Gemeente krijgt al 600 klachten over korten thuiszorg | De Utrechtse Internet Courant Gemeente krijgt al 600 klachten over korten thuiszorg | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente krijgt al 600 klachten over korten thuiszorg

Gemeente krijgt al 600 klachten over korten thuiszorg
Al meer dan 600 bezwaarschriften kreeg de gemeente Utrecht de afgelopen weken tegen het korten op de huishoudelijke hulp. Utrechts is daarmee koploper, geen enkele andere stad heeft zoveel klachten gehad. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs ruim 20 gemeenten.

Al meer dan 600 bezwaarschriften kreeg de gemeente Utrecht de afgelopen weken tegen het korten op de huishoudelijke hulp. Utrechts is daarmee koploper, geen enkele andere stad heeft zoveel klachten gehad. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs ruim 20 gemeenten.

Sinds 1 januari zijn de eisen voor huishoudelijke hulp gewijzigd, hierdoor is het lastiger om in aanmerking te komen voor deze hulp. Ook geeft het rijk de gemeenten ruim 30 procent minder geld. Utrecht heeft daarom in november met alle 5000 inwoners gesproken die door de gemeente bekostigde huishoudelijke hulp krijgen. Vanaf 1 januari krijgen ze nog maar 1,5 uur hulp.

De gemeente heeft met ruim 3600 cliënten uitgebreid gebeld en bij ruim 1000 cliënten is de gemeente op bezoek geweest voor een keukentafelgesprek. Deze laatste groep kreeg voorheen meer dan vier uur hulp per week. De cliënten die het wensen kunnen voor 10 euro per uur schoonmaaktijd bij kopen.

Volgens de gemeente is deze korting op de huishoudelijke hulp onvermijdelijk. Veel cliënten denken hier anders over, ook zouden sommige cliënten die geen keukentafelgesprek hebben gehad dit wel willen. De stad heeft volgens de Volkskrant al extra juristen moeten inhuren om alle bezwaren te behandelen. De gemeentewoordvoerder laat wel aan de krant weten: “Met anderhalf uur hulp per week garanderen wij een schoon huis voor iedereen.”

7 Reacties

Reageren
 1. CvdV

  Kan die gemeentewoordvoerder dan bij mij in 1,5 uur komen afstoffen, stofzuigen, dweilen, badkamer, wc komen schoonmaken? Want mijn vaste hulp redt dat nl niet! En als hij tijd over heeft, m’n bed verschonen….

 2. Jack

  Die woordvoerder kan ook bij komen. Graag zelfs! Reken ik EUR 15,- met hem/haar af in ruil voor een gegarandeerd schoon huis. Plus een kopje thee of koffie.

 3. Bas

  Hoe ziet het huis van de woordvoerder er uit?
  Of heeft hij/zij iedere dag anderhalf uur hulp??
  Anders heeft hij/zij een andere manier van denken over een schoon huis dan dat ik heb.
  Bas.

 4. Jolanda

  Ik heb vorig jaar een tijdje huishoudelijke hulp gehad via de WMO en Careyn. Echt slecht! Kwamen er studenten 3 uur per week, om de 2 weken een ander, en je moest ze leren wat schoonmaken is, maar wel lekker koffiedrinken. Waardeloos! En dan nu in 1,5 uur en een brandschoon huis garanderen. Lachen!!!

 5. Frank

  Overheidsgladpraters plegen in het algemeen de term ‘onvermijdelijk’ te gebruiken als ze liever geen tegenstand willen bij en beleidsmatige beslissing. Inmiddels heeft de gemeente al extra juristen in moeten huren om alle bezwaarschriften te behandelen. Quanta costa?

 6. heer Kuch…..

  Geinig ja, waarschijnlijk is al een deel van de bezuinigingen teniet gedaan door het inhuren van deze juristen, maar daar is wel geld voor, want afgeschreven van een andere begroting.

  Het is ook maar net waar een gemeente de prioriteiten legt overigens. Men had er voor kunnen kiezen om vanuit een ideële gedachte mensen 2,5 uur hulp te geven, maar het geld moet richting een Tour de France en het meefinancieren van een prestigeproject van private partijen, zoals een Corio.

  Dat is wat de gemeente in Utrecht echt belangrijk vindt. Glimmende gebouwen neerzetten die wat mogen kosten, want je moet als politicus natuurlijk je stempel achterlaten, zodat je tegen je sterfelijkheid kan vechten.

 7. heer Kuch

  en we zijn de dagelijkse slachtoffers van dit beleid alweer vergeten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).