De gemeente gaat schulden van Utrechters sneller afkopen bij verschillende schuldeisers. Ook wordt de duur van een schuldtraject ingekort van 3 naar 2 jaar. Aanleiding voor dit nieuwe beleid is de coronapandemie.
Wethouder Linda Voortman zegt dat de coronamaatregelen het nogmaals duidelijk maken dat vrijwel iedereen in de schulden kan belanden. “Schulden leveren stress op en zorgen ervoor dat mensen zich vaak niet meer op andere belangrijke zaken kunnen richten, zoals het vinden van een baan. Deze regeling maakt het mogelijk om sneller financieel overzicht te krijgen en een punt te zetten achter de schulden. Zo kunnen Utrechters zich sneller richten op de toekomst en worden ze niet meer achternagezeten door hun schuldverleden.”
Verkort
Met deze zogenoemde coronasanering verkort de gemeente de periode van het schuldtraject. Normaal duurt zo’n traject 3 jaar, maar dat wordt teruggeschroefd naar 2 jaar. Het laatste jaar wordt dan ook kwijtgescholden door de gemeente.
Utrecht loopt naar eigen zeggen vooruit met deze nieuwe regeling. In de Tweede Kamer wordt namelijk al langer gesproken over het verkorten van het schuldtraject. Daarnaast hebben meerdere partijen dit opgenomen in het verkiezingsprogramma.
Sneller
Ook wil de gemeente meer vaart zetten achter de start van een schuldregeling. Nu duurt het gemiddeld 11 maanden voordat zo’n regeling wordt gestart. Met de coronasanering werkt de gemeente ernaar om binnen 2 maanden een afkoopvoorstel bij de schuldeisers te doen.
Zodra duidelijk is wat iemand aan schulden heeft, wat de inkomsten zijn en wie de schuldeisers zijn doet de gemeente een afkoopvoorstel bij de eisers. Zodra hiermee wordt ingestemd, worden de schulden afgekocht met een saneringskrediet. Dit moet de inwoner vervolgens bij de gemeente aflossen.
Duurzaam
Ook zorgt de gemeente, samen met een vrijwilliger of hulpverlener, ervoor dat er geen nieuwe schulden ontstaan. Als dat traject goed loopt wordt tot maximaal 1.000 euro van het saneringsbedrag kwijtgescholden.
De gemeente noemt de nieuwe werkwijze ‘coronasanering’. De pandemie is weliswaar de aanleiding geweest om te starten met het nieuwe beleid, maar de wens bestaat al langer. Deze sanering geldt dan ook niet alleen voor schulden die zijn ontstaan door de coronamaatregelen.
Kosten
De kosten voor de coronasanering bedragen in dit jaar naar verwachting 100.000 euro en daarna zo’n 125.000 euro per jaar. Alle Utrechtse inwoners met problematische schulden, die ze zelf niet meer kunnen oplossen, komen in aanmerking voor de coronasanering. Het nieuwe beleid gaat op 1 juni van dit jaar in.
6 Reacties
ReagerenHet zou nog veel meer helpen als het moeilijker wordt om spullen op afbetaling te kopen. Bedrijven die dat mogelijk maken zouden het ook in hun eigen portemonnee moeten voelen als hun klanten het geld niet kunnen opbrengen. Maar zoiets moet wettelijk worden geregeld, dus dat ligt bij de landelijke politiek.
Lombokker
Wat zou helpen is als mensen gewoon eens fatsoenlijk financieel onderwijs op school zouden krijgen (Austrian Economics), beginnende op een leeftijd van 4-5 jaar oud zodat je geen financieel analfabete bevolking van gekweekte loonslaven meer hebt, maar een financieel hoog opgeleid leger met tot aan de tanden aan toe gewapende kapitalisten die gaan voor vermogensgroei.
De landelijke politiek heeft alleen geen enkel belang bij een financieel geletterde bevolking. Ze zou namelijk geen cent belasting meer innen en haar fiat-valsemunterij zou gisteren bij de prullenbak zijn gezet.
Scherpschutter, don’t make me laugh. Jij rijdt niet in een 8-cilinder met leren bekleding, doordat je in de kleuterklas een lesje spaarvarken hebt gehad van juf Truus. Ouwe vrind, jij en ik weten donders goed dat je geen selfmade person bent, maar dat er ook een onderklasse moet zijn voor ons als bovenklasse. Dat socialistische ‘geen gezeik, iedereen rijk’ geklets is wel geestig uit jouw mond, maar geloof je zelf toch zeker niet.
“Utrechters sneller uit de financiële problemen”. Alleen de stad niet.
Goede zaak dat de gemeente hier iets voor doet.
Wat Scherpschutter zegt, je werkt er ca. 160 uur per maand voor maar bijna niemand snapt hoe geldcreatie werkt. De meeste mensen willen qua hun financiële situatie niet winnen maar willen niet verliezen. Dan wordt je nooit een winnaar. Dit wordt er ook met de paplepel ingegoten door de financiële instellingen die de onderkant van de markt bedienen.
Lessen balansen en financieel management op school kan veel goed doen. Heb dat altijd een groot gemis gevonden. Misschien kan de gemeente daar beginnen, dan heb je over een jaar of 15 inwoners die minder schulden hebben en kapitaalkrachtiger zijn.
Positief dat de gemeente iets voor deze mensen doet.
Alleen is het probleem een veelkoppig monster omdat geldschepping (kopen op afbetaling) een lucratief verdienmodel is waar onze (wereld) economie op draait. Dat aanpakken is bijna onmogelijk geworden omdat het zo fijn vertakt is in onze samenleving dat het terugdraaien mensen in de problemen brengt.
Banken zijn er nu al mee bezig, roodstaan wordt ingeperkt.
Geef die banken nog een paar jaar en we krijgen het ‘credit rating’ systeem uit Amerika. Alleen mensen die altijd hun leningen perfect op tijd terugbetalen kunnen nog een lening met fatsoenlijke rente tarieven krijgen
Mensen die een keertje aflossing gemist hebben zakken in hun credit rating en moeten meer rente betalen voor een lening. Dus hoe vaker je mist, hoe meer rente je moet gaan betalen, totdat je gewoon niets meer kan lenen.
Dat zet hele bevolkingsgroepen buiten spel, oftewel het maakt de kloof tussen arm (niets hebbers) en rijk (alles kunnen kopen) groter.
Intussen is onze hele economie op die waanzin gebaseerd. Is er geld nodig, dan zet men de geldpersen aan, is er te veel geld, dan haalt men dat uit roulatie.
Maar de waarde van valuta wordt bepaald door het vertrouwen wat mensen er in hebben. Laat vertrouwen nou net iets zijn wat te paard vertrekt maar te voet komt….
Dus sinds de jaren tachtig hobbelen we van crisis naar crisis en is crisis intussen zo normaal geworden, dat alleen een totale crisis de mensheid aan het denken zet.
Wat de gemeente hier doet is een hele positieve stap, dit helpt mensen.
Hoe het gaat uitwerken is helaas afhankelijk van macroeconomische factoren waar de gemeente geen invloed op heeft, maar de EU (en andere grootmachten) wel baat bij heeft om die fictie in stand te houden. En dan is financieel onderwijs heel erg belangrijk om de argeloze mensheid te wapenen tegen het financieel misbruik wat andere mensen doodnormaal vinden om te doen omdat ze er voor hebben geleerd. Er is nog veel veldwerk te verrichten in het onderwijs….