”

  Zoals u wellicht weet waren eeuwenlang Joden niet welkom in Utrecht. De stad sloot in 1444 de poorten voor Joden. Pas in 1789 verleende de stad Joden het recht op inwoning. In 1792 waren er 24 joodse families en werden de diensten gehouden in de Mennonietenkerk aan de Springweg. In 1808 kwam de Joodse begraafplaats aan de Zandweg.
  Het aantal joden in Utrecht is steeds klein gebleven, minder dan 1 procent van de totale bevolking. Het totaalaantal liep op tot ongeveer 1700 in 1940.

 34. Kaat

  De Hamas is een verschrikkelijke onderdrukker. Zij hebben recent een vreselijke slachting gehouden in Israël. Lijkt mij niet meer dan logisch om de Israëlische vlag op te hangen.

 35. Johan

  @ JdV
  Bah, wat een minderwaardige, smakeloze en volstrekt niet ter zake doende reactie.

 36. Hoera

  @SS, het is hijsen met lange ij. En jezelf maar op de borst kloppen dat je zo weldadig schrijft. Lol.
  @JdV, dat dit soort smakeloze taal mag worden geplaatst is me een raadsel. Dat je het denkt is al erg, maar dat je het gewoon opschrijft. Man man.

 37. Anne-Fleur

  @jdV
  Helemaal met je eens een realistische verwoorde realiteit.

 38. Luuk Upuuk

  Alle reacties hier wijzen er weer op hoe verdeeld de burgers van deze stad zijn. Als overheid dien je die burgers te vertegenwoordigenen past het niet partij te kiezen. Het halfstok hangen van de stadsvlag vind ik daarom respectvol naar iedereen, een overheid waardig.

 39. WV

  We hebben het hier over mensen, JdV, gewoon hoor, MENSEN.
  Dat gezegd hebbend, wil ik overigens op geen enkele manier het afgrijselijke terrorisme van de afgelopen dagen vergoelijken.
  Wel vond ik dat denigrerende toontje uit die post verfoeilijk.

 40. stefan

  Ik denk dat het beter is om de reactiemogelijkheid op dit bericht af te sluiten. Haatreacties zoals hier geplaatst worden dragen nergens aan bij en zorgen alleen maar voor meer haat.

 41. Kees de Vries

  “een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.” (Hendrik Mattheus van Randwijk)

 42. Paul

  @ Barend, ook buiten de gemeente leven mensen ! En juist positief dat Utrecht zich internationaal verbonden voelt want we hebben immers meer dan 180 nationaliteiten in Utrecht !

 43. Uuu

  @ Kaat

  Aangezien de staat Israël (al dan niet als reactie) niet voor de eerste keer een slachting aanricht onder Palestijnse burgers, maakt dat als je al de Israëlische vlag ophangt als overheid als herdenking aan de slachtoffers je dan net zo goed de Palestijnse vlag er naast kan hangen. Die vlag staat namelijk niet gelijk aan Hamas.

  Het is dus of een neutrale vlag halfstok> de Utrechtse vlag, een witte vlag of de VN vlag> of beide vlaggen halfstok, want aan beide zijden vallen vele onschuldige burgerslachtoffers.

 44. Leon

  Waarom zou de vlag van een land in burgeroorlog gehesen moeten worden, zoals sommigen hier suggereren? Wat voor signaal moet dat afgeven?

 45. Koel Hoofd

  Ach duic heeft weer eens gescensureerd. Wat heeft JdV gepost dat links zo over de rooie gaat?

  Overigens, Hamas is een terroristische organisatie die het palestijnse volk onderdrukt en opoffert voor hun idealen, en zeker niet strijd voor de bevrijding van de palestijnen. Dat wel denken is bijzonder naief. Hamas heeft namelijk maar een doel: genocide op alle de joden tussen de rivier en de zee.
  Dat zeggen ze ook open een eerlijk in het hamas handvest 1988 art 7.
  Echter, totdat Hamas aan de macht kwam, werkten vele palestijnen voor de israelis en konden ze daar een goede boterham mee verdienen. Dankzij Hamas wordt dat werk nu door geimporteerde thai gedaan en zitten de gazanen opgesloten in armoede.

