Gemeente leert van ongeregeldheden in augustus, net op tijd voor de jaarwisseling Gemeente leert van ongeregeldheden in augustus, net op tijd voor de jaarwisseling

Gemeente leert van ongeregeldheden in augustus, net op tijd voor de jaarwisseling

Gemeente leert van ongeregeldheden in augustus, net op tijd voor de jaarwisseling
De gemeente Utrecht heeft de rellen van afgelopen zomer geanalyseerd en zag verschillende aanleidingen voor het uit de hand lopen van de ongeregeldheden in de stad. De gemeente wil deze kennis inzetten in voorbereiding op de komende jaarwisseling.

De gemeente Utrecht heeft de rellen van afgelopen zomer geanalyseerd en zag verschillende aanleidingen voor het uit de hand lopen van de ongeregeldheden in de stad. De gemeente wil deze kennis inzetten in voorbereiding op de komende jaarwisseling.

Uit de analyse blijkt dat de ongeregeldheden in augustus ontstonden door een combinatie van factoren. Daarbij gaat het om kopieergedrag van de rellen in Den Haag, de zomer ten tijde van corona en de berichten die zich via sociale media viraal verspreiden. Hierdoor werd er deze zomer in korte tijd een grote groep mensen op de been gebracht, denkt de gemeente Utrecht.

Online

De gemeente heeft gekeken naar verschillende, samenhangende thema’s. Een van die thema’s was sociale media. De analyse van het gebruik van sociale media onder jongeren laat zien hoezeer hun ‘online’ en ‘offline’ levens met elkaar verweven zijn. 

De gemeente wil samen met onder meer de politie en buurtteams meer te weten komen over de ‘online straatcultuur’. Het komende jaar wil de gemeente een intensief programma van trainingen en workshops uitvoeren, om meer te leren over deze cultuur.

Jeugdgroepen

Uit een ander recent onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van alle jongeren die worden aangehouden, deel uitmaakt van een van de geregistreerde jeugdgroepen. Deze groepen zijn bekend bij de politie en gemeente en zorgen vaker voor overlast in de stad.

Deze jongeren zouden niet zo vatbaar zijn voor hulp. De gemeente wil daarom met partners, onder wie mogelijk ervaringsdeskundigen of ander mensen met gezag op straat, kijken naar mogelijke manier om jongeren die in de criminaliteit zijn beland te helpen.

Kracht in de wijk

Door middel van programma’s op wijkniveau wil de gemeente kinderen van jongs af aan de nadelige kanten van (drugs)criminaliteit bijbrengen. Ook wordt er gekeken naar meer initiatieven in de wijk met een positieve invloed, zoals het programma Heroes of the Cruijff Courts.

De gemeente wil de lessen die ze geleerd heeft van de ongeregeldheden in augustus graag meenemen bij de voorbereidingen op de komende jaarwisseling. In de kerstvakantie wordt bijvoorbeeld extra ingezet op aanbod voor de jeugd, bijvoorbeeld door ze uit te dagen om coronaproof activiteiten te bedenken.

Een aantal jongeren dat eerder voor overlast heeft gezorgd, krijgt naar aanleiding van de ongeregeldheden in de zomer een bestuurlijke maatregel opgelegd. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een gebiedsverbod zijn.

6 Reacties

Reageren
 1. MJPD

  Veel pappen en nathouden, praten, begrip tonen, nog meer praten, onzinnige activiteiten bedenken, maar de hoofdoorzaak van alle ellende in augustus is het zogenaamde de-escalerende optreden van ME en politie op last van loco Lot van Hooiijdonk. Als destijds dezelfde voortvarendheid werd toegepast als nu bij het handhaven op de Coronamaatregelen op burgers en studenten… Maar nee, dan kijkt handhaving liever weg.

 2. Pee

  Er moet gewoon harder gestraft worden in plaats van ze overal bij te helpen als ze zich hebben misdragen ,of criminele zaken hebben gedaan.
  Dat is de taal die ze spreken.

 3. Mark

  “In de kerstvakantie wordt bijvoorbeeld extra ingezet op aanbod voor de jeugd, bijvoorbeeld door ze uit te dagen om coronaproof activiteiten te bedenken.”

  De gemeente heeft duidelijk niks geleerd, aangezien die jongeren daar totaal niet op zitten te wachten. Ze willen leven en elkaar in het echt zien. Omdat ze zelf nauwelijks ziek worden zien ze ook niet de urgentie van de maatregelen.

  Zover ik heb gehoord als inwoner wordt Kanaleneiland Noord weer een drama tijdens oud en nieuw (zoals elk jaar). De gemeente kan nog zo hard haar best doen, deze groep trekt zijn eigen weg en is nagenoeg onbereikbaar.

  Zelfde geldt met de aanpak van de drugsproblemen. Genoeg jeugd die uit arme gezinnen komen en een slechte opleiding hebben gehad. Ze worden nergens aangenomen of krijgen een mager minimumloon, terwijl hun dealende vrienden in dikke Audi’s en Mercedessen rijden. Zolang het tuig nauwelijks goed wordt aangepakt is het dweilen met de kraan open.

 4. Aa

  En wat is de rol van de ouders hierin? Waarom wordt, ondanks intensief onderzoek, de falende opvoedings methodiek van Marokkaanse-Nederlanders niet betrokken bij deze analyse? Waarom krijgen gasten die zich misdragen niet direct een gebiedsverbod? De gemeente heeft helemaal niets geleerd en zal het ook nooit leren. Onze instituties falen in het aanpakken van deze problematiek. En net als met het falende pedofilie beleid is eigenrichting het gevolg. Het is tijd voor privé bewaking in deze buurten door professionele beveiligings bedrijven. De gemeente staat buitenspel.

 5. ALex

  Veel woorden, weinig inhoud.

  Iedereen weet dat de slag van Kanaleneiland-Noord rond de 29e start.

  En die zal niet worden gewonnen door de overheid.

 6. Koel Hoofd

  De leercurve van de gemeente en locoburgemeester heeft de vorm van een horizontale lijn over vele pagina’s….

  Onze nieuwe burgemeesteres is verantwoordelijk voor veiligheid, zij komt pas na 16 december en is een heel stuk intelligenter dan dat er nu in het college zit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).