Gemeente onderzoekt betaald parkeren op zondag - De Utrechtse Internet Courant Gemeente onderzoekt betaald parkeren op zondag - De Utrechtse Internet Courant

Gemeente onderzoekt betaald parkeren op zondag

Gemeente onderzoekt betaald parkeren op zondag
De gemeente Utrecht gaat bekijken of ook op zondag betaald parkeren kan worden ingevoerd rond de binnenstad vanaf maart volgend jaar. In acht van de dertien parkeerrayons rond het centrum wordt hiervoor een draagvlakmeting gedaan.

De gemeente Utrecht gaat bekijken of ook op zondag betaald parkeren kan worden ingevoerd rond de binnenstad vanaf maart volgend jaar. In acht van de dertien parkeerrayons rond het centrum wordt hiervoor een draagvlakmeting gedaan.

Het gaat om betaald parkeren op zondagen tussen 12.00 uur en 18.00 uur in de rayons Watervogelenbuurt, Hendrik Tollensstraat e.o., Buiten Wittevrouwen, Hooch Boulandt, Hagelbuurt, Lombok, Vogelenbuurt e.o. en Wittevrouwen.

Bewoners en ondernemers in deze buurten krijgen een uitnodiging om hun stem online uit te brengen tot en met 20 december. Momenteel geldt betaald parkeren in deze parkeerrayons van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 23.00 uur.

Als in een rayon meer dan de helft van de respondenten voor stemt wordt daar per 1 maart 2018 betaald parkeren op zondag ingevoerd. In deze gebieden is de parkeerdruk op dit moment op zondag tachtig procent of hoger. Vanaf januari 2018 worden de resultaten bekendgemaakt.

24 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Aha we doen het om de bewoners een plezier te doen en niet om extra geld binnen te harken. Had ik helemaal verkeerd begrepen. Wat een nobele mensen daar toch bij de gemeente. Altijd het beste voor met de inwoners en alles gevend voor een mooi en fijn Utrecht.

 2. Fabian

  Eindelijk! Mijn grootste ergernis is namelijk op zondag nergens kunnen parkeren omdat de tweede auto van bewoners of die van dagjesmensen er staat. Voor de vogelenbuurt zou gratis parkeren voor vergunninghouders in de grifthoek ook nog een mooi alternatief zijn

 3. Katja

  Ook graag in Noordwest ! Waarom wel winkels open op zondag en geen betaald parkeren ?

 4. herman

  Goed plan past prima in de 24/7 economie, de zondag wijkt steeds minder af van de andere dagen.

 5. Bomenbuurter

  Kan er dan ook niet direct betaald parkeren ingevoerd worden in het gebied achter de Omloop en Ahornstraat? Daar staan de straten vol met Carpoolers e.d. Ze komen in de ochtend aan om verder met hun vouwfiets naar het werk te rijden. Rijden als achterlijke voor een vrij plekje en laten er ook al hun afval achter. Ik ben bereid te betalen om die asomobilisten kwijt te zijn.

 6. G.H.

  Prima, voer maar door.

 7. Ben

  Prima, maar dan op zondag gratis voor bezoekers van de vergunninghouders.

 8. Tim

  En in Pijlsweerd-Zuid ook graag! Op zondag is het heel moeilijk om onze auto’s te parkeren, en rijden er veel auto’s rond om een (niet bestaand) plekje te vinden. Door het invoeren van betalen op zondag rijden de bezoekers aan het centrum onze wijkje voorbij en parkeren ze gewoon daar waar ze moeten zijn – in een parkeergarage in het centrum. En hebben wij weer ruimte en rust in de wijk.

 9. JdV

  Waarom denken bewoners altijd dat zij “recht” hebben op een parkeerplaats op de openbare weg? Het woord zegt het al. Openbare weg. Van iedereen. Als je als bewoner recht wilt hebben op een parkeerplaats koop je die. Een vergunning geeft je namelijk ook geen recht op een plek voor je deur. Je mag alleen je auto parkeren in een bepaalde zone zonder daar verder voor te hoeven betalen.
  En vergeet niet dat het juist de bezoekers, toeristen en werknemers van buiten Utrecht zijn die de stad geld opleveren en aantrekkelijk maken.

 10. Peter

  Woon zelf in Wittevrouwen en ervaar geen enkel probleem met het parkeren op zondag. Nergens last van. Ik heb dan ook het onaangename voorgevoel dat de uitslag al vast staat.

 11. Verjaardag

  Als ik een verjaardag vier en er komt bezoek van buiten de stad, dan is dat dus voortaan >60€ parkeerkosten. Wordt een kostbaar bezoek voor iedereen. Ben net zo blij dat oudere ouders nog wat mobiel zijn met hun auto, als je slecht ter been bent is het openbaar vervoer in Utrecht niet fijn. De stationshal is erg groot als je slecht loopt. Wordt steeds duurder wonen in de stad,

 12. James

  Waar vinden we deze uitnodiging dan wel?

 13. Thomasje

  ja fijn dan komt er ook geen familie meer op bezoek

 14. JdV

  @Verjaardag. Wel eens gehoord van P&R? Parkeren aan de rand van de stad en voor 5 euro meteen kaartjes voor tram of bus die voor de garage stoppen. Ander alternatief: de taxi. Maximaal tarief binnen Utrecht 14,50 per rit. Parkeren waar dat gratis is en vervolgens een taxi heen en terug is dus max 29 euro van deur tot deur. Geen rondrijden en zoeken naar een parkeerplaats in de regen of de sneeuw. Dus die 60 euro? Ik betwijfel het zeer sterk.