  Dan is er ook iets heel merkwaardigs met die palestijnen aan de hand. Ze zijn officieel al sinds 1948 vluchtelingen die de eigen regio niet eens wil opvangen, maar de rest van de wereld ook niet. Waarom niet, zou dan de vraag moeten zijn. Want pas na 75 jaar drukte gaan maken over diens vluchtelingenstatus is ronduit hypocriet.

  Aan de andere kant van het spectrum zitten de israelis, oftewel joden die na tientallen eeuwen van vervolging eindelijk hun eigen plekkie op de wereld hebben. Dan komen er hele sterke emoties boven drijven…
  In de jaren zeventig/tachtig heeft bijvoorbeeld Rusland een deal gemaakt met Tel Aviv om de Russische joden naar Israel te laten vertrekken, ze zouden daar een paar jaar mogen acclimatiseren en dan door de wijde wereld in mogen. Maar wat deden de ‘eerste’ israeli’s met die immigranten uit de sovjetunie die nooit iets hadden gehad en ook nooit hun geloof mochten belijden? Ze gaven ze een goede baan, stuk grond met een huis er op en er werd ze verteld dat het hun eigendom was waar ze voor mochten strijden… Waar heeft Tel Aviv die mensen met slavische roots geparkeerd? Als buffer tussen de Palestijnen en het hart van Israel. Die migranten van toen zijn later bekend geworden als bijzonder agressieve ‘strict in de leerde zijnde’ kolonisten die keihard optreden tegen de palestijnen….

  Dat is ook niet echt frisse manier om men je eigen volk om te gaan, ze als gewapend offervlees gebruiken omdat ze wisten dat die nieuwe israelis zich dood zouden vechten voor het behoud van hun eigendom, iets wat ze nooit eerder hadden gehad en dus ook niet meer zouden opgeven.

  Al met al is Israel een bijzonder onfris land. Het is geboren uit trauma’s, houdt die trauma’s moedwillig in stand terwijl er nog meer trauma’s aan toe worden gevoegd omdat ‘beide partijen vinden dat ze daar recht op hebben’. Met beide partijen valt ook niet te praten omdat ze verblind zijn door pure onvervalste haat want na 2000 jaar (begonnen met opstand tegen keizer Hadrianus) genetisch begint te worden. Dit kan alleen maar in een bloedbad eindigen, meer opties zijn er niet en dat wel denken is naief.

  Overigens. De beste beslissing die Dijksma had kunnen maken was helemaal geen vlag ophangen want ook symboolpolitiek splijt nodeloos onze bevolking terwijl de stad Utrecht helemaal niets met het buitenland beleid te maken heeft.
  Dat wel denken is een teken van megalomanie.

 46. Erwin

  Haha schrijft de überintelligente & betweterige scherpschutter nou daadwerkelijk “heisen”…?

 47. W.

  Wat mij betreft een verstandig besluit om de gemeentevlag op te hangen, precies vanwege de extreme verdeeldheid, de polarisatie en de constante misplaatste versimpelingen van een heel complex conflict – waarvan akte hier in de commentaren.

 48. Scherpschutter

  @Uuu 11:33

  Hang je ook een Russische vlag op naast de Oekraïnse vlag? Je verleent geen steun aan de initiator van dit afschuwelijke geweld, toch?

  Bovendien is er weldegelijk een verdediging aan te leveren voor de hypothetische stelling dat Hamas en Palestina loten aan exact dezelfde boom zijn. Zeg ik niet, zegt de Volkskrant.

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-de-gazastrook-klinkt-nauwelijks-kritiek-op-hamas-de-mensen-begrijpen-dat-dit-de-prijs-is-die-we-moeten-betalen~b7808dc1/

  Hamas is een “extreem breed gedragen volksbeweging”.

  Maar toegegeven, niets is simpel aan dit conflict. Never was, never will be.

 49. Peter

  22 november 2022 werd in Rotterdam door PvdA burgemeester Aboutaleb de Turkse vlag gehangen, uit solidariteit met de slachtoffers van een terreuraanslag door de Koerdische PKK.
  En dit ondanks vergeldingsacties van het Turkse leger, bombardementen in Noord-Irak/Noord-Syrië.
  Nu weigert diezelfde Rotterdamse burgemeester de Israëlische vlag uit te hangen om solidariteit te betonen met de slachtoffers van de terreuraanslagen door Hamas.

