Noodkap langs grachten: restauratie werven brengt meer schade dan gedacht | De Utrechtse Internet Courant Noodkap langs grachten: restauratie werven brengt meer schade dan gedacht | De Utrechtse Internet Courant

Noodkap langs grachten: restauratie werven brengt meer schade dan gedacht

Noodkap langs grachten: restauratie werven brengt meer schade dan gedacht
Bomen langs de Oudegracht
Vijf bomen langs de Nieuwe- en de Oudegracht gaan aanstaande vrijdag gekapt worden. Dat heeft wethouder Kees Geldof zojuist laten weten. Nog eens negentien bomen gaan flink gesnoeid worden. 

Vijf bomen langs de Nieuwe- en de Oudegracht gaan aanstaande vrijdag gekapt worden. Dat heeft wethouder Kees Geldof zojuist laten weten. Nog eens negentien bomen gaan flink gesnoeid worden. 

De maatregelen zijn noodzakelijk op basis van zogeheten trekproeven. Uit recent onderzoek door een extern adviesbureau blijkt volgens de gemeente dat restauratie- en herstelwerkzaamheden aan de werven schadelijker zijn voor bomen dan eerder werd gedacht. De bomen zijn hierdoor instabiel geworden en daardoor gevoelig voor harde windstoten. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee en daarom moeten ze weg.

De trekproeven zijn afgelopen zomer uitgevoerd op delen langs de grachten waar al herstelwerkzaamheden langs de werven zijn uitgevoerd. Van de 54 bomen bleken er dus 24 niet meer stabiel.

Wethouder Geldof, openbare ruimte en groen, heeft daarom besloten om de geplande start van nieuwe werkzaamheden aan de werven tijdelijk op te schorten. Hij wil eerst een nader onafhankelijk onderzoek afwachten dat inzicht moet geven in de mogelijkheden voor een optimaal herstel van de werven én de beperking van de invloed daarvan op de bomen.

“De Utrechtse werven zijn uniek en het herstel van de Utrechtse werven is noodzakelijk om dit Rijksmonument te behouden voor de stad”, zegt Geldof. “Maar als je merkt dat een aantal bomen het niet redt, moet je nader onderzoek doen om daarvan te leren voor het herstel van de werven in de toekomst. Daarom maken we nu pas op de plaats, om te zorgen dat we doen wat kan om zoveel mogelijk bomen te behouden.”

Zo snel mogelijk nieuwe bomen

D66 laat in een reactie op het nieuws weten de ontstane situatie treurig te vinden. “We investeren heel veel geld in het behoud van de bomen aan de grachten en nu horen we dat een groot deel het alsnog misschien niet gaat redden. Heel treurig”, concludeert raadslid Matthijs Sienot.

“Waar mogelijk moeten we de bomen behouden, maar de veiligheid staat voorop. Als een boom instabiel of ziek is, moet je ingrijpen. Door hem terug te snoeien, niet verder dan strikt noodzakelijk natuurlijk, of in het uiterste geval door hem te kappen. Je moet er niet aan denken dat er tijdens een goede herfststorm eentje omwaait en op voorbijgangers belandt.”

Wat Sienot betreft moet de wethouder vaart maken met het planten van nieuwe bomen als de oude gekapt worden.

Archiefbeeld van de herstelwerkzaamheden aan de Nieuwegracht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Archiefbeeld van de herstelwerkzaamheden aan de Nieuwegracht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC

22 Reacties

Reageren
 1. John

  De kaalslag schrijdt voort. Onvoldoende aandacht voor gehad bij de uitvoering. Zo spoedig mogelijk vervangen. Door al enigszins volwassen bomen.

 2. Barend

  Triest. Het beeld van de grachten wordt onherstelbaar verminkt. En op stukken werf die al zijn gerenoveerd blijft het maar wachten op vervangende herplant. De gemeente is hier veel te laks in.

 3. Martijn van de Waalberg

  Kom maar door met de volgende 40 berichten in de discussie of de gracht nu authentiek is mét of zónder bomen! Ga maar los, kenners van de flora in Utrecht!