 15. cas

  @ JdV voor die 29 euro kan je op een zondag wel 3 families van a naar b brengen….. Het is een ordinaire melkkoe, niets meer en niets minder. En de P&R zijn grote flops die duur zijn en niet werken.

 16. JdV

  @cas: Meen je dat nou? Parkeren in Utrecht een melkkoe? Utrecht een autovijandige stad? Je vergist je echt. Heb je niet gelezen dat het alleen maar doorgaat als minimaal de helft van de respondenten voor stemt? De wethouder en het college doen dit echt alleen maar om de bewoners een plezier te doen hoor.

 17. Tim

  @Verjaardag. Als je de bewonerskorting meeneemt valt het toch wel mee? Dan is het minder dan 2 euro per uur. Dat is beter dan helemaal niet kunnen parkeren omdat de wijk volstaat met auto’s van mensen die eigenlijk in het centrum moeten zijn. Dat is bij ons het geval. Parkeerplaatsen zijn duidelijk een schaars goed en daar mag best voor betaald worden.

 18. utrecht oost

  Ook heel graag in Rijnsweerd 7 dagen…(is voorheen weggestemd door bewoners @Peter… helaas)…
  Sluit me daarom ook aan bij @Fabian, @bomenbuurter, @Tim.
  Zelfde problematiek maar dan 7 dagen per week… veel verkeer van buiten de wijk, rijden te hard, staan overal ook buiten de parkeerplaatsen, in bochten, gooien hun rotzooi van take aways op straat, sommige zijn langparkeerders staan er wel weken etc etc… en als de auto er niet staat, staat er wel een fiets ergens tegenaan geflikkerd buiten fietsrekken die er gewoon zijn. Op parkeren in bochten wordt niet gehandhaaft. Dank bewoners die tegenstemde!

 19. Verjaardag

  Slecht ter been dan is P&R dus geen uitkomst met de buslijnen in bepaalde wijken, want weinig haltes.
  De parkeertarieven gaan fors stijgen de komende jaren, de vergunninghouders hebben hier een schrijven over gehad.
  De kortingstarieven zijn op zeer korte termijn > 2€.

  Alternatieven als taxi kosten geld, blijft dus de stelling overeind : bezoek op zondag is meer geld kwijt dan eerder.
  En dat is zonder waardeoordeel, gewoon een objectief feit. En wonen in de stad wordt duurder, geen waardeoordeel maar wederom een feit.

 20. JdV

  @utrecht oost. Betaald parkeren in Utrecht Oost? Prima plan. In Rijnsweerd en de goudkust beschikken alle bewoners van de huizen over een garage. Dat betekent dus dat er geen vergunningen worden verstrekt aan bewoners. Betaald parkeren komt dus geheel ten goede aan de gemeente en de bewoners parkeren gewoon in de daarvoor bedoelde garage bij hun huis of appartement. Tweede auto? Jammer dan. Hoe durf je. De norm is echt geen 2 auto’s per gezin in 030. Daar is de wethouder van Verkeer zwaar op tegen. Dus succes er mee.

 21. Wim Vreeswijk

  Zojuist las ik dat de gemeente Utrecht wil gaan peilen hoe bewoners èn ondernemers staan tegenover betaald parkeren op zondag. Zolang men echter de wijken Overvecht en Kanaleneiland blijft bevoordelen met vrij parkeren, worden de andere Utrechtse wijken benadeeld met wèl betaald parkeren. Dat lijkt mij een vorm van positieve discriminatie, zoals ik ook al eerder constateerde in mijn analyse over de begroting 2018. Zolang men deze, inmiddels jarenlange rechtsongelijkheid negeert, moet men niet verder gaan met de burger, nu met 7 dagen per week, fiscaal te belasten. Ik heb het dan nog niet over het feit dat vereenzaamde ouderen nu ook op zondag wellicht niet meer bezocht gaan worden. Ook heb ik het niet over het andere feit dat veel Utrechtse ouderen nog altijd digibeet zijn en überhaupt niet mee kunnen doen aan een online enquete. Een sterk staaltje van zeer ondoordacht en scheef parkeerbeleid in onze stad !

 22. Paulus

  Alleen om de poen? ouders die hun studerende kinderen bezoeken en kinderen die hun ouders en opa en oma opzoeken en gezellig willen lunchen in de buurt !! niemand is er bij gebaat!! behalve de parkeerdienst! zon en feestdagen heet het toch? walgelijk dat beleid!!

 23. Ursula

  Verjaardag: dat klopt. Vroeger waren de winkels niet open op zondag, nu is het misschien wel drukker in de stad dan op zaterdag (maar in ieder geval drukker dan door de week), en dat levert schaarste op. Niet meer gratis parkeren lijkt me dan logisch.

  Overigens, wonen in de stad wordt dus alleen duurder als je kíést om met de auto in de stad te parkeren. Jij kunt alle uitzonderingssituaties erbij halen die je wil (die gehandicapte oudere die vanuit dat ene dorp niet makkelijk via de P&R naar die ene wijk in Utrecht kan komen omdat dat moeilijk bereikbaar is enzo), maar het argument dat alles voor iedereen gratis moet zijn omdat die uitzonderingen bestaan gaat volgens mij niet zomaar op. Dan maar iets regelen voor gehandicapten.

  En Paulus, volgens jouw argumentatie moet de benzine, de trein en de koffie op zondag ook gratis zijn voor die ouders die hun studerende kind komen bezoeken. Alles om de poen! Schaarse dingen kosten gewoon geld, en als je ouders niet meer komen bezoeken moet je hun onvoorwaardelijke liefde voor jou eens onder de loep leggen.

 24. Punishment Camp Utrecht

  Worden we nog niet genoeg gestraft?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).