  Even doortrekken hier naar Utrecht, als er zulke enorme en meedogenloze aanslagen hadden plaatsgevonden in Marokko door Polisario (door Marokko bezette Westelijke Sahara), of in Turkije door de Koerdische PKK, dan weet ik wel zeker dat er allang solidariteitsvlaggen hadden gehangen van Marokko danwel Turkije.
  En dat dan ondanks de vergeldingsacties van die landen.
  Als het gaat om Israëli’s dan ligt het in zulk soort kringen ‘anders.’

 50. Kaat

  @Uuu het gaat erom dat je een land steunt dat te maken heeft met terroristische aanslag waarbij honderden op brute wijze zijn vermoord of ontvoerd.

  Een neutrale vlag is geen steun.

 51. stefan

  De vredesvlag met de witte duif. Dat lijkt me de enige vlag die écht een correct statement maakt.

 52. Boogschutter

  “ We vechten tegen menselijke dieren en zullen daarnaar handelen.”
  En: “Onze campagne is nog maar net begonnen”, zei Netanyahu op televisie. „En wat we onze vijanden de komende dagen zullen aandoen, zal generaties lang bij hen nazinderen.”
  Dergelijke uitspraken zouden ons ertoe moeten aanzetten om een neutrale vlag halfstok te hijsen. Als uiting van puur verdriet. Van wanhoop ook. Geen goedkoop gewapper met wat voor nationale vlag dan ook.
  Wat een intens bedroevende retoriek is dit van de president van Israel. Hammas is meedogenloos. En daarom mag je van een verantwoordelijke regering een andere, veel moeilijker, maar vooral een veel wijzere en afgewogen reactie verlangen. Helaas, hier gaan vele, vele onschuldigen en kwetsbaren het slachtoffer van worden. Kinderen niet in de laatste plaats. Geen vlag en wimpel voor Netanyahu.

  Erbarme Dich.

 53. Johan

  @ KH

  Geen idee waarop je baseert dat opwinding over een ranzige post links zou zijn. Of impliceer je soms dat goed fatsoen per definitie links is?

 54. JdV

  @peter: helemaal correct. Beste epistel hier!

 55. Koel Hoofd

  @Boogschutter
  Zo ziet haat er uit, Netanyahu en Hamas spreken exact dezelfde taal maar elk met een eigen ‘accent’. Hun achterban idem dito, dat wordt vaak vergeten.
  Beschaving is maar een heel dun laagje vernis en dit zijn de twee uitersten van het spectrum die het op middeleeuwse wijze met elkaar uitvechten in een immer negatieve spiraal van tomeloos geweld.
  Zinloos, nodeloos en vooral heel erg hopeloos.

 56. Uuu

  @ Misschuttert

  Ah, daar is de standaard R*slandomdraaiingstactiek alweer.

  Even voor de duidelijkheid. Oekraïene is nu eenmaal niet Rusland binnen gevallen en heeft R*sland ook niet als eerste aangevallen. Het is andersom. Daarnaast mikt het Oekraïens leger, ook al hebben die wel degelijk ook oorlogsmisdaden begaan, niet moedwillig op burgerdoelwitten van de ander, itt het R*ssisch leger.

  Maar so far je afleidings-omdraaiings-whataboutism techniek (niet voor niets door R*sland veel gebuikte tactiek in het digitale domein).

  We hebben het hier ook nog eens over iets anders.

 57. Uuu

  @ Kaat

  Dan kan de Palestijnse vlag dus wel degelijk ook uit. Een leger (en premier) dat/ die wraak neemt op burgers is ook terrorisme namelijk.

 58. Pragmatist

  Dit is een van de weinige momenten dat ik het eens ben met de gemeente; blijf onpartijdig bij een conflict dat ver hiervandaan zit.

  Nog liever zie ik een permanente oplossing voor het gehele conflict, maar ik denk niet dat dit mogelijk is zolang er mensen wonen in dat conflictgebied.

 59. Geenstijl@Utrecht

  Laten we in het vervolg gewoon de vredesvlag ophangen als er slachtoffers van oorlogen herdacht worden,zeer neutraal en kan niemand gekwetst worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).