Hoogbouw of liever laagbouw? Wonen tussen horeca en winkels, of liever rustige straten? De gemeente heeft woensdag een vragenlijst gelanceerd waarmee ze wil onderzoeken hoe inwoners willen dat Utrecht eruit komt te zien. Dit komt straks in de ‘stedenbouwvisie’ te staan.
De stedenbouwvisie is een doorvertaling van de Ruimtelijke strategie Utrecht 2040 (RSU2040), waar DUIC ook al vaker over heeft geschreven. De stedenbouwvisie moet concreet maken wat de gemeente onder leefbaarheid, kwaliteit, efficiënt ruimtegebruik en architectuur verstaat. Het document gaat dus over de inrichting van de stad, over straten en buurten en over voorzieningen. Als er in de toekomst een gebied of project ontwikkeld wordt, wordt dit ook getoetst aan de stedenbouwvisie.
De gemeente geeft aan dat de stad betrokken moet worden bij het maken van het plan. Daarom worden er in verschillende wijken gesprekken gevoerd op straat en online is er een enquête waarmee Utrechters hun mening kunnen geven. Na de zomer organiseert de gemeente ‘verdiepende gesprekken’ met geïnteresseerde Utrechters en wordt de visie verder uitgewerkt. Daarna stuurt de gemeente het document naar de gemeenteraad om erover te besluiten.
Reacties wethouders
Wethouder Eerenberg: “Woningbouw is een van de prioriteiten van dit college. We bouwen er de komende jaren duizenden woningen bij. Dat moet met behoud van kwaliteit; er horen dus ook parken, scholen, plekken om te sporten en allerlei andere voorzieningen bij. Vanaf vandaag halen we geluiden op bij de Utrechters: wat zijn hun ideeën voor de toekomst? Over kwaliteit en leefbaarheid? Mét hun inbreng willen we een stedenbouwvisie maken die ervoor zorgt dat Utrecht ook over tientallen jaren een prettige plek is om te wonen, werken en verblijven.”
Wethouder Oosters: “Utrechters zijn enorm betrokken bij hun stad. Een stad die continu in verandering is. Daarom bieden we Utrechters de mogelijkheid om via verschillende kanalen met ons mee te denken over de toekomst van de stad. Daarbij doen we extra ons best om Utrechters te spreken die we niet vanzelf tegenkomen bij de gebruikelijke inspraakavonden. We zetten daarom digitale vragenlijsten in en gaan actief mensen opzoeken. Want alleen als we goed naar Utrechters luisteren kunnen we de veranderingen in onze stad ook echt van en voor iedereen laten zijn.”
Gekoppelde berichten
Hoe leven Utrechters in 2040?
Het klinkt misschien nog ver weg, maar het jaar 2040 is een ijkpunt voor de…
De ‘Utrechtse barcode’: een formule die de stad leefbaar moet houden
De stad Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland en blijft dat voorlopig ook…
Gemeenteraad stemt voor grootse plannen voor Utrecht als ‘tien-minuten-stad’
De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdag voor de ingrijpende plannen gestemd om van Utrecht een tien-minuten-stad…
Plannen om groeiend Utrecht in balans te houden: meerdere stadscentra en ‘tien-minuten-stad’
Nieuwe plannen van de gemeente Utrecht moeten ervoor zorgen dat de groei van het aantal…
11 Reacties
ReagerenIk herinner me het referendum over de toekomst van Hoog Catharijne nog.
Alles wat niet te maken heeft met de visie van het stadsbestuur gaat toch genegeerd worden.
De plannen liggen toch al klaar dus er valt niets in te brengen .
ze willen alleen dat de mensen het idee hebben om ergens over mee te beslissen .
Voorbeelden genoeg waar ze aan de burgers hebben gevraagd om mee te denken om uiteindelijk toch hun plannen gewoon voort te zetten.
Wanneer na de verkiezingen er een meerderheidscollege wordt geïnstalleerd, mag dan de gemeenteraad worden opgeheven of voor 4 jaar naar huis? We hebben tenslotte ambtenaren en goed betaalde consultancy. De schijn ophouden als zou hier sprake zijn van een soort democratie is irritant en kostbaar. Zouden we niet eens een minderheidscollege kunnen proberen? Liefde voor de stad is geen ingewikkeld voertuig.
Ik wil vooral een stad die niet continu in verandering is.
Ik doe hier niet aan mee. Zinloos.
Ingevuld. Ben benieuwd of er nu ook daadwerkelijk meer autowegen en parkeerplaatsen komen.
Dat referendum begon met dezelfde positieve woorden voor de goedgelovige buhne, en werd de grootste volksverlakkerij mogelijk.
Dit zal net zo gaan omdat de gemeente al (meer dan) 20 jaar systematisch en structureel laat zien volkomen maling te hebben aan de inwoners, behalve aan diegene die in hun fantasiebubbel passen. Ze komen er ook mee weg omdat Utrecht een studentenstad is. Dus van de mensen die het referendum 20 decennia geleden hebben meegemaakt, is het gros al lang uit de stad vertrokken…
@Jos Stelling
Ben helemaal voor een minderheidscollege. Alleen wil de gevestigde orde dat niet omdat ze dan hun zin niet kunnen doordrijven.
Ik wil met alle genoegen meepraten, maar wel op voorwaarde dat men luistert en me serieus neemt. Op basis van eerdere ervaringen denk ik echter dat het boter aan de galg gesmeerd is.
@Jos, jij snapt hoe het zit.
@ Jos Stelling
Hear, hear.