 4. Freek vd V.

  Waarom duurt het zo lang dat de gemeente herplant?
  Er zijn al hele stukken werf gerenoveerd.
  Maar de plekken waar bomen weggehaald zijn blijven maar leeg.

 5. Cico

  Lekker belangrijk, die 24 bomen. Mensen reageren alsof de Domtoren wordt afgebroken. Plant gewoon nieuwe, klaar.

 6. Henk

  @ John, ik heb vaak gekeken hoe de mannen hun werk deden. Dat leek in orde. Waar is het volgens jou mis gegaan in de uitvoering? En hoe had het anders gemoeten?

 7. Broer van cjortlist

  @ Freek vd V.

  Het is wachten op het plantseizoen. Anders doen de nieuwe bomen het niet goed.

 8. Gemeente Utrecht

  Even reagerend op de vragen over nieuwe bomen: deze winter planten wij op zoveel mogelijk plekken waar de werven gerenoveerd zijn bomen terug. Zoals afgesproken in de bomenvisie. Deze kun je lezen op utrecht.nl/werven. ^TA

 9. Jan scherjon

  De bomen hebben tijd nodig om te herstellen en ze staan tussen grote grachten panden die de meeste wind opvangen en laag op de werf ,dus ze krijgen de volle laag niet bij wind stoten en harde wind !

 10. Joris

  Die bomen horen daar NIET! Wil je recht doen aan de historie dan dienen alle bomen langs de grachten verwijderd te worden.
  Groen is prachtig en belangrijk, maar op deze plek horen ze gewoon niet.

 11. Toke de Wit

  Ik heb me inderdaad wel afgevraagd of de bomen tijd voor herstel krijgen, met die trekproeven.

 12. Gregor

  @ Jan Scherjon
  Onzin, die gracht werkt als een tunnel waar de wind vrij doorheen blaast.

 13. Bwonr

  Ok, dus niet alleen ziet de werf er nu uit alsof het nieuwbouw is met een dikke kitstreep, maar nu wordt het ook nog een kale boel. Gemeente, wordt het niet eens tijd om een bedrijf op de herstelwerkzaamheden te zetten dat weet waar het mee bezig is?

 14. Jan scherjon

  Gregor ,
  Ik woon al meer dan 40 jaar aan de Oude Gracht en 20 jaar een motorboot in de Oude Gracht gehad en nooit last gehad van hoe jij dat beschrijft , tunnel visie ?

 15. Luuk Upuuk

  Heeft iemand zich wel eens afgevraagd hoeveel de bomen hebben bijgedragen aan het verval van de werven en kademuren?

 16. rob van steensel

  .de gemeente had alle tijd om vooruit lopend op de werven restauratie de bomen te rooien die schade veroorzaken aan de werven. Zo had ook de uitvoerder van deze klus iets makkelijker kunnen werken.nu dus weer voor vele duizenden euro’s herstel werk. Maar daar horen we niets van.

 17. Herman

  Iedere boom minder is pure winst dan zie je straks weer hoe mooi het is
  Bomen kijken doe je in het bos

 18. Karel

  @ Herman

  Te onbenullig voor woorden die reactie. Daar laat ik het dan ook maar bij.

 19. Rob de tuinman

  Ik heb ooit het idee gedaan bomen terug te plaatsen in betonnen bakken van 1 bij 1 meter. Zo hou je de bomen klein en binnen de perken wat betreft wortelgroei. Maar helaas nooit een reactie mogen ontvangen.maar het kan nog!!!

 20. Wim

  Ja Rooien al die bomen dan krijg je weer zicht op de werven en de huizen daarboven want daar gaat het toch om bij grachten,
  Dan mag er wel wat kleine bomen gepland worden als versiereb maar niet als beeldbepalend geval.

 21. Sjonnie

  Daar hebben we Wim weer. Onze Oudegrachtbewoner die tegen een kastanje aankijkt en die weg wil hebben. Omdat tie licht tegenhoudt.

 22. Martijn van de Waalberg

  Dank jullie wel jongens! Fijn dat de Utrechters zich weer van hun meest voorspelbare kant laten zien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).